17 липня 2022 р. 19:34

Міжнародні організації - Генеральна Асамблея ООН

Міжнародні організації - Генеральна Асамблея ООН

Понад чотири місяці весь світ спостерігає, як Україна чинить опір російській агресії. Впливові міжнародні організації всіляко підтримують нашу країну, причому не тільки з початку повномасштабного вторгнення, а й ще з 2014 року, коли росія незаконно анексувала Крим та розв'язала збройний конфлікт на Донбасі. Проти країни-агресора вводяться санкції, тоді як Україна отримує від світу гуманітарну та фінансову допомогу.

Але чи всі з нас правильно розуміють, як влаштовані ці організації, які функції виконують та на яку саме підтримку українці можуть розраховувати? 

ІзбірКом підготував цикл матеріалів, у яких розповість, які країни входять в ті чи інші міжнародні організації та яку роль відіграють у світі насьогодні.

Почнемо, можливо, з найзначнішої з них – Організації Об'єднаних Націй.

Загальна характеристика ООН

ООН побачила світ у 1945 році, замінивши Лігу Націй – об’єднання держав світу, яке виявилося неспроможним протистояти кризовим явищам напередодні Другої світової війни. Першими членами ООН стали 50 держав та територій, які підписали Статут ООН 26 червня на конференції в Сан-Франциско. Через чотири місяці до них приєдналася Польща, яка на момент проведення конференції не мала загальновизнаного уряду.

Серед тих, хто у 1945 році підписав Статут ООН, були Українська та Білоруська РСР (входили до складу СРСР), Нова Зеландія (домініон Великобританії), Британська Індія (колонія Великобританії) та Співдружність Філіппін (протекторат США), тобто це були території, які на той час не мали статусу незалежних країн. Останньою державою, що приєдналася до складу ООН, у 2011 році став Південний Судан.

Ілюстрація: Країни-члени ООН станом на 1945 рік (блакитним)/Wikipedia

Наразі до складу ООН входить 193 держави. Серед країн-членів ООН можна знайти всі суверенні країни, окрім Ватикану. Таке поважне представництво потенційно дозволяє розглядати та вирішувати будь-які питання глобального або регіонального рівня. Зокрема, ООН спроможна гасити збройні конфлікти, як це було неодноразово продемонстровано у ХХ столітті (Ірак, колишня Югославія, Сомалі). 

Штаб-квартира організації знаходиться у Нью-Йорку. Також ООН має додаткові офіси у Відні, Женеві, Найробі та Гаазі. Організація користується шістьма офіційними мовами: англійською, арабською, іспанською, китайською, російською та французькою.

Країни-члени ООН з 1945 року до 2012 року/EarthDirect

До структури ООН входить шість основних органів: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна та Соціальна Рада, Секретаріат, Міжнародний Суд юстиції та Рада з Опіки. Щоправда, останній орган формально призупинив свою діяльність з 1994 року. Головною посадовою особою ООН є Генеральний секретар. З 1 січня 2017 року цю посаду обіймає португальський політик і дипломат Антоніу Гутерріш.

Генеральна Асамблея ООН та її функції

Генеральна Асамблея (далі – ГА) – основний орган Організації Об’єднаних Націй. Сутність ГА полягає в тому, що всі країни світу можуть одночасно разом обговорювати величезний спектр міжнародних питань. Засідання ГА проходять у Нью-Йорку, однак «Правила процедури Генеральної Асамблеї» дозволяють за певних умов змінити місце засідання.

Зал Генеральної Асамблеї ООН/UN General Assembly

ГА уповноважена виносити державам рекомендації з міжнародних питань. Також вона може ініціювати заходи політичного, економічного, гуманітарного, соціального та правового характеру. 

Серед низки функцій ГА варто виділити наступні:

1) за рекомендацією Ради Безпеки призначає Генерального секретаря ООН;
2) обирає непостійних членів Ради Безпеки і членів інших рад та органів ООН;
3) розглядає та затверджує бюджет ООН та встановлює розмір фінансових внесків членів організації.

Інфографіка: Основні питання та функціонування організації/AMBASSADE DE FRANCE EN ESTONIE

Проведення сесій та обрання голови Генеральної Асамблеї

Кожна сесія ГА відбувається упродовж року. У вересні-грудні розглядаються основні питання, винесені на сесію. Для вирішення поточних питань ГА збирається за необхідності упродовж січня-вересня. Зокрема, правилами передбачено проведення спеціальних та надзвичайних спеціальних сесій. Відмінність між ними полягає у терміновості проведення. Так, спеціальну сесію можна провести через 15 днів з моменту отримання Генеральним секретарем вимоги про скликання сесії. Що стосується надзвичайної спеціальної сесії, її проведення з моменту отримання вимоги відбувається упродовж 24 годин. За час свого існування ГА провела 32 спеціальні сесії. Остання з них була проведена у червні 2021 року і стосувалася шляхів боротьби з корупцією у міжнародному масштабі. Надзвичайних спеціальних сесій за всю історію ГА було проведено лише 11. 

Для кожної сесії ГА обирається новий голова. Він має представляти одну з країн-членів ООН, за винятком постійних представників Ради Безпеки. Для дотримання принципів плюралізму та рівності голову по черзі обирають з одного з п’яти географічних регіонів: Африки, Азії та Тихого океану, Східної Європи, Латинської Америки та Карибського басейну, Західної Європи та інших держав. Діючим головою ГА є представник Мальдівських островів Абдулла Шахід. З 12 вересня цього року посаду буде обіймати випускник Московського державного інституту міжнародних відносин угорський дипломат Чаба Кереші. Також на кожну нову сесію обирають двадцять одного заступника голови ГА.

Комітети Генеральної Асамблеї

Оскільки на кожну сесію виноситься безліч питань, для оптимізації роботи ГА було виділено шість основних комітетів. Переважна більшість питань, винесених на порядок денний, спочатку розподіляється між цими комітетами у залежності від напрямку їхньої діяльності. Комітети мають обговорити ці питання та за можливості узгодити різні позиції держав щодо їх вирішення. На основі подібних обговорень комітети пропонують проєкти резолюцій та рішень на розгляд на пленарних засіданнях ГА. 

Комітети мають такі назви:

  • Комітет з питань роззброєння та міжнародної безпеки (Перший комітет),
  • Комітет з економічних та фінансових питань (Другий комітет),
  • Комітет із соціальних та гуманітарних питань та питань культури (Третій комітет),
  • Комітет зі спеціальних політичних питань та питань деколонізації (Четвертий комітет),
  • Комітет з адміністративних та бюджетних питань (П’ятий комітет),
  • Комітет з правових питань (Шостий комітет).

Для кожного з шести комітетів обирається голова. 

Голова ГА, 21 заступник голови ГА та голови шести основних комітетів разом утворюють так званий «Генеральний комітет». В обов’язки цього комітету входить організація роботи ГА, зокрема, оптимізація порядку денного. До складу Генерального комітету не може входити більше одного члена будь-якої однієї делегації.

Інфографіка: Шість основних комітетів Генеральної Асамблеї ООН/AMBASSADE DE FRANCE EN ESTONIE

Правила роботи країн-учасників Генеральної Асамблеї

Делегація кожної держави складається не більше ніж з п’яти представників і п’яти заступників. Втім, кількість радників та експертів у делегації необмежена. При цьому кожна зі 193 держав-членів має лише один голос під час голосування. Якщо йдеться про надважливі питання, як-от рекомендації щодо миру та безпеки, вибори членів Ради Безпеки або прийом нових членів до складу ООН, для прийняття рішення необхідні дві третини голосів. Рішення щодо менш важливих питань приймаються простою більшістю голосів.

Цікаво, що останнім часом було запроваджено практику прийняття рішень не шляхом офіційного голосування, а за принципом консенсусу. Після проведення численних консультацій та досягнення спільної угоди щодо вирішення питання голова ГА може запропонувати прийняти ту чи іншу резолюцію без голосування. У такий спосіб формується відчуття глобальної єдності при прийнятті важливих рішень.

Інфографіка: Як приймаються рішення в ГА?/AMBASSADE DE FRANCE EN ESTONIE

Кожна країна-член ООН має робити внески в бюджет організації. При цьому країна може бути позбавлена права голосу під час роботи ГА, якщо сума її боргів дорівнює або перевищує суму внесків, які ця країна має сплатити за два повні попередні роки. Станом на 31 січня 2022 року чотири країни-члени мають заборгованість перед ООН: Коморські острови, Сан-Томе і Прінсіпі, Сомалі та Венесуела. При цьому ГА своїм рішенням дозволила першим трьом брати участь у голосуванні під час поточної сесії.

Україна на Генеральній Асамблеї

Українська РСР була однією з засновниць ООН у 1945 році. На конференції у Сан-Франциско голова делегації УРСР Дмитро Мануїльський очолював Перший комітет ГА, де були розроблені Преамбула та Розділ 1 «Цілі та принципи» Статуту ООН.

За часів незалежної України знаковою подією стало обрання у 1997 році на посаду голови ГА українського дипломата та міністра іноземних справ Геннадія Удовенка. У структурі ООН Удовенко почав працювати ще в 1965 році. Він брав участь у багатьох сесіях ГА, очолював делегацію України на ГА у 1994 – 1996 роках. У 1985 році Удовенко був Головою Ради Безпеки ООН. Працюючи у Спеціальному комітеті ООН проти апартеїду, зробив вагомий внесок у його викорінення.

Президенти держави активно співпрацювали з ООН та брали участь у засіданнях ГА. Зокрема, Президент України Леонід Кучма багаторазово зустрічався з Генеральним секретарем ООН і був головою делегації України на 19-й спеціальній сесії ГА ООН з питань екології та Саміті тисячоліття ООН.

За часів президентства Петра Порошенка основною темою виступів на ГА стала окупація росією територій України на півдні та сході держави. Діяльність у цьому напрямку продовжилася і за президентства Володимира Зеленського, який бере активну участь у діяльності ГА.

Знаковою подією для України стало скликання 28 лютого 2022 року 11-ї надзвичайної спеціальної сесії ГА ООН, присвяченої нападу росії на Україну. Наслідком сесії стало засудження нападу росії. 7 квітня ГА проголосувала за призупинення членства росії у Раді з прав людини ООН. Таке призупинення стало лише другим в історії після випадку з Лівією у 2011 році.

Карта, яка показує країни та їх голосування на 11 екстреній спеціальній сесії резолюції ES-11/3 Генеральної Асамблеї ООН (зелений - за, червоний - проти, жовтий - утримався, блакитний - відсутній, сірий - не є членом)/ United Nations Digital Library

Автор: Олег Пархітько

Поділитися