14 жовтня 2021 р. 17:40

САП проти головної юристки одеської мерії: знайомство з Галантерніком, елітне житло і обвинувачення у мільйонних оборудках

САП проти головної юристки одеської мерії: знайомство з Галантерніком, елітне житло і обвинувачення у мільйонних оборудках

Винагородою за участь в злочинній організації для  директорки юридичного департаменту Одеської міської ради Інни Поповської були апартаменти в ЖК "Грінвуд" на Французькому бульварі вартістю близько 10 мільйонів гривень, переконані у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. 

Про це інформує судовий кореспондент Центру публічних розслідувань. 

Інну Поповську підозрюють в участі в злочинній організації та сприянні відчуження земельних ділянок комунальної власності в інтересах бізнесмена Володимира Галантерніка. 12 жовтня суддя Вищого антикорупційного суду Маркіян Галабала обрав їй запобіжний захід  у вигляді застави в 26 мільйонів гривень. 

Натомість прокуратура наполягала на двомісячному арешті чиновниці з альтернативою застави в 100 мільйонів гривень з огляду на можливі доходи учасників злочинної організації. 

За версією слідства, злочинна організація діяла в Одесі з 2016 по 2019 роки та завдала матеріальної шкоди місту на 558 мільйонів гривень. За словами прокурора САП Валентина Мусіяки, її члени збагатились на 170 мільйонів доларів США, про що йдеться в одній із вилучених при обшуку таблиць. 

Суддя ВАКС Маркіян Галабала

Апартаменти від Галантерніка як нагорода за візування?

Елітне житло в ЖК "Грінвуд" на Французькому бульварі площею 164 квадратних метри - саме так мотивував бізнесмен Поповську брати участь в злочинній організації, вважають в САП. Апартаменти зареєстровані на її матір, але фактично ними володіє Поповська. За версією слідства, Галантернік та ексголова депутатської комісії з питань комунальної власності Василь Шкрябай мали по 8% частки в будівництві цього житлового комплексу. 

Утім, за словами Поповської, її мати була успішним підприємцем раніше та придбала майнові права у 2014 році - ще до того, як підозрювана стала керівником юрдепартаменту. Мовляв, купила житло за власні кошти та в спадок від чоловіка.

Адвокат Олексій Бебель конкретизував: мати Поповської торгувала на "7 кілометрі" речами, і "там був дуже непоганий заробіток".  

Витяги з інформаційних довідок реєстру речових прав показують, що дійсно -  мати Поповської стала власницею квартири на Французькому бульварі, комори і паркомісця. 

Разом з тим, прокурори наголошують: апартаменти не куплялись, а були надані як матеріальне заохочення: банківські виписки підтвердили, що за апартаменти гроші не сплачувались безготівково, як то мало бути за договором купівлі-продажу. 

Також Поповська має земельну ділянку площею 9 соток, коштовні ювелірні вироби та автомобіль "Лексус". З 1999 року її загальний офіційний дохід становить трохи більше, ніж 2 мільйони гривень, а чоловіка - 5 мільйонів гривень. 

Земельна ділянка та квартира перебувають під арештом. 

Версія САП: у громади вкрали землю

Інну Поповську підозрюють у зловживанні своїм службовим становищем в інтересах бізнесмена Володимира Галантерніка, оскільки вона відповідала за законність всіх проєктів рішень ще на стадії їх підготовки та розгляду на сесії міськради. Прокуратура вважає, що директорка департаменту не доводила до відома депутатів наявність законних процедур, приховувала юридично значимі факти та створювала ілюзорність юридичної чистоти та законності в сесійній залі.

 На юридичний департамент покладається проведення правового аналізу та підготовка зауважень щодо проєктів рішень до сесій міськради. Поповська відповідала і за відділ правової експертизи. Проте прокурор САП Максим Кравченко переконує: вона подавала лише формальні заперечення. 

 За даними НАБУ, особи заволоділи шістьома земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського, 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Всі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов'язують з Галантерніком. У справі - шістнадцять підозрюваних.

Нагадаємо, детективи вважають, що серед членів організації - Одеський міський голова Одеси Геннадій Труханов, вищезгаданий Василь Шкрябай,  нинішній виконуючий обов'язки віцемера Одеси Олег Бриндак, а також "права рука" бізнесмена, колишня помічниця-консультант Труханова Альона Попова, юрист Діамід Згонник та "касирка" Галантерніка Олександра Косенко

Галантернік, Косенко та Попова перебувають за кордоном, причому остання - у міжнародному розшуці.

У НАБУ переконані, що організацію створив саме Володимир Галантернік. Співучасники нібито застосовували протиправний механізм приватизації комунального майна: поза торгами приватні компанії отримували права на земельну ділянку як орендарі і в подальшому забудовували. А реальну ринкову ціну приватники виплачували Галантерніку, який потім розподіляв ці блага на підтримку організації. Також діяли і за іншою схемою: всупереч вимогам Земельного кодексу без торгів вільні від забудови земельні ділянки віддавали комунальним підприємствам або органам держави майже безкоштовно у постійне користування, а далі там знову "виростали" забудови. 

За версією прокурора САП Валентина Мусіяки, аби вчиняти злочинні дії на свою користь, спільники придбали партію "Селянська Україна", перейменували її в "Довіряй ділам" та висунули Геннадія Труханова на посаду міського голови Одеси. Він і здобув перемогу на виборах, що дало старт діяльності злочинній організації. 

Спочатку керівництво міської громади планували продати так званий Дім прийомів на Гагарінському плато на конкурентних засадах, аби наповнити бюджет. Та згодом риторика міськради кардинально змінилася. З лютого 2016 року розпочався процес щодо викупу об'єкту нерухомості орендарем, який не користувався землею взагалі. Натомість закон передбачав, що такі дії можливі лише в тому раі, якщо відповідний об'єкт не вдалося продати на конкурентних засадах. 

Як повідомив прокурор, юридичний департамент під головуванням Поповської надав правову оцінку і лише кілька формальних зауважень, проте нічого щодо порушення закону. 

"Поповська не звернула жодної уваги на порушення щодо Гагарінського плато, 4. Висновки земельної комісії далі підписав Труханов, -  і почалась забудова. Зараз 4-й багатоповерховий будинок зводиться", - розповів обвинувач. 

За його словами, аналогічно відбулося відчуження земель за адресами: Варненська, 27а, Варненська, 27в та Варненська, 27г. Фактично спочатку афільована Галантерніком приватна компанія брала в оренду земельну ділянку, оформлювала викуп - довгострокову аренду, а далі ділянка забудовувалась.  

Інна Поповська та її адвокати Олександр Лисак (ліворуч) та Олександр Бебель 

Адвокати згадали інквізицію 

На переконання адвоката Олексія Бебеля, злочин в діях  директорки юрдепартаменту не доведений. На його думку, ‌у жодних томах немає переконливих доказів щодо участі Поповської в злочинній організації. Він охрестив позицію САП "інквізиційною логікою, якій би позаздрили радянські прокурори".  

Захист вважає, що обвинувачення не встановило розміру матеріальної шкоди, а визначило лише ринкову вартість права користування земельних ділянок. 

Окрім того, адвокати наполягають, що земельні ділянки не вибували з комунальної власності, по всіх щорічно сплачується оренда. 

Також Бебель каже, що викуп, аукціон та земельні торги рівноцінні, а відчуження через приватизацію законне. Натомість, за словами прокурора, стосовно малої приватизації порушення було на стадії внесення майна щодо викупу орендарем за відсутності правових підстав, бо не було поліпшення майна не менше, ніж на 25% 

А могла б і втекти

"З 250 проєктів рішень зауваження нараховується на 20-30% проєктів рішень. Але незважаючи на зауваження, вони все одно включаються до порядку денного. З огляду на регламент, я могла подати зауваження або ні, але воно не заважало прийняттю рішення на сесії.  Мабуть, треба бути дуже зухвалим юристом, аби так відкрито ігнорувати норми закону, як кажуть у прокуратурі, і діяти у спосіб, не передбачений законом України. Так, я знаю пана Галантерніка, але я не виконую його вказівки, у мене є своє розуміння, як діяти по закону. Бажання бізнесменів не є для мене законом. Знайомство з ним не каже, що я є членом організації", - висловилась підозрювана. 

Поповська заявила, що землекористувач порушив закон, коли на праві постійного користування звів забудови, натомість вона не вирішує питання ефективності розпорядження тим чи іншим об'єктом. Також Поповська наголосила, що не одноосібно виконує функції, які покладено на весь департамент. 

"Це порушення честі, гідності і ділової репутації. Мені дуже соромно читати те, що я читала. Якби я скоювала ці злочини, то я б вже тут не сиділа, а втекла б", - завершила посадовиця. 

І в доларах, і в гривнях

За словами прокурора Кравченка, під час допиту в НАБУ Поповська лукавила, чи були підстави щодо застосування механізму приватизації з огляду на 25% поліпшення, а також казала про відсутність підстав для конкурсної процедури.

Флешки "правої руки" Галантерніка  Альони Попової - один з головних доказів у справі.  Вона здійснювала контроль за просуванням об’єктів, на які поклав око Галантернік, а також розподіляла матеріальні заохочення. 

"З документів очевидно, що спочатку змовники виявляли цікаві для забудови шматки міста, а в подальшому обирали процедуру і реалізували схему. Злочинна організація була впевнена в успіху своїх починань. Особи знали, розуміли і усвідомлювали свою незаконну діяльність в інтересах Галантерніка. Депутати міськради мали корисливий мотив, бо фінансувались додатково", - розповів прокурор Кравченко. 

Прокурор САП Максим Кравченко

Цікаво, що дата створення файлів у Попової тотожна з тою, коли Поповська отримала речові права на нерухомість на Французькому бульварі. А тому, на думку прокурора, це теж засвідчує: Поповська мала відношення до Галантерніка та Попової. 

На флешці віднайшли аркуш з табличкою "Зарплати". Навпроти прізвища "Поповська" цифра  - 125 тисяч гривень та  доплата у 80 тисяч гривень. З матеріалів очевидно, що преміювалися чиновники міськради Олексій Спектор, Володимир Радіонов, Олег Бриндак та ще низка членів злочинної організації.  Так, заступник Труханова Бриндак нібито отримав премії 50 та 100 тисяч у. о., Поповська - 5 тисяч у. о. 

"Листування між Поповою та Поповською показують стійкість зв’язків та відносини між ними як куратора і виконавця, бо Поповська звітувала перед Поповою, а також питала дозволу, чи може вжити певних заходів з огляду на свої посадові обов’язки", - наголосив прокурор.

Також були посилання на шефа, оскільки за ним "останнє слово". Слідство переконане: шеф - Володимир Галантернік. 

Але Поповська стоїть на своєму: мовляв, ніщо не доводить, що вона виконувала вказівки Галантерніка за певні матеріальні блага. Каже, що навіть не знала прізвище "юриста Альони", а переписку з нею назвала "звичайним робочим процесом з людиною, яка представляла дуже багатьох забудовників". За словами Поповської, до неї так звертається кожен юрист, який веде документи в інтересах юридичних фірм.

Про існування злочинної організації можуть свідчити і дані електронної пошти юриста Діаміда Згонника - довіреної особа Галантерніка з 2011 року.  У САП кажуть, що віднайдені документи показують струнку структуру та ієрархічність злочинної організації, а також  зв'язок Галантерніка зі Шкрябаєм та кінцевим бенефіціаром групи компаній "Будова" Дмитром Дімарським.  Виявилось, що Галантернік та Шкрябай були  партнерами в ЖК "Грінвуд", де отримали  апартаменти Поповська, Попова, Бриндак та інші. 

Усе за поняттями

Флешки "касирки" Олександри Косенко допомогли прокуратурі з'ясувати, що, на думку сторони обвинувачення, вигода Володимира Галантерніка становила 170 мільйонів доларів від фінансових оборудок із забудовами. 

 Також із флешок зрозуміло, що понад 10 мільйонів витрачалось на заходи безпеки та конспірації охороною Галантерніка. Крім того, змовники вираховували, які відеокамери фіксують номери автівок та риси обличчя. 

Документи з поштової скриньки працівника "Будови" Кисельова  мали понятійні угоди на підтвердження, що Галантернік, як керівник організованої групи, був кінцевим вигодонабувачем, який отримав живі гроші за оборудки в мільйони доларів. 

Поповська не заперечувала, що певні документи дають підстави вважати, що була змова бізнесу. Утім, за її словами, вони можуть свідчити лише про те, що були спроби використати її у якості посадової особи, яка даватиме документи.  Посадовиця сказала, що не могла знати, які плани в забудовника на ту чи іншу ділянку, а те, що у подальшому робив забудовник - не зона її відповідальності, бо вона лише робила експертизу щодо експлуатації вже існуючих будівельних споруд. 

Директорка департаменту переконувала суд, що не може відповідати за схеми по бізнесу. І додала: те, що документи проходили через неї, не підтверджує, що вона в змові. 

Попри це, в офісі будівельної контори Галантерніка детективи відшукали кілька договорів, де йшлося, що земельні ділянки мали віддаватись  саме під забудову з огляду на понятійні умови.  

Зустрічі з Галантерніком 

Серед контактів у мобільнику Поповської був і "В.І". За версією слідства, це Володимир Ілліч Галантернік. 

Прокурори вважають, що директор юридичного департаменту Одеської міськради  була підпорядкована Галантерніку і фактично йому звітувала, як керівнику. 

"У 2018 та 2019 роках вона неодноразово з ним зідзвонювалась. Послідовність смс-повідомлень  свідчить про те, що вона шукала можливостей з ним поговорити віч-на-віч і знаходила їх. Також Поповська була присутня при зустрічах в скайпі з Галантерніком, Поповою, Бриндаком та іншими членами  злочинної організації.  Її позиція не відповідає вмісту її телефону. Тому вона лукавила - що на допиті, що зараз", - розповів прокурор Кравченко. 

Поповська не заперечила знайомство з Галантерніком станом на 2016 рік.  За її словами, вони зокрема  узгоджували інвестиційний договір щодо електронного білету, а не відчуження земельних ділянок. 

"Я зустрічалась щодо забудовника Вадима Чорного, бо він незаконно на Грецькій площі замість паркінгу побудував торговий центр, а ми в судовому порядку добились, що тепер йдеться про знесення торгового центру. Чорний мені погрожував і псував мою репутацію через підконтрольні засоби масової інформації. Він хотів об’єднатись з Галантерніком, аби далі зі мною боротись... Не було консенсусу щодо Чорного, усе закінчилось тим, що я попросила провести судову експертизу, а Чорний погодився" -  додала Поповська. 

Детальніше про зустрічі з Галантерніком вона не розповіла. 

Окрім того, низка доказів сторони обвинувачення вказує на вплив вірогідних учасників злочинної організації на органи влади, прокуратуру та судові органи. 

І наостанок: відомо, що 19 жовтня суддя оприлюднить повний текст рішення щодо запобіжного заходу Інні Поповській. 

Авторка: Катерина Петренко  

Фото: ЦПР

Поділитися