11 лютого 2021 р. 12:15

Одеські ЖКС витратили більше мільйона гривень на консультації у сфері публічних закупівель

Одеські ЖКС витратили більше мільйона гривень на консультації у сфері публічних закупівель

Другий рік поспіль житлово-комунальні сервіси (ЖКС) "Чорноморський", "Фонтанський" та "Хмельницький" купують у ТОВ "МІАКРА" послуги, що називають консультацією у сфері публічних закупівель. Фактично ж проведення закупівель на порталі Prozorro повністю передане у відповідальність цієї приватної компанії. Водночас, майже 90% закупівель цих трьох ЖКСів проводиться без конкуренції, методом публікації укладених договорів.  

ЖКСи "Чорноморський", "Фонтанський" та "Хмельницький" купили наприкінці минулого року послуги з консультування у сфері публічних закупівель по 198 тисяч гривень. Про це свідчать дані публічного модуля аналітики BI Prozorro

Усього ж за 2020 рік у одного й того самого постачальника ці підприємства придбали послуг з консультацій у сфері закупівель на 1 мільйон 134 тисячі гривень. Тобто на початку року придбали послуги на весь 2020 рік, а наприкінці року - на 2021 рік. 

Постачальник послуг за всіма цими договорами - ТОВ "МІАКРА". Усього за весь період проведення закупівель через портал Prozorro ЖКСи витратили на послуги одного й того самого "консультанта" з публічних закупівель близько 2 мільйонів гривень

Згідно з Додатком №1 до договорів, ЖКСи повністю віддали закупівлі на аутсорсинг - підрядник готує, перевіряє, оприлюднює всю документацію. Готує проєкти протоколів тендерних комітетів, тендерну документацію. Перевіряє документи, надані учасниками торгів. Працює зі скаргами, готує проєкти відповідей на звернення за роз’ясненнями. 

Протягом минулого року три ЖКСи, чи скоріше найнята ними для цього компанія "МІАКРА", провели 1тисячу 29 закупівель. Це коштувало одеситам 540 тисяч гривень (три договори по 180 тисяч гривень на послуги протягом 2020 року). 

У 89,5% випадків відбувалося просто звітування про укладений договір. 


Законом України "Про публічні закупівлі" передбачено, що функції закупівель в організації може виконувати як тендерний комітет, так і уповноважена особа, однак уповноваженою особою може бути лише – «службова, посадова та інша фізична особа замовника, визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі згідно із цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення або трудового договору (контракту)».

Судячи з тексту "Переліку послуг", представники приватної фірми готують все необхідне, а потім приїжджають до офісу замовника. Чи то все оприлюднюється співробітником приватної компанії під наглядом "уповноваженої особи", чи то "уповноважена особа" виконує всі дії під керівництвом представника приватної фірми - з тексту не зрозуміло. 

Керівник фірми - постачальника послуг, за даними аналітичної платформи YouControl, 31-річний адвокат Євген Байло. У 2017 році він висувався кандидатом у депутати Авангардівської селищної ради, як член політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів-Укроп». 

Фірма "МІАКРА", що належить Євгену Байло, та його адвокатське бюро зареєстровані на Великій Арнаутській №31 у кількох квартирах. Це житло адвокат отримав у спадок. 

Знайти інформацію про наявність у фірм Євгена Байло офісу не вдалося. На сторінці адвоката у фейсбуці вказано, що він веде індивідуальну адвокатську діяльність. За кілька років до того, як стати адвокатом він шукав роботу торгового представника і вже мав досвід у цій галузі. 

У якості адвоката Євген Байло представляє інтереси клієнтів у різних справах. Наприклад, у справах про незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, вчинення домашнього насильства, крадіжки, порушення правил дорожнього руху. 

 

 

У жодному з відкритих конкурсів, у яких брала участь фірма "МІАКРА" не було подано інформації про наявність персоналу відповідної кваліфікації, тому не відомо, скільки співробітників є у компанії для забезпечення проведення закупівель ЖКСів. 

Загалом минулого року консультаційні послуги з питань проведення закупівель придбало 14 замовників, підпорядкованих Одеській міській раді. Окрім ЖКСів, суму понад 100 тисяч гривень на такі послуги витратило лише Управління дорожнього господарства Одеської міської ради. 

Усього ж на "Консультаційні послуги з питань підприємницької діяльності та управління" підпорядковані міській раді організатори публічних закупівель витратили минулого року 2,8 мільйона гривень. 

Авторка: Олена Кравченко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань. 

Поділитися