12 лютого 2020 р. 18:02

У приймальнях, на зборах та через соцмережі: як народні депутати взаємодіють з виборцями Одещини

У приймальнях, на зборах та через соцмережі: як народні депутати взаємодіють з виборцями Одещини

У рамках проєкту «Інформована взаємодія жителів та народних депутатів Одеської області» Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» розпочинає публікацію моніторингових матеріалів про підходи, які використовуються для взаємодії з громадянами щодо проблем виборчого округу всіх 11 народних депутатів, обраних на мажоритарних округах Одеси та області, а також народних депутатів, закріплених за Одеською областю парламентськими фракціями.

Перший моніторинг було проведено за підсумками роботи у грудні. Він стосується роботи 13 народних депутатів: крім 11 мажоритарників (Олег Колєв, Анатолій Урбанський, Олексій Гончаренко, Антон Кіссе, Олексій Леонов, Сергій Колебошин, Степан Чернявський, Олександр Ткаченко, Ігор Васильковський, Артем Дмитрук, Олександр Горенюк), це Микола Скорик, закріплений фракцією «Опозиційна платформа – За життя» за областю, та Андрій Кожем’якін, котрий має таке закріплення від ВО «Батьківщина».

Моніторинг взаємодії народних депутатів із виборцями щодо проблем виборчого округу здійснювався за понад 30 показниками, які можна тематично згрупувати за такими напрямками як робота приймалень;  тематика звернень громадян, які надходять до приймалень; публічні зустрічі з громадянами та особливості комунікації; участь депутатів у роботі місцевих рад; результати опрацювання звернень громадян; опитування громадської думки; звітування депутатів перед виборцями; робота зі ЗМІ та соціальними медіа. Для моніторингу використовувалось інтерв’ювання помічників обранців, а також вивчення повідомлень народних депутатів у соціальних мережах і ЗМІ.

За результатами моніторингу встановлено, що з 13 народних депутатів особистий прийом виборців у грудні здійснювали дев’ятеро (крім Антона Кіссе, Степана Чернявського, Олександра Ткаченка). Крім того, не вдалося встановити зв’язок з помічниками Андрія Кожем’якіна, про діяльність якого в Одеській області інформація на даний час відсутня.

Вісім приймалень народних депутатів розповсюджували інформацію про дату і час особистого прийому, повідомляючи про нього тих, хто попередньо записувався. Крім того, Олег Колєв поінформував виборців через розміщення повідомлення в приміщеннях місцевих органів влади, Олексій Леонов – через друковані ЗМІ. Окрім цього, через соціальні мережі особистий прийом анонсували Артем Дмитрук, Олексій Леонов, Олександр Горенюк, Олег Колєв, Олександр Ткаченко та Анатолій Урбанський.

При цьому інформацію про графік роботи приймалень восьми депутатів розміщували у соціальних мережах і через месенджери, троє додали до цього ще інформацію в друкованих ЗМІ, двоє – Анатолій Урбанський і Олексій Гончаренко – додатково інформували через друковану продукцію (календарі, флаєри), а Олег Колєв та Ігор Васильковський розміщували інформацію у приміщеннях органів влади.

Щонайменше дев’ятеро депутатів отримали від виборців колективні звернення. З них четверо повідомили, що вони стосувалися питань житлово-комунального господарства, освітлення і ремонту доріг, двоє отримали колективні звернення стосовно питань освіти, двоє – стосовно продажу сільськогосподарської землі, четверо – щодо законодавчих ініціатив. Таким чином, чимала частина колективних звернень традиційно стосувалася тих питань, вирішення яких не лежить у площині функцій народного депутата.

Принаймні 10 депутатів отримували звернення від громадян або дистанційно електронним способом, або особисто від громадян у приймальнях.

Стосовно публічних зустрічей з громадянами, то їх провели не менше дев’яти народних обранців. Сім зустрічей пройшли у форматі громадських обговорень, дві – у рамках організації роботи експертних груп, три – у форматі зустрічей з професійними/галузевими об’єднаннями, дві – як неформальні зустрічі з громадянами, одна зустріч із батьками вихованців дитячо-підліткового клубу та одна пройшла як участь депутата у судовому засіданні з виборцями (Артем Дмитрук був на засіданні разом з одеситами, які борються проти забудови ділянки в Одесі на вулиці Ак. Глушка).

Під час цих зустрічей громадяни найчастіше підіймали питання продажу землі та об’єднання громад – по 4 рази, двічі – виплати пенсій, двічі – питання ЖКГ і ремонту доріг. Інші питання були більш локальними, наприклад, допомога постраждалим від пожежі у коледжі в Одесі, реорганізація підліткового клубу Патріот» тощо.

Під час переважної більшості зустрічей велося документування їх змісту, щоправда, найчастіше це було занотовування найбільш важливих питань помічниками у довільній формі: фіксувалися проблеми, пропозиції та контакти громадян, які їх підіймали.

Четверо народних депутатів взяли участь у роботі місцевих рад: Анатолій Урбанський, Олексій Гончаренко, Сергій Колебошин і Микола Скорик.

Крім Сергія Колебошина, інші троє брали участь безпосередньо у роботі сесій. Так, Анатолій Урбанський поінформував присутніх депутатів Ізмаїльської районної ради про підсумки своєї роботи, в Одеській обласній раді Олексій Гончаренко виступив з приводу об'єднання громад, а Микола Скорик – щодо ринку землі. При цьому Сергій Колебошин у грудні взяв участь у робочій зустрічі керівництва Одеської обласної державної адміністрації та Одеської обласної ради з доопрацювання проєкту перспективного плану формування територій громад Одеської області.

Жоден депутат не брав участь у розгляді місцевими органами державної влади і органами місцевого самоврядування пропозицій та вимог громадян щодо проблем виборчого округу.

Під час прийому громадян щонайменше двоє депутатів залучали до їх проведення посадових осіб: Олексій Гончаренко (представників ЖЕКу) і Олександр Горенюк (директора департаменту комунального господарства Одеської міської ради).

Олег Колєв і Сергій Колебошин ініціювали проведення опитування громадської думки на своїх округах, а Олександр Горенюк провів опитування одеситів щодо проблеми транспорту у Суворовському районі через Facebook. Помічники Олега Колєва повідомили, що проводилося опитування серед учнів шкіл та коледжів щодо їх інтересу до роботи народного депутата, а команда Сергія Колебошина проводила опитування громадської думки через соціальні мережі стосовно проблематики округу, формування ОТГ, законодавчих актів про продаж землі та освіту.

Майже всі депутати за результатами розгляду звернень громадян готували депутатські звернення, але низка звернень громадян також потребували надання правової або матеріальної допомоги, а подекуди – й задіяння правоохоронних органів.

Вісім нардепів повідомили, що здійснюють попередню класифікацію та аналіз отриманих звернень та повідомлень від громадян. За їх попередньою оцінкою, серед отриманих звернень в середньому від 10-15% до третини носять не індивідуальний характер, а свідчать про проблеми у виборчому окрузі, що потребують додаткового втручання депутата. Наприклад, це питання щодо землі, функціонування ФОПів, ОСББ, перерахунок пенсій колишнім держслужбовцям тощо.

Переважна більшість обранців зазначила, що результати класифікації та аналізу звернень використовуються ними для ідентифікації системних проблем виборчого округу. Так, у Олега Колєва пояснили, що це проблема застарілої інфраструктури ЖКГ, на окрузі Анатолія Урбанського – безпритульні тварини та акцизні ставки, на окрузі Олексія Гончаренка - розбудова спортивної інфраструктури і вивчення англійської мови, Микола Скорик виокремив проблему нестачі питної води, Олексій Леонов - обслуговування будинків ЖКСами, Олександр Горенюк – функціонування ліфтів, каналізації на Більшовику (м. Одеса), відсутність достатньої кількості зелених зон, інфраструктурні проблеми.

У Сергія Колебошина зазначили, що приблизно 80% звернень стосуються бездіяльності місцевої влади: стану прибудинкової території, доріг, дитячих майданчиків, хоча є й особисті звернення про матеріальну допомогу, житло, земельні ділянки (особливо для учасників АТО/ООС). Частина звернень стосуються формувань ОТГ, і лише невеликий відсоток звернень пов’язаний з проєктами розвитку округу та пропозиціями змін до законів.

Поки що жоден нардеп не проводив публічних звітів перед громадянами, але деякі вже інформують про роботу через ЗМІ: п’ятеро обранців обрали для цього телебачення, Антон Кіссе опублікував звіт на своєму сайті, а Олексій Леонов, Артем Дмитрук і Сергій Колебошин розміщували звіти про роботу на своїх сторінках у Facebook. Крім того, Ігор Васильковський інформує виборців про свою роботу через Facebook і особистий телеграм-канал.

Всі нардепи (крім А. Кожем’якіна) інформують про свою діяльність через інтернет (сайти або соціальні медіа), переважна більшість – кілька разів на тиждень. Це інформація про їх роботу у Верховній Раді, про плани та дії щодо вирішення системних проблем виборчого округу, про подані ними звернення/запити тощо.

Восьмеро обранців повідомили, що надавали громадянам та їх об'єднанням, які особисто зверталися до них, персональні відповіді щодо звернень.

Нагадаємо, статтею 7 Закону України «Про статус народного депутата України» визначено, що народний депутат відповідальний за свою діяльність перед всім народом України і повинен постійно підтримувати зв’язки з виборцями. Депутати, обрані в мажоритарних округах, здійснюють зв’язок з виборцями своїх округів, а ті, що обрані в загальнодержавному багатомандатному окрузі – у порядку, визначеному депутатськими фракціями (групами), тобто згідно з розподілом фракції за певними округами чи областями. Взаємодія народного депутата з громадянами є невід’ємною складовою ефективного виконання представницьких функцій парламентарів.  

Підготовку матеріалу здійснено в межах проєкту Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» «Інформована взаємодія жителів та народних депутатів Одеської області – запорука демократичного представництва», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Поділитися