29 березня 2019 р. 19:06

Перемоги і зради децентралізації: що вдалося зробити на Одещині

Перемоги і зради децентралізації: що вдалося зробити на Одещині

Чого більше в реалізації найуспішнішої реформи в Україні - перемог чи зрад? Децентралізація продемонструвала всім, зокрема й скептикам, що вона незворотня, - і це перемога, але законодавці все ще не ухвалили всі необхідні для подальшої реалізації реформи закони, - і це справжня зрада. Про це йшлося під час прес-кафе, яке організував Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

"Екватор" подолано

Як розповіла директорка Одеського ЦРМС Юлія Молодожен, 2018 рік засвідчив незворотність реформи та постійне зростання кількості об’єднаних громад. Так, в Україні станом на 1 січня 2019 року нараховувалося 876 об’єднаних громад, в Одеській області – 32.

"Навіть ті люди, які ще три-чотири роки тому говорили нам, що "пережили" чимало реформ і цю "переживуть", маючи на увазі, що нічого з цього не вийде, тепер звертаються до нас за порадами, в якій конфігурації краще утворювати об'єднані громади", - згадала вона.

Динаміка процесу добровільного створення ОТГ в Україні, 2015-2018 роки  

Таким чином, якщо враховувати, що в Україні планувалося утворити близько півтори тисячі ОТГ, то наразі об'єдналося більше половини громад.

"Це означає, що шляху назад уже не буде. Відповідаючи на популярне зараз питання, чи продовжиться процес об'єднання громад після виборів, скажу, що процес "зайшов" надто далеко, щоб в один день сказати об'єднаним громадам: "Роз'єднуйтеся", - переконана Ю. Молодожен. 

Упродовж минулого року на Одещині було створено шість об’єднаних громад, у трьох з яких (Кілійській, Любашівській, Окнянській) відбулися перші вибори. Крім того, у 2018 році розпочалися процеси приєднання до вже створених громад. Так, офіційного «нарощування» територій очікують Авангардівська (доєднується Новодолинська рада), Біляївська (доєднуються Мирненська, Кагарлицька та Граденицька ради), Балтська (доєднується Новопольська сільська рада) ОТГ.

Таким чином, ОТГ покривають 30,1% території Одеської області,  в них проживають 14% населення.

Водночас показовими є результати соціологічного опитування, яке щороку поводить Київський міжнародний інститут соціології. Відповідно до нього, українці схвально ставляться до реформи, що особливо важливо в умовах тотальної недовіри до влади як такої та її інституцій:

Втім, на Одещині цей процес міг би бути швидшим та ефективнішим, якби не перешкоди, що чиняться місцевими політичними та бізнесовими елітами, а також якби Одеська обласна рада ухвалила перспективний план формування ОТГ, який охоплював би всю територію області. Втім, цього досі не відбулося, тож Одещина разом із Закарпаттям входить до тих регіонів, де за всі роки реформи депутати не змогли проголосувати за такий документ.

Стан затвердження Урядом перспективних планів
 

Послуги населенню, інфраструктура та проекти

Станом на початок 2019 року на території області було створено 41 Центр надання адміністративних послуг, з них чотири - в ОТГ, 36 опорних шкіл, з них 11 -  в ОТГ, передбачено будівництво 29  сільських амбулаторій,  з них 8 – в ОТГ,  ще одну вже відкрили (Маяківська громада).

У 2018 році за рахунок коштів субвенції, яку держава щороку надає всім об'єднаним громадам на розвиток та відновлення інфраструктури, було реалізовано 134 проекти на загальну суму 95,4 млн грн.

Найбільшу кількість проектів у 2018 році реалізували Куяльницька сільська ОТГ – 40 та Знам’янська громада – 19 проектів. При цьому минулого року змінилася тенденція щодо того, як витрачалися ці кошти: якщо раніше левова частка спрямовувалася на ремонт доріг, то тепер - на придбання спецтехніки для комунальних господарств.

 

Крім того, 11 ОТГ мають затверджені стратегії розвитку, які розроблялися із залученням та опитування громадян. Зокрема, у кожній стратегії визначено пріоритети розвитку громад та їх особливості, що відрізняють їх від інших, переваги та слабкі сторони, головні цілі та план дій на їх виконання. Наприклад, Березівська ОТГ стратегічним напрямком обрала розвиток торгівлі (зокрема й через відродження свого іміджу торговельного центру на перетину транспортних потоків), Лиманська ОТГ - туризм, Вилківська - крім туризму, також відновлення рибальства та створення екологічно чистої продукції.

Ще одна перемога - передача земель сільськогосподарського призначення з державної в комунальну власність. Попри те, що Верховна Рада не ухвалила відповідного рішення, Кабмін здійснив обіцяну передачу земель "іншим шляхом". Тож, згідно з планом-графіком Держегокадастру, з 25 об’єднаних громад, які працювали у такому статусу впродовж 2018 року (не враховуючи ті, де перші вибори відбулися минулого року) 23 громади отримали загалом 97,5 тис. га.

Фінанси: плани і реалії

Як пояснила радник з питань управління місцевими фінансами Одеського ЦРМС Олеся Голинська, минулого року в Україні відбувся перехід на трирічне публічне бюджетне планування, що робить процес ухвалення бюджетів прозорим для громадян, передбачуваним і прогнозованим, а це, в свою чергу,  дозволить підвищити інвестиційну привабливість громад. Ще один позитивний крок – запровадження програмно-цільового методу, що означає «прив’язку» коштів до конкретних результатів, наприклад, витрат на медичні або освітні програми тощо. 

При цьому зберігається стійка тенденція до зростання доходів в ОТГ:

Середній показник доходів на одиницю населення по ОТГ області склав 4,2 тис. грн. Найбільші доходи продемонстрували дві громади, що межують з містом Одесою: Авангардівська (15,2 тис. грн) і Таїровська (11,6 тис. грн). До п'ятірки громад з найвищим показником також увійшли ще дві приміські громади - Красносільська (5,8 тис. грн), Біляївська (5,2 тис. грн), а також Шабівська ОТГ (5,2 тис. грн).

А ось найнижчі доходи на одиницю населення продемонстрували Мологівська ОТГ (1,5 тис. грн), Яськівська ОТГ (2,1 тис. грн), Маяківська ОТГ (2,3 тис. грн), Знам’янська (2,4 тис.грн) і Вилківська громади ( по 2,4 тис. грн).

За результатами 2018 року три ОТГ Одещини увійшли до двадцятки кращих в Україні за бюджетними показниками: Авангардівська ОТГ (друге місце в державі серед ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15 тисяч), Шабівська ОТГ – 14 місце, Біляївська – 16 місце. 

Що далі?

У 2019 році Уряд продовжує реалізовувати започатковані реформи, про що свідчить прийнятий План заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки та дорожня карта реформ. Як пояснила Ю. Молодожен, до проведення місцевих виборів 2020 року планується завершити процес об'єднання громад, аби вибори відбулися на новій територіальній основі. також будуть здійснені заходи для закріплення фінансової самодостатності місцевого самоврядування, упорядкування системи державного контролю, а також уникнення дублювання функцій різними гілками та рівнями влади. Для цього мають бути ухвалені перспективні плани, що охоплять 100% всієї території областей. Наступний рівень - формування районів на новій основі. поки що зарано говорити про те, скільки їх буде, адже ще нема методики, але вже зараз зрозуміло, що середня чисельність населення одного району буде коливатися в межах 100-150 тисяч осіб, планується, що всій країні районів буде близько сотні.  Крім того, необхідно покращити координацію центральних органів виконавчої влади, обласних і районних адміністрацій тощо. 

Втім, Верховна Рада, як і раніше, не демонструє прихильності до децентралізаційних законопроектів, тож низка необхідних нормативно-правових документів досі не ухвалена. Далеко не завжди їх підтримують і народні депутати, обрані від Одеси та області:

Євгенія Генова

Поділитися