03 вересня 2021 р. 10:17

Моніторинг одеських соцмереж: пропаганда, що втрачає активних читачів

Моніторинг одеських соцмереж: пропаганда, що втрачає активних читачів

Загальна вибірка пабліків, що обрані для моніторингу за період 23-29 серпня 2021 р., становить 185 сторінок. 

Серед них:

  • 87 сторінок (до 100 000 підписників), що висвітлюють новини міста Одеса та Одеської області, проте не являються ЗМІ;
  • 43 сторінки ЗМІ;
  • 21 сторінка політичних партій;
  • 21 сторінка пабліків, що тимчасово припинили поширення дописів;
  • 13 масових пабліків, що висвітлюють новини Одещини, проте не являються ЗМІ (100.000-600.000 підписників).

Загальна кількість підписників обраних сторінок становить 5 млн 881 тис. 276 учасників.

Див. також: Моніторинг одеських соцмереж: актуальні інфоприводи та старі колажі

Аналіз контенту

Ознаками пропаганди у дописах вважались:

  1. Наявність у тексті ознак нетерпимості, ксенофобії, дискримінації, нетолерантності до українського народу або до представників українського народу. Застосування до них образливих ярликів та мови ворожнечі. Наявність у тексті свідомого визначення української національності, української мови як меншовартісних, другосортних, недолугих. 
  2. Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності.
  3. Дезінформація, перекручування фактів, тексти з недостовірними посиланнями щодо будь-яких контраверсійних тем. Тексти з нагнітанням панічних настроїв. Тенденційний добір новин із переважанням негативних характеристик України, та/або українців, та/або окремих явищ/подій в Україні або з українцями; із переважанням позитивних характеристик РФ, та/або її офіційних чи неофіційних представників/товарів/послуг тощо. 
  4. Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів).
  5. Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин. 
  6. Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності. 
  7. Визнання "ЛДНР" та їх самостійності й окремішності. Визнання прав Російської Федерації на Крим.

 

Загальна кількість постів

Загальна кількість усіх постів одеських пабліків за тиждень становить 12.167 дописів. 

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках:

Фіксація пропаганди

Зафіксована пропаганда за пунктами:

п.2 Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності – 25 дописів.
п.4 Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів) – 115 дописів.
п.5 Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин – 270 дописів.
п.6 Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності  – 1 допис.

Загальна кількість унікальних дописів (без урахування поширень) з ознаками пропаганди становить 411 дописів, або 3,3% від загальної кількості опублікованих обраними пабліками дописів.

Серед цих дописів 411 постів відноситься лише до одного пункту класифікації матеріалів з пропаганди. Водночас 19 дописів мають "подвійну насиченість" пропагандистськими меседжами, оскільки їх  можна одночасно віднести до двох різних пунктів класифікації. Наприклад, паблік поширює ностальгічний допис з "радянськими лайфхаками" та водночас цей же допис містить посилання на російський вебресурс. Тому фактично ми маємо 411 унікальних дописів з ознаками пропаганди, але з урахуванням подвійної насиченості пропаганди у деяких з цих дописів отримуємо загалом 430 проявів пропагандистських меседжів хоча б за одним із зазначених вище семи пунктів класифікації.

Сумарна кількість взаємодій з усіма пропагандистськими  дописами в пабліках:

  • 11 052 репости, що складає 12% від репостів усіх постів пабліків за тиждень;
  • 2 977 коментарів, що складає 4.7% від усіх коментарів;
  • 46 168 лайків, що складає 9.5% від усіх лайків тижня. 

Типологія матеріалів:

  • текстові дописи без ілюстрацій, відео та посилань – 8 дописів;
  • ілюстрації, що підписані одним-трьома реченнями (наприклад, "Фото з радянської молодості.") – 122 дописи;
  • текстові дописи обсягом більше трьох речень з фотоілюстраціями – 42 дописи;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 36 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 55 дописів;
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 148 дописів.

Середня активність взаємодії підписників з матеріалами, що мають ознаки пропаганди, вища, ніж взаємодія зі звичайними дописами. У середньому на один пропагандистський допис припадає 26 репостів, водночас на один звичайний пост припадає 6 репостів. Подібна тенденція спостерігається і з коментарями та лайками. Один пропагандистський пост набирає приблизно 112 лайків та 7 коментарів. Водночас один звичайний допис без ознак пропаганди у середньому має 37 лайків та 5 коментарів. 

Отже, середня активність взаємодії читачів із пропагандистськими дописами була майже у 1.5 – 3.5 разів вищою, ніж середні показники взаємодії з усіма постами пабліків за тиждень. Слід зазначити, що порівняно із кількома попередніми тижнями активність взаємодії із пропагандистськими дописами знизилась майже вдвічі.

Кількість пабліків, що поширювали дописи з ознаками пропаганди – 51. Сумарна аудиторія цих сторінок становить 1 млн 465 тис 078 підписники.

Виходячи з загальної кількості усіх видів взаємодії із пропагандистськими дописами, можемо припускати наявність до 60 тис. активних читачів пропаганди (тобто таких, що реагують на пропагандистські пости лайками, коментарями або перепостами), що складає 4% від усіх читачів пабліків, де розміщувалась пропаганда.

5. Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин.

Сумарно цього тижня було опубліковано 270 дописів (без урахування їх поширень) зі згадкою СРСР та часів Російської імперії, що становить майже 2% від загальної кількості усіх опублікованих за тиждень дописів, або 65% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки ностальгії за часами СРСР та Російської імперії: 

  • 5 696 репостів, що складає 6% від репостів усіх постів пабліків за тиждень, або 51% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 2 010 коментарів, що складає 3% від усіх коментарів, або 67% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 28 805 лайків, що складає 6% від усіх лайків тижня, або 62% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія пропагандистських матеріалів цієї групи:

  • текстові дописи без ілюстрацій, відео та посилань – 5 дописів;
  • зображення, що підписані одним-трьома реченнями – 111 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 21 допис;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 23 дописи;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 31 допис;
  • дописи, що містять посилання на інші ресурси – 79 дописів.

Попри стабільну кількість матеріалів цієї категорії, взаємодія користувачів з цими дописами щотижня зменшується. Так, на початку серпня сумарна кількість взаємодії становила понад 60 тисяч лайків, що у 2-2,5 раза перевищує сумарну кількість лайків цього та минулого тижня. Цього тижня найпопулярнішими були дописи з фрагментами відомих радянських художніх фільмів. Серед них найбільше фільмів Е. Рязанова. Також було опубліковано близько 10 дописів, присвячених творчості В. Висоцького.

4. Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномально велика частота пропагандистських меседжів).

Цього тижня було зафіксовано 115 випадків розміщення дописів, що містили посилання на російські інформаційні ресурси або ті, що мають російських власників, що складає 28% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди: 

  • 3.927 репостів, що складає 35% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 278 коментарі, що складає 9% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 11.761 лайків, що складає  25% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія матеріалів в цій групі:

  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 9 дописів;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 13 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 24 дописи;
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 69 дописів.

Дописи з посиланням на web-ресурси з доменом .ru – 59 постів.

Дописи з посиланням на ZIK, 112 Україна, NewsOne – 10 постів.

Серед дописів з посиланням на web-ресурси в домені .ru містяться лінки на матеріали з таких інформаційних ресурсів, як zen.yandex.ru, ukrinform.ru, godliteratury.ru, appetitres.ru, tayni-mirozdaniya.ru, lenta.ru, mirror-russia.ru news.mail.ru, kommersant.ru.

Одеські пабліки поширили відео комедійного дуету «Кролики» з нібито сатиричною піснею до Дня незалежності. Текст пісні містить рядки, з яких можна зробити висновок про замовника. Учасники дуету засуджують події Майдану, перекладають відповідальність війни з Росії на Україну та засуджують заборону каналів Медведчука. Надаємо, учасники дуету внесені до бази сайту «Миротворець».

Допис із привітанням спортсменок з синхронного плавання має гумористичний характер, проте усі прізвища перелічені у пості, належать російським спортсменкам. 

Варто додати, що цього тижня було опубліковано 7 дописів з піснями російського співака Олександра Розенбаума. Олександр Розенбаум публічно підтримує чинного президента РФ та виправдовує анексію Криму. 

Майже двадцять дописів містять фрагменти з російських телепередач. 

2. Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності.

З нагоди святкування Дня незалежності України було опубліковано 16 дописів, що мали на меті дискредитувати свято. Так, матеріали дописів стверджували, що української нації не існує, а отже не існує суверенної України. Також, автори деяких матеріалів стверджували, що Україна у складі СРСР мала більше потенціалу і що взагалі усі здобутки сучасної України -- спадок Радянського Союзу. Інші ж автори грали на популістичних настроях, ніби кошти, що були відведені на організацію параду, потрібно було віддати пенсіонерам/дітям/бідним верствам населення. 

Варто додати, що також було опубліковано 9 дописів, що містять критику та засудження української влади. Україна як держава у цих дописах подається як недолуга та меншовартісна, часто як економічно відстала. Усі дописи, що були додані до цієї категорії, були опубліковані виключно у пабліках, що систематично поширюють матеріали з ознаками пропаганди. Деякі дописи містили колажі із застарілими фото з метою вивести читача на негативну емоцію та створити враження "зради".

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди цієї категорії: 

  • 1 387 репостів, що складає 12% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 670 коментарів що складає 22% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 5 376 лайків, що складає  11% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія пропагандистських матеріалів цієї групи:

  • текстові дописи без ілюстрацій, відео та посилань – 2 дописи;
  • зображення, що підписані одним-трьома реченнями – 11 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 12 дописів;

6. Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності.

Цього тижня був знайдений 1 допис цієї категорії. Автор допису цитує відомий жарт щодо того, що одесит це національність. З огляду на те, що даний паблік досить часто розміщує пропагандистські матеріали та, відповідно має аудиторію, "підготовлену" для сприйняття "пропаганди в малих дозах", даний допис віднесено до пропагандистських.

Моніторинг проводиться експертами Катериною Котляр та Миколою Польовим.

Поділитися