05 серпня 2023 р. 17:51

Дві позачергові сесії та десант ЮНЕСКО: підсумки тижня

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Тиждень в інформаційному полі розпочався з тяжкої статистики. Журналісти видання Forbes Ukraine підрахували, що за період з 18 по 24 липня росія випустила в бік Одеської області щонайменше 75 ракет та близько 100 безпілотних літальних апаратів загальною вартістю понад 280 мільйонів доларів США. Цими обстрілами окупанти знищили більш як 460 тисяч тонн зерна й кілька зернових терміналів. 

В той же день стало відомо, що тактична авіація російської федерації в Чорному морі втретє в червні атакувала Зміїний в Одеській області, закинувши в районі нього дві авіабомби невстановленого зразка.

В останній день червня ЦТС, із посиланням на транспортно-логістичну компанію NG Shipping повідомив, що Сезонне обміління Дунаю та російські обстріли портової інфраструктури стали факторами, що  стримують поточну роботу портів Ізмаїл та Рені в Одеській області. 1 серпня стало відомо, щоу ніч на 30 липня три торговельних судна Ams1 (Ізраїль), Sahin 2 (Греція) та Yilmaz Kaptan (Туреччина) пройшли турецькі протоки й направилися до українських портів.


Фото: Одеська ОВА

Нічна атака 2 серпня безпілотниками типу Shahed-136, випущеними з Азовського моря через Чорне, була спрямована по півдню Одеської області. В той же день начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня України Наталя Гуменюк, заявила, що атакуючи порти на Дунаї в Одеській області ворог хоче продемонструвати небезпечність використання українських портів насамперед судновласникам. За даними видання Reuters 2 серпня, ціни на пшеницю в Чикаго спочатку підскочили на 4%, а потім ще на 2,5% оскільки трейдери стурбовані ударом по світовому постачанню, адже Україна є одним із провідних світових експортерів продовольства

29 липня місія Організації об'єднаних націй з питань осві́ти, науки та культури (ЮНЕСКО) відвідала Одесу для оцінки збитків спричинених культурній спадщині міста російськими атаками. 1 серпня стало відомо, що за даними ЮНЕСКО, в цілому по Україні пошкодженні 274 об'єктів: 117 релігійних об'єктів, 27 музеїв, 98 будівель, що представляють історичний та художній інтерес, 19 пам'ятників, 12 бібліотек, 1 архів.

Щодо причорноморських областей України, то в Одеській пошкоджені вісім об'єктів:

  • Одеський художній музей.
  • Одеський археологічний музей.
  • Одеський морський музей.
  • Одеський літературний музей.
  • Церква Святого Миколая.
  • Спасо-Преображенський собор.
  • Житловий будинок Чижевича (середина ХІХ сторіччя, пам'ятка архітектури місцевого значення).
  • Житлова забудова Соломос (початок XX сторіччя, пам'ятка архітектури місцевого значення). 

Фото: Інтент
Фото: Інтент

1 серпня голова Одеської обласної ради Григорій Діденко скликав депутатів на сесію у п'ятницю 4 серпня. Вже на наступний день стало відомо, що Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився скликати депутатів на позачергову сесію на той же день 4 серпня. Інтент традиційно вів онлайн-трансляції заходів.  Сесії виявилася різними за результатами з точки зору суспільно-політичної важливості. 

Депутати Одеської міської ради підтримали перерозподіл вільних коштів міського бюджету на підтримку військових формувань, соціальний захист та відновлення пошкодженого майна внаслідок російської збройної агресії. Загальна сума вільних коштів становила 417,8 мільйона гривень. Отже, депутати підтримали збільшення фінансування міських цільових програм на 268,2 мільйона гривень на допомогу військовим та іншим збройним формуванням. Також збільшили ще на 36,5 мільйона гривень фонд надання матеріальної допомоги одеситам, чиє житло постраждало внаслідок збройної агресії російської федерації, видатки на реалізацію зазначеного заходу Міської цільової соціальної програми складуть 174,5 мільйона гривень.

Фото: Інтент/Наталя Довбиш
Фото: Інтент/Наталя Довбиш

Депутаті Одеської обласної ради позбавили мандата Олега Каптура та замість нього ввели до складу депутатського корпусу Олександра Ворохаєва, решта пунктів порядку денного виглядала як димова завіса. Детально можна прочитати та подивитися у трансляції Інтента

На антикорупційному фронті відбулися цікаві події. 1 серпня стало відомо, що адвокати родичів колишнього заступника Одеського міського голови Михайла Кучука намагаються через суд повернути кошти, які знайшли під час обшуку в одному з будинків посадовця детективи Національного антикорупційного бюро України.  

2 серпня Вищий антикорупційний суд України затвердив угоду між прокурорами та ексміністром екології та природних ресурсів України Миколою Злочевським про визнання провини у спробі дати хабаря підкупу керівництву Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 

Того ж дня Національне антикорупційне бюро України та Спеціальна антикорупційна прокуратура завершили розслідування у справі злочинної організації, через діяльність якої місцева громада Одеси зазнала збитків на суму 689 мільйонів гривень. 

До кримінальної відповідальності притягуються:

  • Керівник злочинної організації (їм слідство вважає бізнесмена Володимира Галантерніка, - ред.);
  • Одеський міський голова Геннадій Труханов;
  • прокурор Одеської області (Олег Жученко вже звільнений, - ред.);
  • голова постійної Комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради Василь Шкрябай;
  • голова земельної комісії міської ради;
  • керівник Юридичного департаменту міської ради  Інна Поповська;
  • керівник департаменту комунальної власності міської ради;
  • заступник керівника департаменту комунальної власності міської ради;
  • представники компанії-забудовника;
  • учасники злочинної організації – приватні особи.

Того ж дня другого серпня військова контррозвідка Служби безпеки України затримала бухгалтера фінансово-економічного підрозділу військової частини за підозрою у розкраданні бюджетних коштів в одному з окремих батальйонів морської піхоти Збройних сил України в Одеській області.

Фото: Нацполіція
Фото: Нацполіція

Також стало відомо, що працівники поліції вважають, що службові особи Білгород-Дністровського районного територіального центру комплектації та соціальної підтримки спільно з членами військово-лікарської комісії,  налагодили схему видачі довідок про визнання особи непридатною до військової служби за станом здоров'я та виключення її з військового обліку.  

4 серпня стало відомо, що командування розпорядилося перевести військового комісара та депутата Южненської міської ради Єгора Смирнова та двох його співслужбовців  для подальшої служби в одну з бригад, що виконує завдання на передньому рубежі. За даними Центру публічних розслідувань, такий крок у пресслужбі Одеського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки, пояснили необхідністю "реагувати на суспільний резонанс і в рамках загальних заходів із вирівнювання бойового навантаження на особовий склад".

Головні підсумки тижня 

Ігор Льов

Поділитися