13 серпня 2022 р. 20:39

Одеський бізнес з російським слідом: як з'явилися десятки компаній-"примар"

Одеський бізнес з російським слідом: як з'явилися десятки компаній-"примар"

Повномасштабна війна, розпочата російською федерацією в Україні, наближається до піврічного терміну. Протягом цього часу все більше українців відмовляються від будь-якого російського продукту, як матеріального, так і медійного.

Однак залишаються фірми, що начебто від свого створення працюють лише в Україні, зареєстровані тут і не привертають особливої уваги, але ж кінцеві одержувачі прибутку від їх діяльності знаходяться в країні-агресорі.

Центр публічних розслідувань виявив декілька десятків одеських підприємств, засновниками яких є одні й ті самі російські компанії, та розібрався, чи можуть росіяни використовувати бутафорські контори заради свої інтересів.

«Фантастична четвірка», або хто заснував понад 50 підприємств в Одесі

В Україні продовжують бути активними близько 13 тисяч юросіб, засновниками або бенефіціарами яких є російські компанії чи громадяни рф. Станом на липень 2022 року журналісти ЦПР нарахували 958 компаній на Одещині, пов’язаних з рф.

Зазначимо, що з початком повномасштабного вторгнення Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань став закритим для вільного користування. У зв'язку з цим журналісти ЦПР використовували інші бази відкритих даних.

Під час пошуку компаній, пов’язаних з росією, ми помітили, що серед засновників та бенефіціарів часто трапляються одні й ті ж назви юридичних осіб, які в свою чергу, пов’язані між собою. 

Таким чином увагу привернули чотири російські Товариства з обмеженою відповідальністю: «Фортленд», «Тетратранс», «Авекс» та «Торгівельний стандарт».

Компанія «Фортленд» є засновником 35 ТОВ в Одесі. Згідно з даними аналітичної системи YouControl, напрямки її діяльності різноманітні – від ресторанного бізнесу та продажу одягу до торгівлі автівками та будівництва. При такому спектрі послуг статутний капітал компанії складає лише 15 тисяч рублів, що може вказувати на її фіктивність, однак в даному випадку викликає підозру не лише це.

Види діяльності з КВЕД ТОВ «Фортленд», дані YouControl

Зареєстрована компанія у москві за адресою: Ленінградський проспект, 72, будівля 3. Засновницею «Фортленда» є Якимчук Катерина Володимирівна. Її за індивідуальним податковим номером ми знайшли в російських реєстрах. Виявилося, що вона є засновницею ще 13 фірм в росії, статутний капітал більшості також складає 10-15 тисяч рублів.

Інша компанія, яка створила 32 фірми в Одесі - ТОВ «Тетратранс». Засновники у компаній різні – тут вказаний Сухоруков Олександр Євгенович, однак спільного у фірм чимало. 

Види діяльності з КВЕД ТОВ «Тетратранс», дані YouControl

Види діяльності «Тетратранс» майже повністю збігаються з діяльністю «Фортленда» з однією лише різницею – тут у компанії зі статутним капіталом у 15 тисяч рублів ще вказана оптова торгівля ювелірними прикрасами.

Інші фактори теж схожі майже один в один: засновник є бенефіціаром ще 23 фірм, бюджет яких здебільшого 10-15 тисяч рублів, розташований офіс за тією ж адресою: м. москва, Ленінградський проспект, 72, будівля 3. Навіть дата створення у них майже збігається: «Фортленд» існував з 21 травня 2008 року, а «Тетратранс» - з 22 травня 2008-го.

А найголовніше, що ці дві компанії є спільними засновниками для 26 товариств з обмеженою відповідальністю в Одесі. 

Тепер розглянемо дві інші ТОВки: «Авекс» та «Торгівельний стандарт». Вони взагалі мають одного засновникаТактаєва Володимира Вікторовича, та створені в один день – 19 вересня того ж 2008 року.

Щоправда знаходилися офіси у різних місцях, «Торгівельний стандарт» - в самому центрі москви – вул. Покровка 45, буд. 4, а «Авекс» трохи далі від центру – Новоолексіївська, 9а.


Види діяльності «Авекс» та «Торгівельний стандарт», за даними порталу YouControl, взагалі не відрізняються.

Статутний капітал «Авексу» - 12 тисяч рублів, а «Торгівельного стандарту» - 10 тисяч.

При цьому «Авекс»  зазначений як засновник для 15 одеських ТОВ, а «Торгівельний стандарт» - 12 ТОВ. Вони є спільними засновниками для 7 фірм.

«Авекс» та «Тетратранс» створили 4 фірми, та «Тетратранс» та «Торгівельний стандарт» - одну.

Станом на серпень 2022 року усі чотири компанії в російських реєстрах мають статус ліквідованих, однак в реєстрах українських вони досі позначені як актуальні засновники, тобто представники цих фірм досі можуть отримувати прибуток від працюючих одеських фірм.

Чим займаються створені в Одесі підприємства

Жодна з ТОВ не брала участі в державних закупівлях.

Здебільшого у видах діяльності зазначена роздрібна та оптова торгівля, будівництво, рекламна та поліграфічна діяльність, зустрічається навіть торгівля паливом та вирощування зернових та технічних культур.

Цікаво, що роки заснування багатьох ТОВ не збігаються зі створенням вищезазначених російських фірм. Тобто, ймовірно, росіяни перекуповували в Одесі вже існуючі підприємства.

ТОВ «Нузґар лтд» існує з 2004 року, статутний капітал складає 1 млн 70 тисяч гривень, КВЕД – роздрібна торгівля газетами і журналами.

До 2008 року компанія мала назву «Київторгпреса» та була розташована у Києві. Однак того ж року у ТОВ декілька разів змінився склад засновників, змінилася адреса та назва – воно перетворилося на «Нузґар лтд», з одеською пропискою.

Крім того, наприкінці 2008 року була порушена справа про банкротство: «Постановою суду від 20.11.2008 р. визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю «Нузґар лтд», відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено ініціюючого кредитора ТОВ «Трансімпекс», - йдеться в рішенні суду.

До речі, ТОВ «Трансімпекс» теж створено «Тетратрансом» та «Фортлендом» і обидві зареєстровані за адресою: Одеса, вул. Канатна, 41.

Однак визнання «Нузґар лтд» банкрутом було скасовано, а ТОВ «Трансімпекс» навпаки припинило діяльність.

Це не єдиний випадок зміни назви та місця перебування компаній. Так, в період з 2008 по 2010 рік більшість ТОВ «переїхали» з Києва, Дніпра та Харкова до Одеси та отримали нове життя під протекторатом когось з «четвірки з москви».

ТОВ «Цветок», наприклад, до 2009 року було ТОВ «Агенція послуг "Консалтинг сервісес"» та мало адресу в Києві і надавало послуги у сфері інжинірингу. У 2009 також було банкрутом, однак у 2010-му провадження було припинено, а вид діяльності змінився на поліграфічну.

ТОВ «Магнолія трейдинг» до 2008 мала назву ТОВ «Столична преса» - наразі перебуває в стані припинення.

Деякі фірми і в столиці були зареєстровані за одними адресами. Наприклад, ТОВ «Аларі груп», «Глобалколсалтинг» раніше знаходилися в Києві на вулиці Лейпцизька, буд. 5. 

ТОВ «Сучасне господарство», ПП «Техно-система», ТОВ «Рембуд сервіс», ТОВ «Сільгосп проект», «Праймсервіс проект», ТОВ «АВІСТО» - зареєстровані за адресою: м. Київ, вул. Лесі Українки, 34. 

ПП «Промгільдія» та ПП «Анна-Софі» - на вул. Лесі Українки, 26. "Лідінг-Буд" та "Гардаш ММ" – Кіквідзе, 13.

У Дніпрі "Торговий дім Оріяна" та Дочірнє підприємство "Українська земля", ТОВ «Союз-центр» були зареєстровані за адресою: вул. Вокзальна 5а.

Така ж ситуація і в Одесі. За нашими підрахунками, 29 компаній, серед засновників яких є «Фортленд», «Тетратранс», «Авекс» або «Торгівельний стандарт» зареєстровані за адресою вул. Канатна, 41.

По три – на Канатній, 40 та Канатній, 19.  Ще шість – на Грецькій, 19 та сім – на Грецькій, 18.

Журналісти ЦПР побували на місці реєстрації цих фірм, однак жодної з них там виявлено не було. За адресою Грецька, 18 взагалі знаходиться пам'ятка архітектури – одеський банк «Порто-Франко», який наразі пустує. 

Одеса, вул. Канатна, 40

Одеса, вул. Канатна, 41

Грецька, 18

Хто ж керує цими «фірмами» в Одесі

В близько 10 ТОВ керівником вказаний Ботвин Іван Васильович. За даними YouControl, загалом він є директором 32 фірм в Одесі, 17 з яких – на Канатній, 41. Ще один керівник десятків підприємств – Кушнарьов Дмитро Віталійович. 18 з них теж знаходяться на Канатній, 41. Директором шести ТОВ, пов’язаних з росіянами є Кожекін Денис Вікторович. Одна з фірм зареєстрована на Грецькій, 18, дві – Грецька, 19, інші ж на Канатній.

Ми спробували зв’язатися з фірмами, щоб дізнатися про їхній актуальний стан та діяльність, а також спитати про зв’язки з російськими засновниками. Однак більшість телефонних номерів не дійсні, або ж неактуальні, бо співпадають з телефонами ще київської, дніпропетровської, або ж харківської реєстрації.

Декілька разів журналістам все ж таки відповіли – киянин Сергій, який і гадки не має, що його телефон вказаний в якомусь одеському ТОВ, та киянка Оксана – колишня бухгалтерка однієї з фірм, коли та ще була розташована в Києві.

Зазначимо, що більшість виявлених нами ТОВ, засновниками яких є російські фірми, є наразі діючими, не перебувають в стані припинення. Вони варті уваги правоохоронних органів, адже не лише пов’язані з рф, а й мають усі ознаки фіктивності та нинішня їх діяльність та мета існування – невідомі. 

Це не останній наш матеріал про російський бізнес в Одесі (та не тільки). Якщо ви знаєте щось про названі нами фірми або про інші випадки приховування російських коренів бізнесу - надсилайте на нашу адресу. Допоможемо російському бізнесу піти за російським кораблем.

Ірина Семенюта

Поділитися