21 серпня 2022 р. 19:33

Міжнародні організації: ЮНІСЕФ

Міжнародні організації: ЮНІСЕФ

Понад п'ять місяців весь світ спостерігає, як Україна чинить опір російській агресії. Впливові міжнародні організації всіляко підтримують нашу країну, причому не тільки з початку повномасштабного вторгнення, а й ще з 2014 року, коли росія незаконно анексувала Крим та розв'язала збройний конфлікт на Донбасі. Проти країни-агресора вводяться санкції, тоді як Україна отримує від світу гуманітарну та фінансову допомогу.

Але чи всі з нас правильно розуміють, як влаштовані ці організації, які функції виконують та на яку саме підтримку українці можуть розраховувати? 

ІзбірКом підготував цикл матеріалів, у яких розповість, які країни входять в ті чи інші міжнародні організації та яку роль відіграють у світі насьогодні.

У минулих випусках ми розглядали сутність роботи:
Генеральної Асамблеї, 
Ради Безпеки
Економічної і соціальної ради ООН,
Міжнародного суду,
ЮНЕСКО.

У цьому ж випуску розберемо діяльність ЮНІСЕФ.

До складу ООН входить 193 держави. Серед країн-членів ООН можна знайти всі суверенні країни, окрім Ватикану. Таке поважне представництво потенційно дозволяє розглядати та вирішувати будь-які питання глобального або регіонального рівня. Зокрема, ООН спроможна гасити збройні конфлікти, як це було неодноразово продемонстровано у ХХ столітті (Ірак, колишня Югославія, Сомалі). 

Штаб-квартира організації знаходиться у Нью-Йорку. Також ООН має додаткові офіси у Відні, Женеві, Найробі та Гаазі. Організація користується шістьма офіційними мовами: англійською, арабською, іспанською, китайською, російською та французькою.

До структури ООН входить шість основних органів: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна та Соціальна Рада, Секретаріат, Міжнародний Суд ООН та Рада з Опіки. Щоправда, останній орган формально призупинив свою діяльність з 1994 року. Головною посадовою особою ООН є Генеральний секретар. З 1 січня 2017 року цю посаду обіймає португальський політик і дипломат Антоніу Гутерріш.

Загальна характеристика ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ – це міжнародний фонд, який входить до структури ООН. Сутність діяльності фонду полягає в тому, щоб допомагати дітям у всьому світі. ЮНІСЕФ функціонує більш ніж у 190 країнах світу. Штаб-квартира ЮНІСЕФ знаходиться у Нью-Йорку. Офіційними мовами фонду є мови ООН. ЮНІСЕФ функціонує виключно на внески урядів та приватних донорів. Головою ЮНІСЕФ є Генеральний директор. З лютого 2022 року цю посаду обіймає колишня помічниця президента США і керівник відділу у Білому домі Кетрін Рассел.

Голова ЮНІСЕФ Кетрін Рассел

У 1946 році було створено Надзвичайний міжнародний дитячий фонд ООН. Це була тимчасова структура, покликана допомагати дітям і матерям, які постраждали після Другої світової війни. У 1950 році фонд дещо змінив вектор роботи на постійні потреби дітей та жінок переважно у країнах, що розвиваються. У 1953 році фонд був визнаний важливою частиною системи ООН. Тепер структура отримала назву Дитячий фонд ООН, при цьому стара абревіатура ЮНІСЕФ залишилася.

Виконавча рада ЮНІСЕФ

Виконавча рада (ВР) – це ключовий орган ЮНІСЕФ, відповідальний за прийняття рішень. ВР наглядає за діяльністю фонду та ухвалює його політику, програму дій стосовно кожної країни та бюджет. ВР складається з представників 36 країн-членів ООН, яких обирає ЕКОСОР на трирічний термін. Члени ВР представляють наступні регіони: Африка – 8 місць, Азія – 7 місць, Латинська Америка та Карибські острови – 5 місць, Східна Європа – 4 місця, Західна Європа та інші країни – 12 місць.

Діяльність ВР координується президією, яка складається з голови та його чотирьох заступників. Кожний із них представляє один із п’яти регіонів. Президія обирається на першій сесії кожного року. Існує традиція, що до президії не обираються представники постійних членів Ради Безпеки ООН. При обранні голови враховується також необхідність регіональної ротації. Окрім виняткових випадків, голову не можна обрати на два терміни поспіль. ВР збирається тричі на рік на щорічну та регулярні сесії. Щорічна сесія проходить у червні, а регулярні – у лютому та вересні.   

Голосування

Кожний член ВР при голосуванні має один голос. Рішення приймаються більшістю голосів. Ті, що утрималися, розглядаються як такі, що не брали участі у голосуванні. Як правило, голосування проводиться підняттям рук. Якщо рішення треба прийняти терміново, пропозиція може бути направлена членам ВР будь-якими засобами зв’язку з проханням заочного голосування. Для проведення виборів застосовується таємне голосування.

Діяльність ЮНІСЕФ

Діяльність ЮНІСЕФ є досить різноманітною. Пріоритетними у цій діяльності наразі можна вважати кілька напрямів.

1) Вакцинація для всіх. ЮНІСЕФ та її партнери постачають вакцини у більше ніж 100 країн світу щороку. Окрім цього, фонд намагається зробити більш ефективною систему охорони здоров’я у кожній країні, покращуючи медичні заклади, вдосконалюючи бази даних та шляхи постачання ліків.

2) Освіта для всіх. Зусилля ЮНІСЕФ спрямовані на подолання кризи в освітній галузі через розвиток цифрової освіти. Фонд докладає зусиль до пошуку інвестицій, налагодження та забезпечення цифрового зв’язку та пошуку цифрових інновацій через співробітництво з урядами, бізнесом та розробниками цифрових технологій.

3) Інвестиції у ментальне здоров’я. Фонд працює більш ніж у 150 країнах, щоб захистити дітей від насильства, експлуатації та знущань, які призводять до ментальних розладів.

4) Реагування на кліматичну кризу. ЮНІСЕФ підкреслює, що кліматична криза – це загроза майбутньому дітей. Фонд веде постійний діалог з урядами, глобальними лідерами та бізнесом і закликає скоротити шкідливі викиди газів в атмосферу, збільшити інвестиції на адаптацію до кліматичних змін, активно підключати молодь до обговорення кліматичних питань.

Проєкти ЮНІСЕФ

Проєкти ЮНІСЕФ спрямовані на те, щоб залучити більше людей до допомоги дітям. Назвемо лише кілька ініціатив фонду.

ЮНІСЕФ співробітничає у сфері спорту. Зокрема, ціла низка спортивних клубів та спортсменів в індивідуальних видах спорту розмістили логотип фонду на своїх спортивних атрибутах. Гонщик NASCAR Жак Вільньов розмістив логотип на своєму автомобілі. Логотип розміщено і на футболках іспанського футбольного клубу «Барселона». Крім того, «Барселона» регулярно укладає угоди з фондом і переводить гроші на його рахунок.

Гравець футбольного клубу Барселона Ліонель Мессі під час матчу ФК Барселона – Депортіво де Ла-Корунья, 2007 р.

Проєкт UNICEF Kid Power залучає дітей, щоб допомагати іншим дітям. Зокрема, у межах проєкту було розроблено фітнес-браслет, прив’язаний до смартфону. Виконуючи фізичні вправи, діти заробляють бали. Згодом ці бали монетизуються партнерами фонду, що дозволяє ЮНІСЕФ відправляти пакунки з їжею у проблемні регіони.

Проєкт Trick-or-Treat UNICEF box функціонує з 1950 року у країнах Північної Америки. На Хеловін діти вдягаються у святковий одяг і з коробками для збирання грошей, які їм видають у школах та інших суспільних інституціях, відвідують приватні будинки.

Посли доброї волі

ЮНІСЕФ була однією з перших організацій, яка у 1954 році почала використовувати послів доброї волі. Послами стають видатні особистості у галузях мистецтва, музики, кіно, спорту тощо. Завдання послів полягає в тому, щоб голосно заявляти у світі про цілі фонду та шукати підтримку.

Першим міжнародним послом доброї волі став американський актор-комік Денні Кей. Серед інших відомих акторів можна назвати Одрі Хепберн, Роджера Мура, Джекі Чана, Вупі Голдберг, Орландо Блума. У списку можна зустріти відомих спортсменів, зокрема, Леонеля Мессі, Роджера Федерера, Новака Джоковича, Серену Вільямс, Девіда Бекхема. Серед зірок поп-музики відзначимо Шакіру, Рікі Мартіна, Кеті Перрі, Юссу Н’Дура. Одним із міжнародних послів доброї волі є оперна співачка Марія Гулегіна, яка народилася в Одесі.

Співачка Марія Гулегіна та диригентка Алевтіна Іоффе

ЮНІСЕФ та Україна

ЮНІСЕФ відкрив своє представництво у Києві у 1997 році. За цей час фонд надав уряду України допомогу на загальну суму 130 млн доларів США, що дозволило започаткувати низку програм у галузях охорони здоров’я, води і санітарії, освіти та захисту прав дітей. З початком конфлікту на Сході України у 2014 році ЮНІСЕФ зосередив зусилля на доступі дітей у зоні бойових дій до освіти, психосоціальної допомоги, навчаннях із питань мінної небезпеки тощо. З початку пандемії фонд підтримує Україну через доставку вакцин, робить комунікаційні зусилля для зупинення поширення хвороби.

Соціальна реклама в підтримку вакцинації

Прийнята ЮНІСЕФ на 2018-2022 роки програма для України передбачає роботу на наступних п’яти ключових напрямах: 1) соціальна інклюзія та державна політика щодо дітей; 2) захист дітей в усіх обставинах; 3) освіта для всіх дітей; 4) здорове життя з перших років і надалі; 5) вода і стале середовище.

Отже, ЮНІСЕФ докладає значних зусиль для покращення життя дітей в усьому світі. Дуже важливо, що фонд намагається інтегрувати до цих процесів лідерів думок та інших впливових осіб у різних галузях, максимально розширюючи вплив організації. Також не можна переоцінити те, що ЮНІСЕФ долучає до роботи молодь та навіть дітей, які у такий спосіб можуть впливати на конструювання свого майбутнього.

Автор: Олег Пархітько

Поділитися