27 листопада 2020 р. 18:52

Ліки та кисневі концентратори одеським чиновникам постачатиме фірма, що ніяк не визначиться з власниками

Ліки та кисневі концентратори одеським чиновникам постачатиме фірма, що ніяк не визначиться з власниками

Фірма «Фармкю», заснована 9 місяців тому, вже уклала з медичними закладами Одеси та області 13 договорів (без конкурсу, за спрощеною у зв’язку з пандемією COVID-19 процедурою). З «Фармкю», за даними публічного модуля аналітики BI Prozorro вже укладено угод на суму 32 672 992 гривні. Але насправді фірма «освоює» трохи меншу сумму -  29 мільйонів 87 тисяч 992 гривні, бо перші 5 договорів були фактично анульовані додатковими угодами.

У цієї фірми купують засоби боротьби з коронавірусом «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради, КУ «Одеська обласна база медичного постачання», департамент охорони здоров’я Одеської обласної державної адміністрації (останній, щоправда, не вдало). Поміж іншого, з «Фармкю» укладено контракт на поставку кисневих концентраторів на 22 мільйони гривень, зі 100% передоплатою.

За 9 місяців такої продуктивної роботи фірма встигла перебратися з Києва до Одеси, змінити керівника та вид діяльності. А також 4 рази змінити власника і зменшити статутний капітал з 2 мільйонів до 300 000 гривень. По черзі фірмою володіли: 

  • пані Юлія Кравченко, 
  • компанія «ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД "ЮГ-ДЕВЕЛОПМЕНТ"», власницею якої є пані Юлія Кравченко, 
  • пані Олена Лалудова, колишня заступниця директора комунального підприємства «Одесаоблфарм». 

Олена Лалудова, колишня заступниця директора комунального підприємства «Одесаоблфарм», стала керівницею «Фармкю» 7 липня 2020 року за даними аналітичної платформи YouControl.

30 вересня у фірми зменшився статутний капітал.

З 6 жовтня фірма почала без конкурсу отримувати підряди на постачання медичних засобів та ліків. Але 5 укладених 6 жовтня договорів були фактично анульовані (було підписано додаткові угоди, за якими сума зменшувалася до 0 гривень). Як причину вказали відсутність у замовника фінансування. Вже 21 жовтня з «Фармкю» уклали майже аналогічні невиконаним договори, але з іншим замовником. Замість Департаменту охорони здоров’я ООДА, ті самі товари на ті ж самі суми купила КУ «Одеська обласна база спеціального медичного постачання». У карткі учасника у публічному модулі BI Prozorro договори з департаментом позначені, як завершені, але не виконані (Виконаних договорів серед завершених 0%). 


5 листопада було укладено договір на 22 мільйони гривень, на поставку кисневих концентраторів. І вже 11 листопада було перераховано аванс - 22 мільйони 88 тисяч гривень.

І вже 20 листопада Олена Лалудова виявилася власницею фірми, і начебто зробила внесок до статутного фонду 300 000 гривень.

Цікаво, що за інформацією сервісу Опендатабот з 23 листопада власницею фірми знову стала Юлія Кравченко. А Олена Лалудова лишилась директором. 

Пані Юлія Кравченко, крім фірм «Фармкю» і  «ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД "ЮГ-ДЕВЕЛОПМЕНТ"», володіє компанією «КНС-Консалтінг», що надає правові та бухгалтерські послуги, послуги з проведення досліджень ринку та громадської думки, послуги з надання майна в оренду. 

Бути справжнім бізнес-партнером і внести 300 тисяч до статутного капіталу Олена Лалудова, якщо вірити її деклараціям, не могла, бо не мала ані копійчини заощаджень. До того ж, кілька років тому вона була навіть за опалення заплатити не взмозі - КП «ТГО» домагалося повернення боргу у 5 тисяч гривень через суд.

Запитати, чому відбувалися такі «гойдалки» з договорами, адресою, керівниками, засновниками та статутним капіталом, з’ясуватися не вдалося. У «Фармакю» поки що ніхто не бере слухавку. 

У Департаменті охорони здоров'я Одеської обласної державної адміністрації нам пояснили ситуацію з закриттям перших п’яти договорів з «Фармакю». Ірина Парамонова (вказана як контактна особа по даним закупівлям) розповіла, що департамент дуже поспішав придбати необхідні товари, було укладено договори, але потім стало зрозуміло, що не будучи лікувальним закладом департамент не може купувати такі товари. Тому, щоб не порушувати бюджетний кодекс, їх закрили і уклади аналогічні, але вже з іншим замовником. 

Ми також запитали, звідки взявся цей постачальник і чому нова фірма одразу викликала таку довіру у замовників. Ірина Парамонова розповіла, що департаментом проводився моніторинг для того, аби з’ясувати. яка компания спроможна поставити необхідні товари у короткий строк. Аналізувався, за її словами, великий перелік фірм. У постачальника були взяті гарантійні листи.

Авторка: Олена Кравченко

Поділитися