17 серпня 2018 р. 15:05

Окуляри і торти від політиків та «великий Сталін»: про що пише друковане видання Лиманщини

Окуляри і торти від політиків та «великий Сталін»: про що пише друковане видання Лиманщини

У рамках проекту «Медіаграмотність», що реалізується Одеською обласною організацією «Комітету виборців України», ми вирішили проаналізувати друковані видання Лиманського району за останні півроку та визначити, чи дотримуються ЗМІ журналістських стандартів, зокрема об`єктивності, неупередженості, наявності балансу думок, відсутності «джинси» тощо.

У Лиманському районі є лише одне друковане видання – газета «Слава хлібороба», засновником якої є ТОВ «Редакція газети «Слава хлібороба». Виходить вона один раз на тиждень і її тираж складає 3050 екземплярів (формат А-3).

Проаналізуємо першу шпальту цієї газети, оскільки вона найбільше показує, що є пріоритетом редакційної політики. Зазвичай перша сторінка цього видання містить інформацію про представників влади: голів районної та обласної райдержадміністрацій, про президента України, голову районної ради.  Також тут розміщують привітання від представників районної влади, голів селищних та сільських рад, депутатів Верховної та обласної рад (Олександра Пресмана, Віталія Саутьонкова, Олега Кутателадзе) та від партії «За життя». 

Про місцеву владу «Слава хлібороба» пише тільки позитивно, ніяких критичних матеріалів немає. Найчастіше в газеті зустрічаються прізвища голови райдержадміністрації Василя Приймака, голови обласної адміністрації Максима Степанова, голови районної ради Геннадія Тефтула та їхні світлини.

Також висвітлюються  події, які відбулися за участі представників влади, наприклад, колегія райдержадміністрації, відкриття оновленого ЦНАПу («за ініціативою голови РДА Василя Приймака»), або відкриття молодіжного хабу («за ініціативою Василя Приймака»), відбулися урочистості  до Дня примирення,  9 травня, 22 червня, до Дня Конституції, в яких так само брали участь перші особи району, та чиї фотографії присутні на перших шпальтах. 

Чому саме такі матеріали розміщує дане видання, пояснює сама редакція газети у своїй відкритій заяві від 21. 04. 2018 р.:

«Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» передбачена адресна фінансова державна підтримка реформованих видань (серед яких і «Слава хлібороба») за рахунок коштів державного бюджету. Однак ця норма закону не реалізувалася. Перехід реформованих видань на самостійну господарську діяльність змушує їх перебудовувати свої стосунки з місцевими органами влади. З Лиманською районною радою редакція вже два роки укладає договір на висвітлення діяльності (включно і публікації райдержадміністрації)». Отже, газета начебто пройшла роздержавлення, але вона все одно залежить від влади, тому змушена публікувати той матеріал, який їй замовляє влада, що фактично продовжує утримувати видання. Крім того, представники влади допомагають газеті з передплатою, неофіційним чином «рекомендуючи» сільським, селищним радам та фермерам району підписати по декілька екземплярів «Слави хлібороба».

Не відмовляється газета і від «джинси» (матеріли, де необхідно вказувати, що це є політична реклама, однак натомість їх публікують як звичайні новини). Здебільшого такі матеріали надає партія «Опозиційний блок». За останні півроку було надруковано декілька таких матеріалів. Наприклад, стаття «Самый масштабный благотворительный проект в Украине по бесплатной выдаче очков для зрения продолжается!» повідомляє читачам: «Так приятно видеть улыбающиеся лица бабушек и дедушек, которые благодаря нашей помощи смогли заменить мутные и потрескавшиеся от времени «окуляри» и посмотреть на мир сквозь призму индивидуально подобранных для них очков», - отметил Виталий Саутенков». Приблизно половина другої шпальти видання присвячена цій події. Замовлення від цієї політичної сили завуальовано під святкування дня села Фонтанки. В іншому матеріалі, який займає повністю другу шпальту прізвище депутата Одеської обласної ради В. Саутьонкова згадується неодноразово: то діти демонструють цьому політику свої малюнки, то голова сільради у своїй промові згадує його прізвище, то нарешті сам Саутьонков звертається до жителів Фонтанки і повідомляє їм про те, що він зробив подарунки селу і обіцяє всіх пригостити святковим тортом. Згадується в цьому матеріалі і прізвище народного депутата Олександра Пресмана, який направив на свято свого помічника для привітань від його імені. 

В іншому номері газети «Опозиційний блок» проводить експеримент, як вижити на пенсію та повідомляють, що «Оппозиционный блок» требует за счет  уменьшения в бюджете на 2018 год расходов на силовой блок, на обслуживание администрации президента, Верховной Рады, Кабмина, повысить минимальную пенсию до 3,5 тысяч гривен в месяц. Не говоря уже о том, что правительство обязано проводить ежемесячную индексацию пенсионных выплат на уровень инфляции». 

Замовний матеріал від «Опоблоку» надруковано  на першій сторінці газети від 12 травня, де розповідається про те, що в театрі музкомедії м. Одеси «10 травня під егідою благодійного фонду депутата обласної ради від «Опозиційного блоку» Віталія Саутьонкова  був організований масштабний захід для людей, для яких найшановнішим святом є Велика Перемога. Для колишніх фронтовиків, дітей війни, вдів загиблих воїнів був проведений майже двохгодинний концерт, в якому звучали пісні воєнних років у виконанні артистів театру».

Газета пише не тільки про представників влади, а й про звичайних людей, здебільшого похилого віку, яких представники влади вітають з черговим ювілеєм і фотографуються поряд з ними, демонструючи свою близькість з народом та турботу про нього: « І у 103-річному віці бабуся цікавиться футболом», «Мешканка села Дмитрівка, ветеран війни і праці, Ніна Андріївна Гевеленко 10 травня відзначила 95-річний ювілей від дня народження»,  «Прожили нелегкі роки»: про мешканців Доброслава, які прожили разом понад 60 років та пережили війну, на яку був мобілізований чоловік. Згадують в газеті про вчителів, лікарів, кооператорів та представників інших професій у зв`язку з їх професійним святом.  Видання  передруковує урядові ініціативи, деякі матеріали присвячені діяльності Кабінету Міністрів України та його очільнику. 

Багато матеріалів присвячено війні з гітлерівською Німеччиною, цій темі присвячено 1,2,3,4 шпальти газети за 5 травня. Третя шпальта травневих,  червневих випусків і першої половини липня також присвячено цій тематиці, де передруковано ХІ розділ «Военно-политический эндшпиль «книги «Большая игра двух диктаторов» Олексія Черниша, який сумує за радянськими часами, розповідає про «сильну руку» та переможця Сталіна, про велич Радянського Союзу: 

«Перед руководителем СССР стояли одновременно несколько задач. Прежде всего, нужно было победить фашистскую Германию. Во-вторых, получить с нее контрибуцию и репарации, которые хотя бы частично компенсировали советскому народу нанесенный гитлеровцами ущерб. В-третьих, обеспечить на будущее максимальное число союзников, для чего следовало освободить как можно большую территорию Европы. В-четвертых, не допустить создание мощного антисоветского блока европейских государств, на что, несомненно, рассчитывали и Черчиль, и Рузвельт, и к созданию которого они вопреки официальным заявлениям уже приступили втайне от Сталина. Наконец, кроме политического расчета, он, как мне представляется, еще руководствовался и принципами справедливости, которые хотел продемонстрировать всему миру…» або така цитата: «Советского человека, не зависимо от его личных качеств , за рубежом подчеркнуто уважали. Думаю, что данное ощушение причастности к великой державе и ежегодное празднование Дня Победы – было свого рода моральным стержнем, одной из наиболее крепких психологических подпорок для украинской нации, пережившей ограбление страны и массовое обнищание начиная с 1991 года». 

До речі, у матеріалах цього автора обережно критикується центральна влада взагалі (він тільки побіжно згадує про правлячу коаліцію), і покладає на неї відповідальність за  війну та невисокий рівень життя простих людей. 

У газеті також друкуються оголошення, телепрограма, некрологи, гороскопи.

Зазначимо, що «Слава хлібороба», яка виходить друком вже понад 80 років, добре знана у районі і користується певним рівнем довіри серед читачів у селах, особливо похилого віку. До того ж, нерідко вона є єдиним джерелом інформації саме для цієї читацької аудиторії. Тому недотримання виданням норм журналістської етики може особливо сильно позначатися на найбільш вразливій частині її передплатників.

Тетяна Коломійцева 


Реалізація цього проекту стала можливою завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією Інтерньюз. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Поділитися