14 серпня 2021 р. 09:38

Моніторинг одеських соцмереж: пропаганда через святкування радянських свят

Моніторинг одеських соцмереж: пропаганда через святкування радянських свят

За період з 2 по 8 серпня було проаналізовано 185 пабліків, серед яких 87 сторінок (до 100 тис. підписників), що висвітлюють новини міста Одеса та Одеської області, проте не являються ЗМІ, 43 сторінки ЗМІ, 21 сторінка політичних партій, 21 сторінка пабліків, що тимчасово припинили поширення дописів, 13 масових пабліків, що висвітлюють новини Одещини, проте не є ЗМІ (100 тис. - 500 тис. підписників).

Загальна кількість підписників обраних сторінок становить 5 млн 864 тис. 51 учасник.

Ознаками пропаганди у дописах вважались:

  1. Наявність у тексті ознак нетерпимості, ксенофобії, дискримінації, нетолерантності до українського народу або до представників українського народу. Застосування до них образливих ярликів та мови ворожнечі. Наявність у тексті свідомого визначення української національності, української мови як меншовартісних, другосортних, недолугих.
  2. Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності.
  3. Дезінформація, перекручування фактів, тексти з недостовірними посиланнями щодо будь-яких контраверсійних тем. Тексти з нагнітанням панічних настроїв. Тенденційний добір новин із переважанням негативних характеристик України, та/або українців, та/або окремих явищ/подій в Україні або з українцями; із переважанням позитивних характеристик РФ, та/або її офіційних чи неофіційних представників/товарів/послуг тощо.
  4. Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів).
  5. Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин.
  6. Підтримка сепаратизму та тенденції до територіального відокремлення чи фіксація територіальної окремішності.
  7. Визнання «ЛДНР» та їх самостійності й окремішності. Визнання прав Російської Федерації на Крим.

Загальна кількість усіх постів одеських пабліків за тиждень становить 12 тис. 944 дописи.

Сумарна кількість взаємодій з усіма дописами в пабліках:

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: пропаганда з більш активною взаємодією

Зафіксована пропаганда за пунктами:

1) Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності – 17 дописів.
2) Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномальна частота пропагандистських меседжів) – 100 дописів.
3) Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин – 224 дописи.

Загальна кількість унікальних дописів (без урахування поширень) з ознаками пропаганди становить 341 допис, що становить 2,6% від загальної кількості опублікованих обраними пабліками дописів.

Серед цих дописів 341 пост відносяться лише до одного пункту класифікації матеріалів з пропаганди. Водночас 36 дописів мають «подвійну насиченість» пропагандистськими меседжами, оскільки їх  можна одночасно віднести до двох різних пунктів класифікації. Наприклад, паблік поширює ностальгічний допис з «радянськими лайфхаками», проте цей допис містить також посилання на російський вебресурс. Тому фактично ми маємо 341 унікальний допис з ознаками пропаганди, але з врахуванням подвійної насиченості пропаганди у деяких з цих дописів отримуємо загалом 377 проявів пропагандистських меседжів хоча б за одним із зазначених вище семи пунктів класифікації.

Сумарна кількість взаємодій з усіма пропагандистськими  дописами в пабліках:

  • 22 тис. 608 репостів, що складає 11,4% від репостів усіх постів пабліків за тиждень;
  • 5 тис. 700 коментарів, що складає 10,7% від усіх коментарів;
  • 95 тис. 539 лайків, що складає 19% від усіх лайків тижня.

Типологія матеріалів:

  • текстові дописи без ілюстрацій, відео та посилань – 1 допис;
  • ілюстрації, що підписані одним-трьома реченнями (наприклад, «Фото з молодості») – 143 дописи;
  • текстові дописи обсягом більше трьох речень з фотоілюстраціями – 21 допис;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 34 дописи;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 33 дописи;
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 109 дописів.

Середня активність взаємодії підписників з матеріалами, що мають ознаки пропаганди, вища, ніж взаємодія зі звичайними дописами. У середньому на один пропагандистський допис припадає 66 репостів, у той час, як на один звичайний пост припадає 14 репостів. Подібна тенденція спостерігається і з коментарями та лайками. Один пропагандистський пост набирає приблизно 280 лайків та 16 коментарів. Статистика взаємодії зі звичайним дописом нижча. Так, один звичайний допис без ознак пропаганди у середньому має 31 лайк та 3 коментаря.

Отже, середня активність взаємодії читачів із пропагандистськими дописами була майже у 4 – 7 разів вищою, ніж середні показники взаємодії з усіма постами пабліків за тиждень. Порівняно з попередніми кількома місяцями моніторингу активність взаємодії із дописами з пропагандою підвищилась.

Кількість пабліків, що поширювали дописи з ознаками пропаганди – 49. Сумарна аудиторія цих сторінок становить 1 млн 389 тис. 577 підписників.

Виходячи з загальної кількості усіх видів взаємодії із пропагандистськими дописами можемо припускати наявність до 123 тис. активних читачів пропаганди (тобто таких, що реагують на пропагандистські пости лайками, коментарями або перепостами), що складає 9% від усіх читачів пабліків, де розміщувалась пропаганда.

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: посилення ностальгії та просування російського інформаційного простору

Наявність у тексті ностальгії за часами СРСР та Російської імперії. Твердження про єдність українського та російського народів тощо. Подання новин РФ як власне вітчизняних новин

Сумарно цього тижня було опубліковано 224 дописи (без урахування їх поширень) зі згадкою СРСР та часів Російської імперії, що становить 1,7% від загальної кількості усіх опублікованих за тиждень дописів, або 65% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки ностальгії за часами СРСР та Російської імперії:

  • 13 тис. 358 репостів, що складає 6,7% від репостів усіх постів пабліків за тиждень, або 59% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 2 тис. 660 коментарів, що складає 5% від усіх коментарів, або 46% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 62 тис. 326 лайків, що складає 12,6% від усіх лайків тижня, або 65% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія пропагандистських матеріалів цієї групи:

  • текстові дописи без ілюстрацій, відео та посилань – 1 допис;
  • зображення, що підписані одним-трьома реченнями – 112 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень з фотоілюстраціями – 21 допис;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 27 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 18 дописів;
  • дописи, що містять посилання на інші ресурси – 45 дописів.

Понад 40 дописів цієї категорії стосувались 80-ї річниці початку оборони міста Одеса в 1941 році. Користувачі мережі публікували пости пам’яті героїв оборони, історії сучасників операції, а також історичні матеріали значення оборони міста в контексті перебігу воєнних подій 1941 року для радянської армії. Принциповим є факт, що частина матеріалів містила посилання на російські ЗМІ. Так, у пабліку був поширений матеріал з медіа РФ Russia Today з історичним матеріалом про 73 дні оборони міста. Велика кількість постів з цієї тематики апелювала до концепту «Великої вітчизняної війни», що в сучасних умовах також виконує пропагандистську функцію.

Крім того, були зафіксовані матеріали з вітанням з нагоди Дня десантника у СРСР. Україна з 2017 року перенесла святкування з 2 серпня на 21 листопада. 2 серпня - свято у РФ та колишньому СРСР, попри це, в одеських пабліках продовжують поширювати матеріали про свято вже неіснуючої держави. У матеріалах йдеться про історію виникнення свята, згадуючи території сучасної Росії.

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: нагадування про єдність двох народів та сум за російською мовою

Повідомлення з посиланнями на російські інформаційні ресурси та джерела або ресурси, що є майданчиком російської пропаганди (такі ресурси, в яких в минулому фіксувалась аномально велика частота пропагандистських меседжів)

Цього тижня було зафіксовано 100 випадків розміщення дописів, що містили посилання на російські інформаційні ресурси або ті, що мають російських власників, що складає 29% від загальної кількості пропагандистських постів.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди:

  • 5 тис. 801 репост, що складає 25% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 370 коментарів, що складає 6,5% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 18 тис. 413 лайків, що складає 19% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія матеріалів в цій групі:

  • зображення, що підписані одним-трьома реченнями – 14 дописів;
  • відеоматеріали, що підписані одним-трьома реченнями – 7 дописів;
  • текстові дописи обсягом від трьох речень, що підкріплені відео – 15 дописів;
  • дописи, що містять лише посилання на інші ресурси – 64 дописи.

Дописи з посиланням на web-ресурси з доменом .ru – 50 постів.

Дописи з посиланням на ZIK, 112 Україна, NewsOne – 14 постів.

Дописи з посиланням на strana.ua – 3 пости.

Серед дописів з посиланням на вебресурси в домені .ru містяться лінки на матеріали з таких інформаційних ресурсів, як zen.yandex.ru, ukraina.ru, ukrinform.ru, godliteratury.ru, appetitres.ru, tayni-mirozdaniya.ru, lenta.ru, mirror-russia.ru news.mail.ru, kommersant.ru.

Особливо гостро цього тижня відчуваються лояльні настрої певних одеських пабліків до країни-агресора. Одеські пабліки чітко відображають у дописах тенденцію до примирення з РФ. Поширюються дописи, ніби про втому від конфлікту з Росією і що давно час примиритися, адже у нас нібито спільна культура та спільне минуле.

Автори дописів одеських пабліків продовжують поширювати дописи, в яких Росія та Україна - братські народи. Одним з інфоприводів була світлина з Олімпіади-2020 української медалістки Олімпіади Ярослави Магучіх із російською спортсменкою. Цю світлину почали розганяти в одеських пабліках, з акцентом, що спорт поза політикою, а між простими українцями та росіянами немає ворожнечі. Три дописи були опубліковані про досягнення Російських спортсменів під час Олімпіади.

У одеських пабліках масово поширюються фрагменти російських телепередач та кліпів російської естради. Цього тижня одеський паблік поширив допис російської партії «Яблуко». Хоча й зміст тексту невинний - жарти Михайла Жванецького, проте це також свідчить про прагнення створити підсвідоме відчуття спільного культурного надбання та ототожнення українців з росіянами.

Публікуються жарти про нібито українські свята, які насправді є російськими. Нагадаємо, що в Україні День десантно-штурмових військ  святкують 21 листопада, а День залізничника - 4 листопада.

Дивіться також Моніторинг одеських соцмереж: пропаганда із кіноприводами

Дискредитація української державності на рівні стилістики та/або визнання/просування концептів, спрямованих проти української держави, атрибутів та символів її незалежності

Цього тижня було опубліковано 17 дописів цієї категорії. 13 дописів однакові за змістом - містять критику пенсійної реформи та нагнітання панічних настроїв згідно з підвищенням тарифів. Інші чотири дописи - жарти над президентом України.

Усі дописи, що були додані до цієї категорії, були опубліковані виключно у пабліках, що систематично поширюють матеріали з ознаками пропаганди.

Сумарна кількість взаємодій з дописами, що містять ознаки пропаганди цієї категорії:

  • 3 тис. 449 репостів, що складає 15% від репостів усіх пропагандистських постів;
  • 2 тис. 670 коментарів, що складає 46% від коментарів усіх пропагандистських постів;
  • 14 тис. 800 лайків, що складає 15,5% від лайків усіх пропагандистських постів.

Типологія пропагандистських матеріалів цієї групи належать до однієї категорії: зображення, що підписані одним-трьома реченнями – 17 дописів.

Дописи, що присвячені підвищенню тарифів на газ, містять також  неправдиву фактичну інформацію щодо дійсних цін в 2020 та 2021 рр.

Моніторинг проводиться експертами Катериною Котляр та Миколою Польовим

Якщо ви хочете збільшувати кількість розслідувань та аналітичних матеріалів на наших ресурсах - підтримайте нас.

Поділитися