23 червня 2021 р. 16:46

Об’єктивність чи сенсація: яким новинним Telegram-каналам надають перевагу одесити

Об’єктивність чи сенсація: яким новинним Telegram-каналам надають перевагу одесити

Аналітична компанія SensorTower у січні 2021 року представила рейтинг додатків, які найчастіше завантажували за місяць: на першому місці опинився мессенджер Telegram, обігнавши TikTok, Facebook, Instagram та інші популярні неігрові додатки. 

Дослідження 2019 року української аудиторії месенджеру показало, що найчастіше користувачі Telegram читають освітні канали (67,1%), далі йдуть новинні (66,1%), на третьому місці канали з новинами зі сфери роботи людини (58%), а на четвертому – авторські блоги (52,3%). Найменш популярними виявилися політичні канали (17,3%). 77% респондентів вважають, що цей месенджер зручніший за аналоги. 63,5% згодні з тим, що через Telegram проходить більша частина їх спілкування. 59,7% респондентів назвали Telegram важливим джерелом інформації.

За даними дослідження tgstat, у 2021 році в Україні кількість користувачів Telegram із Одеської області складає близько 10%.

Telegram стає все більш вагомою платформою для популяризації контенту, в тому числі для ЗМІ. Значна кількість всеукраїнських медіа мають свої новинні канали у месенджері й розміщують там найважливіші публікації. Одеські медіа теж представлені у Telegram, але значно більшу кількість уваги отримують новинні канали, які не є ЗМІ, але зосереджені на сенсаційних публікаціях. 

Дослідження найпопулярніших ЗМІ в Одесі за 2019 рік показало, що респонденти найчастіше обирали такі медіа: 

  • газети «Аргументы и факты в Украине» (Одеська редакція) (20,3%), «Факти і коментарі» (16,8%) і «Жизнь в Одессе» (15,7%);
  • телеканали «Репортер» (12,3%), «Первый городской» (12,3%) та А1 (10,2%);
  • радіостанції «Перше міське радіо» (10,4%), «Одесса Мама» (10,2%) и «Просто радио» (9,1%);
  • сайти «Думская» (84%), «Таймер» (61%), «048» (59%), «Одесса-медиа» (58%), «УСИ» (56%).

Так, вищевказані газети та радіо не мають своїх Telegram-каналів, а серед телеканалів Telegram є лише у телеканала «Первый городской». Інтернет-видання ж зазвичай ведуть власні канали в месенджері. 

Якщо аналізувати дані tgstat.com в Одесі, то до найпопулярніших новинних каналів належать «Х...я Одесса», «Одесса INFO», «Одесса как она есть», «Куда пойти? | Одесса», «Новости Одесса», «Подслушано Одесса», частина з яких позиціонують себе як ті, що публікують треш та гарячі новини. Однією з характеристик таких новинних ресурсів є те, що вони не дотримуються стандартів журналістики й поширюють емоційні та сенсаційні новини. Таким чином, подібні канали в середньому мають в 10 разів більшу кількість підписників.

Медіаекспертка Наталія Стеблина вважає, що такий контент більш доступний для споживача та не потребує аналізу: «Сенсаційний контент і треш-новини люди обирали завжди, бо це привертає увагу, є простим для розуміння. Так є і зараз, коли інформації дуже багато, і в ній треба розбиратися. Набагато легше клікнути на привабливий заголовок або ж перепостити шокуючий контент, щоб заробити на цьому так званий соціальний капітал. Сьогодні існують окремі телеграм-канали, які не друкують ніякого іншого контенту, тільки такий. І, як ми бачили у спільному дослідженні із ІзбірКомом, такі канали - дуже зручна зброя для поширення пропаганди та джинси. Для того, щоб люди обирали якісну журналістику, потрібно формувати навички медіаграмотності. Само собою це не відбудеться».

Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися