06 вересня 2021 р. 17:33

"Ексрегіонал" будує в Одесі ЖК замість дитячого комплексу

"Ексрегіонал" будує в Одесі ЖК замість дитячого комплексу

У 2021 році в експлуатацію має здатися ЖК "Місто мрій" на вулиці Д. Ойстраха, 28, однак, як повідомляє Центр публічних розслідувань, зведення цієї багатоповерхівки викликає багато питань.

Порушення, виявлені в історії будівництва ЖК "Місто мрій"

Перш за все, цільове призначення землі не відповідає будівництву ЖК. На кадастровій карті територія призначена для "будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови для розміщення дитячого спортивно-розважального комплексу (1-4 поверхи)". Дитячого спортивно-розважального комплексу там і в планах немає, а крім того, що "Місто мрій" вже у два рази перевищив допустиму поверховість (вже побудовано 8 поверхів), зараз дана ділянка взагалі відсутня на кадастрової карті.

Зараз ця територія розбита на дві: 5110137600:08:008:0045 та 5110137600:08:008:0044.

Незважаючи на невідповідне цільове призначення землі, дозвіл на виконання будівельних робіт ДАБК все ж таки видав, хоча документів про проведення підготовчих робіт у відомство не надходило.

Цікава історія з видом будівництва. У дозволі на будівельні роботи зазначено, що на ділянці проводиться реконструкція. Однак, якщо ми поглянемо на територію до початку зведення ЖК, виникає запитання: що тут реконструювати?

Фото з офіційного сайту ЖК "Місто мрій"

Невідповідність зустрічаємо також і у висвітленні ходу будівництва. ДАБК видав дозвіл на зведення ЖК 7 листопада 2018 року. На сайті "ЛУН" вже у жовтні того ж року з’явилося наступне фото: 

Бачимо, що будівельні роботи йшли задовго до отримання забудовником всієї необхідної документації. 

Хто ж стоїть за будівництвом "Міста мрій"? 

Замовником будівництва виступає компанія "Форекстін", в якої досить широкий спектр надання послуг: основна діяльність - ресторани, забезпечення мобільного харчування, а також організація інших видів відпочинку та розваг, надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, діяльність у сфері права та консультування з питань комерційної діяльності й керування.

Належить фірма ексдепутату Одеської міської ради Валентину Скобленку, який у шостому скликанні представляв Партію регіонів, а в 2015 році балотувався від Української морської партії Сергія Ківалова, проте не пройшов. Ексдепутат тримає у своїх руках близько 10 приватних бізнесів. Серед них: фірма "Олдіс", "Мегас-Строй" (будівництво), "Гранд Сервіс" (діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування), "Мед-Альп-Тревел" (діяльність туристичних операторів) тощо.

Ще у 2008 році "Форекстін" отримав дозвіл на будівництво дитячого спортивно-розважального центру на місці, де наразі будується ЖК "Місто мрій". Тоді будівельні роботи зупинилися на початковому етапі, і закінчилося все виритим покинутим котлованом. У 2018 році компанія отримала новий дозвіл - вже на будівництво ЖК, однак цільове призначення землі й досі не змінилося. Введення "Міста мрій" в експлуатацію відкладалося 5 разів: спочатку планувалося у 1 кварталі 2020 року, наразі ж забудовник запевняє про здачу ЖК у 3 кварталі 2021. 

Крім того, у 2009 році місцеві жителі скаржилися на те, що представники "Форекстін" їздили у школи Суворовського району Одеси та збирали гроші на будівництво нового басейну. Зазначається, що зібрати вдалося близько 8 мільйонів гривень. В результаті компанія не побудувала ніякого басейну, куди пішли гроші - невідомо.

У судовому реєстрі на компанію "Форекстін" зареєстровано 17 справ. Окрім того, Скобленко опосередковано був залучений і до скандалу зі зсувами у Крижанівці. У 2015 році відбувся зсув через порушення орендатором умов виконання берегоукріплювальних робіт. Буна, яка повинна була захищати берег Крижанівки, була побудована на кілька метрів лівіше від того місця, де планувалося. Крім того, вона вийшла довшою. Отже, з одного боку буни берег продовжував вимиватися і залишалася загроза обвалів, а з іншого навпаки - пісок намивався. Якраз у тому місці, де побудували приватний готель, який пов'язують з ексдепутатом Одеської міськради Валентином Скобленком. Згодом після цього і відбувся зсув схилів у Крижанівці, якраз у тому місці, де проводилися берегоукріплювальні роботи.

Показовим також є те, що практично усі позови до суду, де "Форекстін" виступав відповідачем, були не задоволені.

Інші фігуранти будівництва

Генеральним підрядником є "Будівельна компанія "Інвестиції та інновації", що належить Сергію Козуліну, який володіє чотирма компаніями за адресою вул. О. Невського, 68 кв. 1. Цікаво, що засновником "Інвестицій та інновацій" виступає Валентин Гончарюк, пов’язаний із 28 фірмами, що займаються будівництвом виключно у Чернівецькій області.

Інша будівельна компанія, власником якої є Козулін, "КМ БУД", має у статутному капіталі лише 1 тисячу гривень. Це може свідчити про те, що зазначене підприємство є фірмою-одноденкою та не функціонує за призначенням.

Не додає довіри до "Інвестицій та інновацій" і низка судів, де компанія виступала відповідачем. Крайнє судове рішення зобов’язало фірму виплатити позивачеві 21 тисячу гривень за неналежне виконання умов договору. 

Отже, із усього випливає, що ЖК "Місто мрій" - це можливо чергове незаконне будівництво, яке замовив бізнесмен та ексдепутат, а виконує будівництво компанія, яка раніше не побудувала жодного ЖК та побувала фігурантом судових справ. Але найголовніше питання, чому знову на місці, призначеному для покращення життя та розвитку одеситів (в даному випадку для дитячого спортивно-розважального комплексу), створюється звичайна багатоповерхівка.

ЦПР спробував зв'язатися з представниками вищезазначених компаній. Телефон "Інвестицій та інновацій", який співпадає з номером ЖК "Місто мрій", наразі недійсний, тож ми подзвонили в іншу компанію Сергія Козуліна "КМ-БУД", де нам повідомили, що він дуже рідко з'являється в офісі та пообіцяли передзвонити. Однак зараз цей номер теж недоступний.

Що стосується "Форекстін", то вказаний на сайті компанії телефон зв'язав нас з юридичною фірмою "Юрлайн", де про "Форекстін" не чули. Виявилося, що даний номер прив'язаний до 35 різних компаній в регіоні.

Водночас, в ДАБК нам повідомили, що земельна ділянка знаходиться в категорії "землі житлової та громадської забудови". Вид використання земельної ділянки визначається власником (ТОВ "Форекстін") самостійно, а зміна виду в межах однієї категорії земель не є зміною цільового призначення та не потребує проходження відповідних процедур, тож здійснюється забудова відповідно до законодавства. 

Над розслідуванням працювала команда журналістів на чолі з Олександрою Орловою, Іриною Семенютою та Валерієм Болганом.

Матеріал підготовлено в рамках роботи Центру публічних розслідувань

Поділитися