13 лютого 2021 р. 10:58

Моніторинг одеських соцмереж: санкції проти телеканалів та проросійські меседжі

Моніторинг одеських соцмереж: санкції проти телеканалів та проросійські меседжі

За період з 1 лютого по 7 лютого було проаналізовано 180 пабліків, серед яких 82 сторінки (до 100 тис. підписників), що висвітлюють новини міста Одеса та Одеської області, проте не являються ЗМІ, 43 сторінки ЗМІ, 21 сторінка політичних партій, 21 сторінка пабліків, що тимчасово припинили поширення дописів, 13 масових пабліків, що висвітлюють новини Одещини, проте не є ЗМІ (100 тис. - 500 тис. підписників).

Загальна кількість підписників обраних сторінок становить 5 млн 364 тис. 403 учасників.

Під час аналізу контенту ознаками пропаганди вважалося:

  • Наявність у дискурсі ярликів та мови ворожнечі.
  • Наявність у дискурсі ознак нетерпимості, ксенофобії, дискримінації та нетолерантності до українського народу.
  • Наявність у дискурсі свідомого порівняння української національності, мови та інших атрибутів незалежності, як меншовартісних та другосортних.
  • Дискредитація України як держави.
  • Тексти з нагнітанням панічних настроїв без належних посилань, чіткої аргументації, залучення експертної думки (для ЗМІ).
  • Умисна дезінформація, перекручування фактів, тексти з недостовірними посиланнями.
  • Наявність у дискурсі ностальгії за СРСР.
  • Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності. Наявність у дискурсі визнання "ЛДНР".

Загальна кількість усіх постів одеських пабліків за тиждень становить 15 тис. 349 дописів.

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках:

Зафіксовані порушення:

Наявність у дискурсі ярликів та мови ворожнечі - 5 дописів.
Наявність у дискурсі свідомого порівняння української національності, мови та інших атрибутів незалежності, як меншовартісних та другосортних - 6 дописів.
Дискредитація України як держави - 7 дописів.
Тексти з нагнітанням панічних настроїв без належних посилань, чіткої аргументації, залучення експертної думки (для ЗМІ) - 22 дописи.
Умисна дезінформація, перекручування фактів, тексти з недостовірними посиланнями - 58 дописів.
Наявність у дискурсі ностальгії за СРСР - 126 дописів.
Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності. Наявність у дискурсі визнання "ЛДНР" - 1 допис.

Загальна кількість унікальних дописів (без врахування поширень) з ознаками пропаганди становить 225 дописи, а це 1,4% від загальної кількості опублікованих обраними пабліками дописів.

Сумарна кількість взаємодій з усіма пропагандистськими дописами в пабліках:

  • 13 тис. 190 репостів, що складає 7,9% від репостів усіх постів пабліків за тиждень;
  • 10 тис. 94 коментарів, що складає 9,2% від усіх коментарів;
  • 74 тис. 363 лайків, що складає 13,3% від усіх лайків тижня.

Зауважимо, що активність взаємодії читачів із пропагандистськими дописами була в 6-9 разів більшою, ніж середні показники взаємодії з усіма постами пабліків за тиждень.

Кількість пабліків, що поширювали дописи з ознаками пропаганди - 23. Сумарна аудиторія цих сторінок становить 1 млн 59 тис. 183 підписників.

Наявність у дискурсі ностальгії за СРСР

126 дописів (без урахування їх поширень) становить 0,8% від загальної кількості опублікованих дописів у межах вибірки, або 56% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій зі 126 дописами:

  • 9 тис. 912 репостів, що складає 6% від репостів усіх постів пабліків за тиждень;
  • 4 тис. 700 коментарів, що складає 4,3% від усіх коментарів;
  • 57 тис. 654 лайків, що складає 10,3% від усіх лайків тижня.

У двадцяти трьох Facebook-пабліках були знайдені дописи зі згадками СССР. Сумарна аудиторія цих сторінок становить 691 тисячу 766 підписників, що становить 13% від сумарної кількості підписників усіх пабліків, які піддано моніторингу.

Варто зазначити, що під час вибіркової самоперевірки результату автоматичного моніторингу виявляється певна кількість дописів, що не виявляються автоматично у всьому масиві постів. З формальної точки зору вони не мають достатніх текстових маркерів для ідентифікації як пропагандистські. Наприклад, деякі фото підписують виключно роком, або підпис вміщується прямо на малюнок, або ж підпис до фото відсутній взагалі. В матеріалах поточного тижня, авторами моніторингу додатково було знайдено близько п’ятнадцяти подібних дописів, що не були включені до загального числа пропагандистських постів.

Наприклад:

Умисна дезінформація, перекручування фактів, тексти із недостовірними посиланнями. Матеріали з посиланням на web-ресурси, що поширюють проросійські меседжі або мають російських власників.

Цього тижня було зафіксовано 58 випадків поширення дописів з проросійськими меседжами або тих, що мають російських власників, що становить 26% від загальної кількості пропагандистських постів.

Дописи з посиланням на web-ресурси з доменом .ru - 43 пости.
Дописи з посиланням на strana.ua - 11 постів.
Дописи з посиланням на sharij.net та ютуб-канал Олени Шарій - 4 пости.

Дванадцять груп поширювало подібні новини. Сумарна кількість взаємодій зі 58 дописами:

  • 547 репостів, що складає 0,3% від репостів усіх постів пабліків за тиждень або ж 4% від репостів пропагандистських постів;
  • 2 тис. 236 коментарів, що складає 2% від усіх коментарів тижня або 22% від коментарів пропагандистських матеріалів;
  • 2 тис. 59 лайків, що складає 0,3% від усіх лайків тижня або 3% від лайків пропаганди.

Наявність у дискурсі ярликів та мови ворожнечі, свідомого порівняння української національності, мови та інших атрибутів незалежності, як меншовартних та другосортних

Дискредитація України як держави. Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності. Наявність у дискурсі визнання "ЛДНР"

«Тема тижня»

2 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти народного депутата з фракції «Опозиційна платформа – За життя» Тараса Козака, а також восьми юридичних осіб: це телеканали «112 Україна», NewsOne, Zik і регіональні мовники каналу «112 Україна».

Усього за тиждень було опубліковано 161 унікальний допис (без урахування поширень), що висвітлювали вказану новину. З яких 22 унікальних дописи (14%) - критикували з проросійських позицій чи висміювали запровадження санкцій. Деякі Facebook-пабліки порушували питання імпічменту президенту.

Сумарна кількість взаємодій з усіма опублікованими дописами:

Сумарна кількість взаємодій з 22 дописами, що містять ознаки пропаганди:

  • 157 репостів, що складає 23% від усіх репостів ідентичної теми;
  • 827 коментарів, що складає 15% від усіх коментарів;
  • 1 тис. 50 лайків, що складає 18% від усіх лайків постів ідентичної теми.

Зауважимо, що, як і у випадку із усіма "звичайними" пропагандистським постами, відсоток взаємодії читачів із ними перевищує середнє арифметичне за всіма видами взаємодії.

Моніторинг проводиться експертами Катериною Котляр та Миколою Польовим.

Поділитися