10 липня 2019 р. 19:23

Партія "Довіряй ділам" приховує джерела фінансування, - розслідування

Партія "Довіряй ділам" приховує джерела фінансування, - розслідування

Партія "Довіряй ділам" Геннадія Труханова не веде жодної діяльності в Одесі та області з 2016 року, якщо вірити фінансовим документам.

 

Принаймні її керівництво хоче аби так думали всі, хто цікавиться коштами та ресурсами, якими користується партія, в тому числі й державні органи, що б мали контролювати це, - стверджує журналістка Катерина Маденс у своєму розслідуванні, опублікованому на сайті громадської організації "Автомайдан".

"Для цього посадові особи партії систематично подають до Департаменту з питань запобігання політичній корупції НАЗК пусті звіти про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру. Звісно ж потім Агентство звітує, що ретельно перевірило ці звіти, а його співробітники щоразу приходять до висновку, що партія не веде жодної діяльності. Але насправді це не так. Ми вирішили порівняти звіти партії Труханова з реальністю і прийшли до висновку, що недарма її члени приховують джерела свого фінансування. Тож, читайте у нашому розслідуванні, як мер Одеси Труханов і його партія "Довіряй Ділам" політичною корупцією займається і хто порушує Закони, спонсоруючи їхню діяльність", - стверджується у матеріалі. 

Політична корупція в Україні є незаконною і карається штрафом, виправними роботами або навіть позбавленням волі. Політична корупція виражається в приховуванні джерел свого фінансування та використанні адмінресурсу з метою збільшення, утримання чи отримання влади політиками.

Пусті звіти мали б свідчити, що партія не збирає і відповідно не використовує жодні внески (майнові та немайнові), тобто не веде жодної діяльності. Але не в нашому випадку. Адже не дарма в Одесі партія "Довіряй Ділам" займає більшість в міськраді. До того ж після її приходу до влади багато її членів і поплічників почали обіймати керівні посади в місті. До чого це призвело — розповімо нижче.

Що партія зобов'язана була вказати у звітах?
 

Важливо також пам'ятати, що будь-яка діяльність партії передбачає фінансування, залучення спонсорських ресурсів, тих чи інших дій.
 
Не буває так, що деякі дуже "добрі" телеканали чи видання безкоштовно піарять партію, чи якийсь підприємець, вражений роботою партії, починає організовувати від її імені заходи та дарувати дітям повітряні кульки з іменами політиків. Ці досить популярні казки політиків частіше за все розбиваються при першій же перевірці. І всі ці речі повинні бути відображені у звітах.
 
Тобто, наприклад, створення відеоролику для партії хтось мав оплатити. І навіть якщо хтось зробив і надав цей ролик партії безкоштовно, від шаленої любові, то партія все одно має показати це у звіті. Також у разі, якщо хтось безкоштовно або на пільгових умовах надає партії, так би мовити, ресурси для діяльності — у звіті обов'язково має бути вказана ця особа (фізична чи юридична) в розділі "спонсорські внески на користь партії".
 
Ба більше, партія має вказати ринкову вартість внеску. Таким спонсорським внеском може бути розміщення матеріалів у ЗМІ, надання приміщень чи територій для проведення заходів (наприклад, ярмарок чи свят), дозвіл на розміщення символіки (логотипів) партії на заходах, будівлях, рекламних конструкціях, буклетах/афішах/газетах, організація заходів для партії чи надання їй можливості здійснювати партійну діяльність на заході. Далі ми покажемо, як це все систематично приховується на прикладах діяльності партії "Довіряй Ділам".

А тепер до реальності
 
На сторінках партії та її членів в соціальних мережах регулярно з'являються відеоролики з логотипом, який використовує партія. В них ведучі розповідають про діяльність партії. Діяльність, якої за документами немає.

Ось один з прикладів. Витрачені на це кошти мали б бути зазначені в звіті, але їх там немає.

Цікаво також, що окрім логотипа партії в відео використано слоган "Только в Одессе". Даний слоган є одним з трьох, які Управління реклами Одеської міської ради та КП "Одесреклама" зображали на соціальній рекламі в місті (інші два - "Сделано в Одессе" та "Скоро в Одессе").
 

Звісно ж розробка і розміщення сотень, а то й тисяч білбордів і сіті-лайтів здійснювалася за бюджетні кошти. І от цей розрекламований за гроші платників податків слоган нахабно присвоїла собі партія "Довіряй ділам".

Хоча ні. Ця та інша соціальна реклама міськради насправді вже давно діє виключно на користь партії мера. Бо в цій соціальній рекламі використовуються графічні елементи ну дуже схожі на логотип даної партії, яка, до речі, й прийшла до влади тоді, коли з'явилася ця соціальна реклама. Тому вірогідність використання партією та її членами влади (комунальних підприємств, управлінь) у власних політичних цілях значно зростає. Так що можна сміливо вважати цю соціальну рекламу внеском на користь партії з боку Управління реклами та КП, які замовили саме такий дизайн-макет.

От, наприклад, ми зібрали витрати КП (нині вже КУ) «Одесреклама» на друк та розміщення так званої «соціальної реклами»:

147 тис. грн від 09.02.2017
322 тис. 144 грн від 20.04.2017
226 тис. 439 грн від 01.06.2018
10 тис. 567 грн від 05.12.2018
198 тис. 903 грн від 18.02.2019
262 тис. 500 грн від 28.05.2019

Лише на ній сума витрат з бюджету сягнула більш ніж 1 мільйон 160 тисяч гривень.
 
І це не єдиний випадок, коли бюджетні кошти йшли на рекламу партії Труханова. Ось вам наступний приклад.

В Одесі існують регулярні заходи "Кубок мера КВН" проводяться з 2015 з ініціативи Труханова. До речі, наразі Труханов "перевзув" цей проект на "ігри Шкільної Ліги сміху". В першу чергу ці заходи є складовою міської цільової програми, фінансуються всі вони за бюджетні гроші. Називається ця програма "Я — одесит, патріот України". І партія, разом з керівником міського осередку Олегом Етнаровичем, звісно ж використовує ці заходи по повній.
 
У 2019 році мер особисто розпорядився витрати на ці заходи 75 тис. грн. з бюджету. Ось закупівля з оренди приміщення для заходу на суму 21 тис. 500 грн.

А от, наприклад, розпорядження Труханова №1078 від 14.12.2018 р. яким він виділяв кошти на заходи, що відбувалися протягом 2018 року і сума також була 75 тис. грн. Зверніть увагу, що мер виділяв кошти і на виготовлення афіш для заходу.

Таке ж розпорядження було й у 2017 році. Тоді сума була меншою – 25 тис.  грн.

Загалом за три роки мер виділив суму в 175 тис. грн на організацію та проведення КВНів, на яких піарилася його партія.
 
А тепер подивіться на ці афіші.

В Одесі пройде півфінал Чемпіонату серед шкільних команд КВК на «Кубок мера»
КВК на «Кубок мера» Одеси: півфінал чемпіонату серед шкільних команд
 
І замовником цих афіш був Департамент освіти та науки. Тобто вони цілком свідомо виготовили за бюджетні кошти рекламу партії. Чим не спонсорський внесок на її користь?
 
Бонусом до афіш організатори (міські чиновники департаменту освіти) дозволяють або навіть сприяють партії "Довіряй Ділам" ще й в розміщенні здоровезних партійних банерів, що також є рекламою партії. І це також мало б бути зазначено в звітах як спонсорські внески, але їх, як завжди, ніхто туди не вніс.

Будущее одесского КВН померялось блеском юмора и силой находчивости на «Кубке мэра» (фоторепортаж)
КВНовский «Кубок мэра – 2017» прошел через первый тур (фоторепортаж)
Школьные команды КВН в этом году успешно завершили рост до Кубка мэра (фото)
 
Ще одним прикладом внесків на користь партії є організація заходів для неї. Так от, наприклад, 07.04.2017 біля мерії комунальною поліклінікою, кількома громадськими організаціями та благодійними фондами було організовано флешмоб-зарядку. Організаторами було розміщено на сцені банер з логотипом "Довіряй Ділам". Крім того, на одязі великої кількості учасників заходу красувалися наліпки також із зображеннями партії. Інші партії в заході не брали участь. Тобто організований захід теж можна вважати внеском на користь партії і як завжди у звіті його ніхто не вказав. Так само як і видатки на друк партійних наліпок.


 

Общегородскую зарядку провели в Одессе ко Всемирному дню здоровья.
 

І на цьому "бездіяльність" партії "Довіряй ділам" не закінчилася. Вона також не втрачала можливість безкоштовно попіаритися і в школах. Важко навіть порахувати всі випадки. Але ми вибрали декілька вартих вашої уваги.
 
Міська комунальна школа №30 здійснила "невеликий" внесок для партії, надавши свою територію депутатці Антоніні Наконечній для проведення дитячого свята 13.06.2017 року. Звісно, у звіті ми не побачимо жодних згадок про це. Як не побачимо й інформацію про видатки на аніматорів, подарунки, кульки. Партія також приховала й іншого спонсора свята Антоніни. Але ж ми уважні і помітили на повітряних кульках, які роздавала депутатка, частини логотипу. З'ясувалося, що він належить мережі іграшкових магазинів "Неваляшка" в Одесі.
 
Ще однією школою, яка згодна порушувати закони заради партії мера, стала 84-та. Разом з нею "зашкварилася" і Київська райадміністрація в Одесі. Ці муніципальні заклади регулярно здійснювали фактично спонсорські внески на користь партії. Директорка школи надавала територію комунальної установи (подвір'я) для проведення депутатом Танцюрою низки ярмарків (1, 2, 3). Також вона дозволяла депутату розміщувати на стінах школи великі банери партії.
 
Ми зробили запит в цю школу і департамент освіти з проханням надати документи, на підставі яких партія і депутат систематично використовували територію школи. У відповідь ми отримали "відмазки". Школа заявила, що знає лише про один з чотирьох зафіксованих нами ярмарків і вважає, що він був не на їхній території, а десь поряд. Департамент освіти взагалі заявив, що нібито жодних заходів, окрім загальношкільних, на території школи не проводилося.
 
Директорка школи, мабуть, не знала, що хтось виклав у мережу фотографії з одного з ярмарків у жовтні 2018. На фото доволі чітко видно, що банер партії висів на стіні школи, а сам захід відбувався прямо під стінами закладу на подвір'ї.

Партія Труханова влаштувала агітацію прямо у дворі школи (ФОТО)
 
Керівництво Київської райадміністрації також виступало спонсором партійного заходу, заявивши про свій статус організатора.
 
Підраховуючи лише тільки витрати мерії на піар партії нам вдалося зафіксувати суму в понад 1 мільйон 335 тисяч гривень. І це ми ще не враховували ті недоотримані доходи, які місто втратило в результаті купи випадків безкоштовного користування партією приміщеннями, будівлями та ресурсами міста. Також неможливо й порахувати скільки одесити заплатили зарплат чиновникам, які замість роботи витрачали час на піар та підтримку партії Труханова.
 
Насправді, під час проведення розслідування, нами було зібрано і задокументовано в десятки разів більше фактів, що свідчать про недоброчесність партії "Довіряй Ділам".
 
За всіма виявленими фактами правопорушень нами буде подано заяви і звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції, правоохоронних органів та Міністерства освіти. Про результати розгляду цих заяв ми обов'язково будемо інформувати громадськість. Також ми продовжимо аналізувати звіти партії та фіксувати майбутні порушення.
 
Катерина Маденс
 
Дана стаття була створена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе її автор. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

                                 

Поділитися