31 липня 2022 р. 15:35

В Одеському районі ввели карантин через міль

Фото: Держпроспоживслужба

(Фото: Держпроспоживслужба)

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області під час моніторингу території регіону за допомогою феромонних пасток виявили регульований шкідливий організм – картопляну міль.

Як повідомили у Держпроспоживслужбі, через це Одеська районна державна адміністрація запровадила карантинний режим на території Одеського району, на загальній площі 5 гектарів.

Картопляна міль – небезпечний карантинний організм списку А2 (карантинні організми, що обмежено поширені в Україні). Вона пошкоджує картоплю, томати, баклажани, тютюн та деякі дикі пасльонові.

В Україні картопляна міль, в основному шкодить картоплю, особливо при зберіганні, знижуючи якість бульб та заражаючи патогенними мікроорганізмами. Основну шкодочинність завдають личинки, вони створюють міни на листках, харчуючись тканиною листя, залишаючи верхній і нижній епідерміс листа недоторканим.

Забороняється вивезення та ввезення картоплі та пасльонових культур, заражених картопляною міллю.

Між тим у березні Кабінет Міністрів скасував в Україні поділ на карантинні зони та норму про відсторонення від роботи працівників, що не зробили щеплення проти COVID-19. 

Минулого року виконуюча обов'язки голови Одеської районної адміністрації Євгенія Абрамова також підписувала розпорядження про впровадження карантинного режиму через велику кількість картопляної молі.

Поділитися