08 травня 2020 р. 14:57

Обережно – балкон: де в Одесі небезпечно гуляти

Обережно – балкон: де в Одесі небезпечно гуляти

Періодично у ЗМІ з’являється інформація, що то в одному, то в іншому районі Одеси падають балкони або руйнуються їхні елементи. Добре, якщо обходиться без травм у випадкових перехожих або мешканців квартир з аварійними конструкціями, проте час від часу наслідки бувають серйознішими. ІзбірКом з'ясував, скільки в Одесі ненадійних балконів і де вони знаходяться.

Ще торік у серпні міський голова Одеси Геннадій Труханов дав підлеглим доручення з’ясувати, де у місті є аварійні балкони, які можуть впасти внаслідок негоди. Минуло не так багато часу, і в жовтні того ж 2019 року на вулиці Дворянській, 8, впала частина балкону. Цікаво, що місцеві мешканці зверталися до місцевої влади та комунальників, попереджали, що може статися лихо, проте їх просто «відфутболювали».  Торік в Одесі сталося три обрушення балконів за адресами: вул. Канатна, 68, вул. Катерининська, 25 та вул. Канатна, 25. Як повідомили ІзбірКому у департаменті міського господарства Одеської міськради, за даними адресами були вжиті заходи щодо демонтажу балконів.

Загалом у місті нараховується 678 балконів, непридатних для подальшої експлуатації. Найбільша частина з них виявлена на території, яку обслуговує ЖКС «Порто-Франківський» - 526.  На території обслуговування ЖКС «Хмельницький» - 86 таких балконів, ЖКС «Фонтанський» - 36, ЖКС «Пересипський» - 17,  КК «Суворовський» - 13. Лише один аварійний балкон є на території, яку обслуговує ЖКС «Чорноморський», і жодного - на територіях ЖКСів «Вузовський» та «Черьомушки».

У переліках, які надійшли на адресу ІзбірКому, вказані балкони у різних частинах міста. Чимало таких балконів саме в історичному центрі, на Слободці, Пересипі, селищі Котовського.

ІНФОГРАФІКА: ІзбірКом

«Власникам квартир, у яких розташовані вказані балкони, було надано припис про заборону користування для запобігання аварійних ситуацій», - зазначили у департаменті.

Картина доволі неприємна. Як з’ясувалося, комунальні організації не несуть відповідальності за стан балконів, ці обов’язки покладені на власників житла.

Згідно з чинним законодавством, а саме Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», балкони є спільною сумісною власністю власників квартир або нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку. 

«Згідно із загальним правилом, встановленим статтею 322, утримувати своє майно повинен власник. Згідно зі статтею 369 Цивільного кодексу України, розпоряджання майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників. Отже, ремонтувати балкони (огороджувальні конструкції) повинні спільно співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир», - зазначили у департаменті міського господарства. 

У департаменті звернули увагу, що власники квартир та обслуговуючі організації зазвичай укладають договори про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. До Переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (додаток до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2011 p. №9869) входить, зокрема, поточний ремонт конструктивних елементів будинку. Проте не входить капітальний ремонт.

Як розповів ІзбірКому експерт у сфері ЖКГ Юрій Звеліндовський, одесити сплачують компаніям, які обслуговують будинок, гроші за його обслуговування. При цьому не важливо, чи створене у будинку ОСББ, чи він обслуговується комунальною компанією. Проте у цю суму не входять витрати на капітальний ремонт балконів, лише на поточні ремонти будинку.

«Компанія, яка обслуговує будинок, має виносити на загальні збори мешканців будинку питання капітального ремонту, люди самі мають вирішити, чи хочуть вони більше платити», - пояснює він.

За словами Ю. Звеліндовського, найбільше аварійних балконів у місті розташовані в історичній частині, на будинках, які є пам’ятниками архітектури. А на таких будівлях мешканці не можуть самостійно проводити ремонт без погодження з відповідними органами, та й коштує це недешево, багатьом не по кишені.

«Мерії треба не самоусуватися, а розробляти програму з реконструкції та реставрації балконів в історичній частині міста. Міська влада підходить до цього питання формально», - вважає експерт.

Торік департамент міського господарства не виступав замовником на виконання робіт з ремонту балконів в Одесі, зазначили у пресслужбі. А власникам аварійних балконів порадили звертатися до спеціалізованої організації для замовлення технічного висновку про стан конструктивних елементів балкону та за рекомендаціями щодо його ремонту.

В Департаменті на запит ІзбірКому надали перелік аварійних балконів.

 

Поділитися