06 квітня 2022 р. 17:26

Війна росії проти України: що іноземні видання писали про Одесу

Війна росії проти України: що іноземні видання писали про Одесу

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабну збройну агресію проти України. Одеса почала готуватися одразу, оскільки розуміла: це місто є ключовим для російської армії через вихід до моря та історію. Але кораблі обстрілювали місто з моря, бо не могли висадити свій десант, а сухопутні війська рф зупиняли ще на підході до Миколаєва. 

Ізбірком зробив огляд іноземної преси та зібрав історії, які світ дізнався про Одесу за березень війни. 

Перебіг війни 

Перші повідомлення в іноземних виданнях про Одесу з’явилися 2 березня. Bloomberg писали про чотири десантні кораблі поблизу міста, які базувалися біля південного берега тимчасово окупованого Криму. Міський голова Одеси Геннадій Труханов, який до 2017 року мав російське громадянство, у Facebook відреагував: "Від кого, твою мати, ти нас рятуєш?" На березі ж одесити виготовляли танкові пастки та запасалися мішками з піском, очікуючи на десант. Ситуація в Одесі була стабільною, однак переживали щодо дій проросійського населення. Для чого росії Одеса? Ключовим фактором є бажання зробити коридор до невизнаного Придністров’я. Однак рф стикнулася з шаленим спротивом українців, що експерти сумніваються, чи у країни будуть ресурси утримати окуповані території та наступати далі.  

Вже 4 березня The Guardian написали, що російські війська почали просуватися до портової Одеси через штурм Миколаєва. Там чергову атаку росіян відбили. Паралельно артилерія захистила Одесу від спроб обстрілу з російський кораблів. Того ж дня спеціально затопили флагман "Гетьман Сагайдачний", який базувався в Миколаєві, щоб його не захопила армія РФ. Після війни корабель зможуть підняти з дна. 

21 березня влада Одеси звинуватила російські війська в обстрілі житлових будинків - це стало першим подібним нападом на чорноморське портове місто.

Паралельно Молдова відстежувала ескалацію у Придністров’ї, адже Україна побоюється, що Придністров’я можуть використати як новий фронт, що посилить тиск на Одесу. Поки ситуація спокійна. 

Однак через блокування морських портів Україна може втратити дохід від зернових у розмірі 6 млрд доларів. 98% зернових культур Україна експортує через порти, і лише 2% - залізницею. З 24 лютого експорт зерна майже зупинився. Радник президента України Олег Устенко також наголосив, що війна може зірвати посівну, через що у наступному році почнуться проблеми.

Дивіться також: Рада безпеки ООН розглянула акти геноциду російськими терористами в Україні

Як живе місто?

Туристичні кафе за барикадами. Оперний театр оточений стіною з мішків з піском. Танкові пастки перекривають підступи до легендарних Потьомкінських сходів. Щоранку одесити перевіряють новини про стан Миколаєва та хід російських кораблів. Так The Guardian описує життя Одеси після 24 лютого. Журналісти приїхали в Одесу, щоб розповісти, як змінилося життя курортного міста з початку повномасштабної агресії росії проти України. 

Там, де раніше їли устриці, організували волонтерський штаб: збирають ліки, спальні мішки, термоодяг для військових. Щодня центр також координує близько 8 тисяч гарячих страв, які роздають солдатам та підрозділам територіальної оборони. Журналісти зазначають, що для міста, 68% жителів якого у 2021 році заявляли про "єдиний народ" з рф, війна змінила цю думку. Серед прикладів наводять чинного мера Геннадія Труханова: колишній член "Партії регіонів", корупціонер, має зв'язки з рф. Тепер, за словами журналістів, Труханов став поборником українського суверенітету. 

Аргументом просійського настрою Одеси до 24 лютого наводять історію поета Бориса Херсонського - він втратив деяких друзів через проукраїнську позицію. Одеський антрополог Олександр Пригарін сказав, що після Майдану його прихильність до росії збільшилась, однак російські ракети придушили це. Херсонський вважає, що нинішня війна наблизила багатьох одеситів до патріотичної позиції. 

Зараз Одеса намагається відновити дух свого міста - дух свята, пише BBC. Так, в місті почали відкриватися клуби, ресторани та манікюрні салони. І це свідчить не лише про економічну необхідність - Одеса впевнена, що вистоїть. "Люди вірять в нашу армію, яка нас захищає, і почуваються комфортно, почуваються в безпеці", - коментує Олександр Ходосевич, барабанщик інструментальної психоделічної групи. І доля правди у цьому є - просування росії уздовж узбережжя Чорного моря зупинилося, а в Миколаєві ЗСУ зупиняють російських військових. 

Аналітикиня з питань безпеки Ганна Шелест вважає, що Одеса могла би програти, якби російські війська мали базу на суші. "Якщо подивитися на технічні умови, стратегічний рельєф, то Одеса ніколи не була містом для легкого взяття (з моря). Історія це неодноразово довела", - сказала Шелест.

Дивіться також: Журналісти CNN потрапили під обстріл на Миколаївщині

Людський вимір

Історії про людей починаються з біженців. Associated Press розповідає про українську тенісистку Даяну Ястремську, яка програла у фіналі Відкритого чемпіонату Ліону китаянці Чжан Шуай. Однак AP акцентує на тому, що спортсменка лише за пару днів перед чемпіонатом виїхала з Одеси після того, як дві ночі провела на підземній автостоянці, ховаючись від ракетних ударів. 

Поки українці виїжджали з країни від обстрілів, художник Джордж Батлер їхав в Україну. Батлер приїхав намалювати Одесу та Київ - так він розповідає історію у свій спосіб. Художник ілюструє те, що відбувається в зонах бойових дій, таборах біженців і конфліктних ситуаціях. «Реальність така, що я малюю те, що відбувається на полях війни», — каже Батлер. 

Журналісти The Guardian спілкувалися з військовими, які до 24 лютого не були пов’язані з армією чи війною. Наприклад, Деніел Салем раніше керував барами та ресторанами, тепер він офіцер Національної гвардії. Його дружина та дочка виїхали разом із 60% населення Одеси, а Салем готується зустрічати російський десант. 

Місто перетворили на фортецю - так про підготовку Одеси розповідають військові. «Ми називаємо Одесу містом-матір'ю, тому що воно прийме будь-яку дитину, з будь-якого континенту. Але це ще й мати-захисниця, і Одеса надере зад кожному, хто спробує образити її дух. Ми кажемо, що кожен, хто завдає болю мамі, потоне в море», - додають захисники.

BBC розповідають історію місцевих, які залишилися в місті. Валентина Карташова керує дитячим будинком, в якому перебуває 90 дітей. Жінка підготувала підвал та запасається їжею на всіх. Ольга Павлова не виїхала, бо працює у міському зоопарку ветеринаром. «Хто ще буде годувати тварин?" — каже Павлова.

Китаєць, який 4 роки мешкає в Одесі, Ван Цзисянь, також залишився в Одесі і раптово став китайським голосом опору. Він публікував відео у TikTok про своє життя в Одесі до та під час повномасштабної війни, щоб батьки бачили, що з ним все добре. Пізніше Цзисянь почав реагувати на китайців, які підтримують вторгнення через пропаганду ЗМІ. Китайський уряд вже заборонив відео Ван Цзисяня в країні, а співробітник китайського посольства зателефонував йому з питанням:  «Хто вас послав?». 

Відстояти Одесу намагаються і куратори та волонтери музеїв. Кожен музей заздалегідь підготував так званий червоний список колекцій - речі, які потрібно евакуювати. Міністерство культури не розкриває деталей, однак масштаби охоплюють музеї, архіви, галереї, бібліотеки та установи по всій країні. Ті, які вже зруйнувала російська армія, волонтери документують - потім це планують використати як один з доказів воєнного злочину рф. Але в Одесі місія культурних рятувальників стала іронічною: одесити намагаються захистити твори російських неокласиків від російський ракет. 

Авторка: Юлія Бондар

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися