16 червня 2022 р. 15:36

В Одеській області зареєстрований випадок ботулізму

ФОТО: ілюстративне

(ФОТО: ілюстративне)

Одеський обласний центр контролю та профiлактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України зареєстрував в регіоні перший цього року випадок ботулізму.

Як повідомили в Центрі, захворів чоловік з міста Южного, який 9 червня поїв домашньої тушкованки з качки. 

За чотири дні, 13 червня, стан здоров’я чоловіка погіршився: з’явилися болі в животі, слабкість, сухість в роті, двоїння в очах, каламутність зору, птоз (опущення вік).

Тож каретою швидкої допомоги його шпиталізували до Одеської інфекційної лікарні в реанімаційне відділення, де йому було поставлено діагноз: ботулізм, стан важкий, надане необхідне симптоматичне лікування та введено протиботулінічну сироватку. Хворий продовжує лікування.

В центрі зазначили, що минулого року в регіоні були зареєстровані чотири випадки ботулізму, один з яких став летальним. Тоді жертва хвороби поїла в’яленої риби домашнього приготування.

Ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочів, в’ялені або копчені продукти у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Нагадаємо, про випадок ботулізму в Одеській області у 2020 році повідомляли навіть світові ЗМІ

А от у травні 2022 року групове захворювання на гострі кишкові інфекції, пов’язане з відвідуванням закладу громадського харчування, зареєстрували минулого тижня в Ізмаїлі Одеської області. Щоправда тут ботулізму не було. 

У вересні минулого року протягом тижня до медичного закладу Чорноморська звернулися батьки дітей, які є вихованцями одного дитячого садочка.

Попередньо чотирьох та п'ятирічним малюкам поставили діагноз "гостра кишкова інфекція".

У липні того ж року Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомило про спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед дітей, які відпочивали у готелі «BUGAS SEA VIEW» в Одеській області.

П'ятеро пацієнтів Одеської обласної дитячої лікарні, що на вулиці Воробйова, 3, отруїлися супом з їдальні закладу.

Поділитися