01 липня 2022 р. 19:34

Моніторинг одеських медіа в травні: ледь помітний прояв маніпуляції

Моніторинг одеських медіа в травні: ледь помітний прояв маніпуляції

Протягом травня 2022 року експерти досліджували публікації медіа Одеси та Одеського регіону для оцінки якості та неупередженості висвітлення інформації про події, виявлення проросійської пропаганди, дезінформації, прихованих спроб маніпулювання громадською думкою, а також порівняння цих характеристик з попередніми періодами.

Були проаналізовані усі дописи, розміщені в травні у вісімнадцяти одеських медіа, що публікують регіональні новини: 048.ua; Взгляд из Одессы; Град; Депо Одесса; Думская; Информер; ІзбірКом; Одесса медиа; Одесса Онлайн; Одесский Курьер; Одесский паблик;Одессит; Окна Одесса; Официальный сайт города Одесса; Правда за Одессу; Причерноморье; Топор; УСИ online.

Загалом, за означений період було вивчено 7 тисяч 312 дописів.

Для моніторингу використовувалася методологія, що дозволяє слідкувати за зміною пропагандистських завдань та цілей, виявляти приховані меседжі та викривати дезінформацію та методи маніпулювання свідомістю, а також програма «Краля», створена виданням «ІзбірКом».

Інформацію щодо загальної кількості публікацій, розміщених в кожному з регіональних медіаресурсів в травні можна отримати в нижченаведеній таблиці.


Зауважимо, що станом на травень 2022 року проросійська пропаганда, дезінформація та приховані спроби маніпулювання громадською думкою частіше фіксуються у регіональних Facebook-спільнотах та Telegram-каналах, і рідше зустрічаються на сайтах українських медіаресурсів взагалі, та одеських, зокрема. Це пов’язано з більшою прозорістю діяльності таких сторінок, а також посиленням відповідальності за зміст інформації, що оприлюднюється.

Війна без перебільшення кардинальним чином вплинула на діяльність регіональних ЗМІ. Так, нагадаємо, що 27 березня 2022 року вступив у дію Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України». Цим законом встановлена кримінальна відповідальність, зокрема, за несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, розміщення Збройних Сил України тощо.

Інші чинники, зокрема фінансування, привели навіть до закриття цілої низки одеських регіональних медіаресурсів, що довгий час здійснювали свою діяльність. Так, припинили публікувати новини: 7 канал (який діяв в різних форматах: телевізійний канал та сайт новин); Пушкинская; Читай Одессу; Траса Е95 та деякі інші.

Найбільш гучним прикладом стало закриття видання «Таймер», в публікаціях якого фіксували проросійські меседжі, використання мови ворожнечі, тенденційний підбір новин та активну підтримку ідеї новоросії.

Існує інформація про фінансування цього видання біглим екснардепом Ігорем Марковим.

Наприкінці лютого 2022 року проти головного редактора цього видання Юрія Ткачова було порушено кримінальне провадження за статтями КК про державну зраду, замах на недоторканність України та перешкоджання діяльності Збройних сил України.

Службою безпеки України повідомлялося, що «Ткачов вів бойову пропаганду на користь російських окупантів, а також організував збір інформації про пересування українських військових. Крім того, є дані, що він міг координувати діяльність із розміщення «маячків», необхідних російській авіації для завдання ударів по об'єктах соціальної та критичної інфраструктури, житлових будинках і військових частин».

Майже протягом місяця після порушення кримінального провадження російський пропагандист залишався в Одесі, ховався від влади та інтенсивно вів Telegram-канал, де 19 березня 2022 року і повідомив про власне затримання.

На момент публікації цього моніторингу, Юрія Ткачова було випущено до судового розгляду справи під заставу в один мільйон гривень. В своєму відеозверненні, опублікованому після звільнення в Telegram-каналі проросійського блогера Анатолія Шарія, він скаржиться на неможливість найближчим часом запустити свій пропагандистський сайт «Таймер».

Хоча в одеських медіа станом на травень і відбулося значне зниження проявів проросійської пропаганди та дезінформації порівняно з періодом до початку повномасштабного вторгнення, нами все ж таки були зафіксовані певні прояви упередженості висвітлення інформації про події та інші спроби негативного інформаційного впливу.

Одразу декілька регіональних медіа (найбільше – Одесса Медиа; Informer.Od.Ua та Топор) не пройшли повз популярної пропагандистської тези росії, спрямованої на нагнітання паніки серед населення – ситуація з пальним в країні. Це та тема, яку активно просуває російська пропаганда та проросійські ЗМІ, щоб розколоти Україну зсередини та посіяти чвари між українцями. Звичайно, події потрібно висвітлювати, але з деякими питаннями необхідно бути вкрай обережними, зокрема, обмежуючи використання в своїх публікаціях таких термінів, як: паніка, криза, дефіцит, хаос тощо.

Так само на руку ворогу грають й публікації на ще одну популярну в російській пропаганді тему, як достатність для населення України та Одеського регіону солі та продуктів харчування.

Є вкрай недоречним заповнювати регіональний інформаційний простір такими словами, як: голод; загроза; продовольча криза та інші – які на підсвідому рівні сприяють додатковому підвищенню рівня тривожності серед населення. Навіть, якщо зі змісту статті слідує, що голод регіону не загрожує, негативний психологічний ефект від клікбейтної, але об'єктивно панікерської назви залишається. При ідентичній сутності статей, набагато більш коректними вважаємо використання назв на кшталт «Одеський регіон повністю забезпечений зерном та борошном», замість «Чи загрожує Одеській області голод?».

Підсумовуючи результати моніторингу, зауважимо, що станом на травень 2022 року проросійська пропаганда, дезінформація та приховані спроби маніпулювання громадською думкою вже набагато рідше зустрічаються на сайтах українських медіаресурсів взагалі, та одеських сайтах, зокрема.

Наразі сумнівну першість в цьому питанні просування пропагандистських та маніпулятивних наративів перейняли Facebook-спільноти та Telegram-канали. Це пов’язано з більшою прозорістю діяльності медіаресурсів, а також посиленням відповідальності за зміст інформації, що оприлюднюється. Незважаючи на майже повну відсутність прямих пропагандистських меседжів, слід зазначити, що в одеських медіа були зафіксовані певні прояви упередженості при висвітленні інформації про поточні події та інші спроби негативного інформаційного впливу. Не завжди йдеться про прояви злого умислу з боку співробітників регіональних медіа. Найчастіше це безвідповідальне використання тієї сили, яку мають засоби масової інформації, особливо в період війни, коли будь-який хибний меседж може бути багатократно посилений як схвильованим суспільством, так і ворожою пропагандою.

Тому об'єктивно в сучасних умовах медіа вимушені не лише подавати інформаційні матеріали, а й оцінювати ризики їх подачі для суспільної свідомості в державі, що змагається за перемогу. І в основному одеські медіа з цією проблемою справляються. Слава Україні!

Авторка: Марина Калашлінська

Моніторинг підготовлений за допомогою програми "Краля", створеною виданням «ІзбірКом» в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Поділитися