24 січня 2020 р. 16:03

Рішення з судовими наслідками: як одеські депутати віддали частину Французького бульвару під будівництво

Рішення з судовими наслідками: як одеські депутати віддали частину Французького бульвару під будівництво

Жодна сесія Одеської міської ради не минає без палких дискусій чи відвертого протистояння депутатів у питаннях щодо відведення земельних ділянок комунальної власності.

Як зазначають експерти Громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад", проте деякі рішення призводять до відкритого протистояння між мешканцями міста та місцевою владою.

Одним з таких резонансних рішень, прийнятих Одеською міською радою 20 березня 2019 року, є документ №4457-VII "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 0,6844 га, за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, 1/5, та надання її в оренду ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВАРДА ПЛЮС".  

Проектом рішення передбачалося надання ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" зазначеної земельної ділянки з цільовим призначенням Е.07.01 "будівництво та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення" для експлуатації та обслуговування нежитлових будівель яхт-клубу з рятувальною станцією в оренду терміном на 10 років. 

Йдеться про земельну ділянку на Трасі здоров'я та пляжі під колишнім санаторієм "Росія", на яких, за інформацією ЗМІ, планується будівництво великого житлового комплексу.

Сама ж фірма "ВАРДА ПЛЮС" має в статутному фонді всього одну тисячу гривень, а основний вид діяльності - оптова торгівля.

Згідно з документами, фірма отримала у власність будівлі, надавши два мільйони гривень в іпотеку громадської організації "Одеська обласна організація фізкультурно-спортивного товариства "Динамо України". У складі майна на землевідведення - не тільки кам'яні будівлі, а й об'єкти: туалет, навіси, альтанка і мощення, які дозволили виділити таку досить велику ділянку. ГО "Динамо" гроші не повернула, натомість ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" отримала зазначену нерухомість. 

Перед початком сесії на Думській площі зібралися громадські активісти та мешканці міста, яки вимагали не допустити забудови Французького бульвару.

Фото: ІзбірКом

За словами Ольги Квасніцької (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), кожний з депутатів отримав на початку сесії публічний лист від одеситів з вимогою зняти з порядку денного всі питання, що стосуються Французького бульвару. Таких проектів було п'ять. 

"Перш ніж вносити в сесійну залу такі рішення, які дають зелене світло в подальшому для забудови Французького бульвару та його остаточного знищення, нам варто на вимогу Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" та державних будівельних норм розробити детальний план території" – зазначила депутатка.

Пропозицію про зняття з розгляду сесії питань щодо відведення земельних ділянок на Французькому бульварі підтримало лише 15 депутатів. 

На жаль, змістовного обговорення депутатами саме питання щодо ділянки на Французькому бульварі, 1/5, на сесії не відбулось. Декілька разів міський голова Геннадій Труханов, обговорюючи інші питання щодо земельних ділянок на Французькому бульварі, неодноразово говорив про те, "що рішення про відведення земельних ділянок не є рішенням про їх забудову та зміну цільового призначення". Проте далі ми покажемо, як саме це прийняте рішення про відведення земельної ділянки в оренду дає підстави будь-якій фірмі почати будівництво. 

В цілому, "за" проект рішення проголосували 49 депутатів. Свої голоси "проти" віддали сім депутатів: Олександр Аміци, Олександр Захаров, Ганна Позднякова, Вадим Терещук (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), Лілія Леонідова (фракція "БПП "Солідарність"), Олексій Горін (фракція "Опозиційний блок") та Олександр Орлов (позафракційний).

Утримався від голосування Олексій Єремиця (фракція "Опозиційний блок"). Не голосували Вячеслав Беженар, Дмитро Вишняков (фракція "Опозиційний блок"), Богдан Гіганов (позафракційний) та Ольга Квасніцька (фракція "Об'єднання "Самопоміч").

У вересні 2019 року ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" отримало дозвіл від ДАБК на проведення будівельних робіт і почало монтувати паркан біля земельної ділянки. Це призвело до відкритих акцій протесту, які організували громадські активісти.



За словами лідера Одеського осередку "Автомайдану" Віталія Устименка, будівництво, заплановане ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" на Французькому бульварі, 1/5, може стати причиною чергового протистояння громадськості та муніципалітету. Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.



10 вересня 2019 року ГО "Автомайдан" подано позов до Одеського окружного адміністративного суду про визнання протиправною бездіяльності, визнання протиправними та скасування  рішень Одеської міської ради від 20 березня 2019 року щодо виділення земельної ділянки на Французькому бульварі. На даний час позов залишено без розгляду. 

Вже 23 листопада 2019 року активісти ряду громадських організацій прийшли до місця будівництва на Французькому бульварі, 1/5, та зламали паркан, написавши на ньому: "Незаконне будівництво" і "кришується Трухановим".

Представник забудовника намагався переконати громадських діячів, що прохід до моря буде збережений при будівництві, але йому не повірили. Поліція не заважала активістам і взагалі не втручалася в те, що відбувається. Проте невдовзі паркан на будівельному майданчику знову був встановлений.

18 листопада 2019 року за позовом Одеської місцевої прокуратури №3 у Приморському районному суді м. Одеси відкрито кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ст. 356 (самоправство), 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво), 364-1 (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми), 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального Кодексу України. У матеріалах справи зазначено, що за результатами вивчення архівних документів на земельну ділянку та споруди водної станції, вбачається, що рішенням Одеської міської ради безпідставно, у позаконкурентний спосіб, передано ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" земельну ділянку площею 0,6848 га, більша частина якої ніколи не перебувала в користуванні організації "Динамо" та була вільна від будь-якої забудови.

На думку слідчих, забудова земельної ділянки відповідно до виданого дозволу порушить встановленні обмеження у використанні земельної ділянки, зокрема передбаченої для прибережної захисної смуги та право вільного проходу та проїзду на велосипеді громадянам через проходи і сходи. Внаслідок можливого зловживання службовим становищем посадовими особами Одеської міської ради, яке виразилось у винесенні на затвердження сесії міської ради проекту землеустрою за відсутністю всіх необхідних погоджень та у порушення вимог земельного законодавства, видачі дозволу на виконання будівельних робіт на нове будівництво об’єкту, будівництво якого чинним законодавством у прибережній захисній смузі не передбачено, ТОВ "Варда плюс" безпідставно отримало в оренду земельну ділянку прибережної захисної смуги та дозвіл на її забудову в порушення встановлених законом обмежень та режиму забудови, та виникла загроза забудови цієї земельної ділянки, що може потягнути невідворотні наслідки у вигляді неможливості повернення ділянки територіальній громаді міста. 

Після громадських протестів та декількох судових позовів щодо незаконності будівельних робіт, які здійснює ТОВ "ВАРДА ПЛЮС", пресслужба Одеської міської ради оприлюднила коментар в.о. начальника управління ДАБК Одеської міської ради Олександра Авдєєва щодо законності будівництва на Французькому бульварі, 1/5.   
"На сьогоднішній день у ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" є оренда земельної ділянки та дозвіл на початок будівельних робіт, який отримано в нашому управлінні на підставі умов та обмежень, виданих управлінням архітектури. Після цього замовником розроблено проєктну документацію, яка пройшла експертизу". 

За словами чиновника, проєктом передбачено будівництво трьох будівель (А, B і C). Перший корпус (А) матиме 11 поверхів, другий (В) – чотири, третій (С) – три. Також він зазначив, що житлової забудови не буде, а передбачається "будівництво яхт-клубу і кімнат відпочинку".

Однак, згідно з візуалізацією проєкту, яка опинилася у розпорядження ЗМІ, під час будівництва планується звести триповерховий будинок з басейном на даху, 10-поверховий житловий корпус і ряд таунхаус-котеджів з окремими виходами на пляж, а підряд на виконання робіт отримала фірма "Мегалайн".


Фото: Одесса-Медиа 


11 грудня 2019 року ухвалою Приморського районного суду у м.Одеса за позовом Одеської місцевої прокуратури №3 накладено арешт на земельну ділянку на Французькому бульварі, 1/5, із забороною проведення будь-яких будівельних робіт. 

На підставі ухвал Приморського районного суду у м.Одеса прокуратура також отримала дозвіл на вилучення документів, які знаходяться у розпорядженні Одеської міської ради, Головного управління Державної податкової служби в Одеській області та у ТОВ "Конмар", яким розроблено технічну документацію.
 
17 грудня 2019 року Одеським окружним адміністративним судом за позовом ГО "Рада громадської безпеки" ухвалено рішення про зупинення дії дозволу на виконання будівельних робіт № ОД 112192452146 від 02 вересня 2019 року, виданого Управлінням Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради, із забороною ТОВ  "ВАРДА ПЛЮС" та будь-яким іншим особам здійснювати підготовчі та/або будівельні роботи на земельній ділянці. 

У свою чергу, 16 грудня 2019 року у ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" поширили заяву, в якій зазначили, що вважають необ'єктивним рішення суду про арешт земельної ділянки за адресою Французький бульвар, 1/5, та мають намір оскаржити його в суді. На виконання рішень суду компанія зобов'язалась припинити будь-які будівельні роботи на період дії арешту. 

"Також звертаємо увагу, що ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" жодним чином не перешкоджає вільному доступу громадян до моря або пляжу. Парканом обмежена виключно територія, де планується проведення підготовчих робіт, що обумовлено вимогами безпеки для громадян. При цьому сам паркан був встановлений після отримання компанією дозволу на будівельні роботи, тобто з дотриманням передбаченої нормативними правовими актами процедури. А доступ до моря на зазначеній території, а також на пляж, залишаються вільними. Одночасно зазначаємо, що ТОВ "ВАРДА ПЛЮС" було готове надати прокуратурі необхідні відомості і без таких, на нашу думку занадто суворих і непотрібних дій, які тільки створюють загрозу для залучення до Одеси інвестицій в розмірі 50 млн дол. США" – значиться в заяві.

Проте, на думку громадських активістів, встановлений будівельний паркан, який вони неодноразово намагалися знести, є незаконним та закриває вільний доступ на пляж. Чергова громадська акція протесту відбулась 21 грудня 2019 року. Учасники акції "SOS Траса здоров'я" прийшли на пляж біля колишнього санаторію "Росія" в Аркадії і запалили букви SOS в знак протесту проти майбутньої забудови цієї ділянки.



Фото: В. Мазепа/ Facebook

Наприкінці грудня в Інтернет-виданні Delo.ua ua вийшло інтерв'ю зі співвласником фірми "Мегалайн" Дмитром Старовойтовим. Нагадаємо, ця фірма є виконавцем будівельних робіт на Французькому бульварі, 1/5. Оминаючи питання щодо законності отримання земельної ділянки та дозвільних документів, які наразі розглядаються у судах, Дмитро Старовойтов в котрий раз зазначив, що проєктом передбачено будівництво яхт-клубу та збільшення території пляжу вдвічі зі збереженням вільного доступу до моря. 

Наразі тривають слідчі дії, суди розглядають позови в адміністративному та кримінальному провадженнях. І хоча розв'язання проблеми відбувається у площині забудовник – слідчі – громада, першоджерелом її виникнення є рішення одеських депутатів, яке вони прийняли без належного обговорення та вивчення всіх документів, на підставі яких було винесено проєкт на розгляд сесії.

Тут можна говорити і про "владну більшість", і про колективну безвідповідальність депутатів, і про те, що "рішення про відведення земельної ділянки не є рішенням про початок будівництва". Проте факт залишається фактом. Рішення міської ради стало першим у ланцюжку дозволів та погоджень на будівництво, законність отримання яких зараз оскаржується прокуратурою та громадськими організаціями у суді. І коли цей процес завершиться та на чию користь – невідомо.

Наразі, за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

 

Поділитися