19 червня 2021 р. 11:21

Моніторинг одеських соцмереж: туга за СРСР та російське інформаційне поле

Моніторинг одеських соцмереж: туга за СРСР та російське інформаційне поле

За період з 7 по 13 червня було проаналізовано 187 пабліків, серед яких 85 сторінок (до 100 тис. підписників), що висвітлюють новини міста Одеса та Одеської області, проте не являються ЗМІ, 43 сторінки ЗМІ, 21 сторінка політичних партій, 21 сторінка пабліків, що тимчасово припинили поширення дописів, 13 масових пабліків, що висвітлюють новини Одещини, проте не є ЗМІ (100 тис. - 500 тис. підписників).

Загальна кількість підписників обраних сторінок становить 5 млн 864 тис. 51 учасник.

Ознаками пропаганди у дописах вважались:

  1. Наявність у тексті ознак нетерпимості, ксенофобії, дискримінації, нетолерантності до українського народу або до представників українського народу. Застосування до них образливих ярликів та мови ворожнечі. Наявність у тексті свідомого визначення української національності, української мови як меншовартісних, другосортних, недолугих.
  2. Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності.
  3. Дезінформація, перекручування фактів, тексти з недостовірними посиланнями щодо будь-яких контраверсійних тем. Тексти з нагнітанням панічних настроїв. Тенденційний добір новин із переважанням негативних характеристик України, та/або українців, та/або окремих явищ/подій в Україні або з українцями; із переважанням позитивних характеристик РФ, та/або її офіційних чи неофіційних представників/товарів/послуг тощо.
  4. Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів).
  5. Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин.
  6. Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності.
  7. Визнання «ЛДНР» та їх самостійності й окремішності. Визнання прав Російської Федерації на Крим.

Загальна кількість усіх постів одеських пабліків за тиждень становить 12 тис. 501 допис.

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках:

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: радянська ностальгія, російські ресурси та дискредитація української державності

Зафіксована пропаганда за пунктами:

1) Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності – 11 дописів.
2) Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів – 85 дописів.
3) Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин – 212 дописи.
4) Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності – 2 дописи.

Загальна кількість унікальних дописів (без урахування поширень) з ознаками пропаганди становить 310 дописів, що становить 2,5% від загальної кількості опублікованих обраними пабліками дописів.

Серед цих дописів 283 пости відносяться лише до одного пункту класифікації матеріалів з пропаганди. Водночас 27 дописів мають "подвійну насиченість" пропагандистськими меседжами, оскільки їх  можна одночасно віднести до двох різних пунктів класифікації. Наприклад, паблік поширює ностальгічний допис з "радянськими лайфхаками", проте цей допис містить також посилання на російський web-ресурс. Тому фактично ми маємо 310 унікальних дописів з ознаками пропаганди, але з врахуванням подвійної насиченості пропаганди у деяких з цих дописів отримуємо загалом 337 проявів пропагандистських меседжів хоча б за одним із зазначених вище семи пунктів класифікації.

Традиційно для усього періоду моніторингу абсолютна більшість дописів з ознаками пропаганди належить до пункту, що стосується ностальгії за радянськими часами.

Сумарна кількість взаємодій з усіма пропагандистськими  дописами в пабліках:

  • 10 тис. 204 репости, що складає 8% від репостів усіх постів пабліків за тиждень;
  • 4 тис. 666 коментарів, що складає 8% від усіх коментарів;
  • 57 тис. 969 лайків, що складає 10,8% від усіх лайків тижня.

Типологія матеріалів:

  • фотокартки, що підписані одним-трьома реченнями (наприклад, «Одесса, 1983 г. Празднование 150 летия ЧМП.») – 123 дописи;
  • текстові дописи обсягом більше трьох речень з фотоілюстраціями – 39 дописів;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 31 допис;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 20 дописів;
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 97 дописів.

Середня активність взаємодії підписників з матеріалами, що мають ознаки пропаганди, вища, ніж взаємодія зі звичайними дописами. У середньому на один пропагандистський допис припадає 32 репости, у той час, як на один звичайний пост припадає 9 репостів. Подібна тенденція спостерігається і з коментарями та лайками. Один пропагандистський пост набирає приблизно 187 лайків та 15 коментарів. Статистика взаємодії зі звичайним дописом нижча. Так, один звичайний допис без ознак пропаганди у середньому має 39 лайків та 4 коментарі.

Отже, середня активність взаємодії читачів із пропагандистськими дописами була майже у 3 – 4 рази вищою, ніж середні показники взаємодії з усіма постами пабліків за тиждень.

Кількість пабліків, що поширювали дописи з ознаками пропаганди – 63. Сумарна аудиторія цих сторінок становить 1 млн 671 тис. 277 підписників.

Дивіться також Моніторинг: неіснуюче свято неіснуючої держави

Виходячи з загальної кількості усіх видів взаємодії із пропагандистськими дописами можемо припускати наявність до 72 тис. активних читачів пропаганди (тобто таких, що реагують на пропагандистські пости лайками, коментарями або перепостами), що складає 4,3% від усіх читачів пабліків, де розміщувалась пропаганда.

Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин

Сумарно цього тижня було опубліковано 212 дописів (без урахування їх поширень) зі згадкою СРСР, що становить 1,7% від загальної кількості усіх опублікованих за тиждень дописів, або 68,4% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки ностальгії за часами СРСР:

  • 6 тис. 987 репостів, що складає 5,5% від репостів усіх постів пабліків за тиждень, або 68,5% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 3 тис. 658 коментарів, що складає 6,4% від усіх коментарів, або 78% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 45 тис. 280 лайків, що складає 8,5% від усіх лайків тижня, або 78% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія пропагандистських матеріалів цієї групи:

  • фотокартки, що підписані одним-трьома реченнями – 112 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 32 дописи;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 18 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 18 дописів;
  • дописи, що містять посилання на інші ресурси – 32 дописи.

Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномально велика частота пропагандистських меседжів)

Цього тижня було зафіксовано 85 випадків розміщення дописів, що містили посилання на російські інформаційні ресурси або ті, що мають російських власників, що складає 27% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди:

  • 1 тис. 153 репости, що складає 11% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 215 коментарів, що складає 4% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 6 тис. 442 лайків, що складає  11% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія матеріалів в цій групі:

  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 7 дописів;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 13 дописів (абсолютна більшість з цих відео має розважальний характер);
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 65 дописів.

Дописи з посиланням на strana.ua – 4 пости.

Дописи з посиланням на sharij.net – 1 пост.

Дописи з посиланням на web-ресурси з доменом .ru – 73 пости.

Дописи з посиланням на ZIK, 112 Україна, NewsOne – 7 постів.

Майже весь масив інформації має розважальне спрямування. Цього тижня було опубліковано понад 15 фрагментів з російських телесеріалів чи художніх фільмів. Так, фрагменти російської гумористичної програми «Городок» подають як майже одеські. Автори завершують кожен пост з фрагментом гумористичної програми підписом: «во многом одесского "Городка"».

Дивіться також Моніторинг: ностальгія за радянськими святами 

Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності

Цього тижня було опубліковано 11 дописів цієї категорії. Зміст цих матеріалів стосується критики та засудження влади. Україна як держава у цих дописах подається як недолуга та меншовартісна, часто як економічна відстала. Минулого тижня критикувавсь правоохоронна сфера, а усі її представники поставали недолугими хабарниками з алко/наркотичними залежностями. Цього тижня висміюють працівників охорони здоров’я. Їх зображують жадібними та меркантильними. Крім того, вже не вперше ідеалізуються часи президентства В. Януковича, акцентуючи, що він краще ніж наступні два президенти. Цитата: «А Янукович точно воровал? Как по мне, так он ещё и со своего кармана добавлял».

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди цієї категорії:

  • 1 тис. 766 репостів, що складає 17% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 638 коментарів, що складає 13% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 4 тис. 687 лайків, що складає  8% від лайків усіх пропагандистських постів.

Усі матеріали в цій групі відносяться до типу «фотокартки, що підписані одним-трьома реченнями».

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: туга за радянським дитинством

Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності

Цього тижня було опубліковано 2 дописи цієї категорії. Автори стверджували про існування «одеської мови», а Одесу вкотре ототожнювали з художнім зображенням міста у російському художньому фільмі «Ліквідація».

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди цієї категорії:

  • 298 репостів, що складає 3% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 115 коментарі, що складає 2,5% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 1 тис. 560 лайків, що складає  2,7% від лайків усіх пропагандистських постів.

Обидва матеріали в цій групі відносяться до типу «відеоматеріали, що підписані від трьох речень».

Моніторинг проводиться експертами Катериною Котляр та Миколою Польовим

Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися