31 жовтня 2022 р. 20:35

Підготовка до зими та бойкот "зернового коридору" росією: головні теми тижня

Фото: Міністерство інфраструктури

(Фото: Міністерство інфраструктури)

Через регулярні обстріли росією енергетичної інфраструктури України, графіки вимикання світла почали нагадувати справжні гойдалки. Обіцянки відмінити стабілізаційні відключення на Одещині втрачали силу менш ніж за добу. 

Окрім цього, здається, що росія має на меті нашкодити не лише нашій державі, але й іншим країнам світу, адже почала реалізовувати свої погрози щодо припинення участі в "зерновій ініціативі". Які можуть бути наслідки - читайте в матеріалі.

Росія блокує "зерновий коридор"

Російська федерація після вибухів в Криму на кораблях чорноморського флоту, заявила, що виходить із договору про "зерновий коридор". 

У зв’язку з цим міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що 30 жовтня Україна вимушено призупиняє експорт зерна з морських портів. З українського порту не змогло вийти судно Ikaria Angel із 40 тисячами тонн зерна для Ефіопії.

"Ці продукти були призначені для жителів Ефіопії, що перебувають на межі голоду. Але через перекриття рф «зернового коридору» експорт неможливий", - зазначив він.

Фото: Мінінфраструктури

Одразу після цього міністр сільського господарства рф Дмитро Патрушев оголосив про готовність росії замінити українське зерно на світовому ринку "власним". Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба припустив, що йдеться про урожай, викрадений з тимчасово окупованих територій.

Такі дії росії викликали обурення та засудження країн Європи та США. Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден відреагував на заяви російської федерації про розірвання "зернової угоди", за якою українське збіжжя експортується через порти Одеської області, назвавши цей крок росії "обурливим". 

На думку американського президента, в росії не було жодних причин для такого кроку.

У свою чергу, керівник пресслужби Ради національної безпеки Білого дому Ейдрієнн Уотсон вважає рішення рф про припинення участі в зерновій угоді приводом для того, щоб використовувати продовольство в якості зброї.

Також на позицію росії відреагували у Великій Британії. Міністр закордонних справ цієї країни Джеймс Клеверлі заявив, що росія повинна дозволити експорту зерна досягти голодуючих у світі, оскільки "зернова угода" відіграє важливу роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що рішення росії призупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, які вкрай необхідні для вирішення глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України та закликав відмовитися від розірвання угоди.

Водночас у Міністерстві закордонних справ Литви закликали до військового розв'язання проблеми експорту зернових з портів Одеси, Южного та Чорноморська. Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Він зазначив, що переговори з росією не працюють через те, що країна-агресор постійно зриває домовленості та шантажує всіх.

Також Литва закликає охороняти зернові каравани з України кораблями флотів країн НАТО.

Електропостачання та підготовка до опалювального сезону

Вартість теплопостачання для мешканців Одеси, впродовж опалювального сезону 2022-2023 років залишиться такою, якою була до 24 лютого 2022 року. Тобто тариф для населення складатиме 1 тисячу 813 гривень за одну гігакалорію.

Водночас, минулого тижня виконавчий комітет Одеської міської ради ухвалив економічно обґрунтовані тарифи для населення, що складають 2 тисячі 175 гривень за гігакалорію. Як пояснили у виконкомі, це рішення призначене для того, щоб підприємство "Теплопостачання міста Одеси" могло отримати компенсацію від держави. 

Щодо інших категорій споживачів, то різниця між чинними та економічно обґрунтованими тарифами виглядає так:

  • Для потреб бюджетних установ: чинні - 2 тис. 889 грн/Гкал, обґрунтовані - 3 тис. 467 грн/Гкал.
  • Для потреб інших споживачів - 5 тис. 702 грн/Гкал проти 6 тис. 842 грн/Гкал.
  • Для  потреб релігійних організацій - 3 тис. 261 грн/Гкал проти 3 тис. 913 грн/Гкал

Водночас у місті планують розташувати пункти обігріву, наприклад, Акціонерне товариство "Укрзалізниця" отримала від Товариства Червоного Хреста України 35 генераторів для безперебійної роботи залізничних вокзалів України, один з яких встановлять на вокзалі в Одесі.

В "Укрзалізниці" зазначили, що на вокзалах з’являться точки, де можна буде отримати чай, каву, погрітися, і ці генератори дозволять зробити вокзали незалежними від можливих атак ворога на енергетичну інфраструктуру України. 

Крім того, Укрзалізниця вже отримала від Червоного Хреста 154 водонагрівачів, які були розподілені серед 79 вокзалів. Адже під час евакуації та до моменту розселення, приміщення вокзалів стають тимчасовим прихистком для громадян. Відтепер, завдяки новому обладнанню, кімнати відпочинку та кімнати для матерів з дітьми будуть забезпечені безперервною подачею гарячої води.

Також підтримку у забезпеченні пунктів обігріву в регіоні пообіцяли в Агентстві Організації Об'єднаних Націй у справах біженців. Старший польовий координатор П’єр Камара зазначив, що Агентство планує забезпечити ще близько 30 тисяч внутрішньо переміщених осіб в Одеській області непродовольчими товарами на зимовий період, а також близько 25 тисяч -  отримають грошову допомогу.

Основною проблемою також залишається електропостачання. В одеському департаменті освіти повідомили, що через нестабільні графіки відключення світла, можливі об’єднання класів паралелей згідно з місцем проживання та графіком відключень світла. Крім того, учням обіцяють зменшити обсяг і характер домашніх завдань. 

Ввечері 26 жовтня в "ДТЕК Одеські електромережі" повідомили, що вимкнення електроенергії скасоване, але зранку 27 жовтня повідомили про впровадження вимкнення. Аналогічна ситуація сталася зранку 26 жовтня, коли компанія "ДТЕК Одеські електромережі" повідомила, що національна енергетична компанія "Укренерго" з 8:00 ранку 26 жовтня відновила стабілізаційні графіки відключень в Одеській області, скасовані ввечері 25 жовтня. 

25 жовтня впродовж дня ситуація із вимкненням електроенергії змінювались тричі. З 29 по 31 жовтня після ремонтних робіт на Одещині не було запланованих відключень, однак з 1 листопада, ймовірно, будуть нові графіки, оскільки росіяни знову нанесли масовані ракетні удари по Україні. 

Обмін полоненими

29 жовтня відбувся черговий обмін полоненими між Україною та росією. Як повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, додому повернули 52 людини - офіцерів, медиків, сержантів та солдатів. 

Серед них - 12 бійців Національної гвардії України, включно з двома «Азовцями», 18 з Військово-морських сил України, 8 прикордонників, 9 тероборонівців, а також три воїни Збройних сил та двоє цивільних. 

Серед звільнених є і моряк, що був на острові Зміїний на Одещині.

"Нам вдалося обміняти начальника хірургічного відділення військового шпиталю Маріуполя, який був на «Азовсталі» і молодого військового хірурга 65-го військового мобільного шпиталю. Ми повертаємо морпіха, дружина якого нещодавно вийшла з полону та добровольця з Маріуполя із символічним прізвищем «Москва», а ще моряка з острова Зміїний", - зазначив Єрмак. 

Також, за його словами, незабаром будуть вдома деякі військові, взяті в полон у Чорнобильській зоні. 

Фото: Андрій Єрмак

Фінансування тероборони Одещини

Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради отримає фінансування на закупівлю комп'ютерної техніки, комплектів зимового та літнього одягу, в загальній сумі 70 мільйонів 920 тисяч гривень.

Про це стало відомо з доповіді заступниці Одеського міського голови Світлани Бедреги під час засідання виконкому. 

Однак згідно з презентацією Світлани Бедреги, загальна сума лише одягу складає майже 80 мільйонів гривень. 4,5 тисячі комплектів зимового одягу коштуватиме 57 мільйонів гривень, а саме 500 для добровольчих формувань за дев'ять мільйонів гривень та 4 тисячі - для тероборони за 48 мільйонів. Один зимовий комплект буде складатись із зимової вітровологозахисної куртки, утеплювача, штанів, взуття, білизни, перчаток, шапки та шкарпеток.

4,5 тисяч комплектів літньої форми коштуватимуть 22,5 мільйонів гривень. Комплект складається з легкої форми, берців та футболки.

Також територіальній обороні регіону планує допомогти Одеське обласне комунальне підприємство "Видавництво "Чорномор'я", яке оголосило тендер на придбання 5 тисяч пар зимових черевиків-берців за 9 мільйонів 975 тисяч гривень.

Ірина Семенюта

Поділитися