20 серпня 2021 р. 17:39

Одеський тютюновий монополіст увійшов у топ-20 прибуткових компаній країни за версією YouControl

Одеський тютюновий монополіст увійшов у топ-20 прибуткових компаній країни за версією YouControl

Одеська область поділяє п'яте місце в Україні за кількістю великих компаній із Донеччиною, де так само діє 31 компанія. 

Про це повідомляє сервіс YouControl за результатами дослідження "ТОП-1000 найбільших компаній України за доходами у 2020 році".

Як зазначають аналітики, географічний розподіл ТОП-1000 компаній України є нерівномірним. 50,3% великого бізнесу за обсягом доходів концентруються у Києві. Ще 29% доходів генерують 27% великих підприємств з ТОП-1000, що розташовані в промислових центрах: Дніпропетровській, Київській, Донецькій, Одеській та Харківській областях.

Наступні за кількістю компаній з ТОП-1000 та їхнім внеском у загальний дохід ‒ Львівська, Запорізька, Полтавська та Черкаська області. Найменше великих компаній зареєстровано у Луганській (6), Херсонській (5) та Чернівецькій (3) областях.

Така географічна структура ТОП-1000 вказує на те, що за концентрацією виробництва і торгівлі у мегаполісах, Україна належить до країн, що розвиваються. Посилення "полюсів економічного росту" навколо великих міст і одночасна стагнація багатьох депресивних сільських районів ‒ яскраве тому підтвердження.

Перша тисяча компаній загалом генерує близько 50-55% виручки усіх підприємств України. Вони здійснюють широкий спектр видів економічної діяльності.

Найбільше серед одеських компаній заробило ТОВ «Тедіс Україна» - 54,8 млрд гривень, найбільший в Україні тютюновий дистриб’ютор, існує с 1999 року. Компанія є основним активом Бориса Кауфмана - бізнесмена, власника групи Vertex United, в яку входить низка готелів і спортивних клубів преміум-класу. Разом зі своїм бізнес-партнером Олександром Грановським є власником збанкрутілого «Платинум Банку» та 75% акцій Одеського аеропорту.

Штат «Тедіс Україна» налічує більше 2,5 тис. співробітників, мережа складається з 32 регіональних структурних підрозділів. За даними ДФСУ, компанія входить в ТОП-100 найбільших платників податків. Розмір статутного капіталу - 14 млн 652 тис.15 грн.

Компанія є фігурантом 76 кримінальних судових справ за останні 3 роки та 13 судових справ компанії, де вона виступає відповідачем.

На другому місці опинилося ТОВ «Автомагістраль-Південь» - 16,9 млрд гривень, власниками якої є одеські підприємці Валерій Коротков і Олег Наливаний, а у публічному просторі фірму представляє Микола Тимофєєв, член правління Національної асоціації дорожників. Однак, Наші гроші повідомляють, що фактичний контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник наступної у рейтингу фірми «Шляховик-97». У 2020 році «Автомагістраль-Південь» стала безумовним фаворитом «Укравтодору», виграла тендерів на 38,24 млрд гривень. 

Як і попередник, компанія є фігурантом 12 судових справ, де вона виступає відповідачем та 108 кримінальних судових справ за останні 3 роки. Наприклад, по одній зі справ «Автомагістраль-Південь» нібито закуповувала будматеріали, послуги ремонту та оренди техніки у фірм з ознаками фіктивності, а у розслідуванні Bihus.Info розслідувачі виявили, що компанія закуповувала асфальтобетон для ремонтів доріг за суттєво завищеними цінами. Існує фірма з 2006 року.

Розмір статутного капіталу всього 40 тис. гривень, незважаючи на те, що фірма веде мільярдні справи.

Як вже вказано вище, бронзу отримає ТОВ «Шляховик-97» з доходом 9,2 млрд гривень. Засновником компанії "Шляховик-97" є одеський бізнесмен Олександр Бойко, ця компанія є найбільшим постачальником будматеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь». Однак, статутний капітал всього 33 тис. 200 гривень. Заснована у 2005 році.

Ще один дорожній гігант потрапив у п'ятірку лідерів за сумою доходів - ТОВ «Ростдорстрой», 8,1 млрд.  

«Ростдорстрой» – це флагманська компанія групи «Рост», контролюється компанією на Віргінських островах «Сайдлейк інтернешнл лімітед» в особі чотирьох чоловік: бізнесмена Олександра Жукова, депутата Одеської міськради Юрія Шумахера - представника партії «Довіряй ділам», Олександра Рацкевич і Євгена Коновалова. і Леонід Мінін (правоохоронцям Італії відомий як міжнародний торговець зброєю). Статутний капітал - 5 млн 131 тис. гривень, існує з 2005 року.

«Автомагістраль-Південь» і «Ростдорстрой» на двох станом на квітень 2021 року отримали майже половину підрядів Укравтодору по ремонту доріг – 44,3%. 

А у 2020 року отримували й «ковідне» фінансування, інфографіка Наші гроші:

 

Дохід у сумі 8 мільярдів за 2020 рік отримало приватне підприємство «Таврія Плюс» - одеська компанія, що розвиває мережу торгових центрів «Таврія В», однойменних гіпермаркетів і делікатес-маркетів «Космос». Займає 84 місце у рейтингу 100 найбільших компаний країни за версією Forbes.

Торгові об'єкти розташовані в основному на півдні країни. Виняток з цього правила - три супермаркети «Таврія В» в Хмельницькому, торговий центр і супермаркет в Харкові, а також делікатес-маркет в Києві. Навесні в 19 супермаркетах з'явилися каси самообслуговування. Рітейлер також перезапустив сайт, оптимізувавши його під мобільну і планшетних версії, і запустив додаток для покупок онлайн. «Таврія В» - сімейний бізнес, заснований братами Музальовими, Михайлом і Борисом. Останній входить в список «Топ-100 найбагатших людей України» зі статком $ 95 млн. 

Компанія існує з 2002 року зі статутним капіталом 2,5 млн гривень.

Втім, у ТОП-1000 ці компанії посіли: 14, 54, 106, 114 та 117 місця відповідно.  



Більшість з цих компаній були створені на початку 2000-х років. Наймолодша з них - ТОВ "СМАРТ ГАДЖЕТ", заснована у 2019 році.

До найстарших компаній увійшли:

  • ПрАТ З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ "СИНТЕЗ ОЙЛ" та ТДВ "ІНТЕРХІМ" - 1992 рік
  • ТОВ "АПТЕКА ГАЄВСЬКОГО" - 1995 рік
  • АТ "ОДЕСЬКИЙ ПРИПОРТОВИЙ ЗАВОД", ПАТ "ОДЕСЬКИЙ КАБЕЛЬНИЙ ЗАВОД "ОДЕСКАБЕЛЬ" та ТОВ "ТАВРІЯ-В" - 1996 рік  
  • АТ "ДТЕК ОДЕСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ" та ТОВ "ЮГ-ГАЗ" - 1998 рік
  • ТОВ "ТЕДІС УКРАЇНА" - 1999 рік

Найбільш представлені сектори економіки в ренкінгу:

  • харчова промисловість (143 компанії);
  • нафтогазовий сектор (118); 
  • електроенергетика (83);
  • сільське господарство (77);
  • роздрібна торгівля (66);
  • металургія (64).

В Одеській області:

  • роздрібна торгівля, транспорт і логістика (по 4 компанії);
  • харчова промисловість, електроенергетика, нафтогазовий сектор (по 3 компанії);
  • будівництво, сільське господарство, оптова торгівля, фармацевтика (по 2 компанії).

Нагадаємо, держава планує приватизувати низку морських портів і виноробних заводів на Одещині.

Приватизація шести обленерго, що залишилися у власності держави, і Одеського припортового заводу (ОПЗ) перенесена з другого півріччя 2021 року на перше півріччя 2022 року. Про це на всеукраїнському форумі «Україна. 30. Економіка без олігархів» повідомив заступник голови Фонду держмайна Тарас Єлейко.

Комунальні підприємства Одеської області, які фінансуються з обласного бюджету, приносять прибуток лише у 1,5% від вкладеного в них з бюджету. 

Поділитися