04 березня 2021 р. 10:15

Скільки коштує утилізація засобів індивідуального захисту від коронавірусу в Одеській області

Скільки коштує утилізація засобів індивідуального захисту від коронавірусу в Одеській області

Засоби індивідуального захисту від коронавірусу не можна викидати просто так у смітник. Міністерство охорони здоров’я України опублікувало поради для громадян щодо утилізації масок та решти засобів захисту. 

 

Як мають утилізувати засоби індивідуального засобу медичні установи? 

Відповідно до класифікації медичних відходів, відходи ЗІЗ (рукавички, маски, респіратори) можуть бути віднесені до відходів категорії В. Відходи категорії В передаються на підприємства, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та мають відповідне сертифіковане обладнання. 

Скільки коштує утилізація? 

За період боротьби з коронавірусом Одеська область витратила на товари, що можуть потребувати утилізації понад 96 мільйонів гривень. Скільки вже коштувала нам утилізація масок, респіраторів, одноразових рукавичок, захисних комбінезонів та решти використаних засобів особистого захисту? І скільки витратили на утилізацію у інших областях України? 

Протягом 2020 року та перших двох місяців 2021 року в Одеській області за спрощеною процедурою у рамках боротьби з коронавірусною інфекцією було проведено близько 6,42 тисяч закупівель. Витрачено понад 1,38 мільярда гривень, за даними публічного модуля аналітики BI Prozorro.

88,4% з закупленого складають товари. 

 

Відокремивши медичне обладнання, ліки та все, що потрібно для діагностики, антисептики, а також продукти харчування, меблі та інші товари, які не треба утилізувати, отримуємо закупівель на 93,74 мільйона гривень. Це закупівлі за кодами CPV 18000000-9 (Одяг, взуття, сумки та аксесуари) та 19000000-6 (Шкіряні та текстильні, пластмасові та гумові матеріали).

Також товари, які можуть потребувати утилізації закупалися за кодом 33000000-0 (Медичне обладнання, фармацевтична продукція та засоби особистої гігієни). Це ще близько 2,4 мільйона гривень. 

Скільки витратила на утилізацію Одеська область? 

За кодом 90000000-7 (Послуги у сфері поводження зі стічними водами і сміттям, послуги в сферах санітарії та охорони довкілля) придбали послуг на суму близько 4,4 мільйона гривень. 

А як в інших областях? 

В цілому в Україні на такі потреби витратили вже майже 30 мільйонів гривень.

І Одеська область у трійці лідерів за цими витратами, посідає друге місце. Дніпропетровська область витратила 6,26 мільйона гривень, а Полтавська область витратила на утилізацію засобів захисту від коронавірусу 177 мільйонів гривень. 

Кому і скільки платять? 

Хто ж виконує роботи з утилізації в Одеській області? Найбільшу кількість договорів (14 з 26) на суму 3 млн 885 тис. 276 гривень (з загальної суми витрат 4 млн 382 тис. 902 гривень) уклали з фірмою ТОВ "НВК УКРЕКОПРОМ". 

Відкривши досьє компанії на аналітичній платформі YouControl, можна прочитати про ТОВ "НВК УКРЕКОПРОМ": Кількість кримінальних судових справ, пов'язаних з компанією, за останні 3 роки: 13. Кількість судових справ компанії, за останні 3 роки: 28. Наявні кримінальні провадження щодо злочинів у сфері господарської діяльності (за статтею 212 КК України).

Однак, цю фірму, як одне зі своїх основних місць роботи вказував у декларації Юрій Інешин - заступник начальника відділу стратегічного планування та моніторингу управління природоохоронних програм, бухгалтерського обліку, фінансової звітності та організаційного забезпечення Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації. 

У 2017 році фірма потрапила у одне з розслідувань "Радіо Свобода", але журналісти побували на підприємстві, побачили що діяльність насправді ведеться, підозрілих зв’язків з Мінприроди не знайшли. 

До того ж у цьому розслідуванні опублікували відео, у якому стверджується, що фірма потерпала від демпінгу та тиску силовиків. З журналістами керівництво спілкувалося охоче, показувало свої виробничі потужності та процес утилізації. 

За останні два роки фірма уклала з розпорядниками бюджетних коштів договорів на 38 мільйонів гривень. 

В інших областях України - на загальну суму близько 9,14 мільйонів гривень. 

Щодо цін ситуація така: 

Комунальне некомерційне підприємство "Коломийська центральна районна лікарня" Коломийської міської ради заплатить за утилізацію 12 тисяч кілограмів медичних відходів від діяльності відділення по наданню медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19) 179 тисяч 280 гривень. Тобто по 14,94 гривні за кілограм. 

Комунальне некомерційне підприємство "Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського" Житомирської обласної ради заплатить за утилізацію 1 тисячі кілограм відходів 18 тисяч гривень. Тобто по 18 гривень за кілограм. 

Комунальне некомерційне підприємство "Ніжинська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького" Ніжинської міської ради Чернігівської області заплатить 99 тисяч гривень за утилізацію 6 тисяч 600 кг відходів.Тобто по 15 гривень за кілограм. 

Комунальне некомерційне підприємство "Міська клінічна лікарня №3" Чернівецької міської ради заплатить 83 тисяч 880 гривень за утилізацію 6000 кг відходів. Тобто по 13,98 гривень за кілограм. 

Комунальне некомерційне підприємство "Міська клінічна лікарня №10" Одеської міської ради заплатить 720 тисяч гривень за утилізацію 30 тисяч кг відходів. Тобто по 24 гривні за кілограм. 

Комунальне некомерційне підприємство "Міська клінічна лікарня №1" Одеської міської ради заплатить 780 тисяч гривень за утилізацію 29 тисяч кілограмів відходів. Тобто по 26,90 гривень за кілограм. 

Комунальне некомерційне підприємство "Одеський обласний клінічний медичний центр"Одеської обласної ради" заплатить 900 тисяч гривень за утилізацію 30 тисяч кг відходів. Тобто по 30 гривень за кілограм.

Тож навіть одному й тому самому підряднику замовники платять за одні й ті самі послуги дуже по-різному. І підпорядковані обласній раді замовники платять чомусь більше за підпорядкованих міській раді. Комунальне некомерційне підприємство "Одеський обласний клінічний медичний центр "Одеської обласної ради" платить за послуги утилізації медичних відходів пов’язаних з коронавірусом майже вдвічі більше за лікарні з інших областей. 

Авторка: Олена Кравченко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань. Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися