29 травня 2017 р. 03:00

Як активна участь громадян змінює міста. Досвід Барселони

Як активна участь громадян змінює міста. Досвід Барселони

Веб-платформа для залучення громадян Барселони подібна до мадридської, але все ж таки є деякі відмінності

В попередній нашій публікації, присвяченій залученню громадян до управління містом, ми розповідали про досвід Мадрида, який побудований на поєднанні інструментів електронної демократії та очних форм участі. 

Цю публікацію ми присвячуємо барселонському досвіду. Веб-платформа для залучення громадян Барселони подібна до мадридської, але все ж таки є деякі відмінності. До прикладу, право подавати пропозиції є не тільки у фізичних осіб, але й у юридичних осіб та громадських об’єднань. Подавати пропозиції також можуть зареєстровані та незареєстровані жителі Барселони, які досягли 16 років. В той же час, підтримати ту чи іншу пропозицію мають можливість лише зареєстровані жителі, які також мають пройти верифікацію свого профілю на сайті через документ, що посвідчує особу та документ, що підтверджує реєстрацію саме у місті Барселона.

Ініціатива створення такого застосунку для активної участі громадян була закладена у муніципальному плані Барселони на 2016-2019 роки «73 округи – одна Барселона. До міста прав і можливостей».

Автори проекту підкреслюють, що користувачі - це не безликі профайли, а що ця веб-платформа – це велика спільнота.

З цієї стратегічної установки барселонської муніципальної влади випливає інший вид залучення громадян до активної участі, а саме – зустрічі тет-а-тет. Як говорять члени спільноти, такі зустрічі сусідів дозволяють краще і більш якісно виявити проблемні ділянки функціонування району, а також зрозуміти, як краще їх виправляти.

Бюджет участі по-барселонськи

В Барселоні поки що реалізовано лише пілотний проект в одному з районів міста, муніципалітет поставив перед собою завдання знайти свою власну модель бюджету участі. Повноцінний проект планується запустити у роботу у 2017 році. Тим не менш, є вже дорожня карта дій для жителів Барселони: все починається з подання пропозицій, цензи для жителів ті ж самі. Далі стартує оцінювання пріоритетності проектів, наступний етап – реалізація пропозицій.

На бюджет участі планується виділити суму вдвічі меншу, аніж у Мадриді, - 500 тисяч євро. Також окреслено цільові проблеми, на вирішення яких бажано подавати пропозиції: особи похилого віку; поліпшення якості повітря та озеленення міста; культура у передмісті; кампанії та заходи, спрямовані проти гендерного насильства та на підтримку ЛГБТІК- спільноти; кампанії, спрямовані на розвиток кооперативної, соціальної та солідарної економіки.

Які ще можливості є

З огляду на те, що веб-платформу було запущено не так вже й давно, є окрема ініціатива, яка полягає у координації талановитих програмістів, які хотіли б долучитися до розробки сайту. Окрім того, аби взяти участь у вдосконаленні платформи, не обов’язково мати навички написання сайту. Автори проекту вказують на те, що заохочують до участі і тих, хто має точку зору, як зробити цей інструмент більш корисним та зручним.

Нарешті, для удосконалення платформи пропонується проводити щомісячні відкриті зустрічі серед працівників муніципалітету, хакерів, дослідників, експертів, широкої аудиторії та всіх інших стейкохлдерів для проектування платформи Decidim Barcelona. Все програмне забезпечення побудоване на відкритих кодах, тому кожен бажаючий може залучитися або як спів-розробник, або просто розширити круг користувачів сайту.

План Дій Муніципалітету

Найбільшими полем для участі громадян у розвитку свого міста є План Дій Муніципалітету Барселони. Це стратегія розвитку всього міста, а не окремих його районів, до розробки якої залучені представники міської влади, громадські організації та безпосередньо жителі міста. План дій розробляється на початку кожного року і встановлює пріоритетні цілі для муніципалітету Сам План складається з п’яти зон: поліпшення рівня життя, економіка, населення, управління та відданість місту. Кожна зона поділяється на стратегічні напрямки, які включають в себе різні області муніципальної активності (житло, туризм тощо), в яких вже є конкретно зафіксовані цілі та плани подальші дії.

Мета Плану полягає в тому, щоб посприяти соціально-економічному розвитку міста, який має переломити динаміку збільшення нерівності між окремими людьми, і в той же час розпочати перехід до міста, яке не ігнорує екологічні та енергетичні виклики нового століття.

Як це працює

На самому початку процесу муніципалітет Барселони подає первинну ідею, яка потім проходить обговорення з залученням громадськості з приводу або термінових заходів, або середньо-та довгострокових заходів. Насамперед, це сфери соціально-економічного розвитку, культури, технологічних інновацій, гендерної рівності та демократичного поглиблення.

Участь громадян, як зазначається на самому сайті, є гібридним форматом, який об’єднує у собі участь особи та цифровий простір. Така особливість і привела до народження платформи decidim.barcelona. Завдяки цій платформі створюється можливість для відкритої участі громадян, та в той же час контролюється прозорість та чесніть процесу.

Далі стартує процес обговорення з громадськістю. Процес участі було сконструйовано таким чином, що жителі можуть виступити на підтримку, або проти пропозиції двома способами: використовуючи платформу, або через очні зустрічі, під час яких проводяться дискусії, обговорення пропозицій серед представників муніципалітету та громади, що стосуються як міста в цілому, так і районів, і передмістя.

Цей процес включає чотири ключових елементи:

  • Відкритість та прозорість: інформація про пропозиції, дискусії, зміст зустрічей, залученність громадян публікуються на сайті відкрито та доступно для кожного бажаючого.

  • Простежуваність процесу: кожен може дізнатися все про пропозиції, а також про дії міської влади, перевірити, чи була включена ідея, чи була вона змінена або відхилена міською радою.

  • «Колективне будівництво»: на обговорення у районі, місті відводиться два місяці. У цей період обговорюються ідеї з представниками міської та районної влади .

  • Повернення і зобов’язання: моніторинг, оцінка та повернення до громадян всіх пропозицій, які вже є зобов’язаннями для міської ради – це одне з основних завдань всього процесу. На цьому етапі вже чітко видно, які пропозиції було включено, відхилені чи, можливо, якось змінено муніципалітетом.

Процес участі не є обов’язковим, але представники муніципалітету радо приймають активність жителів. Для оцінки тих чи інших пропозицій існує певна шкала. Насамперед оцінюються строки виконання, бюджетні та технічні аспекти реалізації. Також оцінюється факт співвідношення з повноваженнями муніципалітету та чи пропозиція не суперечить загальному благу.

На кожному етапі автори такого проекту наполягають на повній відкритості та прозорості процесу. Саме через це, у фінальному варіанті документу, Плану дій муніципалітету 2016-2019, буде зазначено походження кожної пропозиції.

Порівнюючи два підходи по залученню громадян до управління у двох найбільших містах Іспанії, можна виокремити деяку тенденцію. «Стилі» залучення громадян, які обрали для себе муніципалітети, дещо відрізняються. Мадридська міська рада більш схильна до використання саме активної участі громадян, оскільки в кінцевому рахунку в жителів міста залишається можливість для самостійного формування пропозицій, обов’язкових для виконання міської владою. В той самий час, учасницькі процеси в Барселоні, скоріше носять консультативний характер.

Обговорення між представниками муніципалітету та жителями міста

Матеріал підготовлено на основі інформації, розміщеної на платформі громадської участі жителів Барселони decidimBarcelona

Довідково: Проект «Впровадження в Україні 10 принципів успішного залучення громадян до процесу прийняття рішень від ОЕСР виконується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» в партнерстві з Регіональними ресурсними центрами з розвитку самоорганізації та місцевої демократії в Луганській, Волинській та Чернігівській областях за підтримки МФ «Відродження». Проект спрямовано на підвищення рівня залучення громадян до процесу прийняття рішень на місцевому рівні та збільшення поінформованості населення про практики та можливості залучення до процесу прийняття рішень в чотирьох обласних центрах України. Оцінку рівня залучення громадян до вироблення міської політики розроблено на основі змісту «10 керівних принципів залучення громадян до вироблення політики ОЕСР». Позиція Міжнародного Фонду «Відродження» може не співпадати з думками та точками зору авторів. Думки та позиції авторів також не відображають думки та позиції ОЕСР.    

Фото: з офіційного сайту decidimBarcelona

Поділитися