13 вересня 2022 р. 19:49

«Улюбленці» мерії: хто є постачальниками харчування в заклади освіти Одеси

«Улюбленці» мерії: хто є постачальниками харчування в заклади освіти Одеси

Через війну в Одесі збираються підвищити вартість на гаряче харчування школярів вже з листопада. 

Про це Центру публічних розслідувань стало відомо, з оприлюдненого проєкту рішення одеського виконкому, який мали розглянути на засіданні 7 вересня. Так, вартість харчування учнів 1-4 класів має зрости майже вдвічі і становитиме 43 грн 20 коп. (для порівняння станом на 1 січня 2022 ціна була 23 грн). 

Прийняті рішення виконкому в мерії обіцяють оприлюднити пізніше, в разі узгодження цього проєкту, нові ціни мають затвердити на сесії міської ради. 

Начальниця відділу освіти Одеської міськради Олена Буйневич, пояснила, що попри війну, у новому навчальному році гаряче харчування буде організоване для близько 3 тисяч дітей у тих школах, де буде очне навчання. А ось у садочках харчування не планується, поки неукомплектовані групи, бо діти будуть їх відвідувати лише у першу половину дня. Коли групи укомплектують, садочки працюватимуть повний день з харчуванням. 

Щодо фінансування, то кошти на харчування в школах буде традиційно виділено з міського бюджету, в першу чергу, по договорах, що були заключені ще до війни. Оплати будуть проводитися відповідно до кількості дітей, що будуть харчуватися. 

За словами Олени Буйневич, подорожчання харчування дітей в школах пов'язане з тим, що немає можливості виконати норми харчування на передбачені 23 грн на 1 учня. 

Оцінити об’єми та вартість договорів на закупівлю харчування в школах наразі однозначно важко. Проте навіть з наявних даних стає зрозуміло, що попри війну тендерні улюбленці мерії продовжують збирати замовлення освітян на постачання харчів та гарячих обідів для шкіл.

Основні гравці

Вже близько п’яти років на ринку дитячого харчування в Одесі вдало конкурують три фірми.

Перша з них: ТОВ «Фабрика смаку»

Фірма зареєстрована у травні 2015 р. зі статутним капіталом 1 тисяча грн, а вже за два місяці вона отримала замовлення на харчування лікарень Одеси. Директор та власник фірми - Ігор Левінзон.

Центр публічних розслідувань раніше повідомляв, що за даними аналітичної платформи YouControl, декілька працівників «Фабрики Смаку» є суб’єктами декларування. Так, Бичок Наталя свого часу суміщала роботу у «Фабриці смаку» з роботою в Юридичному департаменті Одеської міської ради. А Лянна Євгенія, відповідно до декларації поєднувала роботу у «Фабриці смаку» з роботою в Одеському підрозділі антимонопольного комітету.

Минулого року на тендерах з організації харчування фірма отримала 165 млн 900 тис. грн. А з початку 2022 року – майже 130 млн грн. 

Серед її «клієнтів» – заклади освіти, охорони здоров'я, Міноборони, управління Нацполіції.

Показово, що на початку року прокуратура провела досудове розслідування щодо «Фабрики смаку» по кримінальному правопорушенню. Відповідно до ухвали суду, при постачанні харчування до закладів освіти Усатівської сільради компанія вказала завищену ціну на заготовку харчів в Одесі та транспортування спеціальним транспортом, хоча насправді, харчування готувалося в сусідньому селі та доставлялося з порушенням санітарно-гігієнічних норм. Наразі судовий процес ще триває. 

Ще одна компанія, що постійно фігурує в тендерах: ТОВ «Одеська продуктова компанія» (ОПК).

Зареєстрована у 2015 році, активну участь у тендерах розпочала вже з 2016 і відразу з організації харчування закладів освіти та охорони здоров’я.

Статутний капітал ОПК – 1,5 млн грн. Засновник та бенефіціар — Костянтин Бердичевский.

Крім освітян постійні «клієнти» ОПК - Одеський слідчий ізолятор, виправна колонія та порт міста Чорноморськ.

Минулого року миколаївські журналісти дізналися, що «Одеська продуктова компанія» виграла ряд тендерів на постачання до закладів освіти Миколаєва молочних продуктів та масла, які закуповувала у неблагонадійних постачальників та часто за завищеними цінами.

Також, ця фірма була фігурантом кримінального провадження, щодо постачання протягом 2016-2018 років, за попередньою домовленістю з «Проект інвест ХХІ» та одеськими чиновниками, неякісних продуктів за завищеними цінами для навчальних закладів Одеси.

Найбільший гравець на ринку харчування: ТОВ «Проект інвест ХХІ».

Заснована вона у 2003 році, проте на ринку закупівель харчування фігурує з 2013 року і відразу починає вигравати тендери на постачання продуктів харчування до одеських закладів освіти.

Статутний капітал ТОВ «Проект інвест ХХІ» – 7 млн грн. Керівник і бенефіціар – Наталя Фоміна.

Однойменний ФОП Фоміна Наталія Георгіївна та ФОП Нікітін Дмитро Миколайович мають один спільний телефон 34-40-40 (ЗМІ називають їх чоловіком та дружиною). Дмитро Нікітін разом з Костянтином Ткачем та Геннадієм Беседовським є бенефіціарами ТОВ «Герц», ці ж люди - засновники «Транс океан тур», що є дочірнім підприємством ПАТ «Соцком банк», в засновниках якого фігурував одеський бізнесмен, який наразі в розшуку, Володимир Галантерник.

Торік на тендерах з організації харчування в заклади освіти та охорони здоров’я Одеси «Проект інвест ХХІ» отримала майже 194 млн грн. А з початку 2022 року – більш ніж 250 млн грн. Щоправда, з весни більшість замовників це заклади охорони здоров’я та відомчі структури.

Рік тому миколаївські журналісти писали, що «Проект інвест ХХІ» має поставити до закладів освіти Миколаєва м'ясо, рибу та картоплю. Як з’ясувалося, закупівлі відбувалися зі значними переплатами.

Два роки тому видання «Наші Гроші» повідомляло, що Державна аудиторська служба, перевірила 72 тендери по закупівлі продуктів харчування в навчальні заклади Одеси на загальну суму 950 млн грн. Аудитори звернули увагу, що учасниками усіх тендерів стали всього три компанії: ТОВ «Одеська продуктова компанія», ТОВ «Фабрика смаку» та ТОВ «Проект інвест ХХІ», проте їхні пропозиції не відповідали вимогам тендерної документації.

Саме ці гравці змагаються між собою на тендерах з закупівлі харчів для закладів освіти Одеси. Наприклад, проаналізувавши тендери за 2021 рік по Суворовському району Одеси, можна побачити, що подаються на конкурс «Фабрика смаку», «Одеська продуктова компанія» та «Проект інвест ХХІ», при цьому останній у 80% стає переможцем.

Гравці «другої ліги»

Десь третину тендерів на ринку постачання харчування отримують ще кілька пов’язаних між собою невеликих фірм.

Перша група фірм, включає 5 компаній: «Харчування плюс», «БІТ ЮГ А», «Південьпрод», «Одесапродукт», «Продресурсюг», кожна з яких зі статутним капіталом в 1 тис. грн і в яких фігурують одні й ті ж засновники: Ольга Костюкович та Олександр Шаталов.

Основні замовники даних фірм: заклади освіти та охорони здоров’я Одеси та області.

Більшість замовлень вони отримували без конкурентів. Проте в березні цього року, на тендерах по поставці яєць та курячого м'яса до санаторію ім. Чкалова конкурентом «Одесапродукт» став гігант «Проект інвест ХХІ». Цього разу замовник обрав переможцем «Одесапродукт», бо вони запропонували трохи нижчу ціну. 

 

Місцеві ЗМІ повідомляли, що минулого року в Одеській обласній клінічній лікарні діти отруїлися супом. Харчі надавали ТОВ «Харчування плюс».

Компанія з цього гнізда «БІТ-ЮГ А», у 2019 році фігурувала у кримінальній справі щодо привласнення та розтрати бюджетних коштів під час виконання умов договорів організації постачання гарячого харчування юридичного ліцею (отримували бюджетні кошти та переводили їх в готівку через ряд ФОПів), щоправда, справа зависла у судах.

Друга група фірм, порівняно з вищеперерахованими, отримує дуже малу частку на тендерах і лише у двох районах Одеси: Київському та Малиновському.

До групи входять дві фірми: «Раціон-груп» та «Провіант сервіс». Вони є правонаступниками одеського ПП «Олімпія Сервіс», яким володіли Максим Яценко та Тетяна Тарасюк. Раніше «Олімпія Сервіс» належала Світлані Співакматері одіозного політика Дмитра Співака.

Тобто, ми бачимо, що одеські заклади освіти співпрацюють з одними й тими ж постачальниками. Вже влітку 2022 року на основні продукти харчування для дитячих садочків Одеси були проведені тендери та укладені початкові (рамкові) угоди з фірмами з «основної трійки»: ТОВ «Фабрика смаку», «Одеська продуктова компанія» та «Проект інвест ХХІ». Тобто, при необхідності оперативної закупівлі, садочки будуть закупати продукти в одного з цих, уже відібраних постачальників. 

І коли рішення про підняття вартості харчування в школах та дитсадках буде прийнято, скоріш за все, кошти черговий раз підуть улюбленцям мерії, незважаючи на численні порушення та кримінальні справи деяких компаній.

Авторка: Олена Васіна

Поділитися