24 травня 2022 р. 18:56

Одеські ЗМІ у квітні: пошук нових джерел інформації та фінансування

Одеські ЗМІ у квітні: пошук нових джерел інформації та фінансування

З початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року на одеські ЗМІ впав значний тягар з інформаційного висвітлення подій в регіоні. Весь цей час Одещина та її мешканці перебувають у виснажливій напрузі від сирен, що лунають щодня; ракетних ударів по місту та області, а також моторошних новин про події в інших регіонах України. Постійні пошуки інформації про те, що відбувається, а також намагання спрогнозувати подальший хід війни стали сумною нормою щоденного життя нашої країни та регіону в цей період.

У квітні 2022 року одеськими регіональними засобами масової інформації було оприлюднено 6 588 дописів, які стосувалися різних сфер регіонального життя. Ми проаналізували усі дописи, що були розміщені в квітні в двадцяти чотирьох одеських ЗМІ. До нашої вибірки увійшли одеські регіональні медіа, що публікують місцеві новини: 048.ua, 7 канал, CityNews, Взгляд из Одессы, Град, Депо Одесса, Думская, Информер, ІзбірКом, Облвести, Одесса медиа, Одесса Онлайн, ОдесситУА, Одесский Курьер, Одесский паблик, Окна Одесса, Правда за Одессу, Причерноморье, Пушкинская, Таймер, Топор, УСИ online, Читай Одессу. В нашому аналітичному досліджені, проведеному за допомогою програми з автоматизації медіамоніторингу "Краля" видання "Ізбірком", зупинимося більш детально на деяких із них.

Де шукати інформацію?

Великим викликом для одеських ЗМІ у квітні став перехід на новий формат висвітлення новин та інформування населення про ситуацію в регіоні. Нагадаємо, що 27 березня 2022 року вступив у дію Закон України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України". Цим законом встановлена кримінальна відповідальність, зокрема, за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, розміщення Збройних Сил України тощо. 

Хоча ці нововведення були абсолютно зрозумілими та обґрунтованими, але вони значно ускладнили можливості оперативного реагування журналістами на події. З одного боку, роль ЗМІ тут фактично була зведена до озвучення офіційної інформації, яка була попередньо розміщена у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством Оборони України або в інших офіційних джерелах.

З іншого боку, війна, яку розпочала росія проти України, залишалася головним інформаційним приводом у квітні 2022 року (84% всіх дописів), а також темою, що «продавалася» читачам найкраще. Затримки в публікації інформації в офіційних джерелах, змушували одеських журналістів звертатися в пошуках контенту до альтернативних джерел інформації, в тому числі, й до російських медіа та телеграм-каналів. Що вочевидь містило в собі значний ризик проникнення до регіонального інфопростору наративів російської пропаганди.

Звуження легальних можливостей інформування про військові події в регіоні та підвищений попит на цю тему у читачів, призводило інколи до спроб надати видимість «війсковості» публікаціям, які в реальності такими не були. Як приклад можемо навести новину, розміщену на сайті Odessa.online, про затримання в Одеській області шістьох мародерів.

Фактично в статті міститься інформація про шість успішно розкритих поліцією в квітні злочинів проти власності, що були вчинені в Одеському регіоні (а саме, крадіжки: кави в продуктовому магазині; телефону у вахтера житлового будинку; велосипеду, який був пристебнутий на вулиці тощо), які не містять в собі ознак мародерства.

Нагадаємо, що відповідно до статті 432 Кримінального кодексу України мародерством визнається викрадення на полі бою речей, що знаходяться при вбитих чи поранених.

Навіть в тексті самої публікації вказується, що винних буде притягнуто до відповідальності за статтею 185 КК України (крадіжка, яка є таємним викраденням чужого майна) та не міститься згадок про мародерство, яке винесено редакцією в кликбейтне найменування статті.

Додаткові складнощі: дефіцит грошей та кібератаки

Ще одним викликом для одеських ЗМІ в квітні 2022 року стало різке зниження джерел їх фінансування, а також падіння доходів від реклами та внесків від спонсорів. Що є досить відчутним, адже великі регіональні ЗМІ, на відміну від представників альтернативного регіонального медіапростору, таких як, телеграм-канали, фейсбук спільноти тощо, часто несуть значно більші витрати на свою діяльність.

Як зазначає Informer.od.ua: «Першими почали "падати" телеканали, вочевидь, через дорогу інфраструктуру та залежність від офісів, транспорту та значну кількість співробітників. З власних джерел ІМІ відомо про скорочення штатів та оптимізацію у роботі найбільших телевізійників міста — "7 канал", "Перший міський" та "Репортер". Фактично припинив віщання телеканал "Одеса.Live", який запустився лише півтора роки тому».

Зазначимо, що наразі "7 канал" та "Одеса.Live" транслюють лише Національний марафон "Єдині новини".

Ускладнювали діяльність місцевих медіа й регулярні ворожі хакерські кібератаки на них, а також на органи державної влади. У березні хакерам вдалося на деякий час отримати доступ та розмістити російські триколори на головних сторінках сайтів: «Одеса.Онлайн», «Бесарабія інформ», «Громадське радіо», «Цензор.Нет» тощо. В квітні ж були зафіксовані випадки масових фішингових розсилок електронних листів, відкриття яких на комп’ютері надавало хакерам повний контроль над пристроєм та доступ до інформації, що на ньому міститься.

Ракетні обстріли одеського регіону та підготовка Одеси до другого травня

23 квітня 2022 року Одеса піддалася ракетній атаці з району Каспійського моря. Через атаку загинули 8 осіб (у тому числі тримісячна дитина), близько 20 людей зазнали поранень. Також внаслідок ракетного обстрілу частково знищений цвинтар.

26 квітня був атакований міст через лиман біля Затоки, 27 квітня по ньому був нанесений повторний ракетний удар, внаслідок чого його було сильно пошкоджено.

30 квітня з території тимчасово окупованого Криму були нанесені ракетні удари по Одеському аеропорту та була знищена злітно-посадкова смуга.

Кінець квітня для одеських ЗМІ став також часом інформаційної «підготовки» мешканців Одеси до пам’ятної дати, пов’язаної з трагічними подіями 2 травня 2014 року. Після неодноразових ракетних ударів по регіону в квітні, на перший план в двадцятих числах квітня вийшли питання безпеки другого травня 2022 року. Значну увагу в останні дні квітня було приділено інформаційному обґрунтуванню посиленої комендантської години в Одесі з 1 по 3 травня.

За результатами аналізу одеських регіональних ЗМІ можемо підсумувати, що в квітні 2022 року не було матеріалів, які би містили ознаки «чорної» пропаганди (0%). Також практично не було зафіксовано дописів з ознаками політичної і комерційної замовлення (в тому числі, неналежно маркованої реклами) - 4,7%.

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: Анджеліна Джолі vs лідер більшовиків

Позитивним результатом моніторингу варто визнати майже повну відсутність в текстах проросійських меседжів, пропаганди та фейків, що могли би загрожували інформаційній безпеці України. Журналісти одеських видань переважно дотримувались професійних етичних стандартів. У виданнях вкрай рідко зустрічаються елементи мови ворожнечі. Тексти є зрозумілими та доступними для сприйняття пересічного читача. В більшості своїй одеські журналісти зважено та відповідально ставилися до редакційної інформаційної політики, переважно оприлюднюючи перевірені дані з офіційних джерел: більшість квітневих матеріалів містили посилання на джерела і можуть бути визнані достовірними, з достатньо прозорим відділенням фактів від коментарів.

Квітень 2022 року став для ЗМІ одеського регіону складним періодом адаптації до нових законодавчих вимог щодо поширення інформації. Він став часом втрати звичних форм фінансування, а також часом активного пошуку нових джерел (іноземні гранти; програми підтримки журналістів від місцевого бізнесу тощо).

Незважаючи на складнощі та попри незначні порушення, більшість одеських місцевих ЗМІ у квітні продовжували свою роботу, сумлінно та професійно повідомляючи про ключові події в регіоні, іноді навіть на волонтерських засадах, керуючись не матеріальною зацікавленістю, а стремлінням зробити свій внесок у перемогу України.

Авторка: Марина Калашлінська

Моніторинг підготовлений за допомогою програми "Краля", створеною виданням «ІзбірКом» в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Поділитися