16 липня 2022 р. 12:41

Чи може клікбейт в одеських медіа допомогти російським пропагандистам

Чи може клікбейт в одеських медіа допомогти російським пропагандистам

Якщо в регіональних фейсбук-спільнотах та телеграм-каналах ми спостерігаємо поступове зростання проросійської пропаганди, дезінформації та прихованих спроб маніпулювання громадською думкою, то в регіональних ЗМІ наразі відбуваються протилежні тенденції. Станом на червень 2022 року в одеських регіональних ЗМІ нами було зафіксована мінімальна кількість з моменту початку війни інформаційних негативних меседжів та порушень. Незважаючи на майже повну відсутність проявів відвертої пропаганди та маніпуляцій, серед матеріалів одеських ЗМІ, а також дотримання ними вимог інформування про пов'язані з воєнними діями явища, під час здійснення моніторингу нами були визначені деякі «слабкі місця», врахування яких було би, звичайно, бажаним.

Протягом червня 2022 року експертами проводився моніторинг публікацій медіа Одеси та Одеського регіону для оцінки якості та неупередженості висвітлення інформації про події, виявлення проросійської пропаганди, дезінформації, прихованих спроб маніпулювання громадською думкою, а також порівняння цих характеристик з попередніми періодами.

Моніторинг здійснювався за допомогою програми «Краля», створеної виданням «ІзбірКом» в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Ми проаналізували усі дописи, що були розміщені в травні в вісімнадцяти одеських медіа, що публікують регіональні новини: 048.ua; Взгляд из Одессы; Град; Депо Одесса; Думская; Информер; ІзбірКом; Одесса медиа; Одесса Онлайн; Одесский Курьер; Одесский паблик; Одессит; Окна Одесса; Официальный сайт города Одесса; Правда за Одессу; Причерноморье; Топор; УСИ online.

Загалом, за означений період було вивчено 6 978 дописів.

Для моніторингу використовувалася методологія, що дозволяє слідкувати за зміною пропагандистських завдань та цілей, виявляти приховані меседжі та викривати дезінформацію та методи маніпулювання свідомістю.

Інформацію щодо загальної кількості публікацій, розміщених в кожному з регіональних медіа-ресурсів за період з 1 червня 2022 до 30 червня 2022 року можна отримати в нижченаведеній таблиці.

Дивіться також: Моніторинг одеських медіа в травні: ледь помітний прояв маніпуляції

Головною проблемою можемо назвати провокуючу клікбейтність заголовків деяких матеріалів, що присвячуються об'єктивно важливим темам, як то продовольча або паливна безпека в травні, а також «загроза чуми» в червні. Подібні матеріали, відображаючи цілком адекватну позицію щодо фактичної неможливості реалізації негативних сценаріїв, водночас супроводжуються відверто провокативними заголовками, цілком здатними спричинити панічні настрої серед населення, а також слугувати російській пропаганді для посилань на «повідомлення в одеських ЗМІ».

Наприклад, про загрозу чуми в Україні (наприклад, публікація на сайті «Одесса Медиа» «Может ли в Украине случиться вспышка эпидемии чумы».

Іншим моментом, що звертає на себе увагу в червні, є питання дотримання рекомендацій Центру протидії дезінформації при РНБО України щодо використання певних термінів, абревіатур та словосполучень. Наприклад, в поясненні Центру протидії дезінформації при РНБО від 10 травня 2022 року йдеться про те, що замість «так званих лнр/днр» слід вживати абревіатури «ОРДЛО» та «ОРЛО/ОРДО».

В пояснені вказується, що термін «окремі райони Донецької/Луганської області (ОРДЛО)» був запроваджений на заміну використання абревіатур т.зв. «лнр» та «днр», оскільки Україна та весь цивілізований світ не визнає ці утворення та їх відокремлення від території України. Так само, відповідно до позиції ЦПД при РНБО варто використовувати терміни ОРЛО/ОРДО (окремі райони Донецької/Луганської області).

Зазначимо, що навіть після оприлюднення цих рекомендацій ЦПД при РНБО в травні 2022 року, від використання абревіатур лнр/днр не одразу відмовилися навіть офіційні джерела, що, вочевидь, призводило до їх подальшої появи, зокрема в одеських засобах масової інформації.

Однак станом на червень 2022 року в офіційних публікаціях органів державної влади в переважній більшості були враховані вищевказані рекомендації, й ними почали використовуватися більш доречні ОРДЛО (ОРЛО/ОРДО), тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях тощо.

Одеські медіа в цьому питанні виявилися більш інерційними та в червні 2022 року ці терміни в одеських медіа ресурсах були використані більше 100 разів.

Так, наприклад, інформуючи про розрив дипломатичних відносин України та Сирії, деякі одеські видання вказують, що «Сирия признала "независимость" так называемых "Л/ДНР"», в той час, коли в офіційний заяві Міністерства закордонних справ України від 30 червня 2022 року, про яку йдеться в публікаціях цих медіа, такі абревіатури не використовуються. Там йдеться про рішуче засудження «рішення Сирійської Арабської Республіки визнати т.зв. «незалежність» тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях».

Так само зустрічається небажане, на думку Центру протидії дезінформації при РНБО України, формулювання «на Украине» замість «в Украине» (наприклад, в статті видання Взгляд из Одессы).

Цитата зі статті видання Взгляд из Одессы «Одесситов призывают тщательно мыть руки: опасность»

Відкриття театрів та міни на пляжах: що міжнародні медіа писали про Одесу в червні

Ще одним слабким місцем серед матеріалів одеських ЗМІ в червні стала відсутність орфографічної єдності публікацій. Перш за все, йдеться про практику використання назви країни-агресора та пов’язаних з нею слів з маленької літери (москва, рф, путін, лавров, росія тощо), що поширилася від початку війни в українських медіа та соціальних мережах.

Такий формат написання не є закріпленим нормативно, але став в українському інфопросторі, скоріше, правилом «гарного тону», вживання якого в публікаціях, перш за все, спрямоване на підкреслення зневажливого ставлення до країни-агресора та її керівників. В одеських медіа в червні найчастіше практикувалося написання подібних термінів з маленької літери, хоча інший «традиційний» формат також використовувався та залежав від редакційної політики того чи іншого видання.

Однак не дуже коректно та доречно виглядало одночасне використання обох форматів в рамках одного й того самого тексту, як, наприклад, у статтях Одесса.Медиа або Одесса.Онлайн.

Підсумовуючи результати моніторингу зазначимо, що в червні 2022 року в тематиці одеських ЗМІ обґрунтовано переважають матеріали, що так чи інакше пов’язані з подіями воєнного часу. На відміну від попередніх періодів, коли ще допускалися певні помилки у висвітленні воєнних подій, в означений період у цих темах, зокрема, щодо ракетних обстрілів міста, загрози морського десанту, загальних загроз від ведення бойових дій на території України тощо, в одеських ЗМІ не вдалося знайти серйозні порушення, і висвітлення цих тем представляється цілком відповідальним та  збалансованим.

Підкреслюючи загальний високий рівень публікацій одеських медіа протягом періоду моніторингу були визначені деякі «слабкі місця» в їх діяльності, такі як: недоречне використання клікбейтних заголовків, певна інерційність журналістів у використанні термінології, відсутність орфографічної єдності в написанні назви країни-агресора та її лідерів тощо.

Звичайно, такі помилки навряд чи можна трактувати як прояв ворожих інформаційних маніпуляцій, а також прояви злого умислу з боку співробітників регіональних медіа. Всі зауваження знаходяться, скоріше, в площині журналістської етики та освіти, ніж пропаганди. Йдеться також про недостатнє усвідомлення того, якою силою володіють засоби масової інформації, особливо в період війни, коли будь-який хибний або некоректно сформульований меседж може бути багатократно посилений як схвильованим суспільством, так і ворожою пропагандою.

Тож медіа в сучасних умовах вимушені не лише подавати інформаційні матеріали, а й оцінювати ризики їх подачі для суспільної свідомості в державі, що змагається за перемогу, зокрема, приділяючи додаткову увагу використанню більш коректних заголовків, термінів, словосполучень, абревіатур тощо.

Авторка: Марина Калашлінська

Моніторинг підготовлений за допомогою програми "Краля", створеною виданням «ІзбірКом» в рамках проєкту, спрямованого на протидію кремлівській дезінформації та політиці маніпулятивного впливу на громадян за підтримки The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

 

Поділитися