26 грудня 2022 р. 17:57

Новини з Херсона нагадують зведення з фронту, в НАБУ згадали про корупцію в Одесі: підсумки тижня Півдня

Обстріл Херсона 24 грудня. Фото: Кирило Тимошенко/telegram

(Обстріл Херсона 24 грудня. Фото: Кирило Тимошенко/telegram)

Звільнений Херсон продовжує страждати від терору, який розв'язали окупанти. Найважчий удар припав на суботу, 24 грудня, - 10 осіб загинуло, десятки опинилися на лікарняних ліжках. Але це був далеко не одиничний удар. Обстріли відбувалися весь тиждень.


Обстріл Херсона 24 грудня. Фото: Кирило Тимошенко/telegram

Ось тільки деякі з повідомлень:

  • 19 грудня російська артилерія черговий раз обстріляла середмістя Херсона, влучивши по будівлі обласної військової адміністрації.
  • Станом на ранок 21 грудня 2022 року пошкоджено 33 об’єкти інфраструктури, з яких водопостачання та водовідведення — 22, теплопостачання — 6, дорожня інфраструктура — 2, електропостачання — 2, газопостачання — 1. Також окупанти пошкодили 36 будівель та споруд закладів освіти, з яких 18 — Загальноосвітні школи та гімназії, 10 — дошкільні навчальні заклади, 8 — ліцеї, училища та школа поліції. Нежитлових будівель та приміщень було пошкоджено 22 одиниці, з яких 5 — закладів охорони здоров'я та бібліотека. Постраждали 536 житлових будинків. 
  • 21 грудня ворожа армія обстріляла територію Херсонщини 60 разів. Окрім житлових будинків, окупанти поцілили у суднобудівний завод. Через ворожий вогонь 1 людина загинула, 6 отримали поранення. Крім Херсона, окупанти кілька разів завдали артилерійських ударів по селу Станіслав Херсонського району. У результаті було пошкоджено 10 будинків місцевих жителів,  електромережі та газопроводи. Внаслідок обстрілу 74-річний чоловік отримав тяжкі поранення. В той же день пошкоджено дві підстанції потужністю 150 кВ - "Карантинну" та "Промислову". 
  • 23 грудня росіяни обстріляли Корабельний район Херсона. Поцілили, зокрема, у дитячий садочок. На щастя, обійшлось без постраждалих. Крім того, окупанти поцілили по приватним житловим будинкам. Наразі відомо про 1 загиблого - чоловік отримав несумісні з життям мінно-вибухові травми.
  • Тільки 24 грудня війська агресора обстріляли місто та область 71 раз. 

За тиждень на Херсонщині російська армія вбила 16 людей, серед них 3 працівників ДСНС, які загинули під час проведення робіт з розмінування. Від початку бойових дій правоохоронці відкрили понад 8 тисяч кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів на території Херсонщини.

Окрему увагу заслуговують порушення міжнародного гуманітарного права. Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" спільно з громадською організацією "Агентство економічного розвитку", в рамках глобальної ініціативи "Трибунал для путіна" зафіксували низку ймовірних злочинів рф щодо доступу цивільного населення міста Миколаєва та приміських громад до питної води. У першу чергу, йдеться про ймовірний підрив військовими рф водогону Дніпро-Миколаїв в Херсонській області в квітні 2022 року, що позбавило обласний центр Миколаївщини питної води. Також через постійні обстріли рф пошкоджень зазнали міські системи водопостачання в Миколаєві та насосна станція в Херсоні, яка забезпечує подачу води до Миколаєва. 


Фото: МКП "Миколаївводоканал"

Проте, в області роблять все, аби налагодити нормальне життя. 

23 грудня відбулася ХІV позачергова сесія Херсонської обласної ради VІІІ скликання. Це перша сесія після деокупації Херсона. На ній депутати розглянули 13 питань, серед яких прийняття бюджету на 2023 рік, позбавлення права слова та участі у засіданнях ради депутатів-колаборантів, а також звернення до міжнародних інституцій щодо засудження воєнних злочинів рф.

Сесія відбувалась онлайн у закритому режимі, трансляції засідання не було.

На сесії було прийнято рішення про позбавлення депутатів Едуарда Репілевського та Віталія Булюка, що  співпрацювали з окупантами, права слова та участі у засіданнях ради. Також достроково були припинені повноваження першого заступника голови облради Єгора Устинова, який був членом забороненої проросійської партії "ОПЗЖ".

Також депутати проголосували за звернення до міжнародних інституцій щодо засудження воєнних злочинів, скоєних російськими агресорами та притягнення їх до відповідальності, та за звернення до міжнародної спільноти щодо ситуації, пов’язаної із розграбуванням музеїв і бібліотек Херсонської області російськими окупаційними військами. 

"ГРУПА КАУФМАНА" МОНОПОЛІЗУВАЛА ВЛАДУ В ОДЕСІ

Це, напевно, найгучніший заголовок минулого тижня. Керівник головного підрозділу детективів НАБУ Андрій Калужинський в інтерв'ю ZN.UA дав дуже жорсткі оцінки стану справ з корупцією в Одесі. У матеріалі йшлося про звинувачення Геннадію Труханову з декількома іншими високопоставленими співробітниками муніципалітету, а також про бізнесменів Кауфмана та Грановського. Проте поки це тільки чергова згадка. Якихось гучних нових відомостей в інтерв'ю не прозвучало, особливого впливу на буденне життя Одеси поки теж не спостерігається. 


Андрій Калужинський. Фото: НАБУ

Проте на один нюанс варто звернути увагу. Інтерв'ю в ZN.UA вийшло 23 грудня, а 21 грудня стало відомо, що Геннадій Труханов призначив своїм радником колишнього очільника одеського СБУ Миколу Скибу. Ці дві події важко не пов'язати між собою. Напрошується припущення, що в мерії все ж серйозно перейнялися підвищеною увагою НАБУ, і поради від колишнього високопоставленого силовика будуть як ніколи доречні. За даними сервісу YouControl, людина з ім'ям та прізвищем Микола Скиба обіймала посаду керівника в організації "Агенція культурних стратегій", а також очолювала Управління Служби безпеки України в Одеській області. 

Історико-топонімічна комісія на своему засіданні 21 грудня Одеської міської ради вирішила, що потрібно перейменувати в місті 1-й провулок Грибоєдова,  вулицю названу на часть восьмого березня, Красносільську, Макаренка, Мічуріна, Єлісаветинську, Чернишевського, тощо. Зокрема Олександрівський проспект пропонується перейменувати в проспект Українських героїв. Це рішення ще мають підтримати депутати Одеської міської ради. Також комісія планує почати перейменовувати вулиці з затвердженого раніше переліку.  Тоді вирішили, що зміни назв потребують 96 топонімів у місті. 

24 грудня стало відомо, що за результатами перевірок щодо нестабільного електропостачання, проведених Держенергонаглядом, найбільше порушень зафіксовано у Волинській, Київській, Полтавській, Миколаївській, Одеській областях та м. Києві, найменше порушень на даний час виявлено в Івано-Франківській, Кіровоградській та Рівненській областях. Це повідомлення, звичайно не порадувало, але цікавий той факт, що після нього скарг одеситів в соціальних мережах на графіки відключення стало значно менше. 


Криголам "Ноосфера". Фото: Національний антарктичний науковий центр

Того ж дня криголам "Ноосфера" вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику, у другий антарктичний сезон  під українським прапором. Експедиція цього року спільна для України та Польщі, фінансована переважно Польською антарктичною програмою. В повідомленні підкреслюється, що це дуже допомагає в умовах скороченого через війну бюджету українських науковців. Тож спочатку "Ноосфера" вирушить до польської антарктичної станції "Арцтовський" (Arctowski Polish Antarctic Station), яка знаходиться на острові Кінг Джордж. Після візиту на Кінг Джордж криголам доставить вантажі та українську команду технічних спеціалістів на станцію "Академік Вернадський". Фахівці мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції. Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи з заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі.

На останок за традицією бойові втрати противника за тиждень. 

Ігор Льов

Поділитися