24 червня 2022 р. 19:50

Моніторинг одеських соцмереж: проросійська пропаганда повертається!

Моніторинг одеських соцмереж: проросійська пропаганда повертається!

Чи зникла проросійська пропаганда з одеського інформаційного простору? Яким чином країна-агресор намагалася вплинути на свідомість одеситів в травні? Відповіді на ці питання ми шукали за допомогою програми з автоматизації медіамоніторингу "Краля" видання ІзбірКом.

В березні-квітні 2022 року нами було зафіксовано помітне зниження відверто пропагандистських публікацій в одеських регіональних пабліках. В той період ворожі інформаційні операції були достатньо прихованими: «м’яка пропаганда спільного минулого», поодинокі проросійські висловлювання в коментарях до, як правило, нейтральних постів, висміювання дій керівництва країни та регіону тощо. Порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення, всі ці публікації були досить обережними та демонстрували, що проросійська пропаганда тимчасово «затаїлася» та шукає моменту для переходу до відкритого наступу.

З 1 по 31 травня 2022 року було проаналізовано 35 тис. 273 дописи, зроблених 56 пабліками, що висвітлюють новини Одеси та Одеської області. Загальна кількість підписників обраних сторінок становила 1 млн 599 тис. 146 учасників.

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках:

За цей період 56% загальної кількості всіх проаналізованих публікацій були присвячені неполітичній тематиці (природа, тварини, мистецтво, архітектура, приватні оголошення, навчання тощо). Інші 44% дописів мали політичне забарвлення.

За ступенем нейтральності або маніпулятивності контенту ми розподілили всі публікації за трьома групами:

  • нейтральний контент (96,52% всіх дописів);
  • маніпулятивний контент низької інтенсивності (2,63% від загальної кількості публікацій);
  • маніпулятивний контент високої інтенсивності, що має достатньо ознак, щоб впевнено стверджувати про його належність до проявів інформаційних операцій (0,85% від загальної кількості публікацій, що були проаналізовані в означений період).

Зафіксовані прояви пропаганди або інших потенційно ворожих інформаційних операцій:

Одразу привертає до себе увагу публікація на фейсбук-сторінці «Новости Одессы – 048.ua», де ставиться питання, чи варто захищати Одесу від російських загарбників або буде краще «здати місто, щоб зберегти людей». Цей допис викликав бурхливу реакцію, як реальних користувачів, так і значну активність ботів. У коментарях, окрім обурення, також з’явилися дописи, в яких схвально сприймали перспективу віддати місто ворогу.

У провокаційному дописі міститься посилання на статтю на сайті, в якій автор озвучує проукраїнську позицію. Тобто з точки зору формальної логіки, ми маємо не надто вдалий заголовок, зроблений для привернення уваги читачів, та статтю, що має розвіяти всі сумніви щодо проукраїнської позиції авторів в цьому питанні.

Вочевидь власники сторінки впевнені, що «правильна» позиція, яка була озвучена ними в тексти статті, слугує достатнім захистом від звинувачень у проросійській позиції. Але, як слушно зауважили розгнівані користувачі в коментарях, сам факт розмірковування на тему, чи варто здати місто ворогу  є недоречним під час війни. Об'єктивно такий допис надає противнику додатковий важіль інформаційного тиску у вигляді безпосередньої активності ботів під цим матеріалом та як інформаційний привід для подальших зусиль російської пропаганди.

Відомо, що кремлівська пропаганда щороку активно використовувала початок травня для зміцнення власних позицій, адже цей період є багатим на «зручні» інформаційні приводи. Але цього року росіяни, несподівано для самих себе, втратили один з традиційних пропагандистських козирів місяця  1 травня.

Згадаємо, що за аналогічний період 2021 року на цю тему нами було зафіксовано п’ятнадцять дописів з ознаками російської пропаганди. Однак зараз путіністи, злякавшись слова «Мир» в традиційному гаслі «Мир! Труд! Май!», самі віднесли його до категорії заборонених. Навіть у власних змі росіяни не приховують, що за вживання цього першотравневого кліше у 2022 році можна позбавитися волі.

Така зміна «в тексті методички» не могла не позначитися й на одеських регіональних пабліках, де першотравнева тема вперто замовчувалася навіть найзавзятішими ботами. Втративши таким чином позиції, пропагандисти, забувши про обережність, почали експлуатувати інші теми: пропаганду спільного минулого, події другого травня в Одесі, підготовку до дев’ятого травня, критику керівництва країни тощо.

В якості прикладів пропаганди спільного героїчного минулого, що була оприлюднена на початку травня в одеських соціальних мережах, наведемо публікацію, яка присвячена параду військ Одеського гарнізону 1 травня 1947 року. Демонстрація спірної постаті маршала жукова в цій публікації викликала різко негативну реакцію серед одеських користувачів соціальних мереж, які в коментарях досить однозначно висловлювалися щодо проросійської спрямованості публікації, а також пабліку, що її розмістив.

Ще однією темою, яку не обходить увагою проросійська пропаганда в цей період, безперечно, є події 2 травня 2014 року, які роспропаганда тиражує кожного року. Тоді в результаті сутичок між прибічниками Євромайдану та проросійськими активістами загинули більше 50 людей. Маніпулятивними методами росіяни зміщують акценти в подіях того дня в бік пожежі у Будинку профспілок, забуваючи про драму, що розігралася до того на Грецькій площі, а також про людей, що загинули там від вогнепальних поранень.

Не обійшла пропаганда і підготовку путіна до святкування 9 травня, намагаючись намалювати героїчний образ диктатора, який «всіх переграв». Особливо в цьому відрізнився паблік «Моя Любимая Одесса Новости», який просто тиражував інформацію, що розміщувалася в російських змі в сезон «побєдобесія». Зауважимо, що від початку повномасштабного вторгнення проросійська пропаганда не дозволяла собі подібної відкритості. Оцінка таких висловлювань є, на жаль, однозначною – російська пропаганда витримала паузу та, розуміючи, що перемог на полі бою в них не буде, намагається повернути втрачені позиції в інформаційному просторі.

Використовуючи різні інформаційні прийоми, пропагандисти викривлюють реальність для того, щоб отримати потрібну їм картинку та сформувати у читачів скептичне ставлення до певної персони.

Так, варто згадати про ще один вид трансляції проросійських наративів – зневажливі згадування про Президента України Володимира Зеленського та спроби представити його як особу несамостійну, не надто розумну та таку, що не є окремою політичною одиницею. Декілька візуальних прикладів на цю тему, що несуть в собі відповідні пропагандистські меседжі, представлені нами нижче.

Проросійські меседжі зафіксовано також в частині дописів (34 дописи), які так чи інакше були присвячені дню піонерії та сторіччю її заснування. Зокрема були зафіксовані пости, що містили інформацію про відродження піонерської організації в рф, дописи ностальгічного характеру, а також публікації, де висміювалися піонери та піонерія.

Зазначимо, що наявність проросійської пропаганди в соціальних мережах півдня України не завжди зумовлена можливими проросійськими уподобаннями (що також зустрічається). Інколи трапляється, наприклад, бажання опублікувати інформацію або новину без належного аналізу усіх можливих наслідків такої публікації, а також використання російських джерел через обмеження, що існують в інформаційному просторі України. Однак це не звільняє авторів від відповідальності за ослаблення позицій України в інформаційній війні з росією. В теперішніх умовах все ж таки варто більш чітко притримуватися офіційної позиції української сторони та дотримуватися певної інформаційної гігієни, не публікуючи пости лише заради «заповнення» стрічки новин. Адже паралельно із відкритим воєнним нападом, країною агресором постійно ведеться інформаційна війна, щоб вплинути на свідомість людей та розповсюдити власну версію подій.

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що в березні-квітні 2022 року відбулося значне зниження відвертих пропагандистських постів в одеських пабліках, ворожі інформаційні операції були досить прихованими та обережними. Але, змушені констатувати, що вже з травня риторика почала змінюватися і до соцмереж повертаються проросійські наративи – ми спостерігаємо значно більше постів з ознаками відкритої пропаганди або таких, що транслюють російську версію подій, очевидно, що ворог починає тестувати реакцію аудиторії на подібні публікації. Про те, чи стане це системою та набуде своїх довоєнних масштабів, ми будемо інформувати Вас в подальших аналітичних оглядах. Слава Україні!

Авторка: Марина Калашлінська

Моніторинг підготовлений за допомогою програми "Краля", створеною виданням «ІзбірКом» в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Поділитися