04 лютого 2021 р. 10:51

Ностальгія за СРСР та мова ворожнечі: результати тижневого моніторингу одеських соцмереж

Ностальгія за СРСР та мова ворожнечі: результати тижневого моніторингу одеських соцмереж

За період з 17 січня по 24 січня було проаналізовано 109 пабліків Одеси та Одеської області, з яких 43 сторінки ЗМІ, 8 масових пабліків, що висвітлюють новини Одеси, проте не являються ЗМІ (100 тис. - 300 тис. підписників) та 58 сторінок (понад 50 тис. підписників), що висвітлюють новини міст Одеської області, проте не є ЗМІ.

Під час аналізу контенту ознаками пропаганди вважалося:

  • Наявність у дискурсі ярликів та мови ворожнечі.
  • Наявність у дискурсі ознак нетерпимості, ксенофобії, дискримінації та нетолерантності до українського народу.
  • Наявність у дискурсі свідомого порівняння української національності, мови та інших атрибутів незалежності, як меншовартісних та другосортних.
  • Дискредитація України як держави.
  • Тексти з нагнітанням панічних настроїв без належних посилань, чіткої аргументації, залучення експертної думки (для ЗМІ).
  • Умисна дезінформація, перекручування фактів, тексти з недостовірними посиланнями.
  • Наявність у дискурсі ностальгії за СРСР.
  • Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності. Наявність у дискурсі визнання "ЛДНР".

Тижневий результат дослідження показав, що загальна кількість опублікованих унікальних постів (без врахування поширень) одеських пабліків за тиждень становить 2767 дописів, з яких 99 (3,5% від загальної кількості) з ознаками пропаганди.

Наявність у дискурсі ностальгії за СРСР

75 унікальних дописів (без урахування їх поширень) становить 2,7% від загальної кількості опублікованих дописів у межах вибірки фейсбук-пабліків, або 75,8% від усіх пропагандистських постів тижня.

Сумарна кількість взаємодій з вказаними 75 дописами:

75 згадок за тиждень теми СРСР

Найбільша кількість постів (44 дописи) за темою колишнього Радянського Союзу стосується ностальгії в цілому. Сюди входять пости з фотокартками Одеси часів Союзу, згадки про дитинство, про культуру та освіту в СРСР, порівняння купівельної спроможності громадянина СРСР.

Актуальною темою цього тижня були акції протесту проти підняття тарифів, тому у мережі поширювали інфографіку з інформацією про тарифи часів СРСР.

На другому місці за кількістю згадувань Радянського Союзу є матеріали історичного змісту. 23 дописи цього тижня були присвячені видатним діячам культури, науки, спорту, які є вихідцями СРСР.

Крім того, частина матеріалів присвячені детальному аналізу конкретних історичних подій (найчастіше, подіям Другої світової війни, що дописи визначають, як події Великої Вітчизняної). 

Окремо варто згадати пост, що був опублікований у день Соборності України. Головна мета: Дискредитація УНР та Акту Злуки. Головна думка: Йосип Сталін - історична особистість, якій потрібно завдячувати за сучасні кордони України.

Кількість підписників групи - 143,5 тисячі. 

Наявність у дискурсі ярликів, мови ворожнечі та свідомого порівняння української національності, мови та інших атрибутів незалежності, як меншовартних та другосортних

16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

У соціальних мережах був зафіксований вкрай негативний опір.

Усього за тиждень було опубліковано 137 унікальних дописів, що стосувались мовного питання. З яких 17 унікальних дописів (без урахування поширень) - критикували чи висміювали перехід закладів обслуговування на українську мову.

"Правда за Одессу" (15 тис. підписників).

Наявність у матеріалі hate speech, тональність інформації негативна, новина містить суб'єктивну думку автора та невідокремлені факти від емоцій.

У групі "Главные новости Одессы" (44 тис. підписників) поширений допис з висміюванням гуцульського діалекту. Ідентичний пост поширила "Моя Одесса" (328 тис. підписників).

Скандал із закладом "У Машковичей"

Кількість підписників – 58 тисяч.

Кольори картинки можливо були обрані несвідомо, але нагадують кольори прапора РФ.

Автор допису - голова Білгород-Дністровської районної ради Одеської області Григорій Мельниченко.

Попередні пости досить активно поширювались того тижня Одеськими групами. Створення та поширення подібного контенту спрощує проникнення російської пропаганди в українське медіа-поле. Українці завчасно і самостійно створюють лояльність до російського вектору розвитку.

Умисна дезінформація, перекручування фактів, тексти із недостовірними посиланнями

21 січня дві одеські групи "Таки-да, Одесса" (148 тис. підписників) та "Юмор за Одессу" (кількість підписників групи - 100 тис.) одночасно поширили інформацію про нібито вітчизняних діячів культури. Посилання містить інформацію про 12 медійних персон, одинадцять з них – російські діячі культури.

Дискредитація України як держави

Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності. Наявність у дискурсі визнання "ЛДНР"

21 січня "Типичная Одесса" (32 тис. підписників) підняла питання ментальної приналежності одеситів, а також феномен "одеської мови".

Моніторинг проводиться експертами Катериною Котляр та Миколою Польовим.

Поділитися