04 березня 2024 р. 16:58

Бізнес чи шахрайство: як заробляють гроші на тому, що вчать заробляти гроші

Ілюстрація: ЦПР

(Ілюстрація: ЦПР)

Хочете заробляти декілька тисяч євро на місяць, працюючи дві години в день з будь-якої точки світу? А збагатитись, продаючи товари, яких у вас немає? Такою рекламою рясніє зараз інтернет. Українцям, які під час повномасштабної війни з росією значно просіли в доходах, деякі втратили майно і змушені залишити свої домівки, перебравшись у більш безпечні місця, активно пропонують "золоті гори". Але за однієї умови: віддати сотні євро за навчання "секретним" знанням. І ці знання в майбутньому начебто принесуть тисячі євро доходу. 

Центр публічних розслідувань вирішив дослідити одну таку компанію й розібратись, чи варто віддавати свої "кровні" сьогодні за примарні обіцянки багатства завтра.

Дохід три тисячі євро в місяць

"Наштовхнувся на цей курс. І знаєте, хлопці, жодної хвилини не пожалкував. Навчання від А до Я зайняло приблизно три місяці. Це повністю навчання й у цей час увійшло повне оформлення документів для країни й по Європі в цілому. Закінчив навчання десь два тижні тому. Може менше. Відповідно почав уже торгувати. Ось ноутбук завжди зі мною. Навіть в автівці. Це велика перевага онлайн-торгівлі, е-commerce, що ви можете займатись цим з будь-якої точки світу. Де б ви не знаходились. Торгую десь днів 10. І знаєте, хлопці, задоволений повністю", - розповідає людина, підписана як Артем. Він начебто всього за десять днів заробив 700 євро відразу після навчання.

І до цієї простої тези - пройшов курс і вже заробляю - зводиться, по суті, вся реклама компанії hi ecom. Що ж вона пропонує? 

Якщо зайти на офіційний сайт цієї компанії, то дізнаємось, що користувачам пропонують торгувати на маркетплейсі Amazon в Європі. Начебто вже після трьох місяців навчання цей бізнес буде приносити дохід у розмірі від трьох тисяч євро на місяць.

Більше тисячі людей уже пройшли навчання, 350 тис. євро вони начебто заробили. А сама компанія заробила 900 тис. євро. Але не зрозуміло, на чому саме: на учнях чи на маркетплейсі. 

Інтернет-маркетплейс (англ. online marketplace, online e-commerce marketplace) або онлайн-ринок електронної комерції — тип вебсайтів електронної комерції, де інформацію про продукти або послуги надають треті сторони. 

Окрім навчання hi ecom пропонує ще декілька напрямків роботи: це й інвестування в робочу бізнес-систему, і юридичні та бухгалтерські послуги, й допомогу з відкриттям та реєстрацією компанії тощо. За гроші ж, звичайно.

Обличчям команди hi ecom є дві особи Руслан Савінкін і Олександр Камінський. За інформацією, опублікованою на сайті компанії, Савінкін до того, як почав вчити бізнесу, й сам начебто зміг побудувати успішну справу – власний бренд дошок Stony, заробляючи на цьому понад 200 тис. доларів за рік. А Камінський начебто за три роки напродавав товарів на Amazon на 500 тис. євро. Скільки він на цьому заробив, у компанії не вказують.

Очевидно інше: компанія hi ecom точно заробляє на тих, кого навчає. Й сума чимала: 470 євро за курс "зроблю сам", 670 – за курс "з вашою допомогою" та 870 євро за "преміум групу". І це зі знижкою. Без знижки вартість набагато вища. Це озвучує під час безкоштовного вебінару Руслан Савінкін чи Олександр Камінський. Такі вебінари вони проводять мало не щодня. 

Варто зазначити, що вебінар відвідують сотні людей. Звичайно не всі вони продовжать співпрацю з компанією, надавши свої фінанси. Однак навіть десять учнів, які придбають найдешевший курс, - це вже 4700 євро доходу. А Руслан Савінкін на своїй сторінці звітує взагалі про п'ять тисяч учнів. Якщо це правда, то мова про мінімум 23,5 млн євро доходу. Й після вебінару представники hi ecom продовжують активно "прогрівати" потенційних клієнтів. 

Нав’язлива реклама

Якщо ви вже записались на безкоштовний вебінар, де протягом 2,5 годин Савінкін і Камінський вмовляють купити в них курс, обіцяючи заробіток у тисячі євро, після цього починаються атаки нав’язливої реклами. Вам пишуть на електронну пошту, в телеграмі, а також телефонують, пропонуючи пройти навчання.

Телефонують не Руслан Савінкін чи Олександр Камінський, а так звані куратори. При цьому на сайті опубліковані декілька відгуків від начебто тих, хто вже пройшов навчання. Всі вони повідомляють про високий клас навчання. Але якщо до цих відгуків пригледітись детальніше, постає чимало питань. 

Наприклад, людина, підписана як Сергій, начебто вже заробляє понад 1500 євро. Однак у відео він говорить, що тільки закінчив навчання й ще навіть не до кінця пройшов реєстрацію своєї компанії. Яким чином і на чому саме він може заробляти, неясно. Крім того, компанія через короткі ролики розповідає про можливість заробляти на Amazon тисячі євро, вклавши всього декілька сотень.  

Чи можливо це взагалі залишається під питанням. Наприклад, торік діджитал-маркетолог, фахівець із просування товарів у сфері e-commerce Роман Шинкаренко у виданні AIN розповів, що мінімальний поріг входу для торгівлі на Amazon, за його досвідом, не менше п’яти тис. доларів. 

Примітно, що на сайті work.ua компанія hi ecom нещодавно розмістила дві вакансії. Це researcher Amazon з зарплатою від 12 до 20 тис. грн на місяць і менеджер відділу турботи з зп 20 тис. грн плюс бонуси. Що входить в обов’язки менеджера відділу турботи, незрозуміло. 

Але впадає в око інше: чомусь своїм співробітникам компанія, яка обіцяє доходи декілька тисяч євро на місяць потенційним клієнтам, пропонує зарплату всього декілька тисяч гривень. 

Що ж пропонує компанія насправді?

Договір з ноу-нейм ФОПами

Коли Руслан Савінкін проводить свій безкоштовний вебінар, він чомусь не розповідає, що купивши в нього курс навчання, договір учень буде підписувати не з ним, а з двома ФОПами, зареєстрованими в Одесі та Херсоні. А саме ФОП Кулеша О.О. і ФОП Зарубін В.С. Принаймні саме така інформація опублікована на сайті у вкладці "договір оферти".

Примітно, що в цьому договорі вказано, що компанія не несе відповідальність за правдивість, точність, повноту або якість будь-якої інформації, що демонструється лектором та або третіми особами на заході. Тобто за ваші гроші компанія hi ecom не може навіть гарантувати точність і правдивість інформації.

При цьому в договорі оферти прописана можливість повернення коштів, але значно менше, ніж ви заплатили. Так, за базовий курс можна повернути лише 110 євро, за курс "з вашою допомогою" 200 євро, а за "преміум" - 260 євро. Тобто левову частину з ваших коштів компанія залишає собі.

Але судячи з відгуків, навіть ці гроші повернути проблематично. 

Що ж це за ФОПи, які приховуються за компанією hi ecom?

ФОП Кулеша О.О. зареєстрований 2022 року в Одесі. Головний вид діяльності – комп’ютерне програмування. При цьому, вочевидь, Олександр Кулеша раніше або й досі працює в салоні "АвтоЕстетика", який спеціалізується на продажі товарів для авто. Принаймні його пошта була вказана як контактна. 

Інший ФОП, який офіційно стоїть за компанією hi ecom, зареєстрований ще 2008 року в Херсоні. Підприємство зазначило багато різних КВЕДів – від консультування з питань комерційної діяльності й керування до штукатурних робіт. При цьому декілька років тому ФОП уклав низку угод за бюджетні кошти на загальну суму приблизно 135 тис. грн.

Валерій Зарубін також у 2022 році став одним зі співзасновників одеської ГО "П2П Жива". Крім цього бізнесмен, який, по суті, обіцяє іншим заробітки в декілька тисяч євро на місяць, заборгував українському банку біля 190 тис. грн. 1 листопада 2023 року Господарський суд Одеської області задовольнив позов банку до ФОП Зарубін В.С. щодо заборгованості.   

А хто ж такі Руслан Савінкін і Олександр Камінський?

Мільйонери з нетрів

Зараз у своєму інстаграмі Руслан Савінкін повідомляє, що живе в США. Він постить фото й відео з яскравою картинкою відпочинку, дорогими брендами й люксовими автівками.  

Однак переїхав у США Савінкін, судячи з його соцмереж, уже під час повномасштабної війни у 2022 році. Принаймні саме в липні 2022 року Савінкін повідомив, що перебрався з родиною в Маямі. До речі, як йому вдалось під час війни виїхати з країни, велике питання. До того Руслан Савінкін жив в Одесі. 

Свій курс з продажу на Amazon він начебто запустив у 2021 році. На сайті компанії hi ecom указано, що Савінкін розпочинав свій шлях з зарплати 200 доларів на місяць, а зараз має річний оборот понад 1,2 млн доларів. Однак судячи з даних аналітичної системи Clarity Project, в Україні на Савінкіна з 2021 року зареєстрований лише ФОП. Єдиним видом діяльності якого значиться роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет. Щось не дуже схоже на бізнес з оборотом в десятки мільйонів гривень.

Але що ж продавав Савінкін на десятки мільйонів гривень? Виявляється, Руслан Савінкін начебто збагатився на продажі кухонних дошок Stony. В мережі можна знайти сайт цієї компанії, де пропонують придбати дошки за ціною до трьох тисяч грн за набір. Начебто продає ці дошки ФОП Савінкіна Є.О. – схоже, це дружина Руслана Савінкіна, яка зареєструвала підприємство у 2018 році, однак наразі воно у стадії припинення. При цьому за вказаним на сайті податковим номером приховується не ФОП Савінкіна Є.О., а ФОП Хмельовський С.В. з Дніпра.

До того ж в інстаграмі сторінка дошок Stony не оновлювалась з 2020 року. Судячи з коментарів, понад два роки цей магазин уже не працює.

Олександр Камінський значиться співвласником ТОВ "Алекс фуд", яке зареєстровано у Дніпрі з 2019 року. За адресою, вказаною в реєстраційних документах, це невеликий магазин на мініринку у Дніпрі. Статутний капітал цієї компанії складає дві тис грн. 


Юридична адреса ТОВ "Алекс-фуд"

Наразі Камінський, судячи з його профілю в тік-тоці, живе в Іспанії.

Таким чином, схоже, головним бізнесом для Савінкіна й Камінського є збирати гроші за навчання про те, як будувати бізнес. До того ж навчальна програма підприємливих українців, які обіцяють своїм користувачам дохід у декілька тисяч євро, насправді викликає чимало запитань. А повернення грошей є проблематичним. 

Адвокат: договір не обіцяє користувачам дохід

Щоб розібратись з юридичним аспектом, ми попросили проаналізувати договір оферти компанії hi ecom адвоката Ігоря Шаврова. За його словами, компанія пропонує лише навчальницький матеріал без жодних гарантій: "Вказані особи пропонують фактично навчальницький матеріал, тобто відео та уроки. Також завдання, які ти можеш виконати. Й на цьому їх функція завершена. Фактично вони в договорі оферти не говорять тобі, який результат ти досягнеш, і це залежить тільки від тебе, і взагалі не врегульовано договором".

Ігор Шавров розібрав також пункт щодо можливості повернення грошових коштів, якщо навчання не підійшло: "Вони застосовують схему, за якою, якщо послуга тобі не сподобалась або щось у тебе не вийшло, вони можуть надати додаткові матеріали виправити результат. Якщо це не втілиться в життя, то, пробач, у тебе нічого не вийшло. Фактично послуга вкладається саме в навчальницький матеріал. Тобто ти отримав послугу, отримавши доступ до навчальницьких матеріалів. Пропозиції результату є фактично рекламою, й не пов’язані саме з договором".

Адвокат також наголошує, що сайт побудований таким чином, що ніде не вказується прямо, що ти заробиш гроші. На сайті є просто добірка відгуків від якихось осіб, які начебто ці гроші заробили. Таким чином, притягнути до відповідальності за неправдиву рекламу компанію, по суті, неможливо: "Фактично не можна казати, що це пряма реклама, тому що вона не містить заклику, вона містить апеляцію до досвіду інших людей… В цьому й полягає хитрість, в тому що це не реклама фактично, а досвід інших людей… Якщо комусь не сподобається послуга, послуга закінчується, коли ти отримав матеріали, а твій результат не залежить від волі або старань людей, які пропонують ці послуги. Вони залежать від тебе".

Як же пояснюють це представники компанії hi ecom?

Коментарі не надали

За номером телефону Олександра, вказаним як контактний компанії hi ecom і який, до речі, збігається з телефоном ТОВ "Алекс фуд", де співзасновником зазначений Олександр Камінський, пробитись неможливо - дзвінок зривається.

Також за коментарем ми звернулись до обличчя компанії hi ecom Руслана Савінкіна. Наразі він проживає в США, а заробляє, зокрема на українцях. 

Спочатку Савінкін відреагував на наше повідомлення в інстаграм і пообіцяв надати відповіді на питання за день-два.


Листування із Русланом Савінкіним в інстаграм

Але за декілька днів жодних коментарів "обличчя" компанії hi ecom не надав, пояснивши, що в нього хворіє родина. Він пообіцяв, що коментарі надасть його помічник з роботи зі ЗМІ.


Листування із Русланом Савінкіним в інстаграм за 22.02.2024

Але протягом п'яти днів ніхто на зв'язок так і не вийшов. Уже перед виходом статті електронного листа написав представник компанії hi ecom. Він запевнив, що компанія надасть відповіді на питання після того, як їхні юристи ознайомляться з інформацією про видання та журналіста. Коли саме очікувати коментар, у hi ecom не повідомили.

Редакція гарантує, що опублікує відповідь Руслана Савінкіна чи інших представників hi ecom, якщо вони її нададуть.

Таким чином, попри рекламу hi ecom, обличчям якої є начебто успішні бізнесмени Руслан Савінкін і Олександр Камінський, про можливість після проходження коштовного курсу заробляти тисячі євро, жодних гарантій компанія не надає. Більш того повернути хоча б частину коштів, якщо якість так званого курсу не влаштовує, вкрай проблематично. Угоду клієнти укладають з ФОПами. Причому Савінкін і Камінський не мають в Україні великого бізнесу з легальним доходом у десятки мільйонів грн. І, схоже, вони заробляють якраз на тому, що вчать інших заробляти.    

На жаль, ця схема не єдина, яка присутня в українському інфопросторі: українцям пропонують великі доходи за різні види діяльності. Незмінною залишається лише одна умова - віддати сотні євро сьогодні за обіцянку заробляти тисячі євро в майбутньому. 

Нестабільність, фінансова криза, повномасштабна війна завжди призводять до погіршення матеріального стану громадян. І як наслідок - пошуку додаткових способів заробітку. Це і стає грунтом для шахрайських схем. Тож, вірогідно, подібних недоброчесних пропозицій під час повномасштабної війни буде ставати все більше. 

 

 

Олена Чернишова

Поділитися