18 листопада 2021 р. 18:03

«Зависла» реконструкція: чому після ремонту парку на Луганщині залишився пустир

«Зависла» реконструкція: чому після ремонту парку на Луганщині залишився пустир

У квітні 2019 року Управління капітального будівництва Луганської обласної держадміністрації оголосило тендер на реконструкцію парку міста Рубіжного за 116 мільйонів гривень.  Згідно з договором будівельного генпідряду, парк мав бути реконструйований до кінця грудня 2021 року, однак там досі порослий чагарниками пустир. 

Прокуратура звинуватила кількох посадовців фірми-підрядника в розкраданні бюджетних коштів, а обласна влада обіцяла законсервувати парк, щоб не руйнувалося вже зроблене.

Причину зупинки багатомільйонної реконструкції з’ясовував Центр публічних розслідувань.

Для більш зручного перегляду відкрийте зображення в новому вікні

Укладений договір на реконструкцію парку в м. Рубіжне між Управлінням капітального будівництва Луганської обласної державної адміністрації та ТОВ «Нові технології»

Фото: Центр публічних розслідувань, парк м. Рубіжне, 2021 рік

Очевидно, що в порівнянні з проєктом на об'єкті фактично не виконано і половини робіт, хоча на рахунки підрядника було переведено якраз близько 50% від усієї суми: 

Для більш зручного перегляду відкрийте зображення в новому вікні

Дані YouControl: ухвала Сєвєродонецького міського суду Луганської області № 95915714 від 25.03.2021 року

Парк мав стати «родзинкою» міста 

За розробленим проєктом, капітально реконструйований парк в центрі міста повинен був стати центральним туристичним місцем і основною «фішкою» Рубіжного.

Згідно з договором проєкт реконструкції парку у м. Рубіжне коштував 246 тис. 222,31 грн



Візуалізація проєкту «Реконструкція парку м. Рубіжне»

Територія парку займає площу близько 14 га землі. Було заплановано провести загально-будівельні роботи - корчування та обрізання дерев, улаштування огорожі парку, земляні роботи, прокладання мереж водопроводу і каналізації, а також благоустрій - роботи з демонтажу бетонних конструкцій, таксація (оцінювання - ред.) зелених насаджень та монтаж секцій огорожі.

У 2020 році мала би з’явитися чаша бювету, каскади, ємність для полива, інформаційний стенд, тіньовий навіс над сценою та сама сцена). Також проєкт передбачав будівельно-монтажні роботи сухого фонтану, роботи по зовнішнім мережам електроосвітлення та відеоспостереження.

Реєстраційна картка програми і проєкту «Реконструкція парку м. Рубіжного (територія обмежена вул. Б. Хмельницького, просп. Переможців, вул. Визволителів, пров. Клубний)»

У 2021 році планувалося провести виготовлення та монтаж павільйонів та сцен, декоративний навіс, тіньовий навіс над сценою, улаштування тротуарів і майданчиків.

Більше того, парк на етапі проєктування мав інноваційний для регіону елемент: при виконанні робіт із замощення території мала би бути застосована технологія укладання бруківки на дренуюче покриття, в результаті чого здійснюватиметься відтік дощових вод в дренажну каналізацію, що має забезпечити збереження екологічної рівноваги в парку та довготривалість експлуатації об'єкта.

Реєстраційна картка програми і проєкту «Реконструкція парку м. Рубіжного (територія обмежена вул. Б.Хмельницького, просп. Переможців, вул. Визволителів, пров. Клубний»

Роботи дійсно розпочалися у травні 2019 року, однак через пандемію роботи були призупинені.

«Але COVID внiс змiни в нашi плани. Iз 488 млн грн, якi область повинна була отримати з ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку), ми отримали всього 240. Тож ми в першу чергу залишили садочки, лiкарнi, школи, а фінансування парків зняли. Я думаю, нiхто не буде сперечатись. Але все одно виділені 7 мільйонів гривень, щоб у Рубіжному виконати консервацію того, що вже зроблено. А наступного року, якщо все буде добре, ми вже закінчимо ремонт», - так коментував зупинку робіт голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай у жовтні 2020 року. 

Розкрадання бюджету доведено слідством

Будівництво зупинили, але питання стосовно вже виконаних робіт виникли у прокуратури. Вердикт прокурорів: розкрадання більше чотирьох мільйонів гривень під час реконструкції парку.

Як зазначено в повідомленні прокуратури, керівник будівельного підприємства організував злочинну групу, до складу якої увійшли три виконавця. Упродовж 2019 року підрядна організація виконувала роботи з реконструкції парку відпочинку у місті Рубіжне. З метою заволодіння бюджетними коштами директор фірми-підрядника, його заступник, інженер виробничо-технічного відділу та виконавець ремонтних робіт вносили до офіційної документації необґрунтовано завищену більше ніж у два рази вартість придбаних та використаних будматеріалів, інструментів та обладнання. 

В рамках кримінального провадження з метою можливої конфіскації накладено арешт на майно обвинувачених загальною вартістю близько чотирьох мільйонів гривень.

Хід слідства прокоментував заступник начальника відділу боротьби з організованою злочинністю прокуратури Луганської області Віталій Рибалкін

«На даному об’єкті обвинувачені протиправно заволоділи бюджетними коштами на суму понад 4,2 млн гривень. Чим завдали збитки обласному бюджету. На цей час Луганська обласна прокуратура на трьох учасників організованої групи направила до суду звинувачувальний акт для розгляду по суті. Ще одного учасника організованого угрупування оголошено в розшук. Учасники організованої злочинної групи більше ніж у 2 рази завищували вартість будівельних матеріалів, придбаних за ринковими цінами. Фіктивні операції з перепродажу товарів документально оформлювалися через фірми-прокладки, весь ланцюг постачання ретельно контролювався…»

За версією слідства, фіктивні операції з перепродажу товарів документально оформлювалися через фірми-прокладки. Весь ланцюг постачання матеріалів ретельно контролювався учасниками групи.

Обвинувачуваним інкримінується заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, а також підроблення документів. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Майже половина коштів - на пустир

Як вже зазначалося, в тексті постанови Сєвєродонецького міського суду Луганської області № 95915714 від 25.03.2021 року безальтернативно та чітко вказано наступне: «На виконання умов договору будівельного генпідряду №11 від 17.05.2019 року в період з 17.05.2019 року по 23.07.2020 року від Департаменту Луганської ОДА на рахунки ТОВ «Нові технології» перераховані грошові кошти у сумі 51 млн 783 тис. 410,60 грн».

Водночас у відповіді на інформаційний запит Департамент будівництва Луганської облдержадміністрації надав суму у 57 млн 35 тис. 641 гривню.

Відповідь Департаменту будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування ЛОДА на запит на публічну інформацію

На питання ЦПР, чому відрізняється сума, заступник директора Департаменту будівництва Микола Левченко нам відповів, що не знає, на чому ґрунтувалося рішення суду, бо насправді підприємству встигли перевести саме 57 мільйонів. До того ж він підкреслив, що ТОВ «Нові технології» виконало всі роботи, які були профінансовані та підтверджені актами виконаних робіт. Однак правоохоронними органами у 2020 році всі акти були вилучені, тому, на жаль, подивитися, що саме за ці кошти було зроблено, наразі неможливо. 

Але ми можемо подивитися, як виглядає ремонт парку за 57 мільйонів власними очима. 

Цікаво, що на вході до об'єкту і сьогодні висить банер з вказаною датою закінчення робіт – 31 грудня поточного року. 

Фото: Центр публічних розслідувань, парк м. Рубіжне, 2021 рік

Водночас голова ЛОВЦА заявляв, що виділено 7 мільйонів на консервацію, і з урахуванням поточного стану речей залишається незрозумілим – що і як законсервовано, адже доступ на територію залишається вільним для будь-кого.

Заступник директора Департаменту будівництва Микола Левченко сказав, що даних щодо робіт з консервації у них немає і хто їх повинен виконувати, йому невідомо. 

Кому належить ТОВ «Нові технології»?

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Нові технології» є Ростислав Піхельсон. Співзасновниками організації є Федір Єрохін і Світлана Терехова

«Піхельсон – партнер Едуарда Лозовського, особистого бухгалтера Олександра Єфремова, який довгий час керував єфремівським «Укркомунбанком»... ТОВ «Нові технології» стабільно вигравали багатомільйонні тендери у Луганській області. Ним було збудовано та відремонтовано безліч об'єктів, включаючи Управління НБУ в Луганській області, Український музично-драматичний театр у м. Луганську, прокуратуру Луганської області, Свято-Володимирський кафедральний собор, а також сумнозвісний перший луганський хмарочос, розташований біля будівлі луганського УСБУ», - пише Сергій Іванов для «Цензор.НЕТ».

А ось Ростислав Овсійович на фото під час закладки символічної капсули під палю фундаменту житлового комплексу «Донбас Холл» у місті Луганськ. 

Ігор Лиски, Володимир Пристюк, Сергій Кравченко та Ростислав Піхельсон. Фото: Сxid.info

На мапах google maps ми маємо можливість побачити, як у 2019 році виглядає місце, де зроблено «фото з капсулою».

Як видно, на місці розпочатого будівництва тільки порослий котлован. Але в даному випадку це легко пояснюється тим, що урочисто закладали капсулу 28 квітня 2014 року. На той момент у Луганську три тижні як була захоплена будівля СБУ. Ну і цілком зрозуміло, що до жодного будівництва в окупованому Луганську ніхто навіть не приступав.

Підприємство є фігурантом багатьох кримінальних справ. Так, згідно з тією ж ухвалою Луганського суду, директор ТОВ «Нові технології» та його заступник шляхом зловживання своїм службовим становищем, спільно з інженером виробничо-технічного відділу, виконавцем будівельних робіт, заволоділи відповідними бюджетними коштами у сумі 112 млн 794,91 тис. грн.

Дані сервісу YouControl

Звичайно, у журналістів Центру публічних розслідувань виникли питання до керівництва ТОВ «Нові технології». Однак за вказаним в реєстрі Мінюсту номером компанії встановити зв'язок поки що не вдалося – слухавку не беруть, вказаний у договорі генпідряду номер телефона керівника компанії Ростислава Піхельсона недійсний, а знайти сайт компанії з актуальними контактними даними виявилося доволі складно – у мережі зазначена стара адреса та телефони в окупованому Луганську. 

Так чи інакше, редакція готова надати ТОВ «Нові технології» можливість ознайомити читачів з поточним станом реконструювання (консервації) рубіжанського парку та майбутніми планами щодо робіт, зв'язавшись із нами у будь-який зручний спосіб.

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися