27 січня 2019 р. 13:06

На Одещині народні депутати "піаряться" на ремонтах доріг і соцзакладів

На Одещині народні депутати "піаряться" на ремонтах доріг і соцзакладів

За півроку - з червня до кінця грудня 2018 року - в Одеській області вдалося зафіксувати близько двадцяти випадків непрямої агітації з ймовірним використанням державних субвенцій щонайменше вісьмома народними депутатами, обраними від Одеси та Одеської області. Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Об’єктом моніторингу стала діяльність народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах області та за списком партій. Під час дослідження використовувались такі джерела інформації: ЗМІ, сайти органів місцевого самоврядування та районних адміністрацій, також офіційні сайти та сторінки народних обранців у соціальних мережах.

Найчастіше ознаки піару вбачаються у діяльності народних депутатів від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Геннадія Чекіти, Олександра УрбанськогоОлексія Гончаренка, Дмитра Голубова, від «Відродження» - Василя Гуляєва та Олександра Пресмана, від фракції «Воля народу» - Івана Фурсіна та від «Нашого краю» - Антона Кіссе.

Так, у червні 2018 року у селі Кирнички Ізмаїльського району (входить до виборчого округу №143 на виборах народних депутатів) відбувалось урочисте святкування 30-ліття дошкільного навчального закладу «Журавлик». На святкуванні був присутній народний депутат Олександр Урбанський, обраний у відповідному виборчому окрузі. Під час свого виступу сільський голова Микола Куртєв заявив, що облаштування дошкільного закладу вдалося здійснити завдяки підтримці Олександра Урбанського, який сприяв виділенню коштів з державного бюджету на соціально-економічний розвиток. Також влітку цей же народний депутат «проінспектував» хід робіт щодо капітального ремонту дороги на відрізку від села Броска до Нової Некрасівки Ізмаїльського району. На сайті Олександра Урбанського зазначено, що ремонт відбувається тому, що депутат зміг добитися виділення коштів у рамках «митного експерименту, який був ініційований президентом Петром Олексійовичем Порошенком».

Розповідав виборцям про свою роль в отриманні бюджетних коштів і нардеп Олексій Гончаренко. У жовтні 2018 року на стадіоні «Олімпієць» (м. Одеса), що входить до округу №135, народний депутат заявив, що саме за його сприяння було виділено фінансування на реконструкцію стадіону з державного та обласного бюджетів.

Активно висвітлює свою діяльність у рамках залучення коштів з державного бюджету ще один член фракції «БПП «Солідарність» Геннадій Чекіта. Протягом 2015-2018 років у Малиновському районі Одеси (виборчий округ № 134, на якому він здобув перемогу) здійснюються роботи щодо утеплення житлових багатоквартирних будинків та будівництво і ремонт дитячих майданчиків за рахунок субвенцій на соціально-економічний розвиток. Народний обранець позиціонує ці роботи як «Програму Геннадія Чекіти «Теплоефективність».

У жовтні в м. Чорноморськ активно «інформував» виборців на окрузі №140 нардеп від «Відродження» Василь Гуляєв. Так, обранець «перевірив, як ідуть роботи» щодо ремонту під’їздів багатоповерхівок на проспекті Миру. Як зазначали у розповсюдженому на офіційній сторінці депутата відеоролику, «завдяки народному депутату України від партії «Відродження» Василю Гуляєву з державного бюджету були виділені кошти на ремонт під'їздів в місті Чорноморськ».

Крім того, у жовтні в Чорноморську відкрили дитячий майданчик. Політик побував на урочистому відкритті, а на його сторінці у Fаcebook  повідомлялося, що гроші на нього «за моєї ініціативи були виділені з державного бюджету».

Найбільше ж випадків непрямої агітації зафіксовано у діяльності нардепа Івана Фурсіна. У червні, липні та вересні на місцевому інтернет-ресурсі «Трасса Е-95» вийшло п’ять інформаційних матеріалів про низку ремонтних та інших робіт, які відбулися «завдяки» народному обранцеві. Так, у червні вийшов відеоматеріал про капітальний ремонт територіального центру соціального обслуговування у селі Байтали Ананьївського району. У ньому йдеться про те, що в селі (воно входить до виборчого округу №138, де й здобув перемогу нардеп) ремонтують будівлю терцентру за кошти державного бюджету, виділені «за сприяння народного депутата Івана Фурсіна».

У липні на цьому ж ресурсі опублікували новину «Держава виділила крупну субвенцію на ремонт соціальних закладів на півночі Одеської області», де зазначено, що на ремонт школи села Ставкове Березівського району (входить до виборчого округу №138) виділено кошти з державного бюджету також «за сприяння народного депутата Івана Фурсіна».

Тоді ж інтернет-видання повідомило читачам, що «На ремонт будинку культури Великого Буялика виділять 900 тисяч гривень - допоміг народний депутат».

У вересні Фурсін відвідав дитяче відділення Ананьївської центральної районної лікарні і ознайомився з результатами ремонту. Як зазначено у новинному матеріалі, кошти на ремонт були виділені з державного бюджету за сприяння Івана Фурсіна. Про «сприяння» йдеться і в сюжеті, в якому йдеться про відвідини нардепом школи-ліцею у місті Ананьїв та ознайомлення із результатами ремонту ліцею, що відбувся за рахунок державного бюджету.

На початку грудня народний депутат Василь Гуляєв разом із Молодіжненським сільським головою Миколою Лук’янчуком та депутатом Чорноморської міської ради Андрієм Левченком відвідав садові товариства (вони входять до виборчого округу № 140 на виборах народних депутатів, де було обрано Василя Гуляєва), де ремонтували дороги. Як зазначено на офіційній сторінці народного депутата у соціальній мережі Facebook, роботи фінансуються із державного бюджету.


12 грудня Василь Гуляєв відвідав селище Овідіополь для інспектування ремонту пішохідної доріжки по вулиці Тараса Шевченка. Як зазначено на офіційній сторінці народного депутата у Facebook, кошти на ремонт доріжки були виділені з обласного бюджету «завдяки злагодженій роботі депутатів всіх рівнів від партії «Відродження».

17 грудня цей же нардеп на своїй сторінці у Facebook оприлюднив публікацію щодо проведення робіт по заміні вікон в Овідіопольській школі №2, кошти на які були виділені із державного бюджету. 

Цього ж дня політик відвідав Великодолинську школу №2, де також перевірив, як відбувається заміна вікон за кошти з державного бюджету.

У грудні на місцевому телеканалі УТВ вийшло два репортажі про те, що за сприяння народного депутата Геннадія Чекіти школи, дошкільні заклади і клуб настільного тенісу «Юний романтик» отримали тенісні столи, придбані за кошти субвенції з державного бюджету та «за сприяння» нардепа. Також зазначається, що депутат допоміг спрямувати 400 тисяч гривень на ремонт приміщення шахово-шашкового клубу в м. Одесі.

Про допомогу народного депутата Дмитра Голубова у грудні розповів репортаж на телеканалі «Здоров'я», присвячений урочистому відкриттю спортивного комплексу біля школи № 17 м. Одеси. В сюжеті зазначено, що кошти на спорткомплекс були виділені з державного бюджету за сприяння народного депутата та Одеського міського голови Геннадія Труханова

Народний депутат Олександр Урбанський 11 грудня здійснив три виїзди до сіл свого мажоритарного округу. Так, в смт Суворове Ізмаїльського району він відвідав лікарню, школу та проінспектував ремонт дорожнього покриття вулиці Троїцької. Всі роботи фінансуються за кошти державного бюджету. Також народний обранець побував у селі Утконосівка Ізмаїльського району, де відвідав будівництво будинку для проживання лікаря та дитячий садок «Бджілка», в якому міняли вікна. Третій візит було здійснено до села Стара Некрасівка Ізмаїльського району. Там нардеп проінспектував ремонт місцевої амбулаторії. Всі зазначені роботи фінансуються за кошти місцевого, обласного та державного бюджету.

12 грудня на офіційному веб-сайті народного депутата Олександра Пресмана вийшла новина під заголовком «В селі Латовка Біляївського району будують новий дитячий садок». У матеріалі зазначено, що кошти на будівництво були виділені з державного бюджету за сприяння Олександра Пресмана

Крім того, 14 грудня на сторінці у соціальній мережі Facebook «Наш депутат - Александр Пресман» була оприлюднена публікація «Будівництво спортивного комплексу в смт Затишшя». Як повідомляється у відеосюжеті, завдяки народному депутату Олександру Пресману з державного бюджету були виділені 2,2 млн грн на будівництво стадіону в селищі Затишшя у 2018 році і 2,6 млн грн - на закінчення робіт у 2019 році.

17 грудня 2018 року на офіційному веб-сайті народного депутата Антона Кіссе вийшла новина про заміну даху у школі №2 міста Болград. У тексті зазначено, що ремонт даху відбувається за кошти державного бюджету, які були виділені за сприяння народного депутата.

«Практика державних субвенцій дозволяє місцевим органам влади отримати грошову допомогу з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі. Пропозиції щодо виділення субвенцій на конкретні об’єкти можуть подавати як місцеві адміністрації, так і народні депутати. Однак саме нардепи часто наголошують на особистій «визначній» ролі у процесі залучення державних коштів. Такі дії можуть бути розцінені як дочасна передвиборча агітація, що здійснюється за рахунок платників податків та державного бюджету», - зазначає координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області Анатолій Бойко.

Поділитися