16 листопада 2021 р. 18:31

“Зорі над Бугом”: як з зерна вирощувати гроші

“Зорі над Бугом”: як з зерна вирощувати гроші

Після зміни керівництва на Державному підприємстві "Дослідне господарство "Зорі над Бугом", що на Миколаївщині, між новим очільником та колишнім директором розпочалися справжні баталії. Про те, як Юрій Єлінєвський перетворив підприємство на сімейний бізнес, Центр публічних розслідувань розповідав минулого тижня. 

Виявилося, що ексдиректор разом з сином збагачувався, здаючи в оренду державному підприємству власну техніку вартістю більше 14 млн грн. Та чи є оренда техніки єдиним джерелом доходів родини Єлінєвських?

Використовуються землі, які мають відпочивати

ДП повинно кожного року певну кількість землі залишали без посівів. Це робиться для того, щоб земля «відпочила». Вважається, що в такому разі ця ділянка буде давати кращі врожаї. Однак до редакції надійшла інформація, що ці землі на підприємстві обробляються разом з усіма іншими. І врожай з них не обліковується, бо в звітах ця земля проходить, як та, що цього року не оброблялася. 

Ми вирішили перевірити цю інформацію. Офіційний запит до директора підприємства не дав жодних результатів. Чинний керівник є виключно єдиною уповноваженою особою, яка повинна надати відповідь на такий звіт. Але новопризначений директор Сергій Коцюба не має доступу до приміщень адмінбудівлі, а тому не може надати необхідні документи.

Відповідь на запит про ПАР

Але у відповіді на наш запит він вказав, що отримав інформацію з Управління статистики в Миколаївській області. Відповідно до наданої йому довідки, ДП "ДГ "Зорі над Бугом" цього року засіяло 380 га землі під соняшник. По факту ж соняшник вирощувався на площі в 510 га. Таким чином, підприємство отримало 250-300 тонн необлікованого зерна соняшника, якщо виходити з середньої урожайності в 2 тонни з 1 га землі. Ринкова вартість 1 тонни соняшника на сьогодні становить 18-19 тис. грн. Тобто сім’я Єлінєвських тільки на продажі соняшника могла заробити до 5 млн 700 тис. грн.

Для більш зручного перегляду відкрийте зображення в новому вікні

Фактичні фото полів, які були засіяні соняшником. Відповідно до публічної кадастрової карти зі слів Сергія Коцюби загальна площа посів склала 510 га

Отримання надлишкового зерна – обробка полів охоронної зони

До земель ДП примикають землі так званої охоронної зони біля річки. За Законом, земля, що примикає до великих річок, заборонена для сільськогосподарської обробки на відстані до ста метрів від води по всій протяжності річки. А у випадку наявності схилу крутизною від 3 градусів, охоронна зона подвоюється і становить 200 метрів від водойми. Водночас, за словами колишньої голови профспілкового комітету Світлани Храмової, такі землі регулярно обробляє техніка Єліневських. Ми вирішили скористатися ресурсами OSINT-методу, а саме - порівняли знімки Google-maps за різні роки. Знайшли супутникові фото земель підприємства за 2016, 2018, 2019 та 2020 роки. Динаміка змін свідчить про регулярну сільськогосподарську обробку прибережної захисної смуги річки Південний Буг. Чітко простежується захоплення обробкою разом з полями підприємства 100-метрової охоронної смуги. 

Поле, що належить ДП "Зорі над Бугом" зоране під саму річку

Фото за 2016 рік

Фото за 2018 рік

Фото за 2019 рік

Фото за 2020 рік

Продаж сіна зі смуги захисту призвів до розпродажу домашньої худоби місцевими

Раніше берегову захисту зону місцеві жителі використовували для поповнення запасів кормів для своєї домашньої худоби, і скошували траву на сіно. Але з часом директор підприємства захопив цю територію, а скошене сіно почав продавати місцевим жителям. Це призвело до того, що люди мусили розпродати свою власну скотину за відсутністю достатньої кормової спроможності.

Із звернення місцевих жителів до правоохоронних органів щодо дій Юрія Єліневського

Храмова також розповіла, що раніше люди тримали більше худоби: "У нас була череда в 150 голів і ще 2 череди в селі. Зараз у нас череда 18 голів. Люди мусили поздавати скотину, тому що не мали права косити на березі річки і пасти там корів. Єлінєвський почав продавати людям сіно.. Він приватизував геть усю берегову". 

Дійсно, з 2015 року близько 42 Га прибережної зони було оформлено на баланс ДП "ДГ "Зорі над Бугом" відповідно до інформації з публічної кадастрової карти. 

Фото розпаханої та обробленої землі державним підприємством в межах зони захисту річки Південний Буг

Наразі Юрій Єліневський разом з близьким оточенням використовує всі можливі засоби аби поновитися на колишній посаді. На сьогодні триває розгляд заяви до суду з вимогою про повторне проведення прозорого конкурсу на призначення директора підприємства "Зорі над Бугом". 

Способи зв’язатися з Єлінєвським не мали успіху. Його син - Віталій Єлінєвський, заступник директора ДП "ДГ "Зорі над Бугом" також від коментаря відмовився.

Автор: Сергій Потушинський
Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися