10 січня 2022 р. 22:01

В Одеській області суд поновив на посаді викладачку, що відмовлялася щепитися

В Одеській області суд поновив на посаді викладачку, що відмовлялася щепитися

Іллічівський міський суд в Одеській області задовольнив позов викладачки Центру позашкільної освіти Чорноморської міської ради, яку відсторонили від роботи за відмову щепитися від коронавірусу.

За рішенням суду, її також мають поновити на роботі на посаді керівника гуртка образотворчого мистецтва "Флористика" та сплатити середній заробіток за час відсторонення, починаючи з 8 листопада 2021 року по 20 грудня 2021 року в розмірі 18 тисяч 285 гривень.

Також суд стягнув з Центру позашкільної освіти Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області на користь викладачки судові витрати в розмірі 2 тисячі 724 гривні.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що 3 листопада 2021 року вона на ім`я директора ЦПО подала обґрунтовану відповідну заяву, з посиланнями на норми матеріального права про відмову від участі в медичних експериментах (щеплення від COVID-19).

Аналогічну заяву вона наступного дня скерувала на ім`я начальника відділу освіти.

Таким чином, позивач зазначала, що у передбачений законом спосіб нею було подано відповідні обґрунтовані заяви про відмову від профілактичної вакцинації (щеплення) проти інфекційної хвороби COVID-19, а тому у керівництва Центру дошкільної освіти не було законних підстав для її відсторонення від роботи.

Окрім того, позивач зазначила, що спірний наказ приймався на виконання незаконних нормативних актів Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров'я України, що ще раз підтверджує його незаконність.

Суд зазначив, що законною і такою, що не суперечить Конституції України є наступна процедура введення в Україні карантину:

  • Президент видає Указ про введення надзвичайного стану. Верховна Рада затверджує цей указ. Указ набуває чинності.
  • Головний санітарний лікар подає в Міністерство охорони здоров`я України подання щодо звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією про встановлення карантину.
  • Міністерство охорони здоров`я України порушує перед Кабінетом Міністрів України питання про встановлення карантину. Кабінет Міністрів України встановлює карантин.
  • Карантин набуває чинності.

При цьому, всі дії є обов`язковими і хронологічними. Тобто, до виконання першої та другої дії, четверта відбутись не може.

Як відомо, надзвичайний стан в Україні не введено.

Відповідно, станом на цей момент головний санлікар ще не отримав повноважень ініціювати карантин, а у Кабінету Міністрів не було підстав встановлювати карантин.

Відтак, слід стверджувати, що в правовому полі чинного законодавства України карантин не введено.

Нагадаємо, у вересні минулого року Біляївський районний суд Одеської області закрив провадження про адміністративне порушення щодо військовослужбовця з військової частини А1892, який відмовився від проходження вакцинації.

Поділитися