27 листопада 2022 р. 20:46

Хуліганство та дешеві ремонти: хто отримує підряди на ремонт укриттів в дитсадках на Одещині

Фото: Слово і діло

(Фото: Слово і діло)

Жителька міста Татарбунари в Одеській області отримала підряди на капітальні ремонти укриттів в дитячих садках та ліцеї, а також на ремонт дитячого оздоровчого закладу, який прийматиме вимушених переселенців. Все б нічого, та пані має сумнівну репутацію, два капітальних ремонти укриттів підозріло дешево коштують і ніяких документів, які б підтвердили спроможність підприємиці виконати роботи не опубліковано. 

Як зазначають журналісти Центру публічних розслідувань, про 54-річну підприємицю Любов Нікітенко відомо, що зареєстрована вона менш ніж два роки тому, притягалася до відповідальності за дрібне хуліганство – нецензурно лаялася і погрожувала розправою на автостанції в Татарбунарах.

 

Крім того, жінка притягалася до відповідальності за незаконне розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних (торгувала на автостанції, коли була працівником ПП "Плингеу"). 

До того ж на відкриті торги у липні 2022 року вона подавала документи, згідно з якими, пропонувала замовнику обладнання, що продає громадянин росії. Тобто, Любов Нікітенко пропонувала чиновникам обладнання, яке планувала купити не у виробника, а у посередника. І серед усіх можливих посередників-постачальників обрала саме росіянина, який останніми роками живе та працює в Запоріжжі. 


За даними публічного модуля аналітики BI Prozorro, Любов Нікітенко буде проводити Капітальний ремонт укриттів в яслах-садках "Буратіно" (село Глибоке) та "Колосок" (місто Татарбунари), а також в ліцеї в селі Струмок. Мова йде про капітальний ремонт і з рештою про безпеку дітей під час війни. У пакеті документів, які підприємиця надавала на спрощену закупівлю (садочок "Колосок"), немає ніякої інформації про попередній досвід, матеріально технічну базу та працівників. Є лише гарантійні листи підприємиці, в яких вона стверджує, що все необхідне має. Дві інші закупівлі проводилися напряму, тому окрім договорів немає ніяких документів на порталі Prozorro. 

Ця ситуація виглядає підозріло. Виникає питання, чи здатна ця підприємиця виконати роботи, на які отримала підряди. Чи виконувати їх буде хтось інший?

З підприємицею Нікітенко зареєстровані за однією адресою син та дочка, обидва – ФОПи з подібними видами діяльності, а також засновники фірм зі схожими КВЕД. 

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, у будинку пані Нікітенко проживають ФОП Дмитро Нікітенко та ФОП Олена Тимофєєва. Судячи з даних паспорта Любові Нікітенко, який вона подавала в пакеті документів на одні з торгів, це її син та дочка. 

Дмитро Нікітенко, як ФОП, уклав з розпорядниками бюджетних коштів договорів майже на 6 мільйонів гривень. Як підприємець він продає будівельні матеріали, встановлює кондиціонери, поставляє вугілля та соняшникові палети, робить ремонти, в тому числі капітальні. Дмитро Нікітенко уклав з розпорядниками бюджетних коштів 34 договори на майже 6 мільйонів гривень. 

Також він є засновником та керівником фірми "ІНТЕР МЕГА БУД". Ця компанія неодноразово брала участь у відкритих торгах. Найчастіше її конкурентами були ТОВ "БЕССАРАБІЯСТРОЙ", що теж неодноразово отримувала підряди на ремонт укриттів і є фігурантом кримінального провадження про розкрадання коштів та ТОВ "РД - СТРОЙ СУ - 2". 

Судячи з того, які документи "ІНТЕР МЕГА БУД" подавав на такі торги, перемагати в них Дмитро Нікітенко не планував. Так, наприклад, згідно з документами, поданими на тендер з реконструкції науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, виконати роботи на 18 мільйонів гривень він пропонував за допомогою трьох одиниць техніки (погрузчик, навантажувач та трамбовщик), а також 4 робітників (2 сантехніків, грузчика та водія). 

Взявши участь в 11 торгах на загальну суму у понад 105 мільйонів гривень, фірма змогла укласти лише один договір на суму у чверть мільйона гривень. ТОВ "ІНТЕР МЕГА БУД" довірили поміняти вікна у одній з багатоповерхівок міста Чорноморськ. Дані про наявність персоналу фірма на тендер не подавала, тож невідомо, які кадри мали міняти вікна, якщо серед працівників лише два сантехніки, грузчик та водій.  

ФОП Олена Тимофєєва уклала з розпорядниками бюджетних коштів договорів майже на 7 мільйонів гривень. Проте, купують у неї здебільшого дрібнички. Мова найчастіше йде про суми у сотні, або тисячі гривень. Відра, рукавиці, мішки, світильники, електроди, масло, клей, цвяхи фарби… Проте з вересня 2022 року підприємиці раптом почало дуже щастити. В неї замовили палети з деревини, соняшникові палети та вугілля, було укладено контракти на суми від 560 тисяч гривень до 2,4 мільйона. Зазначимо, це ті ж товари, які постачає її підприємець брат. 

За даними YouControl, пані Тимофєєва може бути членом родини декларанта, однак зараз побачити декларації не можна, а з огляду на те, що прізвище та ім'я досить поширені, мова може йти про іншу жінку. 

Олена Тимофєєва також є співзасновницею ПП "Будівельний майданчик". Інший співзасновник та керівник цього підприємства Олександр Мойсеєв. Фірма з уставним капіталом в 100 тисяч гривень за три роки встигла укласти 2 договори на загальну суму у 20 тисяч гривень. Проте, в Олександра Мойсеєва є ще одна фірма зі схожою назвою - ПП "Будмайданчик".  Фірми навіть мають спільний телефон. "Будмайданчик" участі в тендерах жодного разу не брав. 

Татарбунарським районним судом розглядалась справа про притягнення Мойсеєва Олександра Івановича до відповідальності за порушення правил щодо карантину людей. Суд не знайшов в діях Мойсеєва ознак правопорушення. А ми з судового документа дізнаємося, що "Будівельний майданчик" є магазином в місті Татарбунари. 

Судячи з сум, які чиновники планують заплатити за ремонти укриттів в ліцеї та одному з дитячих садочків, замовлені у пані Нікітенко, ці роботи дуже важко назвати капітальним ремонтом. Мова йде про суми у 35 до 47,8 тисячі гривень. Ніякі додатки до договорів замовником не опубліковані. 

Ми кілька днів намагалися додзвонитися пані Нікітенко, щоб розпитати її про ремонт укриттів в закладах освіти. Однак підприємиця на дзвінки не відповідає.

Олена Кравченко

Поділитися