08 липня 2023 р. 21:02

Двійка одеським депутатам та знищення пам'ятки архітектури: підсумки тижня

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Минулого тижня отримала продовження тема звільненого військкома Євгена Борисова. 1 липня стало відомо, що прокуратура перевіряє факти можливого незаконного збагачення, ухилення від військової служби та перевищення службових повноважень колишнім начальником Одеського обласного територіального центра комплектації та соціальної підтримки.

А 4 липня стало відомо, що головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний призначив нового керівника одеського ТЦК, ним став полковник Олександр Охріменко

Майже непомітно для містян пройшов візит в Одесу президента України Володимира Зеленського 2 липня. Він взяв участь у заходах з нагоди Дня Військово-морських сил Збройних сил України. Голова держави зустрівся з курсантами Інституту Військово-Морських сил Національного університету "Одеська морська академія" та вручив державні нагороди й бойові прапори. Також Володимир Зеленський особливо відзначив морпіхів 35 та 36 окремих бригад морської піхоти. 

Фото: Інтент/Єгенія Генова
Фото: Інтент/Євгенія Генова

4 липня відбулась презентація звіту Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в рамках всеукраїнської кампанії громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад". Цього року депутатам Одеської міської ради нема чим похизуватися. Другий рік повноважень Одеська міська рада відпрацювала на "двійку". 

Як повідомив під час пресконференції голова Одеського КВУ Анатолій Бойко, за підсумками другого року здійснення повноважень депутатами міських рад 15 обласних центрів найкращий середній бал за об'єктивними критеріями має Львівська міська рада (4,2 бала) – єдина рада, де середній бал депутатського корпусу вище чотирьох балів. Натомість найгірші показники в депутатів Одеської (2), Миколаївської (1,9) і Харківської (1,8)  міських рад.

Уперше за вісім років проведення громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" жоден з одеських обранців не отримав оцінку "5". Також, як зазначив на пресконференції Анатолій Бойко, уперше з'явились депутати, діяльність  яких оцінили у "0" балів. Дев'ятеро депутатів Одеської міської ради припинили працювати з початку війни. Це Віктор БаранськийБогдан ГігановОлена ЗефнерВолодимир ІвановВіталій СаутьонковІван СемчукДіна ЯценкоВіктор Наумчак та Вадим Терещук Ще троє: Нікіта АвдєєвОлександр Едельман та Ілля Фрейман відвідали лише по одному засіданню міської ради.

Дві події дуже жваво обговорювалися в Одесі. Перша – це спочатку підвищення тарифів на воду, а потім скасування цього рішення 3 липня. Напередодні, 2 липня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що рішення НКРЕКП не погоджувалося із Кабінетом міністрів України. 

Фото: ДАБК
Фото: ДАБК

4 липня стало відомо, що прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо знесення пам'ятки архітектури, розташованої біля одеського парку Шевченка, де раніше розміщувався міський пологовий будинок №6. Дії забудовника правоохоронці кваліфікували як умисне знищення, руйнування та пошкодження об'єкта культурної спадщини.

5 липня Міністерство культури та інформаційної політики України назвало руйнування пам'ятки архітектури, розташованої біля одеського парку Шевченка, де раніше розміщувався міський пологовий будинок №6 "злочином проти культурної спадщини". Відповідна заява міститься на сайті МКІП.

Міністри сільського господарства України, Естонії, Латвії, Литви та Молдови відвідали один з портів Одеської області 4 липня. Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної військової адміністрації. Як наголосив голова ОВА Олег Кіпер, міністрів цікавили алгоритми дій щодо експорту зерна з України, альтернативного зерновій угоді.

Сергій Кропива Фото: Українська правда

Того ж дня стало відомо, що Кабінет міністрів України погодив кандидатуру Сергія Кропиви як заступника голови Одеської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Сергій Кропива очолює департамент Офісу генерального прокурора, який відповідатиме за економічні злочини та кібербезпеку, створений у 2022 році тодішньою генеральною прокуроркою Іриною Венедиктовою. А до того працював у кіберполіції: начальником київського управління та першим заступником голови. 

Наступного дня 5 липня стало відомо, що голова ОВА Олег Кіпер розглядає можливість звільнення усіх голів районних адміністрацій. До закінчення тижня вони працювали на своїх посадах, а голова ОВА вивчав їхню роботу. 

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Того ж дня 5 липня відбувся благодійний вечір-концерт Святослава Вакарчука. Також на концерті відбувся аукціон, на якому було продано, зокрема, гітару з автографом виконавця. Стартова ціна лота склала 40 тисяч гривень, проте продали її за 170 тисяч. Вторговані кошти підуть на потреби наших захисників, серед яких і Одеській 28-й ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу. Перед початком концерту та відразу після його завершення відбувся благодійний аукціон. На першій його частині було продано картину "Азовсталь" Михайла Реви. Новий власник отримав картину за 40 тисяч 500 гривень. Вартість же гітари з автографом Святослава Вакарчука, яку продавали по завершенню концерту, у процесі торгів зросла у понад 4 рази й склала 170 тисяч грн.

Головні підсумки тижня

Ігор Льов

Поділитися