06 травня 2022 р. 18:08

Моніторинг одеських соцмереж: Анджеліна Джолі vs лідер більшовиків

Моніторинг одеських соцмереж: Анджеліна Джолі vs лідер більшовиків

За період з 16 по 30 квітня 2022 було проаналізовано дописи 57 пабліків, що не є ЗМІ, однак висвітлюють новини Одеси та Одеської області.

Загальна кількість підписників обраних сторінок становить 1 млн 585 тис. 669 учасників. Загальна кількість усіх постів одеських пабліків за 15 діб становить 19 тис. 182 дописів.

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках становить 1 млн 618 тисяч 746:

Хронологія основних інфоприводів періоду 16-30.04.2022:

  1. день народження володимира леніна 22.04.2022;
  2. Ракетний удар в Одесі 23.04.2022;
  3. Великдень 24.04.2022;
  4. Зустріч міністрів оборони в Рамштайні 26.04.2022;
  5. 36-річниця Чорнобильської катастрофи 26.04.2022;
  6. Обстріли мосту в Затоці 26-27.04.2022;
  7. Приїзд Анджеліни Джолі до України 30.04.2022.

З аналітичної точки зору надзвичайно цікаво спостерігати, як змінюється термінологія, що використовується в пабліках одеського регіону щодо росіян та їхньої країни. Наприклад, ще минулого року країну-агресора називали, як правило, Росією, а її мешканців – росіянами. А от у другій половині квітня 2022 року назва країни, якщо і зустрічається у своїй первісній формі, то найчастіше з маленької літери. Загалом, в публікаціях одеських соціальних мереж спостерігається намагання уникнути використання цих простих назв для згадок про нашого східного сусіда (расія, мордор, оркостан, раша, роzzия, московія, запоребрик, зомбіленд) та його мешканців (рашисти, орки, мародери, фашисти, окупанти, нацисти, загарбники, терористи, путіністи, #ДедыВоровали тощо).

Дивіться також попередній моніторинг одеських соцмереж: Пропаганда шукає нових форм

При проведенні дослідження інформаційних матеріалів фейсбук пабліків одеського регіону, зауважимо, що 54% від загальної кількості всіх публікацій, які були проаналізовані в означений період, були присвячені не політичним темам та подіям (природа та тварини, мистецтво, архітектура, навчання тощо). Інші 46% дописів так чи інакше були політично-забарвлені та за ступенем приналежності контенту до проявів інформаційних операцій, тобто за ступенем нейтральності/маніпулятивності їх змісту розподілялись за наступними трьома типами:

1) Нейтральний контент – дописи цього типу не містять ознак та проявів інформаційних операцій.

96,73% політично-забарвлених дописів ми можемо віднести до типу нейтрального контенту, що становить 98,47 % від загальної кількості всіх публікацій, що були проаналізовані в означений період.

2) Маніпулятивний контент низької інтенсивності проявів інформаційних операцій – дописи цього типу мають деякі незначні риси ворожих інформаційних операцій, але кінцева мета створення та поширення цих дописів залишається незрозумілою: подібні дописи цілком вірогідно можуть бути елементами ворожих інформаційних операцій, але водночас висока вірогідність того, що вони створюються та поширюються "корисними ідіотами".

2,65% політично-забарвлених дописів ми можемо уналежнити до маніпулятивних дописів низької інтенсивності, що становить 1,32 % від загальної кількості публікацій, що були проаналізовані в означений період.

3) Маніпулятивний контент високої інтенсивності проявів інформаційних операцій – дописи цього типу мають достатньо ознак, щоб впевнено стверджувати про їхню належність до проявів інформаційних операцій.

0,62% політично-забарвлених дописів ми можемо уналежнити до типу маніпулятивних дописів високої інтенсивності, що становить 0,21 % від загальної кількості публікацій, що були проаналізовані в означений період.

Дивіться також: В рф поширюють фейк, ніби під час подій 2 травня в Одесі були задіяні спецслужби Ізраїлю

Зафіксовані прояви пропаганди або інших потенційно ворожих інформаційних операцій:

1. Традиційно найбільш розповсюдженою (понад 70% усіх пропагандистських матеріалів у пабліках) залишається «м’яка» пропаганда «єдиного минулого» України та Росії, наявність у тексті ностальгії за часами Російської імперії та СРСР, публікація архівних фотографій Одеси та міст Одеської області часто зі старими радянськими назвами та згадуванням про щасливі безтурботні часи тощо. Дуже часто такі фотографії містять посилання на відповідні сторінки у ворожій соціальній мережі «вконтакте».

2. Публікація кадрів з кінофільмів, що були зняті в Одесі, з використанням зображень акторів, що відкрито підтримали війну росії проти України. Так на фото-прикладі ми бачимо зображення відомого путінського пропагандиста Володимира Машкова та актора Федора Добронравова, який не приховує, що схвалює дії російського диктатора.

Зверніть увагу, як на негативну реакцію на цю публікацію від реальних фейсбук-користувачів моментально відповідає активний користувач-бот з закритим профілем та кошеням на аватарці.

3. Публікація фотографій Одеси за часів окупації під час Другої світової війни, демонстрація «мирного життя» тих часів, «лагідне» просування ідеї, що окупація не є негативним явищем і «не все так однозначно». Зображення так само містять посилання на російську соціальну мережу «вконтакте».

4. Згадування-натяки про день народження володимира леніна. Цього року в пабліках одеського регіону нами зафіксовані три таких випадки, причому зроблені в дуже обережній формі. Один в пості про акторів-близнюків, які знімалися в кінофільмі «Пригоди Електроника», де йдеться про те, що вони народилися 22 квітня 1966 року. При цьому додається: «для советского народа это была одна из самых главных дат в календаре – день рождения Владимира Ленина». Другий – в негативному контексті: «Сегодня страна, которая не в состоянии обеспечить своих пенсионеров ничем, кроме дерьма из телевизора… будет скрепно скрипеть про днюху ульянова /ленина/…» (нагадаємо, що навіть нагадування-засудження може бути прихованою пропагандою, хоча в даному випадку це малоймовірно). Третій випадок – в коментарі від користувача-бота із закритим профілем:

Порівняємо, що у 2021 році в аналогічний період було зафіксовано 6 повноцінних постів, та значна кількість коментарів, які набагато більш відкрито нагадували читачам одеських пабликів про цю подію. Цитували лідера більшовиків, наводили біографічні матеріали та окремі особливо важливі дати його життя, і тільки в одному дописі висміювали. Таким чином, спостерігається зниження активності та маскування пропаганди цієї теми, але не її зникнення. Однак є безперечним те, що ленін за рівнем уваги в одеських соціальних мережах безнадійно та катастрофічно програв Анджеліні Джолі та її приїзду до Львова.

5. Дискредитація та критика Президента України з використанням методів та аргументів російської пропаганди. Наразі важко знайти такі тези безпосередньо в публікаціях соціальних мереж одеського регіону, але в коментарях ми можемо спостерігати їх в достатній кількості.

6. Підрив довіри до місцевої влади; запевнення, що мер Одеси Геннадій Труханов займається неважливими речами, порівняно з головами інших міст; представлення звичайної участі мера в житті міста, як безглуздості; використання знецінювальних висловлювань: «А у нас Гена не спешит ни с чем…», «Кто же за тебя Гена, после всего этого будет голосовать?» та інше висміювання дій керівництва міста.

7. Відтворення новин російської пропаганди разом з відповідним візуальним підкріпленням та представлення їх читачам як нейтральної інформації. Так, ми можемо навести приклад допису: «Россия готовится к победе и реперирует парад на 9 мая», який проілюстрований фотографією російського військового на параді, виконаної цілком в проросійському дусі. Навіть використання всередині тексту слова «москва» з маленької літери не нейтралізує загальний пропагандистський стиль допису.

8. Уже не вперше в наших аналітичних дослідженнях своїми проросійськими висловлюваннями привертає увагу паблік «Типичная Одесса», який поряд з нейтральними регіональними матеріалами регулярно здійснює інформаційні пропагандистські атаки. Зауважимо, що ця група навіть не намагається приховувати своє проросійське коріння, активно просуваючи свою сторінку в російській соціальній мережі «вконтакте», а також закликаючи перераховувати донати на російські ресурси.

На російське спрямування пабліку періодично звертають увагу в коментарях і його учасники.

Читайте дослідження Центру стратегічних комунікацій про інші фейки, що поширюють російські соцмережі

Однак, окрім пропагандистських наративів, пабліки потішили своїх читачів мемами. Українці з гумором протистояли пропагандистському напору та проросійським публікаціям. Актуальними публікаціями тут були:

Згадаємо, що друга половина квітня стала непростим періодом для одеського регіону – світлі Великодні свята були ганебно спаплюжені ракетними обстрілами Одеси, зокрема російська ракета влучила у житловий будинок, де загинули люди. Також росіяни неодноразово обстрілювали міст в Затоці, щоб порушити транспортне сполучення в регіоні.

Війна активно велася і в інформаційному просторі. Московіти, які побудували свій режим на пропаганді та зомбуванні власного населення, намагаються за допомогою тих самих технологій отримати перевагу в реалізації планів свого кривавого диктатора в Україні. Вочевидь, що у період війни між нашими країнами, вони вже не можуть робити цього відкрито, як це було ще рік тому. Однак, спостерігаючи до яких жахіть здатні призвести інформаційні маніпуляції, констатуємо, що суттєве зниження відкритих проросійських публікацій не є приводом розслаблюватися, адже не існує неважливих проявів пропаганди, на максимальну увагу заслуговують і найменші прояви ворожих політтехнологій.

Лише увага до інформації, яку ми споживаємо та вміння розпізнавати будь-які прояви пропаганди, можуть стати важливою складовою імунітету української нації проти рашистського терору, який, в часи свого активного прояву на полі бою, стає все більше прихованим та витонченим в інформаційному просторі.

Авторка: Марина Калашлінська

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Моніторинг підготовлений за допомогою програми, створеною виданням «ІзбірКом» в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Поділитися