28 листопада 2022 р. 11:00

Без світла, але і без армагеддону: підсумки тижня

Фото: Наталя Довбиш

(Фото: Наталя Довбиш)

Блекаут минулого тижня для півдня України виявився всього лише увертюрою до цієї. 23 листопада по Україні було випущено менше ракет, ніж під час попереднього удару – 70, 51 з них збили наші ППО, але результат для півдня України виявився важче. Одеська область, поряд з багатьма іншими областями, на кілька годин виявилася практично знеструмленої. У соціальних мережах стало популярним фото НАСА, яке яскраво демонструє ситуацію.

БЛЕКАУТ

Одеса не була б Одесою, якби моментально не з'явилася жарт, заснований на цьому фото. Автор, на жаль, редакції не відомий.

З 23 до 27 листопада Одеса жила в режимі екстрених відключень, про це щодня повідомляли в пресслужбі ДТЕК Одеські електромережі.

Якщо для Одеси ситуація з енергетикою погіршилася, то станом на 23 листопада, в нещодавно звільненому Херсоні, вона не поліпшувалася. Більш того, ворог продовжував обстрілювати місто зі ствольної артилерії та систем залпового вогню.

Через постійні російські обстріли в Херсоні розпочалася евакуація пацієнтів лікарень. Про це повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

Дітей, що проходили лікування у Херсонській обласній клінічній лікарні, перевезли до Миколаєва. Там вони й надалі отримуватимуть всю необхідну медичну допомогу. Пацієнти Херсонського обласного закладу з надання психіатричної допомоги також евакуйовані з міста. 100 людей лікуватимуться в Одесі, допоки в Херсоні повторюватимуться ворожі удари.

26 листопада стало відомо, що в Херсоні подали електрику - роботи з відновлення тривали трохи більше тижня. Як зазначив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич, першочергово світло подають на об’єкти критичної інфраструктури міста. Жителі Херсона будуть підключені пізніше, одразу після важливих об'єктів.

В Одесі з понеділка поновив роботу городський електротранспорт, але про повне відновлення електромереж поки говорити ще дуже рано. Колишній міністр енергетики Іван Плачков вважає, що все резервне обладнання для підтримки енергосистеми вже використано. Про це він заявив в етері "Еспресо ТВ".

Є дуже великі проблеми з обладнанням, майже все резервне - використано. Особливо це стосується потужних трансформаторів, яких немає в резерві. Ми не можемо отримати їх в інших країнах, бо там інший клас напруги, особливо у високовольтного обладнання, - зазначив він.

Крім того, Іван Плачков зазначив, що ці агрегати виготовлюються десь 4-5 місяців, деякі, може й пів року. На його думку це потрібно, щоб ми поетапно відновлювали в цілому енергосистему і забезпечити її надійне функціонування.

Чому зараз відключення? Було на підстанції три трансформатори - два пошкоджені, лишився один. Він несе все споживання і, якщо в нас максимум навантаження, він може вийти з ладу. Тому енергетики вимикають світло, щоб розвантажити цей трансформатор, - пояснив енергетик.

ЖНИВА СИЛОВИКІВ

Тиждень видався багатим на повідомлення про затримання та суди над зрадниками. Практично кожен день повідомлялося про затримання чергового колаборанта. 

21 листопада жительці Вознесенська повідомили про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною та запереченні збройної агресії рф проти України.

- За даними слідства, підозрювана, з березня по вересень 2022 року, у власному акаунті забороненої соціальної мережі "Однокласники" активно публікувала дописи, у яких містилися матеріали, які виправдовували, заперечували та визнавали правомірною агресію рф проти України. - йдеться у повідомленні.

В той же день стало відомо, що Служба безпеки України підозрює одесита Михайла Райчева у наданні представникам російської федерації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану тобто - державній зраді. Він та спільниця збирали інформацію про військові частини, військові заводи, об’єкти критичної інфраструктури у місті Одеса та Одеській області для передачі цих даних спецслужбам ворога, а підозрюваний відображав на Google maps координати складів паливно-мастильних матеріалів Військово-морських сил України, місця розташування складів Південного оперативного командування та контрольно-пропускного пункту окружних складів. 

22 листопада працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру так званому "начальнику" одного з відділень "Північної виправної колонії №90". Інформацію про це було опубліковано на офіційному сайті ДБР. 

У день звільнення Херсону від окупантів працівник колонії удав, що не бачить втечі ув’язнених та не вчинив жодної дії аби запобігти цьому. Але сам втекти не встиг і був затриманий працівниками ДБР у взаємодії з СБУ, - йдеться у повідомленні.

Наступного дня СБУ затримала та взяла під варту представника так званої "избирательной комиссии" на псевдореферендумі по приєднанню Херсонщині.

Затриманий СБУ колаборант збирав «голоси» для фейкового плебісциту. Для цього обходив квартири багатоповерхівок в одному з мікрорайонів міста і закликав людей «проголосувати» за кремлівський проект - йдеться у повідомленні.

Були й вироки. 

Іванівський районний суд Одеської області розглянув кримінальне провадження стосовно жінки, яка обвинувачуваної у публічному запереченні збройної агресії проти України, та публічних закликах до підтримки рішень та дій держави-агресора та визнав її винною.

Обвинувачена, з 24 лютого 2022 року, після продовження збройної агресії російської федерації проти України, через заборонену соціальну мережу "Одноклассники" публічно заперечувала збройну агресію проти України й підтримувала рішення та дії держави агресора-рф, тому такі дії суд кваліфікував за частиною 1 статті 111-1 КК (Колабораційна діяльність, - ред.), - йдеться в повідомленні.

За результатом розгляду кримінального провадження, керуючись законом та враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, суддя Іванівського районного суду Одеської області виніс вирок, яким обвинувачену визнав винною та призначив їй покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов'язані із виконанням функцій держави та місцевого самоврядування чи з надання публічних послуг на строк тринадцять років. 

24 листопада СБУ затримала херсонського калобранта. Власник місцевої станції прогулянкових катерів допомагав окупантам переправитись на лівобережну частину Херсонщини. 

Для цього він добровільно передав у розпорядження агресора 6 плавзасобів, кожен з яких розрахований на 30 пасажирських місць. Саме на цих катерах на лівий берег Дніпра "евакуйовувались" кадрові співробітники фсб і ще декілька підрозділів окупаційних угруповань рф", - йдеться у повідомленні.

В Одесі СБУ повідомила про затримання агента фсб. Прибічник "русского мира" документував розвіддані. Операція була багатоетапною, за свої дії затриманий хотів отримати вигоду у разі окупації Одещини. 

За даними слідства, зрадником виявився місцевий мешканець – активний прибічник "русского мира", але керувався він не лише ідеологічними мотивами. Зокрема, зрадник розраховував отримати "посаду" в окупаційній адміністрації, у разі захоплення регіону окупантами, – рапортували в Службі безпеки України.

У вівторок в Миколаєві висадився потужний дипломатичний десант. Голови дипломатичних місій 20 країн відвідали місто з робочим візитом.

Як повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, до міста завітали надзвичайні та повноважні посли Бартош Ціхоцкі (Польща), Давлатали Назризода (Таджикистан), Валеріу Ківерь (Молдова), Георге Закарашвілі (Грузія), Рікардо Лопес-Аранда Хагу (Іспанія), Олє Егберг Міккельсен (Данія), Аніца Джаміч (Хорватія), Тобіас Тиберг (Швеція), Гайк Торосян (Вірменія), Драгіца Понорац (Чорногорія), Матті Маасікас (ЄС), Ягмур Ахмет Гюльдере (Туреччина), Томаж Менцін (Словенія), Йеннес де Мол (Нідерланди).

Також до міста прибули тимчасово повірені у справах Сабір Рзаев (Азербайджан), Ліна Темістоклеус (Кіпр), Еммануіл Андрулакіс (Греція), Грегоре–Маріан Малеа (Румунія), заступник глави місії Бенжамен Роріг (Франція) та перший секретар Срінівасана Рангачарі (Індія).

"Разом з Миколаївським міським головою Олександром Сєнкевичем показали гостям пошкоджені та зруйновані внаслідок влучань російських боєприпасів обʼєкти.  Іноземні гості оглянули пошкоджені будівлі Чорноморського національного університету імені П. Могили, Миколаївської гімназії №2, Миколаївського академічного драматичного театру, Миколаївської обласної військової адміністрації, житлові будинки, музей та інші об’єкти інфраструктури, які постраждали через російські обстріли", - розповів голова ОВА. 

ПРО ПРИЄМНЕ

Розповідь про тиждень завжди хочеться закінчити чимось приємним і незвичайним. У неділю з'явилася новина про наших чудових дітей. 

Космічний корабель SpaceX Dragon полетів у космос із двома шкільними експериментами українських учнів. Дві команди переможців всеукраїнського конкурсу — учні Рішельєвського ліцею з Одеси та Харківської гімназії 47 — відправили на МКС свої мінілабораторії. Про це інформує Telegram-канал першої леді України Олени Зеленської.

За відльотом ракети наші діти спостерігали наживо на мисі Канаверал космічного центру НАСА. Можу лишень уявити, які відчуття переповнювали їх у цей історичний момент: коли ракета несе в космос результат твоєї праці. Мене ж переповнює гордість за наших учнів. За їхніх викладачів. За всіх, хто попри війну зробив це можливим, - йдеться в повідомлені. 

Олена Зеленська розповіла про показову деталь. Гімназію в Харкові знищила російська ракета, але вчитель забрав експеримент зі зруйнованого класу, і учні все одно завершили проєкт, аби він відповідав вимогам НАСА.

Росія запускає ракети по нашім школах. Ми запускаємо у космос знання. Ми дійсно різні. І це, на щастя, бачить увесь світ, - закінчила своє повідомлення Олена Зеленська. 

 

Ігор Льов

Поділитися