25 липня 2022 р. 20:05

Катерина ІІ та бісексуальні європейці, що заражають віспою мавп: моніторинг одеських соцмереж

Катерина ІІ та бісексуальні європейці, що заражають віспою мавп: моніторинг одеських соцмереж

В червні 2022 року російська пропаганда в одеських регіональних facebook-пабліках була представлена різноманіттям тем: одеситам пропонували згадати спільне історичне минуле з рф, а також маніпулювали сучасними гарячими інфоприводами, зокрема: чи добре буде Одесі під окупацією; «всі ми діти Катерини»; Олександр Суворов як приклад для наслідування; справжні одесити «сидять» вконтактє; Російська імперія та Одеса разом назавжди; як уникнути обов’язку захищати Україну; гомо- та бісексуальні європейці заражають Україну віспою мавп. Цим та іншим проросійським пропагандистським публікаціям присвячено це аналітичне дослідження.

До нашої вибірки увійшли 56 регіональних facebook-сторінок, що публікують місцеві новини. За означений період на вказаних площадках було оприлюднено 31 882 дописи. Загальна кількість підписників обраних сторінок в червні становила 1 млн 619 тис. 518 учасників.

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках в червні:

Протягом місяця 53% загальної кількості всіх аналізованих публікацій були присвячені не політичній тематиці (природа, тварини, мистецтво, архітектура, приватні оголошення, навчання тощо). Інші 47% дописів мали політичне забарвлення. За ступенем нейтральності або маніпулятивності контенту ми розподілили всі публікації за трьома групами:

  • нейтральний контент (94,47% всіх дописів);
  • маніпулятивний контент низької інтенсивності (4,4 % від загальної кількості публікацій);
  • маніпулятивний контент високої інтенсивності, що має достатньо ознак, щоб впевнено стверджувати про їх належність до проявів інформаційних операцій (1,13% від загальної кількості публікацій, що були проаналізовані в означений період)

Знесення пам'ятнику Катерині ІІ, мобілізація та інші теми пропаганди

Як і в попередні періоди, одним з інструментів проросійської пропаганди залишається винесення на порядок денний теми можливості окупації Одеси російськими військами. Традиційно ця тема викликає значну реакцію користувачів, а також дає підстави для активності ботів в коментарях до подібних публікацій.

Ще однією темою, що отримала резонанс серед одеських користувачів facebook, стала петиція щодо знесення пам’ятнику Катерини ІІ в Одесі. Окрім природних дискусій серед мешканців міста щодо необхідності або доречності подібного кроку, ця тема стала однією з найбільш популярних для ресурсів, що традиційно транслюють проросійські погляди. Це спричинило справжню хвилю пропагандистських постів та коментарів.

Дивіться також: Чи може клікбейт в одеських медіа допомогти російським пропагандистам

Не менш обговорюваним стало питання щодо доречності відмови від використання імені Олександра Суворова в назві одного з районів Одеси. Проросійські сили дуже активно використовували цю тему для розповсюдження пропагандистських публікацій в одеських регіональних пабліках.

Не втратила своїх позицій в червні 2022 року й традиційна «м’яка» пропаганда, яка містить ностальгію за часами Російської імперії та СРСР, публікація архівних фотографій Одеси та міст Одеської області часто зі старими радянськими назвами, згадування про щасливі безтурботні часи «єдиного минулого» України та росії тощо. Дуже часто такі фотографії містять посилання на відповідні сторінки у ворожій соціальній мережі вконтакті. Цей вид пропаганди складав понад 65% з усіх виявлених порушень у facebook-пабліках.

Дивіться також: Моніторинг одеських медіа в травні: ледь помітний прояв маніпуляції

Справжній вибух в червні 2022 року отримала тема мобілізації до української армії, яка активно використовується російською пропагандою при створенні фейків про паніку серед українців. Відповідно до російських пропагандистів найбільш активні темпи призову військовозобов'язаних спостерігаються в регіонах з проросійськими настроями, до яких вони традиційно відносять Одесу. Головною ідеєю на цю тему в червні стали меми про мобілізацію та «корисні поради» як уникнути отримання повістки.

Відкриття театрів та міни на пляжах: що міжнародні медіа писали про Одесу в червні

Активно використовується тема, що «головна загроза для України йде з Європи». Так вже не перший місяць проросійські сили транслюють фейки про бажання Польщі захопити Україну. В червні 2022 року до цієї теми додались публікації про те, що мавпяча віспа йде з Європи в Україну. Вказується, що «ковід не встиг відступити, а на сцену виходить нова зараза. Всесвітня організація охорони здоров'я стривожена – на кордоні України з Польщею спостерігається спалах мавпячої віспи. Раніше цей вірус зустрічався лише у віддалених районах Центральної та Західної Африки. Тепер він поширився всім європейським континентом. Причому більшість хворих – гомо- та бісексуальні чоловіки. Деякі експерти пов'язують спалахи із проведенням публічних ЛГБТ-заходів в Іспанії та Бельгії. В Україні найгостріша ситуація складається у Львівській області».

Лідер проросійської пропаганди в одеських соцмережах

В червні 2022 року лідером серед одеських регіональних пабліків, що транслюють російську пропаганду вже вкотре став паблік Типичная Одесса, близько 40% всіх публікацій якої в цьому місяці містили ознаки ворожих інформаційних операції.

Динаміка активності facebook-аудиторії

Нами було проаналізовано, як змінювалася активність facebook-аудиторії одеських регіональних пабліків за останні три місяці в квітні-червні 2022 року. Зазначимо, що одразу після початку війни росії проти України була зафіксована нечувана активність користувачів соціальних мереж та telegram-каналів, які прагнули отримати якнайбільше інформації щодо подій, що відбуваються; дізнатися про долю рідних та друзів, зв'язок з якими був втрачений через військові дії; відчути підтримку інших людей, які опинилися в тій самій ситуації тощо. Але в травні 2022 року люди почали відчувати психологічне та емоційне виснаження, втому від війни, бажання відгородитися від страшних новин про військові злочини, вбивства, знищення міст та інших жахіть війни, що призвело до зниження активності користувачів, зокрема, в соціальних мережах.

Відображення цієї тенденції наочно можна побачити в таблиці та на графіку, що наведені нижче. Однак вже в червні 2022 року користувачі facebook починають знову збільшувати свою активність. При цьому спостерігається загострення певних типів реакцій аудиторії на публікації – так кількість реакцій типу «Ха-ха» та «Wow» зросло в рази, порівняно з квітнем 2022 року. А кількість реакцій «Ми разом», що має співчутливе та емпатичне значення, навпаки, знизилося втричі.

Ці показники можуть свідчити про те, що, відчуваючи надмірне емоційне навантаження, але не маючи можливості повністю відгородитися від інформації про страшні події війни, психіка користувачів все частіше використовує механізми психологічного захисту задля ослаблення тривоги, напруги, занепокоєння та фрустрації. Що відбувається, зокрема, шляхом несвідомої трансформації одного психічного стану в інший (наприклад, шляхом перетворення страху та відчаю – у сміх та захоплення тощо), а також шляхом зниження емоційної готовності до співчуття.

Графік зміни кількості взаємодій з публікаціями користувачів одеських регіональних facebook-сторінок в квітні-червні 2022 року

Підбиваючи підсумки, зауважимо, що в травні-червні 2022 року відбувається зростання відвертих пропагандистських постів в одеських регіональних пабліках, порівняно з березнем-квітнем цього року. Все частіше ми фіксуємо проросійські інформаційні маніпуляції, більшу кількість постів з ознаками відкритої пропаганди, а також публікацій, що транслюють російську версію подій. Можемо констатувати, що проросійські сили все активніше починають використовувати регіональні соціальні пабліки для ведення інформаційної війни та отримання психологічних переваг від внесення смути серед українців.

Авторка: Марина Калашлінська

Моніторинг підготовлений за допомогою програми "Краля", створеною виданням «ІзбірКом» в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Поділитися