20 лютого 2022 р. 14:16

Проросійська пропаганда чи "хайп", або як популярні телеграм-канали Одеси висвітлюють "українське питання"

Проросійська пропаганда чи "хайп", або як популярні телеграм-канали Одеси висвітлюють "українське питання"

Левова частка контенту популярних одеських телеграм-каналів – це кримінал, ДТП та інший подібний "треш". В описах каналів обіцяють розповідати про події "без цензури" або ж про Одесу, "якою вона є", а також заохочують підписників анонімно повідомляти новини. Так, завдяки цим медіа ви можете першими дізнатися про бійку нардепа в міськраді, очільницю департаменту, що нецензурно вилаялася в коментарях, а також подивитися відео аварій, бійок, крадіжок. Як правило, такий контент дуже популярний, і кількість підписників цих медіа зростає.

Проте час від часу у стрічках цих телеграм-каналів вигулькують і досить підозрілі пости: про нібито утиски російськомовних, про те, що українці "не будуть воювати" у разі російського вторгнення. Розміщують також нібито жартівливі дописи про українських активістів (канали називають їх "радикалами") та "мовного" омбудсмена (щодо нього зустрічається навіть нецензурна лайка). Тому за часів накопичення російських військ на українських кордонах та розмов про можливе вторгнення ми вирішили ретельніше подивитися на контент трьох найбільш популярних каналів Одеси за останні п’ять місяців. Чи не поширюють вони бува проросійських наративів?

Для нашого аналізу ми взяли такі канали: "Х..вая Одесса" (267.7 тисяч підписників), "Одесса Info" (199.4 тисячі), "Одесса как она есть" (134.2 тисячі). Зазначимо, що ці канали містяться в розділі "Новини і ЗМІ" і входять у топ-25 найбільш популярних каналів по всій Україні. Це означає, що адміни каналів чудово розуміють, який формат подачі інформації гарно "заходить" аудиторії. Тому цілком можуть "переграти" місцеві одеські ЗМІ, які все ж певним чином орієнтуються на професійні стандарти і не поспішають передруковувати усілякий непотріб, що з’являється у мережі.

Не дивно, що у зазначених телеграм-каналах перед виборами і після експерти зафіксували як повідомлення із ознаками замовності (політичну джинсу на користь кандидатів), так і проросійську пропаганду. Велика аудиторія – великі ставки. Так, наприклад, дослідження видання ІзбірКом показало, що перед виборами одеські пабліки та телеграм-канали друкували "джинсу" та проросійську пропаганду щодня. Фігурують ці ж канали і в моніторингах соціальних мереж, які проводить "Детектор медіа". А яка ситуація на цих каналах зараз?

Дискомфорт через українізацію чи російська агресія?

Для початку ми провели кількісне дослідження контенту трьох телеграм-каналів. Із усіх дописів за вересень 2021 – січень 2022 ми обрали ті, що містили ключові слова, які вказували на потрібні для нас дописи. Це географічні назви (РФ, Росія, Україна, Донбас, Крим, декомунізовані назви населених пунктів та вулиць та відповідні назви до реформи, прикметники, утворені від географічних назви), прізвища (російських політиків, російських громадян, яким заборонено в’їзд до України, українських активістів тощо). Частину із цих дописів ми аналізували за допомогою кількісного аналізу, частину – за допомогою якісного.

Так, спочатку ми визначали у текстах наявність трьох фреймів (або ж кутів подачі матеріалу):

  • дискомфорт – слова та вирази, що вказують на незручність через реформи, пов’язані із законом про мову та декомунізацією (прізвища російських громадян, яким заборонено в’їзд до України через невизнання російської агресії; згадки про "звільнення з роботи", "заборони", "штрафи" в контексті порушення українського законодавства про мову та декомунізацію);
  • російська агресія – дописи, де згадується про війну Росії проти України, окупацію, анексію, фігурують назви воєнної техніки та воєнних операцій тощо;
  • нейтральні –згадки про Україну та українців у контексті культурних, спортивних та інших заходів ("українські спортсмени", "український народ" тощо), а також статистичні дані (наприклад, про коронавірус).

Ось яка картина вийшла

Так, ми побачили, що найбільше фрейм "російська агресія" представлений у телеграм-каналі "Одесса Info", що означає, що більшість дописів містить згадку про це (так, найбільше зустрічалися слова "військовий", "НАТО", "вторгнення", "загроза"). Натомість два інших канали писали про агресію удвічі рідше. Натомість "Х..вая Одеса" в лідерах за фреймом "незручність". Тобто найбільше у дописах з вибірки містилося згадок про дискомфорт, який виникає через "українізацію" (найчастіше згадувалися слова "заборона", "штраф", "скандал"). У цього ж каналу було найменше нейтральних згадок.

Кількісний аналіз також дав змогу виявити в деяких випадках вживання старих назв одеських вулиць ("Щорса", а не "Ріхтера"; "Жукова", а не "Небесної сотні"). Також ми знайшли печерне означення "не русский" щодо учасників ДТП:

"Момент ДТП: не русский  на белой легковушке собрал Страйк..вчера на📍Добровольского" ("Одесса Info")

Як ми вже зазначали вище, частково дописи одеських телеграм-каналів надходять від свідків. В описі каналу зазначено, що такий контент купують. Але, як бачимо, не редагують, що, напевне, й призвело до поширення дискримінаційного маркера "русского мира", що поділяється на "русских" та "не русских".

Тепер поглянемо на результати якісного аналізу. Як виявилося більша або менша кількість фреймів "російська агресія" та "незручність" зовсім не означає, що канал буде чи не буде поширювати проросійські наративи.

Голоси "русского мира"

Як показав якісний аналіз (наративний), найпопулярніші одеські телеграм-канали інколи публікують доволі дивні висловлювання щодо територіальної приналежності Одеси, готовності українців відповісти на можливу російську агресію та цитують деяких одіозних російських політиків. І тут не завжди зрозуміло: це свідомі дії чи ж намагання порушити "гостру" тему, яку підписники будуть активно обговорювати в коментарях.

Найбільш дивним під час можливої ескалації конфлікту з РФ виглядає ось цей допис телеграм-каналу "Одесса Info". Із опитування Радіо Свобода, яке журналісти проводили у Харкові, вирізали та склеїли декілька реплік містянина Олексія, де він сказав, що "воювати ніхто не буде", "захищати нам нічого" і що росіяни "брати". Цікаво, що в опитуванні були й протилежні думки, які в пост чомусь не включили. Ще одне запитання: чому для одеського телеграм-каналу інформаційним приводом виступає заява про "братню" Росію пересічної людини із Харкова? Можливо, симпатія?.. Чи все ж щось інше?

Для найпопулярнішого в місті телеграм-каналу "Х..вая Одесса" "новиною" стає сепаратистське висловлювання геймера щодо Одеси:

"Ловите скандал на этот вечер. Во время стрима игры в доту Дмитрий Староверов, который временем ранее переехал к нам из России, сказал, что в Одессе не говорят на украинском и это "тупо кайф". На что другой участник стрима дополнил, что "Одесса – не Украина, а отдельная страна, хорошая кстати". На эти слова обратили внимание СМИ с националистами и обвинили в зраде"

У дописі нічого не зазначається про те, що у цих висловлюваннях геймерів щось не так (що українською в місті таки говорять і що Одеса – це Україна). Натомість натякають на те, що тільки "ЗМІ з націоналістами" - проти. Подібну картину: тільки окремі активісти, чиновники проти зустрічатимемо і надалі. Таким чином, складається враження, що переважна більшість одеситів підтримує подібні смисли.

Час від часу канали цитують і одіозних російських політиків. Наприклад, Васермана, який розповідає, що "українська – це діалект російської". Для чого? Як то кажуть, питання риторичне.

Звільнення за підручник російською та "цькування" за російську мову

Час від часу в одеських телеграм-каналах з’являються повідомлення про викладачів, які "постраждали" через свою проросійську позицію. Так, восени усі три канали писали про випадок із доцентом Одеського національного університету імені І. І. Мечникова Денисом Ситниковим, який називав Севастополь "російським містом", а в грудні "Х..вая Одесса" та "Одесса Info" про професора, якому оголосили догану через те, що порадив студентам використовувати власний підручник російською мовою. Щодо останнього випадку, телеграм-канали наводять розлогий ФБ-пост викладача, де він публікує свою позицію. В цьому пості можна прочитати таке:

"Инициатор закона о мове сделал украинцев беднейшими в Европе, снизил ВВП страны в два раза… За 30 лет политической независимости страна вымерла на одну четвертую. Это больше, чем за время голодомора и Второй мировой войны…"

Таким чином, через допис ображеного викладача поширюються уже відомі проросійські наративи про нібито біди, яких натерпілися українці через незалежність.

Ще одна схожа тактика – допис про "цькування" за російську мову в інтернеті. Так, телеграм-канал "Одесса Info" повідомив:

"Ни дня без языкового скандала. Победительницу "Мисс Украина Вселенная – 2021" Анну Неплях затравили в Instagram "за незнание украинского языка". Девушка общается и ведет свой блог на русском, но оказалось, что в 2021 так нельзя. Сама Анна родом из Днепра и с детства общалась недержавною".

Виходячи із цього допису, в Україні щодня (!) – мовний скандал, а коментарі в соціальних мережах, виявляється, стають зручним способом просувати той самий наратив: "тут переслідують російськомовних".

Тож, як бачимо, постійне поширення реплік людей, які нібито потерпають через українську мову дає змогу підіграти російській пропаганді: мовляв, таки потрібно захищати росіян в Україні.

Омбудсмен і дитячий журнал та сприйняття петицій Стерненка і Кондратюка

Ще один спосіб "похайпувати" на темі мови для одеських телеграм-каналів – це висвітлення діяльності "мовного" омбудсмена Тараса Кременя. Так, усі три медіа поширили інформацію про те, що після вимоги омбудсмена в Одесі закрився дитячий журнал "Пчелка". "Х..вая Одесса" та "Одесса Info" надрукували про це майже ідентичні дописи. Ця ситуація – просто ідеальний спосіб поширити той же наратив про утиски: тут фігурують діти (утискають навіть їх!), видає журнал благодійний фонд (і це не виявилося перешкодою!). Також два телеграм-канали роблять цікавий підсумок про те, що Кремінь нібито вимагає "прекратить распространение любой печатной продукции не на украинском языке". Хоча якщо уважно почитати сам лист, то там немає нічого саме про цю вимогу.

Окрім цього випадку розповідають ще про те, що Тарас Кремінь зробив зауваження Оперному театру за те, що там лише три вистави були українською мовою, а також про його ініціативу перейменування міста Южний. У дописі телеграм-каналу "Х..вая Одесса" щодо чиновника навіть вжили нецензурну лайку. В усіх дописах про Тараса Кременя фактично розігрується одна й та ж ситуація: одна дивна людина виносить незрозумілі рішення щодо українізації Одеси. А мешканці міста та регіону активно цьому протистоять. Випадає із цієї ситуації те, що омбудсмен діє в межах українського законодавства. І захищає інтереси держави.

Схожий принцип використовується і щодо одеського активіста Сергія Стерненка. У дописах його ініціатива щодо заборони в’їзду для громадян РФ або ж щодо впровадження візового режиму називається "піаром", також ставиться запитання "в чому смисл це робити". "Одесса Info" додає відповідне "емоджі".

Із здивуванням одеські телеграм-канали зустріли й петицію Ігоря Кондратюка щодо заборони концертної діяльності артистів РФ, які підтримали російську агресію. От тільки в дописах популярних одеських телеграм каналів про це уточнення (що петиція стосується не всіх) згадують не завжди. Деякі дописи супроводжуються мемами, а також запитанням "свистанула фляга у мужика или все правильно?"

Важливо також додати і про те, як телеграм-канали висвітлюють новини щодо деяких громадян РФ, що підтримали російську агресію проти України. Показовим тут є випадок із запланованим в Одесі на 14 лютого концертом російського репера Басти, який виступав в анексованому РФ Криму. Так, медіа подають цю ситуацію нібито як самотній протест одеського активіста Дем’яна Ганула. І майже не згадують, в чому ж насправді проблема виступу російського музиканта.

Як правило, саме так подають інформацію і про інших росіян, яким забороняють в'їзд до України. Так, щодо російського дизайнера Лебедева "Одесса как она есть" пише, що він потрапив під санкції, але не зазначає, за що ж саме. Непогано було б додати, що він публічно підтримує анексію Криму.

Завдяки таким дописам може скластися враження, що в Україні постійно накладають санкції або ж певні заборони на росіян, але ж за що – зовсім не зрозуміло… Тобто будь-які ініціативи, які стосуються української мови або ж реакції на російську агресію та тих, хто її підтримав, викликають у каналів подив, а в деяких випадках – висміюються.

***

Огляд контенту найпопулярніших одеських телеграм-каналів показує, що повідомлення із ознаками проросійської пропаганди поширюються тут за давно відомим принципом "нагромадження карт". Під певну картинку (наприклад, переслідування російськомовних) добираємо відповідний контент. Іншу сторону намагаємося не показувати.

Особливо це відчувається щодо телеграм-каналу "Х..вая Одесса", де найчастіше пишуть про різноманітні "мовні" скандали, заборони та штрафи, але майже не згадують про російську агресію.

"Одесса как она есть" та "Одесса Info" все ж показують й іншу сторону.

Повідомляють про:

  • привітання українських військових: "Украинские военнослужащие из зоны ООС записали поздравление для украинцев. Празднуйте, а мы прикроем!" ("Одесса как она есть"); ""Празднуйте, мы прикроем" Такое новогоднее видео записали наши военные с передовой. Все, как один, желали мира в Украине, терпения, здоровья, счастья и веры в победу нашей страны. Давайте в комментариях и мы поздравим наших защитников с новогодними праздниками" ("Одесса Info");
  • виробництво українських літаків для ЗСУ: "Впервые за 30 лет независимости Украины госпредприятие "Антонов" выпустило новый самолет для ВСУ - Ан-178-100Р №001. В ближайшее время предприятие планирует показать ещё 2 новых модели самолетов" ("Одесса как она есть")
  • створення першого українського електрокара: "Зацените первый украинский электрокар KRAINA 225Украинский дизайнер Максим Шкиндер, работающий в английском McLaren, сообщил о создании национального проекта электрического суперкара KRAINA 225. У автомобиля обтекаемый силуэт со скошенной задней частью и полностью прозрачная крыша. Источником вдохновения группы украинских дизайнеров стал самый знаменитый транспортник Ан-225 "Мрія" – самый большой и грузоподъемный самолет за всю историю мировой авиации.Как вам авто?" ("Одесса Info").

Ці ж канали найбільше пишуть про різноманітні культурні або ж спортивні заходи, поширюючи позитивний контент. Однак все ж і вони долучаються до поширення проросійських наративів.

Час від часу на всіх трьох каналах фіксуємо поширення майже ідентичних дописів із ознаками проросійської пропаганди, що може свідчити й про долучення цих медіа до спланованих інформаційних кампаній. А це означає, що за часів напруженої ситуації на російсько-українських кордонах, розмов щодо можливого вторгнення РФ деякі регіональні Одеські телеграм-канали цілком можуть бути використані й для поширення більш відвертих меседжів, які можуть стати ефективною зброєю в інформаційній війні Росії проти України.

Наталя Стеблина

Поділитися