03 жовтня 2022 р. 19:51

Старт ленд-лізу, ганебна анексія та атаки "балалайок": тижневі підсумки країни та регіону

Старт ленд-лізу, ганебна анексія та атаки "балалайок": тижневі підсумки країни та регіону

Минулого тижня сталися події, які однозначно увійдуть до підручників історії. Для України їх назвуть переможними, а для росії - ганебними. Вихід російських військ із Лиману на Донеччині через наступ українських сил вже називають оперативною і політичною невдачею рф. І це під час підписання путіним так званих "договорів" про приєднання українських регіонів. 

Крім того, Україна нарешті дочекалася, коли в США набув чинності закон про ленд-ліз - програму, в рамках якої штати зможуть постачати продовольство та озброєння задля прискорення нашої перемоги. 

Розглянемо головні події війни, що стосуються країни та безпосередньої Одеської області, більш детально. 

Ситуація в Чорному морі

Завдяки щоденному звітуванню оперативного командування "Південь" та Генерального штабу ЗСУ, є можливість прослідкувати, як змінювалася ситуація в Чорному морі протягом тижня.

Понеділок 26 вересня не відзначився змінами в російській чорноморській ескадрі - угрупування кораблів так і залишилось у складі 4 ракетоносіїв з 28 "Калібрами".

Наступного дня в Чорному морі маневрували вже 6 одиниць, однак обстріли Одещини ворог здійснив з двох винищувачів СУ-35. З кримського напрямку літаки випустили 2 ракети Х-59, класу "повітря-повітря". Обидві були збиті Силами протиповітряної оборони.

28 вересня корабельне угрупування збільшилось до 8 кораблів, серед яких був 1 великий десантний корабель та три надводних носії 24 ракет "Калібр".

Пізніше кількість кораблів збільшилась до 13, однак число ракетоносіїв залишилось тим самим.

Ввечері 30 вересня над морем Одещини було збито безпілотний літальний розвідник типу «Орлан-10». Кораблів нараховувалось вже 16, однак ракетоносіїв серед них не побільшало - на їх бортах сумарно залишалось 24 "Калібри".

В суботу російське командування зменшило кількість кораблів вполовину - їх стало вісім - але це не вплинуло на кількість ракет. А от в неділю, за даними військових, сумарна кількість ракет становила 36 "Калібрів".

Атаки дронів

Ворог продовжує активно використовувати дрони-камікадзе Shahed-136 та безпілотні летальні апарати-розвідники задля збору даних, ураження інфраструктури та психологічного тиску.

Голова Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в етері телемарафону пояснила, що російські війська запускають безпілотники групами, аби підвищити ймовірність досягнення ними цілі:

"Це специфічна зброя, яка саме так у групових застосуваннях ними (росіянами - ред.) вважається більш ефективною. Тобто навіть якщо збили перший, другий продовжує виконувати завдання".

Крім того, вона не виключає, що окупанти можуть саме так запускати безпілотники, щоб виявити українські системи ППО.

"Ми продовжуємо вивчення їхньої тактики, але вже маємо і певні результати. Зокрема, якщо говорити про збиття та досягнення цілей, то співвідношення вдвічі на користь збиття. Це, незважаючи на те, що за показниками вони складні для визначення протиповітряної оборони, вони досить низько летять, але досить гучні".

Дрони несуть 40 кг вибухової речовини, яка хоч і не завдає значних руйнувань, але може створювати сильні пожежі.

Вночі 26 вересня протиповітряна оборона збила один такий безпілотник. Проте два інших влучили в об'єкт військової інфраструктури. Внаслідок масштабної пожежі і детонації боєприпасів.

У зв’язку з такими атаками була інакше організована робота низки тролейбусних маршрутів Одеси. Але через декілька діб роботу тролейбусів вдалося налагодити. 

Ввечері 27 вересня ворог намагався вчергове атакувати Одеську область безпілотними літальними апаратами. Втім, влучити будь-куди в регіоні вони не змогли, бо усі три апарати збили сили протиповітряної оборони.

30 вересня вночі ворог атакував південь сімома такими машинами. П'ять спрямували на Миколаїв, де два досягли цілей, а три вдалося збити, а два інших летіли до Одеси, але їх знищили сили протиповітряної оборони.

Станом на 2 жовтня на південному напрямку ЗСУ збили 29 ворожих дронів, а 12 безпілотників досягли цілі.

У іранських дронів вже з'явилися "народні" назви. Через гуркіт, який створюють ці машини, люди прозвали ці апарати "мопедами". А от специфічна трикутна форма дронів деяким нагадує балалайки. Такої ж думки, вочевидь, і хтось з працівників пресслужби Одеської мерії. Пост швидко видалили, але фраза, що якнайкраще висловлює ставлення до цих дронів, вже пішла в народ.  

Виявлення наводчиків дронів

Паралельно з дослідженням роботи дронів, правоохоронні органи почали виявляти осіб, які можуть бути причетними до їх наведення по важливим об’єктам. Так, у цій діяльності викрили мешканця Рені, який розвідував місця дислокації та переміщення Сил оборони України на півдні регіону.

За даними СБУ, він встановлював точні координати блокпостів та об’єктів критичної інфраструктури, особливо у сфері тепло- та енергопостачання.

"У разі отримання розвідданих ворог планував їх використати для підготовки диверсій і здійснення повітряних ударів, у тому числі крилатими ракетами і дронами-камікадзе", - йдеться в повідомленні.

Також правоохоронці в ході моніторингу Інтернет-мережі виявили проросійський Telegram-канал, в якому розміщувалися наслідки обстрілів дронів-камікадзе.

Крім того, адміністратори цього та інших ресурсів створювали контент, який дискредитує військовослужбовців ЗСУ, виправдовує збройну агресію рф та її дії на території України.  

Ленд-ліз

Перейдемо до новин більш глобальних. Чи не найдовгоочікуваніша подія для українців - країна отримає озброєння США.

З 1 жовтня в США офіційно набув чинності закон про ленд-ліз для захисту України.

Це нововведення має усунути бюрократичні перешкоди на шляху постачання військової допомоги, тобто Україні не потрібно буде заздалегідь платити за поставки зброї.

Америка зможе надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси та просто необхідну продукцію (від пального до продуктів харчування) за прискореною процедурою.

Ця допомога триватиме з 1 жовтня 2022 року до 30 вересня 2023 року - саме стільки, скільки в США триває фінансовий рік. Перші поставки можна очікувати, за різними експертними оцінками, з кінця жовтня або листопада. 

Анексія українських територій та реакція керівництва Одещини

30 вересня володимир путін підписав так звані "укази" про анексію Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. 

Підписання відбулося в кремлі за участі очільників підконтрольних москві окупаційних адміністрацій. Під час звернення до підлеглих та колаборантів, путін повторив свої звичні тези про дискримінацію російської мови в Україні та нібито «волевиявлення» жителів окупованих територій. 

В указах путін посилається на "принципи міжнародного права", а також результати так званих референдумів, що росія імітувала на окупованих територіях України 23-27 вересня.

Жодна країна світу не визнала результатів "референдумів" на території України.

Слід зазначити, що ці рішення ухвалюються у той час, коли жодна з українських областей не окупована росією повністю. Бої тривають і ЗСУ досягають успіху.

Наступного дня після підписання договорів у кремлі українська армія звільнила місто Лиман Донецької області і наблизилася до Кремінної на Луганщині. Паралельно надходять повідомлення про звільнення населених пунктів у Херсонській області.

Тобто як росія може називати якісь території своїми, якщо вона їх не контролює - відомо лише путіну та його пропагандистам.

Україна на це відреагувала тим, що подала заявку про вступ у Північно-Атлантичний альянс (НАТО) в пришвидшеному порядку. 

Генсек Єнс Столтенберг заявив, що підтримує права України та її рішення йти власним шляхом. Але рішення про членство тієї чи іншої країни в НАТО прийматимуть усі 30 членів Альянсу.

Ці події прокоментували і в Одеській обласній військовій адміністрації. 

"Окупанти та колаборанти щось там підписали та святкували. У той момент, коли велике угруповання їхніх військ гине в оточенні на сході. Ворог не полишає планів захопити або знищити усю територію України, тому ми боремось та звільняємо наші території. І жодна цивілізована держава в світі ніколи не визнає ані псевдореферендуми, ані жодні намагання легалізувати цей геноцид. Щоб вони там не підписували. А наші Збройні сили щодня їм нагадають про невідворотність покарання за злочини, які ворог скоїв на нашій землі", - сказав очільник області Максим Марченко.

Ірина Семенюта

Поділитися