26 січня 2021 р. 14:42

В “Одеському порту” пояснили ситуацію з відстороненням керівника та "буксирними схемами”

В “Одеському порту” пояснили ситуацію з відстороненням керівника та "буксирними схемами”

В останні дні в ЗМІ поширювалася інформація про те, що в.о. директора одеського порту Олексія М’ясковського відсторонили від посади у зв'язку з тим, що він боровся зі збитковими для порту схемами здачі державних буксирів в оренду. В.о. директора критично висловився про своє відсторонення та активність "нової команди". 

Державне підприємство "Одеський порт" провело нараду у присутності журналістів, щоб пояснити ситуацію з відстороненням М’ясковського та передачею трьох буксирів маловідомій фірмі з Миколаєва "Нік-Флот", а також спробувати спростувати інформацію, раніше поширену ЗМІ. 

У нараді взяли участь новий в.о. директора ДП "Одеський порт" Олександр Гармаш, його заступник з безпеки, начальник торгового флоту, диспетчер портового флоту, а також капітан буксиру "Граніт".

18 січня був несподівано відсторонений від роботи виконуючий обов’язки ДП на період проведення службової перевірки. Про це повідомляє видання "Думская". Олексій М’ясковський після відсторонення дав інтерв’ю, у якому висловив підозри, що його усунули для передачі буксирів "потрібній компанії". За словами відстороненого від роботи керівника, підприємство мало щонайменше 5 більш вигідних пропозицій. А за три дні, протягом яких буксири передали миколаївській фірмі, новопризначений виконуючий обов’язки начебто не міг встигнути належним чином оформити всі документи. 

"Договір, який прийшов в портофлот, був підписаний Гармашем (новим в.о. - ред.), але не мав жодного узгодження. Хоча є певна процедура: документ повинен пройти канцелярію, його повинні "розписати" на відповідальних осіб, відповідальні особи повинні підготувати обґрунтування, прорахувати і затвердити тариф", - сказав Олексій М’ясковський. 

Також, за словами М’ясковського, він "отримав" підприємство з величезними збитками, а під його керівництвом 2020 рік вперше за довгий час став прибутковим.

Що розповіли журналістам

Новопризначене керівництво ДП "Одеський порт" повністю заперечує усі слова відстороненого керівника. На нараді журналістів запевняли, що до зростання прибутку Олексій М’ясковський не мав відношення. Буксири за його керівництва лише простоювали і гнили, а сам він мав на меті лише звільнити всіх капітанів і знищити підприємство з невідомих доповідачам причин.

На початку наради новий в.о. директора одеського порту Олександр Гармаш зазначив, що відстороненням його попередника на підприємстві було "знято накал" та була усунена загроза звільнення близько ста працівників. "Нова команда" наполягає на тому, що три буксири, які відбули до акваторії Миколаївського порту з 44 членами екіпажу не здані у оренду, а надають послуги і закінчать це робити дуже швидко. Але з раніше опублікованих у ЗМІ документів випливає, що по суті, буксири здали у оренду на рік. Хоча, дійсно, у "шапці" договору написано, що це договір надання послуг. 

Начальник портового флоту Сергій Бокал каже, що підприємство вийшло у прибуток завдяки угодам, укладеним до призначення М’ясковського: "Обсяги буксирних послуг у 2020 збільшились у порівнянні з 2019, на 5%... що призвело до збільшення доходів на 6,8 млн. Завдяки участі буксирів у порту, ми почали виконувати сумісні роботи з приватними компаніями. Почали у 2019 та продовжили у 2020, ця частка через це змінилася. Через те, що у 2019 було виконання робіт одеським портом 12,4%, а вже в 2020-17,4%".

Слова начальника портового флоту, хоч він і заперечує заслуги М'ясковського, підтверджують слова останнього, що прибуток з'являється у підприємства, з часу, коли буксирні послуги надаються самостійно, без здачі буксирів у оренду. І долю свою на ринку підприємству, для того щоб бути прибутковим, слід нарощувати. 

Заступник з питань безпеки Денис Лутій також обіцяв показати журналістам свій кабінет, щоб спростувати інформацію про те, що він зайняв крісло відстороненого М’ясковського. Але цього не сталося. 

Ми поставили новопризначеному керівництву питання, чи вже почалася перевірка, за результатами якої буде ухвалюватися рішення про повернення на посаду або звільнення Олексія М'ясковського та скільки триватиме ця перевірка. Поцікавилися, чи оформлений договір з миколаївською фірмою "Ник-Флот" належним чином, чи погоджено його з усіма необхідними інстанціями та службами. Також попросили підтвердити чи спростувати інформацію про те, що після відсторонення М’ясковського на підприємстві почалися звільнення. Нижче наводимо відповіді на ці запитання.

"Ми будемо оскаржувати результати перевірки"

Новий виконуючий обов’язки директора одеського порту Олександр Гармаш розповів, що перевірка фінансово-господарської діяльності, на час якої відсторонено його попередника, почалася 18 січня. Вона проводиться в електронній формі, перевіряючим наразі надаються усі необхідні документи. Триватиме перевірка в цілому 35 робочих днів. Хоча про результати ще нічого не відомо "нова команда" вже готується оскаржувати результати. 

"Результати перевірки, вони будуть нами оскаржуватися, якщо будуть на те зауваження. Буде здійснено аналіз, а потім вже буде міністерством ухвалюватися відповідне рішення… Це нормальна практика, ми будемо відстоювати свою позицію", - сказав Олександр Гармаш.

Вигідніші пропозиції

Стосовно надходження більш вигідних пропозицій щодо оренди буксирів, переданих миколаївській фірмі, Олександр Гармаш сказав, що ця інформація на сьогоднішній день не є дійсною. 

Зазначимо, що всі документи, на які посилалися під час наради, були саме у заступника з безпеки Дениса Лутія, у теці з величезним написом "Служба безпеки України" і логотипом СБУ. 

За словами Лутія, такі пропозиції надходили, але давно - 6 липня і 3 серпня. Він заявив, що не розуміє, чому до грудня місяця за такими тарифами буксири не передали в оренду. 

"Щодо економічного обґрунтування цих питань липня і серпня, дивіться, ось документ, де підписалися всі співробітники, не підписався один М’ясковський. Ми його також звали на цю нараду, чому він не прийшов… Ось, можете сфотографувати", - сказав Лутій. 

Щоправда, не зрозуміло, чому питання економічного обґрунтування тарифу розглядали "всі співробітники" на нараді без директора, і коли відбулася ця нарада, якщо Денис Лутій призначений заступником з безпеки лише 31 грудня, а М’ясковський відсторонений вже 18 січня. І чому ж таки не уклали ці вигідні угоди "за пропозиціями липня й серпня", якщо всі співробітники підписалися, а "блокувавшого роботу" керівника відсторонили? 

Сфотографувати документ журналістам не дали, як обіцяв пан Лутій, але пообіцяли надати інформацію у відповідь на офіційний запит. 

Нагадаємо, сам відсторонений в.о. директора розповів журналістам, що не здав у оренду буксири тоді, бо запропонував міністру провести відкритий конкурс, оскільки є великий попит. 

Денис Лутій зазначив, що закон не вимагає проведення через портал Прозорро угод з надання послуг. Щоправда, по суті це послуги з передачі у оренду державного майна, як свідчать раніше опубліковані у ЗМІ документи. Перелік послуг, які надаються буксирами, не визначений, ціни окремих послуг не визначені, можливі періоди простою буксирів. Визначена ціна використання буксиру за добу. Чим же це відрізняється від оренди? Навіть спікери на нараді час від часу таки називали це орендою, але потім виправлялися. А от оренду державного майна вже треба за законом проводити через Прозорро. 

Джерело: "Думская"

"І я вам скажу як керівник, тобто як заступник керівника, нехай краще буксири працюють у іншій акваторії, але приносять підприємству прибуток, аніж стоять тут і гниють, а співробітники звільняються з роботи. Це моя особиста позиція", - сказав Денис Лутій.  

Новий заступник директора держпідприємства з безпеки Денис Лутій виказав обурення тим фактом, що він, після свого призначення на посаду 31 грудня 2020 року побачив тендер на Прозорро Продажі, на якому початкова ставка бербоут- чартеру (оренди без екіпажу) морських буксирів «Патріот», «Граніт», «Могучий», «Стивідор», «Новатор», «Булат» - 55 100 гривень без ПДВ за 1 добу.

При цьому, буксири компанії "Ник-Флот" здали у оренду за цінами у 33-45 тисяч гривень на добу разом з екіпажами. Зауважимо, що ціна на Прозорро Продажі - початкова і мала зростати під час аукціону.

Узгодження

Олександр Гармаш стверджував, що всі узгодження щодо договору про передачу буксирів "Нік-Флот" отримано. 

"Є протокол, за яким треба до підписання договору пройти всі узгодження, з усіма структурними підрозділами, які приймають у цьому участь", - почав розповідати Олександр Гармаш. 

Лутій повідомив, що після відсторонення М’ясковського з’явилася можливість направити на усі компанії листи про те, що у ДП є буксири. І їх можуть здати у оренду. 

Остання фраза перекреслює усе, що сказав до цього начальник портового флоту Сергій Бокал. Прибутки з'явилися тоді, коли підприємство почало самостійно або сумісно з приватними фірмами виконувати замовлення. Збитки були, коли доля підприємства у виконанні робіт була малою і буксири просто здавали у оренду. Навіщо ж тепер для збільшення долі підприємства на ринку розсилати листи всім з пропозиціями взяти буксири в оренду?

Звільнення насправді почалися

Денис Лутій підтвердив інформацію щодо звільнень, які почалися на підприємстві 22 січня. Він показав 8 заяв і з усіх зачитав формулювання: "прошу звільнити мене за згодою сторін". Він зазначив, що всі ці особи "вирішили звільнитися" після того, як їхніми безпосередніми керівниками було складено доповідні записки про незадовільну роботу цих працівників. Потім також додав, що самі ці безпосередні керівники, які склали доповідні записки, теж звільнилися.

Довідка: підприємство "Нік-Флот", до якого відправлено у акваторію Миколаївського порту 3 буксири, за даними аналітичної платформи YouControl засноване 11 місяців тому. Має статутний капітал 5 тисяч гривень. Наприкінці минулого року подавалося на тендер на надання послуги буксирів.



На єдиному тендері, у якому підприємство брало участь і має шанс виграти, "Нік-Флот" ще мусить якось пояснити аномально низьку ціну своєї пропозиції.



Згідно з довідкою про матеріально-технічну базу, наданою у пакеті документів, фірма вже орендує у приватної компанії 5 буксирів. За добу оренди цього флоту "Нік-Флот" сплачує 10 500 доларів. Тобто 1 буксир на добу обходиться у середньому близько 57 тисяч гривень.

Авторка: Олена Кравченко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань. 

Поділитися