03 липня 2021 р. 12:07

Моніторинг одеських соцмереж: річниця початку радянсько-німецької війни як пропагандистський інфопривід

Моніторинг одеських соцмереж: річниця початку радянсько-німецької війни як пропагандистський інфопривід

За період з 21 по 27 червня було проаналізовано 185 пабліків, серед яких 87 сторінок (до 100 тис. підписників), що висвітлюють новини міста Одеса та Одеської області, проте не являються ЗМІ, 43 сторінки ЗМІ, 21 сторінка політичних партій, 21 сторінка пабліків, що тимчасово припинили поширення дописів, 13 масових пабліків, що висвітлюють новини Одещини, проте не є ЗМІ (100 тис. - 500 тис. підписників).

Загальна кількість підписників обраних сторінок становить 5 млн 864 тис. 51 учасник.

Ознаками пропаганди у дописах вважались:

  1. Наявність у тексті ознак нетерпимості, ксенофобії, дискримінації, нетолерантності до українського народу або до представників українського народу. Застосування до них образливих ярликів та мови ворожнечі. Наявність у тексті свідомого визначення української національності, української мови як меншовартісних, другосортних, недолугих.
  2. Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності.
  3. Дезінформація, перекручування фактів, тексти з недостовірними посиланнями щодо будь-яких контраверсійних тем. Тексти з нагнітанням панічних настроїв. Тенденційний добір новин із переважанням негативних характеристик України, та/або українців, та/або окремих явищ/подій в Україні або з українцями; із переважанням позитивних характеристик РФ, та/або її офіційних чи неофіційних представників/товарів/послуг тощо.
  4. Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів).
  5. Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин.
  6. Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності.
  7. Визнання «ЛДНР» та їх самостійності й окремішності. Визнання прав Російської Федерації на Крим.

Загальна кількість усіх постів одеських пабліків за тиждень становить 13 тис. дописів.

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках:

Зафіксована пропаганда за пунктами:

1) Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності – 13 дописів.
2) Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів) – 98 дописів.
3) Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин – 505 дописів.

Загальна кількість унікальних дописів (без урахування поширень) з ознаками пропаганди становить 616 дописів, що становить 4,7% від загальної кількості опублікованих обраними пабліками дописів.

Серед цих дописів 616 постів відносяться лише до одного пункту класифікації матеріалів з пропаганди. Водночас 19 дописів мають "подвійну насиченість" пропагандистськими меседжами, оскільки їх  можна одночасно віднести до двох різних пунктів класифікації. Наприклад, паблік поширює ностальгічний допис з "радянськими лайфхаками", проте цей допис містить також посилання на російський web-ресурс. Тому фактично ми маємо 616 унікальних дописів з ознаками пропаганди, але з врахуванням подвійної насиченості пропаганди у деяких з цих дописів отримуємо загалом 635 проявів пропагандистських меседжів хоча б за одним із зазначених вище семи пунктів класифікації.

Сумарна кількість взаємодій з усіма пропагандистськими  дописами в пабліках:

  • 18 тис. 730 репостів, що складає 12% від репостів усіх постів пабліків за тиждень;
  • 5 тис. 70 коментарів, що складає 8% від усіх коментарів;
  • 85 тис. 755  лайків, що складає 12% від усіх лайків тижня.

Типологія матеріалів:

  • текстові дописи без ілюстрацій та відео – 5 дописів;
  • зображення, що підписані одним-трьома реченнями (наприклад, «Одесса, 1983 г. Празднование 150 летия ЧМП.») – 120 дописів;
  • текстові дописи обсягом більше трьох речень з фотоілюстраціями – 113 дописів;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 25 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 69 дописів;
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 284 дописи.

Дивіться також: Моніторинг одеських соцмереж: пропаганда з серіалами та кліпами

Середня активність взаємодії підписників з матеріалами, що мають ознаки пропаганди, вища, ніж взаємодія зі звичайними дописами. У середньому на один пропагандистський допис припадає 30 репостів, у той час, як на один звичайний пост припадає 11 репостів. Подібна тенденція спостерігається і з коментарями та лайками. Один пропагандистський пост набирає приблизно 139 лайків та 8 коментарів. Статистика взаємодії зі звичайним дописом нижча. Так, один звичайний допис без ознак пропаганди у середньому має 49 лайків та 4 коментарі.

Отже, середня активність взаємодії читачів із пропагандистськими дописами була майже у 2 – 3 рази вищою, ніж середні показники взаємодії з усіма постами пабліків за тиждень.

Кількість пабліків, що поширювали дописи з ознаками пропаганди – 71. Сумарна аудиторія цих сторінок становить 1 млн 913 тис. 577 підписників.

Виходячи з загальної кількості усіх видів взаємодії із пропагандистськими дописами можемо припускати наявність до 109 тис. активних читачів пропаганди (тобто таких, що реагують на пропагандистські пости лайками, коментарями або перепостами), що складає 5,7% від усіх читачів пабліків, де розміщувалась пропаганда.

Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин

Сумарно цього тижня було опубліковано 505 дописів (без урахування їх поширень) зі згадкою СРСР, що становить  майже 4 % від загальної кількості усіх опублікованих за тиждень дописів, або 82% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки ностальгії за часами СРСР:

  • 11 тис. 70 репостів, що складає 7% від репостів усіх постів пабліків за тиждень, або 59% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 3 тис. 521 коментарів, що складає 5.5% від усіх коментарів, або 69% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 61 тис. 782  лайки, що складає 9% від усіх лайків тижня, або 72% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія пропагандистських матеріалів цієї групи:

  • текстові дописи без ілюстрацій та відео – 5 дописів;
  • зображення, що підписані одним-трьома реченнями – 107 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 109 дописів;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 16 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 63 дописи;
  • дописи, що містять посилання на інші ресурси – 205 дописів.

Близько двохсот матеріалів були опубліковані 22 червня з приводу 80-річниці початку радянсько-німецької війни. Усі ці дописи можна розділити на 5 категорій: подяка ветеранам, історичні постаті, хід бойових операцій, новини та авторські позиції. Так, деякі користувачі мережі поширюють матеріали, що спростовують необхідність відзначати День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, оскільки, на їх думку, для жителів України та решти країн колишнього Радянського Союзу має значення лише "Велика вітчизняна війна".  Автори подібних дописів вважають, що саме СРСР здобув перемогу над нацистськими військами й що скасування святкування Дня перемоги 9 травня буде визнанням поразки у війні. Власне наявність даного інформаційного приводу збільшила показники кількості пропагандистських постів майже на третину порівняно з попередніми тижнями.

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: туга за СРСР та російське інформаційне поле

Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномально велика частота пропагандистських меседжів)

Цього тижня було зафіксовано 98 випадків розміщення дописів, що містили посилання на російські інформаційні ресурси або ті, що мають російських власників, що складає 16% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди:

  • 3 тис. 20 репостів, що складає 16% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 830 коментарів, що складає 16% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 18 тис. 740 лайків, що складає  22% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія матеріалів в цій групі:

  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 4 дописи;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 9 дописів (абсолютна більшість з цих відео має розважальний характер);
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 6 дописів;
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 79 дописи.

Дописи з посиланням на strana.ua – 8 постів.

Дописи з посиланням на sharij.net – 3 пости.

Дописи з посиланням на web-ресурси з доменом .ru – 74 пости.

Дописи з посиланням на ZIK, 112 Україна, NewsOne – 13 постів.

Серед дописів з посиланням на web-ресурси в домені .ru містяться матеріали з таких інформаційних ресурсів, як zen.yandex.ru, ukraina.ru, lenta.ru, finance.rambler.ru, news.mail.ru, kommersant.ru.

Одеські пабліки продовжують поширювати фрагменти російських телевізійних проєктів та кліпи представників одеської естради. Крім того, цього тижня збільшилась кількість матеріалів з посиланнями на російські ЗМІ.

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: радянська ностальгія, російські ресурси та дискредитація української державності

Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності

Цього тижня було опубліковано 13 дописів цієї категорії. Зміст цих матеріалів стосується критики та засудження української влади. Україна як держава у цих дописах подається як недолуга та меншовартісна, часто як економічно відстала.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди цієї категорії:

  • 4 тис. 640 репостів, що складає 25% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 719 коментарів, що складає 14% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 5 тис. 233 лайки, що складає  6% від лайків усіх пропагандистських постів.

Всі матеріали належать до однієї категорії: зображення, що підписані одним-трьома реченнями.

Моніторинг проводиться експертами Катериною Котляр та Миколою Польовим

Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися