02 жовтня 2022 р. 19:47

ООН: Міжнародне агентство з атомної енергії

ООН: Міжнародне агентство з атомної енергії

Понад сім місяців весь світ спостерігає, як Україна чинить опір російській агресії. Впливові міжнародні організації всіляко підтримують нашу країну, причому не тільки з початку повномасштабного вторгнення, а й ще з 2014 року, коли росія незаконно анексувала Крим та розв'язала збройний конфлікт на Донбасі. Проти країни-агресора вводяться санкції, тоді як Україна отримує від світу гуманітарну та фінансову допомогу.

Але чи всі з нас правильно розуміють, як влаштовані ці організації, які функції виконують та на яку саме підтримку українці можуть розраховувати? 

ІзбірКом підготував цикл матеріалів, у яких розповість, які країни входять в ті чи інші міжнародні організації та яку роль відіграють у світі насьогодні.

У минулих випусках ми розглядали сутність роботи:
Генеральної Асамблеї, 
Ради Безпеки
Економічної і соціальної ради ООН,
Міжнародного суду,
ЮНЕСКО,
ЮНІСЕФ,
Всесвітньої організації охорони здоров’я,
Програми розвитку ООН,
Управління Верховного комісара ООН у справах біженців,
Програми ООН з населених пунктів,
Програма ООН з довкілля.

Загальна характеристика Міжнародного агентства з атомної енергії

Міжнародне агентство з атомної енергії (далі – МАГАТЕ) – це міжурядова організація, яка намагається просувати у світі ідеї мирного використання ядерної енергії та стежити за непоширенням ядерної зброї.

Штаб-квартира МАГАТЕ

МАГАТЕ – автономна організація у межах системи ООН. При цьому МАГАТЕ щороку звітує на засіданні Генеральної Асамблеї ООН і за необхідності робить звіт для Ради Безпеки ООН. Штаб-квартира МАГАТЕ знаходиться у Відні. Головою організації є генеральний директор, який призначається на 4 роки. Цю посаду з 2019 року займає аргентинський дипломат Рафаель Гроссі.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі

До складу МАГАТЕ наразі входить 175 країн. Останніми двома країнами, які були прийняті до складу організації у 2022 році, були Сент-Кіттс і Невіс та Тонга. Членство Гамбії, Гвінеї та Кабо-Верде вже було затверджене Генеральною конференцією МАГАТЕ, однак буде реалізоване після виконання низки формальностей. Упродовж існування МАГАТЕ чотири держави виходили з його складу. Зокрема, КНДР вступила до складу організації в 1974 році, однак припинила членство у 1994 році. Натомість Нікарагуа, Гондурас та Камбоджа через деякий час поновили своє членство в МАГАТЕ.

Держави-члени МАГАТЕ

Історія створення МАГАТЕ

Ідея створення МАГАТЕ була викликана занепокоєнням, яке відчував світ через стрімкий розвиток атомної енергетики у 1950-ті роки. У 1953 році президент США Дуайт Ейзенхауер виступив на Генеральній Асамблеї ООН з промовою «Атоми заради миру», в якій, зокрема, пропонував створити нову організацію. Статут МАГАТЕ було ухвалено 81 державою 26 жовтня 1956 року на міжнародній конференції, яку проводили у штаб-квартирі ООН. Початок існування Агентства датується 29 липня 1957 року. Першим Генеральним директором організації став американський політик та юрист Вільям Коул.

Структура МАГАТЕ

Генеральна конференція (ГК) включає представників усіх держав-членів МАГАТЕ. Також у засіданні ГК можуть взяти участь запрошені держави та організації. ГК проводить сесію раз на рік у вересні у Віденському міжнародному центрі. На початку кожної сесії ГК обирає голову та членів Генерального комітету. ГК затверджує бюджет та приймає рішення з поточних питань. Для прийняття рішення з ключових питань (затвердження бюджету, внесення змін у Статут) потрібні дві третини голосів. Для решти рішень достатньо простої більшості голосів.

Рада керівників (РК) значною мірою відповідає за політику МАГАТЕ. РК робить рекомендації для ГК щодо програми роботи Агентства та його бюджету, є відповідальною за розробку стандартів організації та призначає Генерального директора МАГАТЕ, кандидатуру якого має ухвалити ГК. РК збирається 5 разів на рік: у березні, червні, двічі у вересні (перед та після сесії ГК) та у листопаді.

Склад РК формується двома шляхами. По-перше, РК, яка складає свої повноваження, призначає не менше 10 нових країн-членів, що є найбільш розвиненими у галузі технології атомної енергії. По-друге, ГК обирає зі складу своїх членів ще 22 країни. У 2022 році до складу РК входять представники 35 країн світу.

Діяльність МАГАТЕ

Діяльність МАГАТЕ реалізується у трьох ключових напрямках: 1) нагляд за розвитком ядерних технологій у країнах світу, щоб забезпечити мирне використання атомної енергії; 2) постачання інформації та розробка стандартів щодо безпечного використання ядерної енергії; 3) створення майданчику для наукової діяльності у галузі мирного використання ядерних технологій.

Одним із ключових документів, який обмежує небезпеку від ядерної енергії, є Договір про непоширення ядерної зброї, який було укладено в 1968 році. Наразі договір підписала 191 держава. Згідно з договором, ядерні держави зобов’язуються жодним чином не сприяти тому, щоб неядерні держави отримали доступ до ядерної зброї. У свою чергу неядерні держави зобов’язуються не розробляти та жодним іншим чином не намагатися отримати ядерну зброю. Учасники договору, що не мають ядерної зброї, повинні укласти угоду з МАГАТЕ, яка дозволяє організації контролювати мирну ядерну діяльність держав. Зокрема, МАГАТЕ вивчає звіти держав, перевіряє роботу операторів на ядерних спорудах, проводить вибіркові виміри. З цією метою МАГАТЕ відправляє інспекторські місії до різних країн світу.

Місія МАГАТЕ на шляху до Запорізької АЕС

Документ «Норми безпеки» є однією з важливих публікацій МАГАТЕ. Документ складається з трьох категорій публікацій: «Основи безпеки», «Вимоги безпеки» та «Керівництво з безпеки». Документи першої категорії визначають цілі та принципи захисту та безпеки. Документи другої категорії встановлюють вимоги, яких необхідно дотримуватися з метою захисту людей та охорони довкілля. Документи третьої категорії містять рекомендації щодо виконання вимог. Основними користувачами норм є відповідні державні органи, а також організації, які працюють у сфері ядерної енергії.

Заслуговує на увагу розроблена МАГАТЕ Міжнародна шкала ядерних подій. Шкала була створена з метою співставлення та оцінювання надзвичайних ситуацій, пов’язаних з аварійними радіаційними викидами атомної енергії. Усі події класифікуються в діапазоні від 0 до 7. Цікаво, що лише одна подія була оцінена на «6» як «серйозна аварія» - аварія на хімкомбінаті «Маяк», яка сталася у СРСР у 1957 році. Також лише дві події отримали найвищу оцінку як «велика аварія»: вибух на Чорнобильській АЕС у 1986 році та аварія на Фукусімській АЕС у 2011 році.

МАГАТЕ випускає безліч збірок та матеріалів, присвячених ядерній енергії. Серед них варто виділити журнал «Ядерний синтез», який є провідним виданням у галузі. Також організація друкує інформаційні бюлетені, огляди, буклети, матеріали конференцій тощо. Окремо слід сказати про створений МАГАТЕ портал інформаційних ресурсів NUCLEUS, який надає доступ до більше ніж 100 наукових, технічних та правових інформаційних ресурсів, включаючи бази даних, додатки, публікації та навчальні матеріали.

МАГАТЕ допомагає державам-членам використовувати ядерну науку та технології з мирною метою. Зокрема, Агентство надає країнам допомогу на всіх етапах ядерного паливного циклу – від видобутку урану до роботи з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами, сприяючи обміну технічною інформацією між країнами.

Використання ядерних методів у медицині та нутриціології стало одним із найпоширеніших шляхів мирного використання атомної енергії. Так, МАГАТЕ забезпечує координацію між країнами у науково-дослідницькій роботі, надає експертні рекомендації, обладнання, проводить навчання та сприяє обміну знаннями. Агентство робить значний внесок у боротьбу з раком.

У галузі охорони довкілля МАГАТЕ надає державам-членам допомогу у роботі з ядерними відходами та допомагає у реабілітації забруднених територій. Також ядерні технології використовуються для оцінки ресурсів прісної води, біологічних систем, атмосферних процесів та океанських екосистем, а також для вдосконалення практики ведення сільського господарства.

МАГАТЕ та Україна

Україна стала членом МАГАТЕ з моменту заснування організації. Важливим місцем у співробітництві організації з Україною стало подолання наслідків Чорнобильської аварії. Зокрема, з 1990 року МАГАТЕ виділяла гроші на численні проєкти технічної підтримки. Українські фахівці у галузі атомної енергетики залучаються до участі у наукових конференціях, засіданнях технічних комітетів та груп, робочих зустрічах, які організовує МАГАТЕ. Агентство допомагає Україні у формуванні державної політики з протидії онкозахворюванням.

Україна користується науково-технічними знаннями та досвідом МАГАТЕ, щоб підтримувати високий рівень безпеки у роботі АЕС, що стало особливо актуальним з початком російської агресії у лютому 2014 року. Росія намагалася використати МАГАТЕ для зміни української юрисдикції над ядерними об’єктами та матеріалом, що залишилися в Криму, однак Україні вдалося зірвати ці плани. Відповідно МАГАТЕ продовжує триматися угоди з Україною щодо ядерного матеріалу та установок у Криму. Представники України неодноразово виступали на засіданнях МАГАТЕ, щоб проінформувати світову спільноту щодо мілітаризації Криму, в тому числі і з використанням засобів доставки ядерної зброї. Необхідно підкреслити, що експерти Агентства не мають можливості відвідати Крим з моменту його анексії.

До 2020 року МАГАТЕ щорічно надавало Україні так званий «розширений висновок», яким підтверджувало виключно мирне використання ядерних матеріалів на всій території країни. Внаслідок неможливості проведення інспекцій в окупованих областях «розширений висновок» було відкликано, тому Україна активно співпрацює з МАГАТЕ, щоб виробити ефективний механізм гарантій стосовно ядерних матеріалів на території країни.

Активізація стосунків між МАГАТЕ та Україною відбувається в результаті російського вторгнення 24 лютого 2022 року. Занепокоєння світової спільноти викликало захоплення російськими військами Чорнобильської АЕС у день вторгнення та встановлення контролю над Запорізькою АЕС з 4 березня. Технічні фахівці МАГАТЕ вже у першій половині березня розпочали ремонтні роботи на ЧАЕС, щоб ліквідувати пошкодження внаслідок вторгнення. У березні Україна звернулася до МАГАТЕ з вимогою усунути росію з лав Агентства через її дії на АЕС, які становили загрозу світовій безпеці. У квітні та вересні місія МАГАТЕ відвідала ЧАЕС, щоб оцінити рівень небезпеки. Представники Агентства передали Україні нове обладнання та запевнили, що всі об’єкти буде поступово відновлено. Також наприкінці серпня місією МАГАТЕ було відвідано Хмельницьку та окуповану Запорізьку АЕС. Упродовж війни росія неодноразово обстрілювала район ЗАЕС, внаслідок чого інспекторами Агентства було виявлено значні пошкодження на станції. В результаті поїздки на ЗАЕС МАГАТЕ запропонувало утворити навколо станції зону безпеки.

Рафаель Маріано Гроссі на Запорізькій АЕС

Значення МАГАТЕ для сучасного світу, в якому атомна енергія відіграє велику роль, важко переоцінити. Атомні технології проникли буквально в усі сфери життєдіяльності людини. При цьому важливо підкреслити, що МАГАТЕ очолює світові процеси освоєння атомної галузі. Агентство встигає займатися серйозними науковими розробками, проводити наукові та навчальні заходи, розробляти міжнародні норми щодо використання атомної енергії, допомагає країнам, які постраждали внаслідок витоків атомної енергії або мають певні проблеми з наслідками використання атомної енергії, бореться з поширенням ядерної зброї. І це далеко не повний перелік того, що організація робить на досить високому рівні. Цікаво, що при цьому МАГАТЕ періодично критикують. Зокрема, Агентству закидають неефективну роботу з подолання наслідків аварії на Фукусімській АЕС. Також висловлюється критична думка, що МАГАТЕ не має механізмів впливу на виконання державами світу встановлених організацією правил. На нашу думку, організація з таким неймовірно широким функціоналом і настільки обмеженою юрисдикцією не повинна долати всі проблеми на всіх континентах земної кулі. Сила організації в тому, що в сучасному різновекторному світі вона спроможна об’єднати під прапором конструктивної діяльності переважну більшість країн світу. 

Автор: Олег Пархітько

Поділитися