16 вересня 2021 р. 18:33

Хто заробляє на смітті Херсона і до чого тут санкції РНБО

Хто заробляє на смітті Херсона і до чого тут санкції РНБО

Утилізація сміття, озеленення та прибирання вулиць: на початку літа у Херсоні «розіграли» тендерів щодо благоустрою на 26 мільйонів гривень. Серед переможців закупівель – як «динозаври» херсонського комунального ринку, так і відносно нові фірми, близькі до оточення нового міського голови Херсона та створеної ним партії «Нам тут жити».

Що не так з благоустроєм у Херсоні розбирався Центр публічних розслідувань.

«Нам тут жити» та заробляти

Озеленювати та косити зелені зони Таврійського та Корабельного районів Херсона на більш ніж 2 мільйони гривень має ТОВ "БУД ВІК СЕРВІС". Зареєстрована у грудні 2018 року фірма, за даними Єдиного державного реєсту юридичних осіб, при чималій кількості видів діяльності (їх там вказано 29) має статутний капітал усього 1 тисячу гривень. Зазначимо, що невідповідність фінансових ресурсів обсягам здійснюваної діяльності, згідно з рекомендаціями Національного банку України може свідчити про фіктивність компанії. 

Керівником ТОВ є Максим Леонідович Якуба. За даними Центральної виборчої комісії, на місцевих виборах 2020 року людина з таким же ім’ям, прізвищем та по-батькові балотувалася у депутати Херсонської міської ради від партії «Нам тут жити». Якуба Максим Леонідович є керівником і більш старшої (зареєстрованої у 2013 році) фірми зі схожою назвою – ПП "ЕЛЕКТРО ВІК СЕРВІС". Саме вона і вказана у якості інформації про кандидата на сайті ЦВК. 

Дані ЦВК

Бізнесмен Якуба депутатом не став, але тоді у Херсоні у другому турі виборчих перегонів-2020 на посаду міського голови переміг Ігор Колихаєв – на той момент народний депутат та лідер партії «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити».  

За даними аналітичних систем, ТОВ "БУД ВІК СЕРВІС" у 2021 році вже отримувала у Херсоні підряди саме на закупівлях за спрощеною процедурою, наприклад, навесні від міського комунального підприємства «Парки Херсона» за полив зелених насаджень на 185 тисяч гривень. До слова, на час цієї закупівлі у КП «Парки Херсона» вже був новий директор – Олена Кучеренко, призначена новим очільником Херсона Колихаєвим.

Тендер за участі «Буд вік» та КП «Парки Херсона»

2021 рік видався особливо "врожайним" для  "БУД ВІК СЕРВІС". У кінці липня фірма виграла один з лотів іншого тендеру від комунального підприємства «Міське дорожнє управління» на послуги з оренди спецтехніки (так званої вакуумної підмітально-прибиральної техніки на базі автомобіля) на 2 млн 875 тис. 248 грн. При цьому, своєї техніки фірма не має. Тобто цю вакуумно підмітально-прибиральну техніку "БУД ВІК СЕРВІС", в свою чергу, орендує у ФОП Роговий Юрій Вітіславович. 

Договір про оренду транспортних засобів "БУД ВІК СЕРВІС" у ФОП Роговий

Далі – ще цікавіше. З документів, поданих фірмою для участі у закупівлях, випливає, що ФОП Роговий сам орендує передану "БУД ВІК СЕРВІС" техніку. А саме – у ТОВ «Українська продовольча корпорація».

Оренда транспорту у ТОВ «УПК»

Оренда у ТОВ «УПК» 

ТОВ «Українська продовольча компанія» входить до … групи компаній «Продексім» міського голови Херсона Ігоря Колихаєва.

ФГП Продексім опис групи, дані YouControl 

У такому разі можна припустити, що техніку для прибирання Херсона Колихаєв орендує сам у себе – тільки через третіх осіб.

Що ж до іншої фірми Максима Якуби - ПП «ЕЛЕКТРО ВІК СЕРВІС», то вона і до місцевих виборів отримувала підряди на ремонт ліній освітлення за бюджетні кошти.  Як писав рух «Чесно», до виборів 2020 бізнесмен Якуба у політиці не був.

Комунальний «клондайк» по Кримській, 94

Прибирати, вивозити сміття та озеленювати Дніпровський район Херсона (загалом на суму більше 6 мільйонів гривень) до кінця року має ТОВ "АЛЬЯНСБУД ГРУП". Компанії майже 6 років і за цей час вона неодноразово змінювала назву та керівників: спочатку – ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "СЕРВІСБУД- ІНВЕСТ", потім ТОВ "СТРОЙСПЕКТР ПЛЮС" і нарешті з 2018  року ТОВ "АЛЬЯНСБУД ГРУП". 

Зміна назв ТОВ Альянсбуд груп, дані YouControl

Фірма вже «світилася» в ЗМІ та судових справах, після чого, судячи з усього, і змінювала назву. Так, у 2018 році ТОВ "АЛЬЯНСБУД ГРУП" фігурувала у провадженні за фактом фіктивного підприємництва, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України. «Відповідно до заяви керівника ГО «За Президента України» ОСОБА_2 невстановлені особи з метою прикриття незаконної діяльності, направленої на розкрадання коштів, виділених на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонт об’єктів інфраструктури м. Херсона протягом 2015-2017 років створили ряд фіктивних підприємств», йдеться у клопотанні слідчого з ДФС у Херсонській області про про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні Херсонської філії ПАТ КБ «ПриватБанк» та їх вилучення.

Інша судова справа стосується вже ТОВ «СТРОЙСПЕКТР ПЛЮС» та благоустрою території, пов'язаного з капітальним ремонтом покриття у центрі Херсона біля кінотеатру «Україна». Слідча Нацполіції просила доступ до документів, які перебували у володінні Управління капітального будівництва Херсонської міської ради, та вилучення оригіналів сертифікатів якості на будівельні матеріали та вироби, що пов'язані з капітальним ремонтом покриття, платіжних доручень, рахунків на придбання будматеріалів та обладнання. 

Наразі керівником ТОВ "АЛЬЯНСБУД ГРУП" є Шумік Ганна Павлівна і зареєстрована ТОВ у Херсоні за адресою Кримська, 94. На Кримській, 94 за збігом обставин знаходиться і житлово-експлуатаційна контора «КП Дніпровський».

Збіги на цьому не завершуються. Техніка та база у "АЛЬЯНСБУД ГРУП" – орендовані. Два самоскиди з тентом Ганна Шумік орендує у ФОП Лелека Віктор Вікторович. Судячи з усього - у свого водія. Людина з таким же ім’ям, прізвищем та по-батькові числиться у штаті фірми: у довідці про наявність в учасника процедури закупівлі працівників відповідної кваліфікації зазначений водій Віктор Вікторович Лелека. 

Виробничу базу – нежилі приміщення площею 97,7 кв. м по просп. Святих Кирила та Мефодія, 18  у Херсоні – ТОВ "АЛЬЯНСБУД ГРУП" орендує у ФОП Кондратюк Євгеній Вікторович. За таким же збігом обставин, людина-повна тезка з однаковою адресою є історичним бенефіціаром ТОВ "АЛЬЯНСБУД ГРУП". 

Для більш зручного перегляду відкрийте зображення в новому вікні

Наприбирати, наозеленювати та навидаляти сміття у Суворовському районі та центрі Херсона на майже 8 мільйонів гривень має ТОВ " БЛАГОУСТРІЙ ХЕРСОН ПЛЮС". Це зовсім молода фірма - їй менше року. І за цей час вона встигла не лише отримати мільйонні підряди, а й змінити назву - до весни 2021 року вона називалася ТОВ "БУДІНДУСТРІЯ ПЛЮС". 

Дані YouControl

Серед тендерної документації є копія договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ "БУДІНДУСТРІЯ ПЛЮС". Наприкінці квітня 2021 року Стрелкова Леся Володимирівна передала покупцю Анжею Олександровичу Радомському свою корпоративну частку у розмірі 100% у статутному капіталі ТОВ. Це усього 1 тисяча гривень: 

Одразу після цього Радомський вирішив змінити назву фірми на ТОВ "БЛАГОУСТРІЙ ХЕРСОН ПЛЮС" та продовжив обов’язки директора Стрелкової. Радомський також вніс зміни до видів економічної діяльності нової-старої ТОВ - додав 8 КВЕДів, зокрема, поводження з відходами, діяльність у рослинництві, надання ландшафтних послуг:

Що цікаво, своє рішення як учасник ТОВ Радомський ухвалив 21 квітня 2021 року, а перший тендер від Департаменту міського господарства Херсона на послуги щодо утилізації, видалення та поводження зі сміттям був оприлюднений 22 квітня. Тому є підстави припустити, що зміни, внесені Радомським, якраз напередодні тендеру - невипадкові. 

За інформацією місцевих ЗМІ, Анжей Радомський - підприємець, який тривалий час відповідав за прибирання та вивіз сміття у сусідніх з Херсоном Олешках. Як пише видання "Мост", на той час компанії Радомського у Херсоні ще не працювали. Ситуація могла змінитися з призначенням на посаду директора Департаменту міського господарства Херсона Тетяни Серогодської, яка, за інформацією сайту, "багато років пропрацювала в Олешках".

За номером телефона "БЛАГОУСТРІЙ ХЕРСОН ПЛЮС" пов'язана з ТОВ "КК "АЛЬЯНС", історичним керівником якої у 2020 році була вже знайома нам Стрелкова Леся Володимирівна. 

"БЛАГОУСТРІЙ ХЕРСОН ПЛЮС" і ТОВ "КК "АЛЬЯНС"

Цьому підприємству так само - майже рік від заснування. Тоді вона називалася ТОВ "ОПТІМА БУДІНВЕСТ". Контактною адресою у  ТОВ "КК "АЛЬЯНС" є ... вул.Кримська, 94 у Херсоні.

Зараз бенефіціаром "АЛЬЯНСу" є Людмила Топчу. Яка, у свою чергу, є історичним керівником ЖЕКу "КП "Дніпровський" за тією ж адресою Кримська, 94.

Дані YouControl

До чого тут санкції РНБО

Одним з історичних керівників та засновників вищевказаної ТОВ «Альянсбуд груп» є Дмитро Платов. Наразі він –  керівник ТОВ "АГАТА СЕРВІС КОМПАНІ". У 2018 році Платов також став одним із засновників ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "СХ ГРУП".

До недавнього часу «СХ ГРУП» отримувала підряди від Департаменту ЖКГ Херсона. 

Підряд "СХ ГРУП" від Департаменту ЖКГ

Херсонська ТОВ «СХ ГРУП» увійшла до списку 79 компаній, до яких застосовані санкції, введені згідно з Указом Президента України №140/2021 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 квітня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Санкції щодо херсонської фірми діятимуть з 3 квітня 2021 року до 2 квітня 2024 року. ТОВ «СХ ГРУП», у свою чергу, подала позов до суду на Президента України щодо визнання протиправним і скасування Указу в частині введення санкцій до неї.

Що говорить закон та міська рада 

Замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника або відмовити в участі у переговорній процедурі закупівлі в разі, якщо:

«тендерна пропозиція подана учасником конкурентної процедури закупівлі або участь у переговорній процедурі бере учасник, який є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з уповноваженою особою (особами), та/або з керівником замовника» (п.1.7 «Підстави для відмови в участі у процедурі закупівлі» статті 17 Закону України «Про публічні закупівлі»).

Тобто, за законом, пов'язаним (між собою та/або з замовником) учасникам торгів мали відмовити в участі у тендері. Але цього не сталося. Чому? Це питання через пресслужбу Херсонської міської ради Центр публічних розслідувань поставив відділу координації публічних закупівель.

Цитуємо відповідь:

"Законом України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), а саме пунктом 7 частини першої Закону України «Про публічні закупівлі» дійсно передбачено, що Замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника або відмовити в участі у переговорній процедурі закупівлі (крім випадків, зазначених у пунктах 2, 4, 5 частини другої статті 40 цього Закону) в разі, якщо тендерна пропозиція подана учасником конкурентної процедури закупівлі або участь у переговорній процедурі бере учасник, який є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з уповноваженою особою (особами), та/або з керівником замовника.

Разом з цим частиною 4 статті 17 Закону зазначено, що замовник не вимагає від учасників документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 1 і 7 частини першої статті 17 Закону. Таким чином, учасник не надає ніякої інформації, що підтверджує його пов’язаність з особами/учасниками.

У свою чергу, метою Закону є зокрема створення конкурентного середовища та розвиток добросовісної конкуренції.

Однак функція забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері публічних закупівель належить виключно Антимонопольному комітету України".

Виходить, що у міській раді кивають на прогалини у законодавстві, недосконалу процедуру та перекладають відповідальність на Антимонопольний комітет. До того ж, звертаємо увагу, чиновники у відповіді не заперечили відсутність пов’язаності учасників закупівель. У такому випадку, про створення якого конкурентного середовища взагалі може йти мова?

Авторка: Ірина Домащенко

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися