18 серпня 2020 р. 09:30

Кожен п'ятий депутат не опублікував декларацію за 2019 рік: ТОП Подільської міськради

Кожен п'ятий депутат не опублікував декларацію за 2019 рік: ТОП Подільської міськради

ІзбірКом проаналізував статки депутатів Подільської міської ради на підставі Єдиного державного реєстру декларацій.

Цього року одразу вісім депутатів не надали інформації до 1 червня – останнього терміну подачі заявок. Геннадій Чорногуз з БПП «Солідарність» заповнив декларацію із запізненням на місяць, подавши її 30 червня, однак ще семеро обранців (з 34) цього так і не зробили. Не вказали свої статки Володимир Колесник («Опозиційний блок»), Валентин Перлей (БПП «Солідарність»), Наталія Кулик («Опозиційний блок»), Наталія Якубовська (БПП «Солідарність»), Олександр Пешат («Наш край»), Анатолій Топало («Батьківщина») та Олена Ремесник («Опозиційний блок»). Зазначимо, що Валентин Перлей та Наталія Якубовська останнього разу подали декларацію в 2017 році, а Олена Ремесник не надала жодної декларації за всі роки своєї каденції. На сайті ж міськради нам взагалі не вдалося знайти розділ, присвячений декларуванню.

Ми проаналізували наявні декларації та сформували рейтинг депутатів за кількістю наявних матеріальних ресурсів. Цікаво, що подекуди найзаощадливіші  з депутатів зберегли на своїх рахунках значні суми, однак серйозними статками на кшталт майна та автомобілів похизуватись не змогли. Інші ж декларували земельні ділянки, житлові будівлі, проте на банківських рахунках мали не такі великі суми (принаймні, на фоні своїх інших колег). Тож давайте поглянемо детальніше, хто є найбагатшим серед депутатів Подільської міської ради, та як доходи і зароблені кошти корелюють з наявними ресурсами.

Депутати без заощаджень

Депутатський корпус Подільської міськради відзначився тим, що лише 5 депутатів з 34 задекларували грошові активи. Найзаощадливішою серед усіх депутатів виявилась Наталя Власюк, яка представляє «Опозиційний блок». У її власності не вказане володіння транспортом, житлом, земельними ділянками. При тому що депутат офіційно отримала лише 60 тис. грн пенсії, за минулий рік вона задекларувала готівковою 250 тис. доларів США, 50 тис. євро та 200 тис. грн.

Олег Янчевський з БПП «Солідарність» декларує 20 тис. доларів та 1 млн 900 тисяч гривень. Володимир Катеренчук з «Опозиційного блоку» зберігає 35 тис. доларів. Тарас Бондар (декларацію депутат подав як Бондарь) з «Опозиційного блоку» задекларував 500 тисяч гривень. Активи Олега Сухіни з БПП «Солідарність» складають 2000 доларів, 1000 євро та 40 тис. грн. На рахунках сина – 200 тисяч гривень, на рахунках дружини – 50 тисяч. До речі, Олег Сухіна єдиний з усіх депутатів, що задекларував банківські рахунки та активи родини.

найбагатші депутати Подольська

Від тракторів до "Яви": хто на чому їздить?

На відміну від грошових активів, рухоме майно задекларували майже всі депутати, що відзвітували (20 з 27). Директор фермерського господарства Олег Сухіна задекларував справжній автопарк з 17 транспортних засобів, ще 7 - в родини.  Але мова не про колекцію елітних автівок. Так в Олега Сухіни всього два легковика – BMW 520i 2016 року та Toyota Land Cruiser 2006 року. Все інше задеклароване - специфічні транспортні засоби на кшталт КАМАЗів, тракторів, причіпів, потрібних для роботи. Задекларовані транспортні засоби й в інших членів родини.

В умовний топ увійшли також депутати, які задекларували три й більше транспортних засоби. 

Петро Мельник з політичної партії «Відродження» має в активах чотири автомобілі. Все це легковий транспорт різних років випуску (від 1987 до 2008). У власності дружини депутата автобус КАВЗ 685 1984 року випуску. Олег Янчевський з БПП «Солідарність» задекларував чотири іномарки, наймолодша з яких 2013 року випуску, а найстарша – 2001. Анатолій Фомін з політичного об’єднання «Укроп» також має у своїй власності чотири транспортні засоби: три вантажні автомобілі та автобус. Сергій Гембалін з БПП «Солідарність» задекларував три транспортні засоби: вантажний «Мерседес» 2003 року, легковик «Toyota» та справжній раритет – мотоцикл «Ява» 1963 року випуску.

Заробітки великі й маленькі: які доходи в депутатів Подільської міськради

Доходи депутатів також викликають питання. Окрім депутатів, що взагалі ігнорують декларування, ще три депутати (Олександр Бубнов, Наталя Крушельницька та Юрій Матвєєв) показали взагалі нульові доходи, а депутатка Тетяна Цуркан вказала лише дохід чоловіка.

Власник найбільшого автопарку серед депутатів Подільської міської ради Олег Сухіна знов вирвався в лідери. За минулий рік, завдяки своїй підприємницькій діяльності, він заробив 4 мільйони 890 тисяч 436 гривень. Також депутат отримав 44 тисячі 400 гривень пенсії. Його родичі (брат, дружин та син) теж займаються підприємницькою діяльністю, але їх доходи в декларації не вказано. Брат депутата задекларував тільки свою пенсію, сума якої за рік трохи перевищила 18 тисяч гривень.

На другому місці розташувався Сергій Гембалін з БПП «Солідарність». Він задекларував дохід від зайняття підприємницькою діяльностю в розмірі 915 тисяч гривень. Його дружина за аналогічний період заробила 560 тисяч гривень.

Депутатка Людмила Голіченко з політичної партії «Відродження» заробила за 2019 рік 302,2 тисячі гривень. Більшу частину своїх коштів, 256 тисяч гривень, вона заробила, працюючи на КП «Подільський міський ринок». Пенсії отримала на 46 тисяч гривень. Чоловік Людмили Голіченко за минулий рік отримав 480 тисяч гривень  Трохи більше 180 тисяч від цієї суми склав дохід від відчуження рухомого майна.

Секретарка Подільської міської ради Галина Волошина заробила 503 тисячі гривень. Ще 69 тисяч гривень вона отримала пенсії. Її чоловік заробив загалом трохи більше 121 тисячі гривень за рік – це зарплата за основним місцем роботи і пенсія.

Тарас Бондар з «Опозиційного блоку» отримав майже 216 тис. грн заробітної плати (з трьох місць). Ще майже 163 тисячі гривень склала пенсія. 208 тисяч гривень - дохід від відчуження майна, ще 3400 – соцвиплата.

Землевласники, великі й не дуже

Землю задекларувала майже половина - 15 депутатів міськради. За кількістю земельних ділянок знову в лідерах підприємець Олег Сухіна. У його особистій власності понад 11 гектарів землі в селах Подільського району. Його родичі володіють ще понад 20 гектарами землі. Чотири земельні ділянки загальною площею понад 8 гектарів у дружини. Ще чотири земельні ділянки загальною плошею понад 7 гектарів у сина.

Володимир Катеренчук з «Опозиційного блоку» володіє майже 6 гектарами землі, його дружина задекларувала три земельні ділянки загальною площею понад 6 гектарів. Володимир Таранчук з політичного об’єднання «Наш Край» має земельну ділянку в селі Новопетрівка Великомихайлівського району розміром 5,5 га. Дружина депутата задекларувала земельну ділянку розміром 474 квадратних метри. Петро Мельник з політичної партії «Відродження» задекларував ділянку на 4,3 га в селі Великий Фонтан Подільського району. Олексій Балабанов з політичного об’єднання «Наш Край» має земельну ділянку на 2 га в селі Олексіївка Подільського району. В тому ж селі має земельну ділянку аналогічної площі дружина депутата. Лариса Панюшкевич з Радикальної партії Ляшка земельних наділів не має. Однак її чоловік задекларував дві земельні ділянки загальною площею майже 4 гектари.

Будинки, магазини, АЗС та стоматкабінет

Нерухомість також вказали майже усі депутати, що подали декларації. Тільки Тарас Бондар та Марина Митко не задекларували нерухомість ані свою, ані родини.

Найбільше нерухомості задекларував Олег Сухіна. Зокрема, він володіє будинком у приморському селі Крижанівка Лиманського району, має в спільній власності з дружиною квартиру в Одесі. Площа всього житла Олега Сухіни складає 439,9 квадратних метрів. Також він декларує понад 7 тис. кв. метрів нежитлової нерухомості та навіть АЗС.

Депутатка Людмила Голіченко з політичної партії «Відродження» має у власності 178,2 квадратних метрів житла. Так, вона задекларувала квартиру та приватні житлові будинки в Подільську та селі Бочманівка.

Депутат Олександр Плахотний з політичної партії «Відродження» задекларував нерухомості на 143,6 квадратних метрів. В його власності приватний будинок на 114,7 квадратних метрів в селі Куяльник та квартира в Подільську загальною площею 28,9 квадратних метрів.

Депутатка Тетяна Цуркан з Радикальної партії Ляшка задекларувала квартиру в Одесі площею 45,8 квадратних метрів. Її чоловік задекларував квартиру в Подільську площею 94 квадратних метри.

Депутат Анатолій Поповський з партії «Батьківщина» задекларував разом з дружиною 139,1 квадратних метрів житлової площі. Він у спільній власності має квартиру в Подільську та самостійно володіє будинком у селі Оброчне. Дружина депутата задекларувала квартиру в селищі Таїрове Овідіопольського району.

Анатолій Фомін з політичного об’єднання «Укроп» задекларував тільки один об’єкт нерухомості. Це будинок в Подільську загальною площею 136,8 квадратних метрів.

Ще декілька депутатів не потрапили до топу, але задекларували нежитлову нерухомість. Сергій Гембалін має магазин промтоварів та павільйон з продажу квітів площею 236,9 кв. м. Наталя Крушельницька вказала стоматологічний кабінет на 43 кв. м. Людмила Голіченко задекларувала павільйон продтоварів. Анатолій Поповський має магазин 275 кв. м. Олег Янчевський володіє майже 1500 кв. м нежитлових будинків. Ще декілька депутатів зазначили гаражі.

Нагадаємо, раніше ми вже знайомили читачів з деклараціями депутатів Одеської обласної ради, голови Одеської ОДА Максима Куцого та депутатів Одеської міської ради. Також ми порівнювали статки міських голів міст обласного значення. 

Поділитися